Widok
Czy cukrzyca ciężarnych rzeczywiści zanika zaraz po porodzie?
Tak. Nadmiar cukru (glukozy) we krwi oraz chorobowe zaburzenia gospodarki węglowodanowej, objawy niedocukrzenia, itp. - zanikają po porodzie u kobiet z tym rodzajem cukrzycy. Wówczas można zrezygnować z podawania wstrzyknięć insuliny. Matki te karmią dzieci już bez obciążeń cukrzycowych.
Tak. Nadmiar cukru (glukozy) we krwi oraz chorobowe zaburzenia gospodarki węglowodanowej, objawy niedocukrzenia, itp. - zanikają po porodzie u kobiet z tym rodzajem cukrzycy. Wówczas można zrezygnować z podawania wstrzyknięć insuliny. Matki te karmią dzieci już bez obciążeń cukrzycowych.
ja po 75 glukozy bo tylko taka miałam 50 nie miałam 139 a granica to 139 ;-). Więc lekarz kazał mi sobie sprawdzać no i okazało się że faktycznie czasami po niektórych posiłkach mam troche za wysokie cukry choć nigdy nie miałam jakiś do 180 czy coś. No i wysłał mnie do diabetologa i tam się zaczęło. mierzenie 4 razy dziennie i kontrole co jakiś czas. dziś miałam ostatnią wizytę w ciąży i jest ok. i teraz dopiero w listopadzie to już taka sprawdzająca czy po ciąży przeszło.
hej wam, od 2 dni mam tak, że jak zaspyiam ok 22 to budzę się dopiero ok 8 i to z chrapaniem:D (jak nigdy wcześniej niechrapałam). Czyżby organizm przygotowywał się do .... ;). Na początku ciąży niemiałam problemów z zasypianiem od początku trzeciego trymestru zaczęły mi się problemy a teraz znowu śpię jak suseł.
do diabetologa chodzę do ośrodka tam gdzie kiedyś był szpital chyba kolejowy ulica w prawo od kartuskiej. Ja nie mam stwierdzonej cukrzycy wiec nie mam insuliny. Miałam poprostu czasami troche podwyzszone cukry i musze mierzyc je i chodzic na kontrole. teoretycznie powinnam przestrzegac diety tzn uwazac na to co jem bo konkretnej diety nie mam. Ale ja to tak raczej nie stosuje się do nieczego a i tak te cukry to mam tak różne że w zasadzie to nie wiem od czego mi czasami skaczą.
do mnie tez wszyscy dzwonią i zaczynają od pytania "jak sie czujesz?" fajnie ... chociaż czasami to denerwujące. Każdy prognozuje mi inną datę porodu i to mnie wkurza chwilami, np. moja mama ma urodziny 16 wrzesnia i uważa, że mały może i przyjdzie na świat tego własnie dnia.
dzis robie lajtowy obiadek, czyli makaron z twarogiem.
dzis robie lajtowy obiadek, czyli makaron z twarogiem.
ok, to dokładnie dowiem się z tym zwolnieniem.
wiperku, a jak Ty się czujesz? żadnych objaw ?
mi sie wydaje, że u Ciebie wszystko się rozegra jednego dnia, wieczoru.
o 20.00 bedziesz jeszcze pisała co będziesz piekła następnego dnia a rano dowiemy sie już już urodziłaś.
zobaczysz kochana - tak to będzie.
wiperku, a jak Ty się czujesz? żadnych objaw ?
mi sie wydaje, że u Ciebie wszystko się rozegra jednego dnia, wieczoru.
o 20.00 bedziesz jeszcze pisała co będziesz piekła następnego dnia a rano dowiemy sie już już urodziłaś.
zobaczysz kochana - tak to będzie.
emilka, ja mam cały czas zwolnienie...na razie do 5 wrzesnia a jak nie urodzę to będe miała dalej
przecież daty porodu nie można przewidzieć dokładnie co do dnia, no chyba że masz cesarke ;)
wiem, ze niektórzy ginekolodzy nie chcą dalej wypisywać zwolnień, agu_pe chyba o tym pisała, ze jest jakiś przepis że kobieta w 40 tyg ciąży ma już ciążę niezagrożoną i teoretycznie moze wracać do pracy :D
aga, wzięła chyba zwolnienie od zwykłego lekarza wtedy
natomiast mój bez problemu wypisuje
nikt nie moze Cię zmusić, żebyś poszła na macierzyński jeszcze przed porodem
przecież daty porodu nie można przewidzieć dokładnie co do dnia, no chyba że masz cesarke ;)
wiem, ze niektórzy ginekolodzy nie chcą dalej wypisywać zwolnień, agu_pe chyba o tym pisała, ze jest jakiś przepis że kobieta w 40 tyg ciąży ma już ciążę niezagrożoną i teoretycznie moze wracać do pracy :D
aga, wzięła chyba zwolnienie od zwykłego lekarza wtedy
natomiast mój bez problemu wypisuje
nikt nie moze Cię zmusić, żebyś poszła na macierzyński jeszcze przed porodem