Widok

Świeżo upieczony kierowca

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej dziewczyny, niecały tydzień temu odebrałam prawko i nie ukrywam że strasznie się stresuję jak mam gdzieś sama jechać, z góry ustalam sobie trasę obmyślam co i jak...zastanawiam się czy też tak miałyście na początku?czy pewność siebie za kierownicą przyjdzie z czasem czy po prostu już tak mi zostanie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dobrze,że tu wpadłam na watek:)
AgusiaGda jestem tobie winna przeprosiny bo wtedy was zagadnęłam o auto,Mariusz Twój pewnie mnie łapał,a ja nie odbierałam,także przepraszam Was za zawracanie głowy,potem byłam na urlopie w sumie dopiero niedawno wróciłam no i kupiłam auto:) zdecydowałam się na Scenica,jak kupowałam to nie wiedziałam czy dobrze robie,ale znalazła sie okazja ponad 300km stad,zebrałam wszystkich i pojechalismy,kupiłam i teraz sie w nim zakochałam,nie oddałabym za żadne inne:)tylko problem leży gdzie indziej...nie wiem czy będę jeżdzic w ogóle,boje się panicznie,nie umiem przełamać lęku prędkości 40km/h to dla mnie prędkośc kosmiczna,prawko robiłam 1,5 roku temu i nie jezdziłam i w sumie boje sie,że będe musiałam auto sprzedać bo nie dam rady.Nie wiem jak się uczyć już,przyjaciółka ze mną jeżdzi wieczorami,ale w sumie na parkingu pod Realem tylko.Dobrze wiedzieć,że nie tylko ja się boje:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mam prawko już 12 lat...

i tyle samo nie jeżdżę ;)

więc właściwie jestem początkującym kierowcą :) wczoraj był mój "pierwszy samodzielny raz" od 12 lat(nie licząc przeparkowywania auta pod blokiem itp.) :))))

jutro znowu jadę :) na początek - krótkie trasy :) (z Przymorza na Zaspę - oczywiście wcześniej obmyślam jak jechać żeby było najłatwiej ;) np. wolę skręcić z Dąbrowszczaków w Czarny Dwór - lewoskręt, bo skręcając z Kołobrzeskiej w Olsztyńską mam mało miejsca i mogę nie zdążyć schować tyłka ;) jak piesi będą na przejściu ;P)

i zdecydowanie lepiej jeździ się samej niż z Mężem ;) dzisiaj byliśmy wreszcie przerejestrować auto na mnie ;) żeby w razie czego szło z mojej zniżki ubezpieczeniowej(przez te lata byłam współwłaścicielką auta mojej Mamy także mam maksymalną zniżkę), a nie z Teścia ;) (stare auto zostawiliśmy dla mnie do nauki ;) było kupione na Teścia, a Mąż był współwłaścicielem - żeby też leciały Mu zniżki) ;)

jestem współwłaścicielką 3 aut ;) i tym do nauki jeździ mi się najlepiej ;)
Ja nie wiem, ale chyba jestem urodzony kierowca :)

Zaraz po odebraniu prawka, pojechałam z dzieckiem pociągiem po samochód, a potem wracałam sama 800 km do Gdańska - rozłożyłam trasę na 2 dni :) Jechałam tylko nocą, tzn wyjeżdżałam w porze spania Tomka :) Fakt faktem że kupiłam Mitsubishi Lancera w Automacie, więc jest zupełnie inny komfort jazdy, miałam nawigację, w razie wypadku miałam assistance, także czułam się pewnie ;) Ogólnie jazda samej sprawia mi większą przyjemnosc, niż ktoś mi marudzi nad uchem, że za wolno, albo zły pas zajełam itp.
też tak miałam ale teraz jest już dobrzeee, najważniejsze to przełamać strach jedziesz wolno i do celu ;-) będzie coraz lepiej tylko musisz trenować ;-)
powodzenie i szerokiej drogi ;-)
nie przejmuj się - ja mam prawko 9lat i nie jeżdżę tzn jezdze jak mąż jest niedysponowany ;) ale to najczesciej są kursy nocne gdzie ruch jest znikomy...

nie jezdze bo sie po prostu nie moge przełamac...boje sie stluczki i podjezdzania pod górę...

żałuje ze nie jezdzilam duzo zaraz po zdaniu prawka bo na kursie i zaraz po zdaniu szło mi super i zero stresu a teraz po prostu wyszlam z wprawy i nie wiem jak to bedze... bardzo chce ale przemoc sie nie moge heh...
będzie coraz mniejszy stres ... zobaczysz

NAJWAŻNIEJSZA RADA: jedź ostrożnie, wolno, myśl i PRZEDEWSZYSTKIM!!!!!!! NIEDENERWUJ SIE JAK KTOS CIĘ STRĄBI BO JEDZIESZ ZA WOLNO !! Masz prawo jechac po mieście max 50 km i jak sie komus nie podoba to trudno ... olej to - nie denerwuj sie bo potem zwalisz dużo więcej ze stresu

powtarzaj sobie że to trąbiący sie zdenerwował a Ty nie :)

ja na poczatku stres wielki, potem po kilku latach czułam sie za kółkiem jak ryba w wodzie az do kilka stłuczek (jako pasażer byłam 2 razy, raz jako kierowca - nigdy z naszej winy) i od tamtej pory bałam sie za kółko wsiadac okolo roku

teraz znów kółka nie oddaje :)

Dodam że w dniu zakupu auta wsiadłam po miesiącu czasu od zdania prawka. Od punktu odbioru auta do pierwszego skrzyżowania oczywiście lewoskrętu ale sygnalizacja kierunkowa dlatego pojechałam ;). Noga mi drżała mega i nie mogłam opanować, potem w drodze do domu na rondzie pomyliły mi się biegi szczęśliwie dojechaliśmy do celu.
Ja sie stresowałam na początku jak jechałam z kimś... ale stresował mnie bardziej ten ktoś niż sama jazda... ;)
Prawo jazdy mam prawie 3 lata i do tej pory wygodniej mi sie jezdzi samej, szczególnie jak jade dalej niż 50km ;)

Powodzenia!!
Dzięki za słowa otuchy...myślałam że tylko ja tak mam, ze może jednak nie nadaję się na kierowcę skoro się stresuję, ale widzę że większość z Was tak miała :)
no niestety... samodzielna jazda to zupełnie inna bajka niż z instruktorem... ale podejdź do tego spokojnie i na luzie... nie taki diabeł straszny... trasy sobie ustalaj - nikt ci tego nie zabroni, a będziesz czuła się pewniejsza...

ja osobiście akurat nigdy nie miałam problemu z prowadzeniem auta... zarówno na kursie jak i już po... no dobra... miałam maleńkiego stresa jak miałam pierwszy raz wsiąść za kierownicę, a samochód należał do kumpla :P

a tak to luzik... :)

także powodzenia życzę... :)
Pamiętam jak ja na początku unikałam lewoskrętów i nawet teraz po 9 m-cach wybieram trasy tak aby było jak najmniej ;).
Do tej pory nie lubię parkować tyłem między dwoma autami.
Drugi dzień po zakupie auta pojechaliśmy do Tczewa to raczej ja męża wyciągnęłam na taką długa pierwszą moją trasę ;).

Jak napisała Agnieszka83. wytwarzać sobie sytuację żeby gdzieś pojechać.

Nauka czyni mistrza- powtórzę.
Dokladnie Ciebie rozumiem.
Mialam to samo, ale po jakims m-cu bylo juz lepiej... do czasu stluczki. Od tamtego momentu bylo jeszcze gorzej.
Ale w koncu sie przelamalam i staram sie jezdzic co raz czesciej, zreszta czasami nie mam wyboru.
Wiiem ze z dnia na dzien ten strach bedzie mniejszy.
Tak ze jedno co moge doradzic to jak najczesciej jezdzic, nie unikac tego. Nauka czyni mistrza.

Powodzenia :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry