Widok

Styczniowe mamy 2010 cz. 5

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
aniolkowamama - 01 styczeń
Kasia31 - 2 styczeń - dziewczynka :)
Dejwi - 8 styczeń - chłopiec :)
adarechota - 9 styczeń - chłopiec :)
Benia1974 – 10 styczeń
Magda+Greg - 11 styczeń - chłopiec :)
Kitikat - 12 styczeń - dziewczynka :)
Kasandra- 14 styczeń
Styczniówka - 15 styczeń - dziewczynka :)
Łasiczka123 - 16 styczeń chłopiec :)
Pati25 - 19 styczeń - chłopiec:)
aniella - 19 styczeń
Mawina - 25 styczeń
Angel8338 - 27 styczeń dziewczynka :)
Weroniczka 28-29 styczeń
anka777 -30 styczeń
Naomi02 - 31 styczeń

Kolejny wątek :)
Ciekawe które z dziewczyn dowiedzą się płci w tym wątku :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
z grupą krwi juz nie trzeba nigdzie specjalnie chodzic. ja robiłam w Swissmedzie i dostalam karteczkę, gdzie de facto widniała pieczatka szpitala na Zaspie. mam tę kartkę przyczepioną do karty ciązy, bo lekarz powiedzial, że tylko taki oficjalny druk uznają w szpitalu.

mój Michałek mocno fika, nie wiem po kim :) Kasia, Twoja malutka pewnie spokojna, bo z tego co piszesz to intensywnie działasz przy remoncie, więc mała mniej aktywna, bo i Ty bardziej zmęczona, a poza tym w ciągłym ruchu jak jesteś, to tak się na brzuchu nie skupiasz i nie czujesz. najważniejsze, że codziennie daje o sobie znać :)

Kasia, widziałam Twój post w wątku o opłacaniu połoznej, ale postanowiłam dać Ci info tutaj u nas:)
moja kolezanka też chciała opłacać położną, a potem okazało się, że będzie miała CC. Mimo to nie zrezygnowała i pogadała z położną, czy za te pieniążki mogłaby jej pomagać po cesarce. Trzeba przeciez leżeć na płasko 8 godzin, a ból po cesarce to dopiro jest ból ! i ciężej wtedy przewinąć malucha, dostawić do piersi, czy wykąpać. Moja kumpela mówiła, że to jej bardzo bardzo pomogła, ta asysta położnej po cesarce. Warto to przemyśleć, bo o tym dziewczyny nie piszą.

jeszcze tylko dam Wam newsa, że byłam dziś w tesco i nakupowalam mnóstwo bodziaków i pajacyków dla Michałka. Są super przeceny ciuszków i za 3szt. body z krótkim rękawkiem zapłaciłam 17,50!! zobaczyłam dopiero na rachunku, bo na opakowaniu była cena 25zł, a to i tak malo. Wzory fajne, ja mam takie z Disneya, miękka bawełna, super.
"Nikt tak nie docenia geniuszu zawartego w twoich słowach jak twój pies."
Christopher Morley
hej, dawno mnie tu nie było...jakoś ostatnio mam więcej energii i ... niesamowitą ochotę na drożdżówki - mogłabym je jeść na każdy posiłek, a tak naprawdę to niestety nie jem wcale:/
co do grupy krwi to zrobiłam na początku ciązy - gin kazała i w sumie jak byłam dwa razy na Klinicznej na patologii to zawsze prosili do wglądu przy przyjęciu, więc lepiej mieć.
Kopniaki czuję szczególnie rano po przebudzeniu i wieczorem, a z częstotliwością to różnie. Wydaje mi się, że mniejsza aktywność wiąże się z tym, że dzidzie mogą mieć coraz mniej miejsca, aby fikać:)
Ada, masz rację. Po CC trzeba leżeć plackiem, a najbardziej przeraża mnie, że maleństwa nie będzie ze mną w tym czasie :(

Ja do TESCO wybieram się dopiero w czwartek, ciekawe czy będą jeszcze jakieś body, może uda mi się jutro podjechać, bo ceny rewelacyjne, a body mi właśnie brakuje.

Magda, jak ja bym zjadła taką drożdżówę, a nie wolno mi :)
Jutro moja córa ma urodzinki, goście przychodzą w niedzielę, muszę jakiś tort kupić i chyba w ten dzien pozwolę sobie na mały kawałeczek bo strasznie tęsknię za słodyczami :)

Kasia, w tesco tych body bylo dość sporo, dla dziewczynek dużo więcej niz dla chłopców, ale jako, że to nie mój kolor teraz, tto nie przyglądałam się wzorom, wiem tylko, że się na wieszakach przekopywałam przez różowe paczuszki :) one wisiały nie tylko na dziale dziecięcym,tam właściwie to już ledwo co było, ale też tak na skraju alejki, od strony kas. ja wczoraj policzyłam i chyba mam za dużo tych body...z tesco wczoraj przytargałam chyba z 11 sztuk :) a potem w domu zobaczyłam, że mam jeszcze 4 inne, ale na 62cm może trochę dłuzej posłuży. w każdym razie za taką cene, to jeszcze 2 paczki po 3sztuki kupiłam na 68cm, a co :)

kurcze, dzisiaj jestem taka zła, wogóle w nocy spać nie mogłam i nad ranem jak mi sie wkoncu udało zasnąć, to jakiś szalony pan pod oknami z kosiarką szaleje, wrrr! :/
idę cos zjeść, moze mi się polepszy, a potem zabieram psa na spacer i pomaszeruję do przychodni zapisać sie do SR.

miłego wtorku dziewczynki :)
"Nikt tak nie docenia geniuszu zawartego w twoich słowach jak twój pies."
Christopher Morley
Dziewczyny, powiedzcie mi jak to jest z tymi SR?? Czy jesli pójde do SR Majewskich to mnie wpuszczą do Szpitala na Zaspie by zobaczyć cią porodowy i sie zapoznać ze szpitalem.. wiecie - by zobaczyc co i jak?? Nie mowiąc już o tym, że chcialam miec swoja poloznż... co ponoc teraz ma byc lekko utrundnione:(...
image
Dziweczyny:) wczoraj bylismy na usg 3D u dr Olszewskiego. Śmiał się, że to nasze forum robi mu niezłą reklame, bo byliśmy juz ktorąś parą wczoraj wlaśnie z naszego forum.
Filip waży 630 gr, niestety znowu nie wiem ile mierzy:(, ale jest cały i zdrowy i śliczny:)!!
Leżal sobie spokojnie i ssal kciuk, troche pokręcil glówką, pomachał nózkami ale generalnie dal się zbadać!;);)

Wszytsko super, chociaż przyznam, że liczyłam na trochę więcej ujęć w 3D, p. dktor przelączal nam na troj-wymiar podczas normalnego usg i potem jak oglądalismy w domu doszlismy do wniosku, że jednak troche malo jest tych ujęć. Ale może to tak jest, że rodzice czują zawsze niedosyt?:).
Generalnie takie ujęcie to super sprawa i polecam każdemu:).
trzymajcie sie dziewczyny - miłego dnia!!

image
Dziewczyny a jaki jest koszt takiego badania u tego lekarza ? Moze też się wybiore ?

jako, że nie jestem pacjętka dr Olszewskiego zapłaciłam 150 pln. Nie wiem ile płaca dziewczyny, ktore on prowadzi ale gdzies tu na forum była informacja, że jest taniej - chyba 120 pln..
ooo dzięki :)

Dejwi, nie wiem czy nie za późno u nas na 4d :) ale trzeba by było zapytać :)

Ja natomiast wróciłam od lekarza na NFZ. na dzień dobry dostałam opiernicz, że dopiero teraz przychodzę z informacją o cukrzycy.(Wcześniej byłam u ginekologa prywatnie konsultować tą cukrzycę)
Jutro koniecznie mam zrobić obciążenie przy 75g i jeśli wynik będzie dalej wysoki, muszę iść na kilka dni do szpitala :(
Lekarz na NFZ twierdzi, ze sama dieta to nie wszystko, że trzeba zrobić badania.

Już sama nie wiem co robić. Lekarz prywatny mówi, ze spokojnie, że wszystko pod kontrolą, a ten na NFZ, ze nie ma bata będzie trzeba iść do szpitala zrobić wszystkie badania :(
No cóż, chyba jak coś posłucham tego na NFZ nie zaszkodzi mi poleżeć kilka dni i sprawdzić co z tą cukrzycą.
Co do Amelki, została dziś przez tego lekarza również potwierdzona, że siedzi w brzuszku panienka :)

Również według tego lekarza, Amelia jest mała, ale mieści się w normach. Obstawia nie większe dziecko niż 3 kg.
Ja natomiast faktycznie mało przybieram, od początku ciąży, czyli 7tygodnia, przytyłam w sumie 3 kg. ale wody w normie, mała również mieści się w skali jak na 26TC
Pytałam również jak to jest z tą CC
Lekarz powiedział, ze mam czekać do bóli i wtedy jechać do szpitala.
Jednak ja podjadę teraz, bo nie chcę mieć niespodzianki typu
"Nie ma miejsc na porodówce" a szpital na Zaspie z tego co wiem jest dość oblegany, wiec podjadę zapytać i postaram się po prostu ustalić termin na 3 stycznia, jak zacznę szybciej rodzić to trudno, sami będą decydować czy SN czy

No więc czas na zakup jakiegoś fajnego szlafroczka :) a chciałam w listopadzie kupić :)
Jeszcze jednak gdzieś po cichutku liczę, że może po tej 75g nie wyjdzie cukrzyca... U mnie leżenie w szpitalu równa się z problemem co zrobić z dziećmi :/
Daniel pracuje codziennie do 16-stej a nie bardzo chcę, żeby dzieci po szkole same siedziały.
Będę musiała, albo odstawić ich do babci a to się wiąże z wolnym w szkole ( tu też problem )
albo poprosić ich tatę, żeby na ten czas wziął je do siebie, chyba da radę i opanuje szkoła, dom, lekcje, obiady ;)
Kasia, co do 3 d to mi lekarz najpierw przez telefon powiedzial, ze to już ostatni dzwonek a potem na wizycie, że to termin akurat... sama juz nie wiem... faktycznie najlepiej zadzwonić i sie upewnić. Nam pokazal maluszka tylko do polowy - teraz mysle, że może faktycznie Filip jest juz na tyle duzy, że nie da się bo objąć calego...
Hmmm... radze zadzwonić:).
Ja jutro idę robic obciążenie glukozowe - ale jesli leraz radzi Ci poleżec w szpitalu to może warto... nawet jesli to dmuchanie na zimne..
Wiesz ile dni Cie czeka?
Mam nadzieję, że wszystko poukładasz i dzasz rade z ta cukrzycą:)
pozdarwiam
image

super Pati widać że Filipek ładnie rośnie, duży chłopczyk ;) ja jutro idę do dr Olszewskiego i sama jestem ciekawa jak tam niuńka urosła,ale idę na zwykłe usg bo 3D to już mam

Ojj Kasiu to faktycznie musisz mieć na uwadze to wredną cukrzycę, nie wiedziałam nawet że można przez nia trafić wcześniej do szpitala.Myślałam, że dieta i ew.jakieś leki to ładnie normują a tu proszę można trafić na parę dni brrr obyś nie musiała i wyniczek wyszeł ładny,trzymam kciuki ;) Kasia a ile waży Amelka że dr mówi że jest mała ??

image
Amelia dziś ważyła 620g i mierzy 26cm.
Lekarz twierdzi, że to mało bo odpowiada to około 23TC a nie 26TC ale w dolnej granicy się mieści, serduszko bije prawidłowo, wód płodowych mam ok, więc z dzidzią jest wszystko w najlepszym porządku.

Szczerze, to patrząc na poprzednią ciążę i Michała wagę urodzeniową 2,500kg 48cm to i teraz może tak będzie, że Amelka z tych mniejszych dzieci jest :)
Jeszcze mamy trochę czasu do porodu, to pewnie nam Panienka urośnie :)
No to cóż ja chyba nie pójde na 3d trudno ... w sumie to nie wiem ktory TC u mnie i ciagle wacham sie o 2 tygodnie wiec seobie odpuszczse

Kasia31 a ty idz do szpitala to nie zaszkodzi
a dzieciaki duze juz masz ... wiec mysle ze moga posiedziec po szkole w domu poki twoj luby nie wroci ...

a przedewszystkim nie nerwój sie

Fajnie dziewczyny ze te nasze brzuchole juz widoczne i rozrabiaja coraz bardziej
moj w niedziele rano tak kopal tatusia ze tatus mowi ze z niego pilkarz bedzie :)
ale od poniedzialku dzidzia grzeczna i spokojna - pewnie nie kce mi w pracy przeszkadzac :) maly kochany chlopczyk mamusiowy :)

:)

dziewczyny mi lekarz powiedział że 3D czy 4D to najpóźniej do 25tc bo potem dzieciątko jest już na tyle duże że nie widać fajnie.

CO do ruchów to moja mała to prawdziwa akrobatka non stop się wierci fika, z jednej strony brzucha na drugą przechodzi u mnie to super widać ze względu na moją chudość. Bardzo się ciesze że tak się rusza, bo przynajmniej jestem spokojna. Trochę się martwię że mam taki malutki brzuszek choć lekarz mówi żebym się nie stresowała tym, bo dużo schudłam i dlatego. Cały czas nie tyje wciąż na wadze magiczne -10kg. Może w końcu jakoś zacznę tyć?

Mam pytanie czy znacie może jakiegoś masażyste-rehabilitanta który przyjdzie do domu(i zna się jak masować kobiety w ciąży), bo coraz gorzej z moim kręgosłupem i mięśniami w końcu piąty miesiąc leżę plackiem.

Kasia31 na pewno będzie wszystko ok moja koleżance też straszyli szpitalem ze względu na cukrzyce ale kazali ścisłą dietę trzymać i nie pozwalać sobie na odrobinę ustępstw badać glukometrem cukier i było ok i nie musiał iść do szpitala. głowa do góry a ja trzymam kciuki za badanie:)

Kasia31 620gram to mało? moja mała w 22 tc ważyła 370gram i lekarz powiedział że to w normie dzwoniłam nawet do innego bo wydawało mi się że jakoś mało i potwierdził słowa wcześniejszego lekarza. sama już nie wiem??
No a nam mówia, że Filip ze swoimi 630 gramami jest duży:).. Ech, ważne, że maluchy sa zdrowe a czy troszke większe czy mniejsze wagowo - trudno:)
image
Styczniówko, moja w 21 ważyła 380g :) i też ok, ale od razu powiedzieli, ze mała :)
Teraz w 26TC 620g wiec wychodzi, że tak dzieciaczki rosną :)
Mi też bez różnicy, czy mała, czy duża :) aby zdrowa :)
dokładanie dziewczyny ważne że zdrowe, a z wagą różnie bywa. Najlepszy dowód na to moja koleżanka tydzień temu rodziła mówili jej że taka jakaś mała dziewczynka będzie a urodziła córkę 4080gram!!!

Kasia, jeżeli chodzi o cukrzycę to jedynie będziesz mogła położyć się na Klinicznej. Ja też byłam. Były dziewczyny z c. ciążową i trochę śmiesznie to wyglądało, bo nawet nikt im nie tłumaczył co mogą a czego nie mogą jeść - ogólnie zero informacji. Będziesz dostawać standardowe posiłki z dietą i mierzyć cukier po godz. i tak będą Cię kilka dni obserwować. Do tego dojdzie pewnie dobowa zbiórka moczu i badanie USG, myślę, że właśnie ze względu na to USG warto się położyć, bo mają naprawdę dokładne. Jeżeli chodzi o ustawienie cukrów to raczej radziłabym poradnię diabetologiczną - tam napewno bardziej szczegółowo wytłumaczą Ci co powinnaś robić. Ale to tylko moje zdanie.
Jeżeli masz czas to położenie się na kilka dni do szpitala Ci nie zaszkodzi.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry