Widok

Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.2

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Proszę samemu kopiować i wpisywać zmiany.

*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia - chłopiec
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
02.01 Matyldaa
03.01 mary_25 - chłopiec - Dawid
06.01 Jadzia - dziewczynka
7.01 marzena505
10.01 lipunia
14.01 anula83
16.01 piegosek
17.01 redlaw - dziewczynka - Ula
17.01 Justyna47
18.01 EwelinaPatryk
19.01 karolinkaku
29.01/02.02 Toldinka
szfetka
margola13

*** LUTY ***

03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial
05.02 Monia Er
08.02 Aleafera
11.02.calineczkao2
13.02 Tola
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka - Liliana
22.02 - 01. 03 - iva - chłopiec
23.02 kamcia01
martus_pl
skorupka76

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nowy wątek.

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=411397&c=1&k=160
Juz pisalam w czerwcu wypuscili moja kuzynke z sepsa do domu na szczescie trafila do wojewodzkiego i tam ja odratowali pozatym wszystke osoby co spotykam to mi odradzaja Kliniczna ....i za zadne skarby tam nie pojde nawet jakby mnie karetka z ulicy zabierala ...a pozatym jak cos sie dzieje z maluszkiem to i wysyłaja na Zaspe a jak matka ma jakies powiklania to do wojewodzkiego z Klinicznej wysylaja ...tak slyszalam
ja rodziłam na klinicznej, i teraz tez tylko kliniczna. mysle, ze to kwestia indywdualnych historii- mi akurat trafił sie swietny personel i podczas porodu- cudna połozna- i potem na poporodowym. a np. o wojewodzkim tyle dziwnych rzeczy sie nasłuchałam od bezposrednio tam rodzacych, ze za skarby swiata...zaspa odpada bo porodowka w gorszym stanie. i tak zostaje kliniczna.
A dlaczego nie na kliniczna?Ja zawsze bylam zle nastawiona do tego szpitala ale moja szwagierka tam rodzila dwojke dzieci i znajome tez i byly zadowolone.Ja rodzilam na zaspie ale to bylo ponad 6lat temu.
Ja mysle nad wojewódzkim a redlowem ...za zadne skarby nie pojde na kliniczna ;P
Moja ginekolog pracuje na klinicznej ale niewiem czy chce tam rodzic.
Glownie chce sie kierowac dobrem dziecka ,ja sobie jakos poradze.A zdania miedzy zaspa a kliniczna sa podzielone wiec jestem w kropce
tak powinno być ale niestety nie jest..no ja mialam super polozna przy porodzie gdyby nie ona pewnie bym tam zemdlala i w ogole zle sie czula, a ta co mi sie trafila byla super.
Czyli głównie lekarz przy porodzie wykazuje się... nazwiskiem w karcie.
Ewentualnie pojawia się jak ma dyżur akurat.

Ja nikomu się nie dziwię, że się woli zabezpieczyć i nawet psychicznie czuć jakiś tam większy komfort.

Ja sama jednak stawiam na położną.Ona jest cały czas i pomaga i psychicznie i bardzo "fizycznie". Dopilnuje przed, w trakcie i po porodzie.

Tak czy owak szukanie znajomości lekarza czy położneji, żeby się lepiej poczuć, jest w polskim systemie chore.Wszyscy jesteśmy ubezpieczeni, płacimy dużą kasę i powinniśmy być traktowani tak samo życzliwie i dobrze.:/
Redlaw moj ma 2lata i 1msc:)ale on tez lubi pospac w dzien tylko ja sie wsciekam potem wieczorem dlatego juz drugi dizen staram sie by nie spal i wtedy jest tak padniety ze zasypia w 5min i ladnie w nocy spi i z rana tez potrafi wtedy pospac.

Z tym lekarzem to jest tak, ze zalezy jeszcze jaki on jest ile moze. ogolnie jak rodzilam syna to byla tez kobieta ze mna na izbie przyjec ja po ktg i badaniu puscilii do domu po czym i tak w dzien ja na patologi juz widzialam, a mnie bez badania ktg tylko lekarskie gdzie nie mialam jeszcze rozwarcia ale juz bole byly dosc systematyczne i bolesne zostawili na oddziale, a dlatego ze to moj lekarz mial wtedy dyzur i jest zastepca ordynatora.
jak polozna zobaczyla kto jest moim lekarzem tez byla inna, a lekarz ktory mnie zszywal glosno i wyraznie pytal kto jest moim lekarzem, a byl mlody wiec pewnie moj go uczyl i robil wszystko delikatnie i starannie.
inna kumpela chodzila do ordynatora to kazdy byl nim mega przejety jak dla mnie przesada no ale tak jest.
znowu inna byla ok traktowana bo maz jest tam lekarzem, ale jakby sie nie przyznala to juz by nie byla bo jej lekark w ogole nie znali i pierwsze wrazenie co kto?
takze z doswiadczenia i uslyszenia lepiej jednak miec tego lekarza tam.
czasem sie trafi ze nie ma to znaczenia ale z reguly jednak ma...glupia polityka no ale dzieki temu maja pacjetki prywatne inaczej pewnie ich by nie bylo.
Mi się wydaje, że lekarz przydaje się właśnie dla położnej ;) może rzeczywiście inaczej patrzą, jak od znajomego?
No i może też ma znaczenie przy jakiś problemach, jak się leży na patologii czy coś... A może jeszcze dla własnej psychiki? Mi było miło jak mój lekarz przyszedł do mojego porodu, bo zawsze to ktoś znajomy, zwłaszcza że on dużo żartuje w dość specyficzny sposób, więc to mi też pomogło jak już miałam dość przy partych...
A ja nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi lekarzami w szpitalu ?
Lekarza widziałam przy porodzie 5 min - zszywał, a po porodzie drugie5 min.- dał wypis.

Nie bardzo wiem do czego ma się przydać znajomość z lekarzem ?
Ktoś mnie oświeci ?
Co innego położna...
Redlaw- gratulacje:) no to smoka macie z głowy:)

lipunia- zgadza się ztymi zakupami, my mamy takie sposób na większe wydatki, że mąż prowadzi zapiski w tabelce w exelu i rozpisuje to tak- co jest do kupienia na dany miesiąc, jaką sumę przewidujemy na to, ile mamy na dany miesiąc funduszy ogółem i ile nam zostanie po kupieniu tego wszystkiego, u nas taki system bardzo się sprawdza, dzięki temu wiemy ile możemy oszczędzić jeszcze z danego miesiąca i na co ile idzie, także też kupujemy sekwenscyjnie wyprawkę- w tym miesiącu część, za miesiąć cześć i za kolejny znów część, jakbym miała czekać na wyprzedarze czy wogóle czekać, to pewnie te pieniądze by się rozeszły na coś innego- bo jeszcze nadal urządzamy mieszkanie i brakuje nam kilku nie tak zbędnych ale jednak mebli- typu biurko czy szafka do małej umywalki, a tak wydajemy na wyprawkę, która jest potrzebna i a resztę odkładamy ewentualnie na te mebelki, które narazie do szczęścia nie są niezbędne:)
śmieję się czasem, że "tako rzecze tabelka- to trzeba kupić":)

iva- dobrze, że masz dobre wyniki, też mi się wydaje, że należy podchodzić z dystansem do tego co się czyta, aczkowiek tak jak ktoś tu napisał już, dziewczyny dzielą się tylko swoimi spostrzerzeniami na podstawie swoich własnych doświadczeń, ja miałam skolei taką sytuację, że mam niedoczynność tarczycy i gdybym nie przyjmowała eutyroxu mogłabym urodzić chore dziecko- więc każdy ma trochę inaczej z tymi hormonami pewnie, ciesz się, że nie musisz się martwić i bawić w przyjmowanie koljenych leków

a co do lekarza prowadzącego to ja też wybrałam takiego co przyjmuje w szpitalu w Redłowie gdzie chcę rodzić, ale słyszałam, że położne go nie lubią, bo jest dla nich ostry i mega wymagający- więc mam nadzieję, że nie zemści się to na mnie:D

image
No to prawda, że rodzice się bardziej stresują... A dzieci tylko miło zaskakują :)

Lipunia, a ile twój ma? Bo ja też myślałam że w razie czego nie będę jej kłaść w dzień, ale na razie skoro zasypia ładnie to kładę jeszcze... Zresztą to jest śpioch i codziennie ją muszę budzić w dzień po dwóch godzinach, bo inaczej potrafi spać nawet trzy...
oj to super ze tak gladko poszlo tylko sie cieszyc:)))czyli sie potwierdza, ze z reguly rodzice bardziej sie stresuja:))madra dziewczynka i fajnie, ze nie ucieka. ja mam na mojego jeden sposob nie spanie w dzien wtedy zasypia w 5min na noc:)
Redlaw, gratulacje dla Malutkiej :) dzielna dziewczynka!
No niestety to prawda, że wszyscy w szpitalu patrzą kto jest lekarzem prowadzącym, ja jak tylko dałam położnej w dyżurce kartę ciąży to od razu spojrzała na pierwszą stronę, stuknęła palcem w nazwisko lekarza prowadzącego i pokazała drugiej położnej i się uśmiechnęły - a lekarz oczywiście był z tego szpitala :)

Do nas przyszedł dziś kurier i przyniósł nowy wózek dla Uli :) ale nie mogłam go niestety za bardzo rozpakować, bo jest dobrze upchnięty w dużym kartonie i umówiłam się z rodzicami, że będę go do stycznia trzymać u nich w wózkarni, więc nie chciałam psuć kartonu. Ale i tak wyjęłam gondolkę i spacerówkę, żeby się choć trochę napatrzeć i jest super :)

A w ogóle muszę pochwalić moją starszą córkę - operacja smoczek zakończona pełnym sukcesem :) nie myślałam że będzie tak dobrze, płakała tylko pierwszego wieczoru, a potem już nic - następnego dnia w dzień i wieczorem już zasypiała jak zwykle sama bez żadnych problemów :) a jak ją kładłam to mówiła 'mama, ja nie chcę dyda' :))) więc jestem z niej mega dumna :) no i w nowym łóżeczku też wyjątkowo grzecznie - bo nie wychodzi wcale sama :)
Iva zawsze warto sprawdzic jak sa jakies odchylenia od normy dla swojego spokoju, a na ile bedziesz sobie wkrecac sama to tez tylko od Ciebie zalezy:)) na szczescie powtorzylas i jest git tylko sie cieszyc:))

EwelinaPatryk jesli Ci nie pasuje lekarz i czujesz ze nie jestes pod dobra opieka to, w kazdej chwili mozesz zmienic ja proponuje szukac takiego, ktory pracuje w szpitalu, w ktorym chcesz rodzic moim zdaniem wtedy lepiej patrza na takie pacjentki. w moim przypadku tak bylo i wielu moich znajomych tez. wiem, ze nie powinno tak byc ale tak z reguly jest.

u mnie jutro wyniki bede robic a w pt wkoncu do gina juz sie nie moge doczekac.

nasza dzidzia to glodomorek jest bo jak tylko cos zjem zaraz sie odzywa hehe i szaleje po calym brzuchu juz nawet widze jak szaleje nie tylko czuje:)wczoraj mi tak brzuch skakal hehe
Hej. My dziś byliśmy na kontroli , dostalam jedynie skierowanie na krew i mocz , polozna pojezdzila malym sprzetem po brzuchu , uslyszalysmy bicie serduszka i koniec wizyty. Dokladnie 4 minuty :) coraz bardziej mnie drazni lekarz,przychodnia. A nie wiem czy to dobry pomysl aby w polowie ciazy zmieniac lekarza . Co Wy o tym myslicie ?
Co do zakupow , my wczoraj kupilismy łozeczko drewniane w Akpolu . Wozek dziadkowie kupia :)z tych wiekszych zakupow to mamy z glowy :)
Nie wiem iva co masy na masz na myśli pisząc o głupotach z forum, ale myślę, że każdy tu opowiada własną historię, nie wymyśla i nie kłamię. A dając innym rady robi to z życzliwości a nie żadnych innych powodów.

W poprzedniej ciąży ginekolog po zobaczeniu wyników zadzwoniła do mnie i kazała w ciągu tygodnia dostać się do endokrynologa. Bo bez leków dziecko mogło urodzić się niedorozwinięte lub w ogóle się nie urodzić.
Leczę się już dośc długo i szczerze mówiąc dopiero czuje poprawę.
dziękuję calineczkao2:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry