Widok

Styczniowe mamy 2010 cz. 14

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Kolejna część :)

Kasia31 - 28 grudnia - dziewczynka Amelka :)
Kasandra 31 grudnia dziewczynka Kasieńka :)
Mnisia 3-4 styczeń - dziewczynka :)
Kasia O 4 styczeń - chłopiec :)
Curly 4styczeń - chłopiec :) Krzyś???
Gosiak 7 stycznia - chłopiec Alex :)
Dejwi - 8 styczeń - chłopiec :) Rafałek :)
adarechota - 9 styczeń - chłopiec :) Michałek :)
Benia1974 – 10 styczeń
katerrina - 10 styczen - dziewczynka :)
Magda+Greg - 11 styczeń - chłopiec :) - Franek
Kitikat - 12 styczeń - dziewczynka :)
Kasandra- 14 styczeń
Styczniówka - 15 styczeń - dziewczynka :)
Łasiczka123 - 16 styczeń chłopiec :)
Pati25 - 19 styczeń - chłopiec :) - Filip
aniella - 19 styczeń
Mawina - 25 styczeń- chłopiec :) Pawełek
Marta- 25styczeń-chłopiec :) Tymoteusz
Angel8338 - 27 styczeń dziewczynka :) - Iza
Weroniczka 28-29 styczeń dziewczynka :) - Lenka
anka777 -30 styczeń - dziewczynka Martynka :)
Naomi02 - 31 styczeń- dziewczynka :)
Weronka - 2 luty - dziewczynka :) - Zosia

Kaandra, ja też coś z pakowaniem mocno na bakier, ale zbieram się za to jak na razie psychicznie ;)

Tak jak Ty nie wiem co zabrać itd. choć z drugiej strony z Adą i Mikim nie było internetu i dałam rade się spakować ;) Wszystko najważniejsze miałam.
Teraz tylko przy CC to chyba wezmę jedną torbę.
Pewnie na IP przebiorę się i nie wiem gdzie pójdę ;) Czy na patologię, czy od razu na salę operacyjną... Muszę jechać na Kliniczną podpytać :)

Natomiast co do nocki, dziś spokojna, ale chodzę dość późno spać, zasnęłam około 1-szej obudziłam się o 3-ciej, później o 5 z skurczem łydki... :(

No i jak widać, 8 a ja na nogach. Daniel poszedł do pracy, a ja wyszykuję sobie i dzieci i na 12sta jadę ich zawieźć do kina, a sama wpadnę do rodziców.

Później czeka mnie pieczenie, jutro mamy gości i trzeba jakieś cista zrobić, ale to akurat lubię robić :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzieki Curly za informacje:) Popytam dokładnie o ten fotelik sprzedawcę. Wolę być pewna.

No Weronka kamień z serca!Ale Ty sie profilaktycznie faszeruj naturalnymi śrdokami:)

Co do Sterimaru to tez mi szwagierka odradzala z powodu wlasnie duzego cisnienia. I kazala sie zapytac w aptece o cos z mniejszym psikiem.
tak, disnemar w aptece kupuję:)
Pozdrawiam, Kinga
Mama Natalki (21.07.2004), Agatki (11.07.2007) i Krzysia (14.01.2010)
Weronka, kamień z serca...ale się biedaczko nadenerwowałaś :(
Muszę się pochwalić, że do połowy mam spakowaną torbę :) Najgorzej było z ciuszkami dla Małej, nie wiedziałam co wrzucić do torby :) W koncu przystało na 4 body, 4 spioszkach, 2 pary skarpetek i czepeczka cienka.
Miałam po trzy brać, ale takie to małe, ze wrzuciłam 4, w razie co Daniel dowiezie nowe.
Jeszcze czekam na pieniądze i podjadę dokupić resztę rzeczy i koniec zakupów :)
Kasia dla malej jeszcze niedrapki :)

ja kupilam lewatywe (7,5 zł) ale trzeba wiedziec ze nie zawsze mozna ja zrobic ... np ja wody zaczna odchodzic to juz nie wolno

jak sie zacznie powoli porod to sie robi ale skad mam wiedsziec ze to to

no i to golenie ... nam w szkole rodzenia mowili zeby ogoli prawa pachwine - na ewentualne naciecie - zeby potem lepiej sie golilo

ech nie wiem jak ja sie tam ogole jak ja nic nie widze ... a wężowi jakoś tak bede sie cholernie krepowac ... a wy sie golicie? jaki macie sposob ?

Dejwi,mi koeżanka doradziła żeby ogolić się przy pomocy małego lusterka :) Pewnie jak już będę jechała maszynką to pojade po całości ;))

Cała ta lewatywa mnie przeraża...jak to się robi?w którym momencie najlepiej,itd....i czy dam rade sama ją sobie zrobić?
ja kiedys robilam swojej psinie wiele razy :) i to nie jest skomplikowane
tylko boje sie ze niezdaze przed wodami - bo niby skad mam wiedziec ze to juz ... hmmmm

jak nie zdaze wezme ze soba do szpitala i tam poprosze zeby mi zrobily - moze sie uda

ale tak jak pisala Ada - wiekszosc kobiet wypruznia sie samoistnie w domu i lewatywa nie potrzebna

jutro mam wizyte u gin to jak nie zapomne to wypytam co i kiedy ...

W tej lewatywie jest dokładna instrukacja z rysunkami, tak więc spokojnie dacie sobie radę:) Ja przy Natalce robiłam po odejściu wód (zielonych) - nie wiedziałam, że nie można, bo w szkole rodzeia nikt na ten temat nie mówił (a ogólnie o lewatywie było:)))
Co do samoistnego wypróżnienia to może i jest, ale penie jak wszystko przebiega książkowo - moje obydwa porody były wywoływane i sądzę, że ciężko byłoby mi na to liczyć...

Co do golenia - ja się przed poprzednimi porodami nie goliłam. Położna na szkole rodzenia mówiła, że to nie jest wymagane i obowiązkowe, a dla mnie stanowiło zawsze spory dyskomfort. W tej chwili, kiedy nie wiem jeszce na 100% gdzie będę rodzić, postanowiłam się jednak ogolić (w Wojewódzkim jest to podobno raczej wymagane) - zrobiłam to już z 2 tygodnie temu po całości i teraz po prostu co parę dni poprawiam:)
Pozdrawiam, Kinga
Mama Natalki (21.07.2004), Agatki (11.07.2007) i Krzysia (14.01.2010)
o kurcze, nie miałam pojęcia, że lewatywy nie można juz po odejściu wód...a czemu tak?

ja tak cos czuję, że mi to nie będzie potrzebne, wnioskuje po doświadczeniach z miesiączek, które zawsze były bardzo dokuczliwe i bolesne. skurcze to takie miałam, że właśnie wszystko mi w środku puszczało, a nie raz zdarzyło sie również, że aż wymiotowałam...trochę sie boję, że i przy skurczach porodowych tak będzie, a to mocno wyczerpujące tak sobie jeszcze wymiotować :(

co do golenia, to nam tez mówiła położna, żeby się ogolić, bo przy nacięciu łatwiej sie goi, jeśli nie ma niebezpieczeństwa, że jakis pojedynczy włosek zaplątał sie między szwy. generalnie higieniczniej.

Kasia, gratuluje pierwszego podejscia do torby :)) ja mam jeszcze cały czas niedomkniętą, więc cos tam majstruję i przekładam. co do czapeczki, ja mam spakowane 2 dla małego, tak u mnie na liście było, a to takie małe, że miejsca nie zabiera.
"Nikt tak nie docenia geniuszu zawartego w twoich słowach jak twój pies."
Christopher Morley
Dejwi, dzięki za podpowiedź o niedrapkach, całkiem zapomniałam :)

Lewatywę robi się prosto, ja musiałam mojemu synkowi robić jak miał dwa latka co drugi dzień :(

Co do golenia, to lusterko jest rewelacyjnym sposobem :) Właśnie wczoraj je wypróbowałam :) Teraz będe tylko poprawiać, co by być przygotowaną :)

Lewatywy nie będę robić, z racji cc, a także ani z Mikim, ani z Adą nie robiłam i w szpitalu rownież mi nie robili ( Zaspa, kliniczna )
cześć dziewczyny ja cały czas jeżeli chodzi o pakowanie to w tyle mąż wyjeżdża już w czwartek rano na weekend zapowiedziała się moja kuzynka więc będę miała zrobione porządki świąteczne no i się po weekendzie zmobilizuje do pakowania jeżeli chodzi o maszynki do golenia to słuchajcie ja sobie w ciąży odpuściłam używam kremu do depilacji bikini jak nakremuje poczekam 15 minut potem prysznic gąbka i gładziutko no i odrastanie nie swędzi ale to zostawiam sobie teraz jakoś na 23 grudnia żeby mieć spokój na 3 tyg od poniedziałku pakuje torby i rozkoszuje się ostatnimi 2 tyg ciszy i spokoju spacerki książki i czas tylko dla mnie nie wiecie może gdzie na masaż można pójść?
ale się rozpędziłyście z tym wątkiem:)

Weronka byłaś w zeszły wt na SR? Też była ta babka od krwi pępowinowej? Bo u nas w czw przyszła i powiedziała, że Iwona nie miała czasu powiadomić o zmianie planów:/ i jestem ciekawa jak było we wtorek. Czy to czasem nie jakaś ściema, bo szwagierka jak chodziła rok temu to też było podobnie (niby w ostatniej chwili wyszło, że będzie spotkanie z przedstawicielem taaaa)
A co do wózka to fajnie, że babka ma sprawdzony i jest zadowolona:)

Po wczorajszym USG uprzejmie donoszę, że nasze malenstwo waży już prawie 2600:) i wreszcie pokazał nam buźkę, bo na dotychczasowych USG zawsze się na nas wypinał:)

Też zastanawiam się co tam u styczniówki. Może ma dzidziusia przy sobie już i nie ma czasu pisać:)
Dzień dobry,

mama czuje się lepiej. Mnie boli głowa i mam mdłości - ale to pewnie przez ułożenie małej. Gdzieś pewnie naciska.

Magda, w zeszłym tygodniu nie byłam w SR wcale (nie było mnie w Gdyni). Dziś chcemy iść, ale najpierw zadzwonić, co ma być, bo na stronie nie ma planu na grudzień.

Mąż wyjął mi torbę i powiedział, że mam czas do konca tygodnia na spakowanie :) W sobotę zaproponował wycieczkę po sklepach dziecinnych - bo w Mama i ja jeszcze nas nie było.

A od larisy z forum kupię kosz do dużego pokoju. Już się dogadałyśmy.

Lecę zaraz do weterynarza po tabletki , bo dawno psiny nie odrobaczałam.
Hejka.

Ja dzis od rana na wysokich obrotach.
Bylam na badaniach krwi, potem prasowanko malutkich ciuszkow,sprzatanie:) Wicei co ja nienawidze prasowac. Bardzo rzadko uzywam zelazka-w zasadzie wtedy gdy jest to mega konieczne.Nawet mezowi nic nie prasuje (co zawsze stanowi przed wszelkimi imprezami wielki powod do kłótni).A te male ciuszki to jakos tak super mi sie prasuje-normalnie spodobalo mi sie to:)) Tylko pewnie jak bedzie Maluszka to nie bedzie tyle czasu i znow bede to robic z przymusu:(

Co do lewatywy to mam mieszane uczucia i roznie wyglada to w poszczegolnych szpitalach.

A jesli chodzi o golenie to dla mnie to teraz ogromny problem... Mam bardzo duzy brzuch i na dodatek jest bardzo nisko ulozony. Wiec probuje cos tam dzialac tylko przed wizyta u lekarza ale to tylko tak po lepkach bo kilka razy sie juz zacielam.A mozna w ciazy stosowac kremy do depilacj?i Moze jak maz wroci to mi pomoze.

Kasiu a nie bierzesz zadnych kaftanikow? Podobno na poczatku, kiedy jeszcze pepuszek nie odpadl to sa lepsze niz body.Ze body podraznia i czasami przez to pepek krwawi.

A czy ciuszki na wyjscie tez odrazu bierzecie?czy pakujecie w osobna torbe i potem ktos Wam dowiezie?
Magda. W zeszły czwartek po reklamówce z krwi pępowinowej (we wtorek tego nie było) były normalne zajęcia z p. Iwoną i skończyły się jakoś o 21. Tak mi się wydaje, że wy wyszliście dlatego piszę. Czy na koniec dostaje się jakieś zaświadczenie, ze uczęszczało się na zajęcia?

Dziewczyny jaki macie materac do łóżeczka, bo nie wiem na który się zdecydować.
hejka..Kasandra śliczna ta twoja córunia,ale się udąla foteczka i tak ladnie widać z bliska pysia ;)))) suuperr pamiątka!

Dejwi dzięki za info o tantum właśnie tego mi było potrzeba co i jak się z tym robi he.Ada ten disemar tez jest w superharmie a one są tak dziwnie umieszczone w dziale obok podpasek,wacików itp.ogólnie na chemi.co prawda wypróbowałam teraz na sobie i dla mnie jest okej,ale moze ten disemar jest faktycznie jeszcze łagodniejszy.Wiem że obie firmy są bardzo dobre i polecane dla niemowlaczków ;)

Co do lewatywy to ja zamiast takiej z wlewnikiem itp.to na SR polecili nam czopki glicerynowe,aplikuje się do środeczka i po 15 min lądujemy na kibelku z pełnym oczyszczeniem he więc jeśli któraś ma opory przed tradycyjną lewatywą to proponuje takie rozwiązanie ;)) najlepiej podobno to zrobić jak zaczniemy odczuwać skurcze regularne,wtedy spokojnie jeszcze załatwimy to co trzeba a potem na spokojnie z mężusiem do szpitala.
Marta co do materacy to chyba większość z nas ma takie same a mianowicie z jednej strony gryka z drugiej kokos.
Te małe rzeczy faktycznie prasuje się przyjemniej, choc u mnie robi to córka :) Właśnie ostatnie pranie ma do wyprasowania i koniec :)
Kaftaników nie biorę, nawet ich nie mam. Z Adą i Mikim w ogóle nie używałam i teraz też obstawiłam na body.
Wychodzę z założenia, że obetrzeć również mogą śpioszki :) więc Mała ma tylko same body.

Marta, ja mam materac gryka-pianka-kokos

Zapraszamy styczniowe mamy na sesję z brzuszkiem :)

www.fototrefl.com
No to super:/ zrozumieliśmy, że nie będzie zajęć z laktacji i dlatego wyszliśmy, a tak mi zależało, żeby być na tym temacie buuu:( napisz czy dużo istotnych rzeczy było?

Co do materaca to też gryka-pianka-kokos
chyba dlatego ze bo po odejsciu wód niewiadomo gdzie jest główka dziecka ... tyle zapamietalam z tego co mowiono w SR

materac taki jak Kasia31

Marta co do zaświadczenia to jak się ją poprosi to wypisze.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry