Widok

Styczniowo - Lutowe Mamusie 2013 cz.3

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
*** GRUDZIEŃ ***
30.12.2012 Madzia - chłopiec
31.12.2012 Kostkap

*** STYCZEŃ ***
02.01 Matyldaa
03.01 mary_25 - chłopiec - Dawid
06.01 Jadzia - dziewczynka
7.01 marzena505
10.01 lipunia
14.01 anula83 - dziewczynka - Amelia
16.01 piegoosek - dziewczynka
17.01 redlaw - dziewczynka - Ula
17.01 Justyna47
18.01 EwelinaPatryk
19.01 karolinkaku
29.01/02.02 Toldinka
szfetka
margola13

*** LUTY ***

03.02 Demonix - chłopiec
03.02 marynial
05.02 Monia Er
08.02 Aleafera
09.02 Tola
11.02.calineczkao2
14.02Adrienne
14.02 ssabinka - dziewczynka - Liliana
22.02 - 01. 03 - iva - chłopiec?
23.02 kamcia01
martus_pl
skorupka76

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ZAPRASZAM DO NOWEGO WĄTKU

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=417005&c=1&k=160

image
ja tak czuje kopniaki od poczatku, pytalam gina, jest ok...:)
To u mnie najwiecej bo az 9 kg na plusie . Nie wiem skad sie wzielo . ;o ale jakos przyszlo i po porodzie powinno odejc ;D
Mała w brzuchu daje czadu , od 3 dni prawdopodobnie przekrecila sie tylkiem do brzucha bo ruchy czuje "inne" w środku.

A powiedzcie mi dziewczyny wczoraj jak lezalam moja kruszyna znajdowala przy samych jaqjnikach tak nisko . i tam czulam kopniaki. dziecko nisko ułożone , czy mam sie czym martwic ?
image
kamcia, na pewno sobie poradzisz- to jest instynkt:)
u nas zaczyna sie 6 miesiac...tyje mniej, czuje sie gorzej. podbrzusze pobolewa i dosc czesto robi sie slabo, a w brzuchu harce...:)
Mary ja tez jestem ciekawa jaki wózek zamówiliście ;). Też zastanawialiśmy się na samym początku nad teutonią bo mamy rodzinę w niemczech, ale jakoś tak później nam umknęło.

Mnie dziewczyny też boli brzuch czasami, a wczoraj jak usiadłam to taki ból miałam pod żebrem jakbym się na coś nadziała. Nawet teraz trochę czuje.
A dzidzia się rusza nieźle już. W sumie to co jakiś czas czuje przez cały dzień a wieczorem patrzymy jak brzuch się rusza :)
A co do wagi to ja ostatnio jak się ważyłam to miałam 4kg na plusie ale wszyscy mi mówią że normalnie puchne w oczach ;P

W weekend był u nas kuzyn z dziećmi i mają 5 miesiączną córeczkę i teraz jak ją trzymałam to już nie mogę się doczekać naszego dzieciątka :). Ale strach mam bo nie wiem jak sobie poradze z takim maleństwem :)
Mary, zamawialas moze teutonie, ze tak dlugo czekasz?
Mi sie na poczatku waga wachala miedzy 60 a 62,9 kiedy mnie z wazono pierwszy raz a teraz mam 28 tydzien i 4 dzien czyli mam juz 29 tydzien i mam na wadze 67 i troche sie martwie ale przez ostatnie 2 tygodnie przytylam 2 kilo wiec teraz nadrabiam waga ;) i nikt nie moze uwierzyc ze mam juz 7 miesiac :)
U mnie druga ciąża chyba troszkę większa wychodzi, bo mam już jakieś 8-9 kg na plusie.... W pierwszej przytyłam chyba 16 czy nawet 18 kilo do końca, więc też sporo, ale na szczęście szybko zgubiłam, więc teraz liczę na to samo ;)

Wczoraj byłam w końcu na USG 4d :) i obejrzałam moją Ulę pięknie z każdej strony :) śmiesznie było, bo ciągle pukała się ręką w czoło, jakby chciała wiadomo co pokazać ;) a potem zaczęła wkładać stopę do buzi, nie wiem jak to zrobiła że się tam tak poskładała!! szkoda, że takie wygimnastykowanie nie zostaje człowiekowi do końca życia ;)

A dziś za to miałam niemiłą przygodę, bo w pracy zrzuciłam niechcący telefon na schody i mi się stłukła szybka :( a to dotykowy jest, więc się przestraszyłam czy będzie działał, ale na szczęście nic się tam nie rozlało w środku, tylko z zewnątrz cała szybka jest popękana, aż się zraniłam tym szkłem :/ więc jeszcze mnie czeka teraz naprawa... ehhh...

mary_25 - a jaki macie w końcu wózek?
Ja zupelnie inaczej znosze ciaze i ja przezywam niz za pierwszym razem to samo jest z jego ksztaltem i moja waga.
z mlodym na tym etapie juz mialam dobre10-12kg na plusie a teraz nie cale6kg brzuch juz widoczny ale troche mniejszy niz w pierwszej ciazy.

no i moje dziecko tez tak wali ze mam wrazenie ze w ogole nie spi:)

i mnie czasem pobolewa podbrzusze:(
iva- pewnie, że pobolewa, bo macica się rozciąga, musi zresztą, żeby młody człowiek się tam zmieścił:) mnie dziś młody uciskał na żołądek swoim małym d*pskiem i jeszcze mi ręką pod żebro się pchał to mnie bolało dziś z każdej strony tak tak się gramolił na moje narządy wew:)

byłam dziś na badaniach i wszystko ok, synek ma 1100g i lekarz mówi, że pewnie waga końcowa będzie koło 3kg, więc jak na moje rozmiary to dobrze, koło 4 kg bym nie wycisnęła z siebie chyba, przy swoich gabarytach, narazie przytyłam 5 kg ale nadal jestem drobnej budowy więc pewnie to dziecko też wielkie nie będzie:)

dzięki za rozwianie wątpilowści z tymi ubrankami, staram sie dużo na te małe rozmoary nie kupować, ale standardową ilość z listy wyprawkowej chciałabym mieć, tylko właśnie nie wiem ile czego mam, bo tak te rozmiary są do siebie podobne:) ale nic najwyżej jak czegoś bedę miała za mało, to pooroszę mamę czy bratową już po urodzeniu dziecka, żeby mi podskoczyły do sklepu i kupiły najwyżej,
a widziałyście gdzieś fajne, niebłękitne śpiochy dla małego 56cm chłopaczka?:) bo szukam takich, które byłby niewelurowe- w większości sklepów teraz takie na zimę w kolekcjach są, a ja chcę śpiochy bawełniane (i nie błękitne bo już mnie mdli od tego koloru), bo u mnie w mieszkaniu jest dość ciepło i on w nocy w welurowych to chyba się ugotuje jeszcze leżąc w rożku czy pod kocykiem:)

aaaaa- kupiliśmy wkońcu łóżeczko, materac, rożek, komodę kąpielową (wanienka+przewijak+komoda) i zamówiliśmy wózek- wkońcu moje dziecko ma gdzie spać, gdzie się myć i jest szansa, że brykę dla młodego ściągną akurat w terminie jak się urodzi- nie wiem czemu wózek z Niemiec idzie aż 10 tygodni, ale dobrze, że się o tym dowiedzieliśmy i zamówiliśmy:)

image
ja czuje ruchy maleństwa- nie są one bardzo odczuwalne, czuje je co jakiś czas a szczególnie wieczorem to prawie 20 tydzień.Ruchy zaczęłam czuć przełom 17/18 tydzień.Mam do Was dziewczyny pytanie czy pobolewa Was czasami brzuch?
O u mnie to skomplikowane. Dużo więcej ważyłam przed. Bo z powodu niewykrytej niedocznnosci bardzo przytylam. Inna byla waga startowa wiec mimo, ze duzo utylam nie bylo tragicznie.
No trudno bede gruba, juz sie z tym pogodzilam. Po porodzie i karmieniu "wskakuje" na Dukana i mam zamiar schudnac do wagi sprzed 5 lat czyli bedzie ze 20 - 25 kg. Wiem, ze to mozliwe bo na Dukanie juz raz schudlam 15 kg bez rwania sobie wlosow z glowy. :)
czesc dziewczyny!
Jadzia, ja mam to samo, stymze ja po blizniakach jestem, wiec mimo, ze w miare schudlam po tej pierwszej ciazy, to teraz wywalilo mnie praktycznie juz w drugim m-cu :/ i kilogramy leca jak szalone.. a jem mniej niz normalnie.. nie wiem skad to :( pozdrawiam wszystkie male brzuszki i azdroszcze ;)
a czy dzieciaczki tez Wam tak skacza w brzuszkach? moja tak harcuje, ze mam wrazenie, ze w ogole nie sypia.. i bardzo dobrze czuje ja przez skore brzucha, glaszcze, drapie, a ona wrecz tuli sie do reki :) czad! z blizniakami nawet tak nie mialam szybko..
Jadzia w tym tygodniu ktorym jestes pewnie bede miala 6 kg na plusie. Waga idzie ci inaczej niz przy pierwszej?
A jem i pije co chce oczywiscie zero alko i uzywek:) ale zasem cola fanta sprite naszczescie juz mniej:) pzy filipie tez mi tak waga szla i tez w taki okresach mialam ochote na gazowane, czasem tez kfc:) tylko ze zaczynam z 3 kg wieej:) ale mysle ze przytyje tyle samo co z mlodym czyli 13kg teraz. Oewnie bedzie szlo 2kg na miesiac
2 kg ?
Ja przytyłam tyle, że mnie już pytają czy to 9 miesiąc :)) Nie wiem co to będzie za 3 miesiące.W drzwi chyba nie wejdę Odstawiam słodkie. Masakra.
No wlasnie nie wiem ale tak glpio tu pisac:) on jest od samej kostki i co jakis czas widoczny i jak stoje to wczuwalny:( wystajacy az do samego konca a awet jie wiem czy nie ciagnie sie na kroczu dlateo mam takie mysli:( niestety to dziedziczne i mam to mamie, kiedys miala operacje i wyciagana zyle, teraz nie wiem czy tak robia, sa na to zastrzyki ale to dopiero na esien po okresie karmienia mozna wiec pewnie w wakacje bede codzic w dlugich spodniach:( a na plsie mam chyba dopiero 2 kg
Ssabinka myslisz ze zylak to wskazanie do cc? ja to sie boje wlasnie najbardziej tych zylakow bo kiedys kiedys myslalam ze to tylko starsi ludzie maja a okazuje sie ze kurcze i mlode kobiety tez:((u mnie w rodzinie to norma wiec tez sie boje ale odpukac narazie jedynie popekane naczynka choc tez mnie to wnerwia mega:(
oby Twoj byl malo grozny i zeby dalo sie to jakos wyleczyc bo nie znam sie na tym wiem ze w ostatecznosci mozna usunac ale nie jest to zbyt fajne:((

Iva ehh mnie tez czeka to badanie i zwlekam ze hej chociaz powinnam juz isc w tym tyg jak nie to na poczatku kolejnego ehh juz mnie skrea mimo ze juz to przechodzilam:((
Hej dziewczyny byłam dzisiaj na badaniu z glukoza musiałam wypić 75mg glukozy rozrobionej w kubeczku wody- cale szczęście nie było tak złe-dało się wypić.Jutro wyniki.mam nadzieję,ze będzie ok.Pozdrawiam mamusie:)

image
Co do ubranek to kazda firma ma inny rozxmiar zazwyczaj:((ja tez bym sie tym nie martwila bo maluchy tak szybko rosna ze np w body jak powisi w kroku i zalozysz na to polspiochy czy spodenki to nie widac a nawet jak luzniej niz za ciasno a rekawek zawsze mozna odrobine podgiac i bedzie super bo za chwile bedzie juz dobry albo na styk. doslownie za chwile:))
ale smyk raczej ma normalne rozmiary, coccodrillo ma body i pajace tez raczej normalne ale juz ubranka zawyzone czyli spodnie sukienki, bluzki kurtki itp. reserved ma znowu jak dla mnie bardzo uniwersalna rozmiarowke bo moj maly potrafil w takim body przechodzic przez 2-3rozmiary to bylo dla mnie mega dziwne:))ale tak bylo jesli chodzi o body. reszta to roznie akurat ale bluzki tez ma teraz takie uniwersalne jak maja sciagacz na rekawku.
h&m to zawyzone to na pewno i to wszystko co nie kupie jest wieksze od innych firm.
te typowo polskie z akpola i tygryska jak dla mnie zanizone sa i an dodatek po kilku praniach mialam wrazenie ze sie kurczy ta bawelnba do tego kulkuje czasem wiec mnie wkurzylo po jakims czasie i przestalam kupowac.

co do hemoroidow to ja mam od pierwszej ciazy ale jak moj lekarz stwierdzil jesli nie boli to nic nie trzeba robic a jak boli to na pewno cos przepisza.

anemie mam od samego poczatku tej ciazy z mlodym tez mialam ale sporeo pozniej, a tu od samego poczatku a wyniki sie chwieja duzo nie poprawiaja i ciagle biore zelazo. ale jakos specjalnie nie stosuje diety bo na wszystko to co ma zelazo nie specjalnie mam ochote minie po urodzeniu mama nadz.
dzieki za namiary na tych lekarzy przekazalam juz kolezance, ale zdarzyla na szczescie na dzisiaj sie gdzies indziej umowic i wtedy zobaczy czy dalej musi szukac czy polozna ja nastraszyla.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry