Widok

TSH I EUTYROX W CIĄZY

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Ile powinno wynosić TSH w ciazy wczoraj robiłam badania i mam 3.16 przed ciaża miałam 1.6. Brałam eutyrox 50 mg teraz biore 75 mg.
Zastanawiam sie czy to nie jest za mała dawka. Jestem dopier w 5 tygodniu ciazy. Mam isc do endokrynologa za 4 tygodnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A co Twoj endokrynolog na to? Zmienil Ci po tym wyniku dawke na wyzsza? TSH powinno byc ponizej a najlepiej kolo 1. Ja mam teraz 0,3 a dawke mam wysoka.
MIAŁAM 50MG TERAZ DAŁA MI 75MG.
No to ok, podniosla Ci dawke a to najwazniejsze.
wszystko zależy też od ilu dni bierzesz większą dawkę, bo tsh normuje się przynajmniej po tygodniu a tak naprawdę po 6 tyg, choć w ciąży aż tyle się nie czeka jeśli wyniki są złe ...

THS tak jak Aniaa napisała powinno być bliżej 1 .
To co ja mam teraz zrobić dopiero sie dowiedziałam ze jestem w ciązy 28.06 zrobiłam test i poleciałam zrobić badania tsh ft 4 i bete. Myslićie zeby isc do innego lekaraz .Straszni sie boje bo juz raz poroniłam nie chce tego przezyć jeszcze raz!!!!
od kiedy bierzesz wyższą dawkę leku? Jeśli lekarz zmienił Ci dawkę z powodu ciąży to pewnie jest dobra, bo tak naprawdę masz zwiększoną dawkę o 50% a to dużo ...Więc nie ma co się stresować.

A jeśli Twój endo nie widział tych nowych wyników to po prostu jego zapytaj.
Wczoraj byłam u lekarza pokazałam jej wyniki i kazała mi brac 75 mg eutyroxu i 200 mg jodu mam niedoczynnosc. Dziś pierwszy dzien 75 mg.
no to jest ok, ja bym nie szła do innego endo
OK dzięki :)
Witaj, ja lecze sie na niedoczynnosc tarczycy juz 9lat. W ciazy miałam zwiększona dawkę z 37,5 na 125 i do tego Jodid. Mój lekarz powiedział mi, ze w każdym trymestrze ciazy TSH powinno być zawsze < 2,5. Nie czekaj z wizyta. Dzwon najlepiej do lekarza, bo w tym momencie poziom TSH jest bardzo ważny, a 4 tyg. to jeszcze troche czasu. I nie martw sie :) niektóre dziewczyny nie wiedza nawet ze maja tarczyce i maja jeszcze wyższy poziom i wszystko jest w porządku ;) powodzenia!
mi lekarka powiedziała że idealne TSH powinno być pomiędzy 1 a 2 :)
Poza ciąża tak rzeczywiście jest :) choć teraz dzięki mojemu super lekarzowi nawet w ciazy mam niecałe 0,9 :) ale nie ma sie co martwic tak bardzo. Jak tez któraś. Dziewczyn pisała, euthyrox od razu nie działa. Potrzeba chwile. No i przy niedoczynnosci Jodid! Jod baaaaardzo ważny. Jesli nie ma możliwości konsultacji z lekarzem, zeby podjął decyzje co do dawki, to warto wziąć zanim pójdzie sie jeszcze na wizytę witaminy z jodem. Ale koniecznie chociaż z internista albo panią z apteki skonsultować :) w końcu pamiętamy, ze w ciazy nic na własna rękę nie bierzemy :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zuza - ale autorka wczoraj była u lekarza i już jej zwiększono dawkę ....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
tak byłam! A wam duzo wrzosłoTSH na początku ciqaży?
A jakie masz ft4 bo to ono jest istotniejsze w ciąży?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja miałam na początku ciąży ok 3,5. ginekolog zwrócił uwagę że to trochę dużo. Przy następnym badaniu było już 4,5. Wtedy szybko do endokrynologa i aktualnie jest 1,1 ale właściwie to ciągle spada przy tej samej dawce.
FT 4 - 16.72
TSH - 3.16
Ft4 powinno być wyższe na tym etapie ciazy bliżej górnej granicy normy, więc według mnie dawka jest do zwiększenia. Może uda Ci się dostać szybciej do endo lub chociaż do ogólnego, który ma na ten temat pojęcie.
Te wyniki to przy dawce 50 czy 75?
przy dawce 50 mg dopiero od dzis mam 75
To ok powinno być już dobrze :-) chociaż zobaczysz, ze tsh rośnie przez całą ciążę, a ft4 spada.
Ft4 miałam ok. 19, a TSH zanim zaszlam w ciążę zbilam najpierw do ok. 1,5. Planowaliśmy ciążę i endokrynolog kazał mi tylko jak test wykaże dwie kreski zwiększyć dawkę do 88 i brac witaminy z jodem, a na kolejnej wizycie (chyba w 7 tyg) zwiększył jeszcze do 125 i zapisał Jodid 200.
A dlaczego wszystkim zwiększają dawkę,ja przed ciążą miałam TSH około 5,dostałam lek w dawce 50 mg i na tej dawce cały czas jestem,a to już koniec 7 miesiąca,wynik TSH 1,12,FT4 mam zawsze w dolnej granicy normy coś koło 12 ale nikt na to nie patrzy,tylko sugerują się TSH,bo cieżko podnieść FT4 żeby TSH było w normie,zazwyczaj mocno spada,a przecież w nadczynność można wpaść.
Myśle, ze z naszym organizmem jest tak jak z ciąża - każda jest inna :) nie warto sie tak do końca sugerować zatem innymi tylko robic badania i ufać lekarzowi. Wie co robi. Jest wiele czynników, które lekarz uwzględnia. Ja potrzebowałam 3 lat zeby uregulować poziom do takiego, gdzie mogłam zajść w ciążę, ktoś inny bedzie potrzebował pól roku :) nie ma reguły.
Masz rację,ja potrzebowałam tylko dwóch tygodni,po właczeniu leku zaraz zaszłam w ciążę o którą się staraliśmy 6 miesięcy.
Kiave, przepraszam, że ja trochę nie na temat, ale nie mogę się powstrzymać z racji tego, że swego czasu należałaś 'do nas'.
Ogromne gratulacje! Baaaardzo się cieszę, że wszystko dobrze przebiega i trzymam kciuki za Ciebie i malucha. :)
Pozdrawiam!
wg mojej endokrynolog TSH w ciąży powinno być między 1 a 2 . najlepiej jeżeli jednak oscyluje koło 1.
ja mam teraz 1,39 i endo jest zadowolona.
jestem pod koniec 8 miesiąca ciąży i biorę euthyrox 5 w tyg. po 100 i 2x po 75.

Kiave, jeżeli endo patrząc na wyniki zwiększyła ci dawkę do 75 jak piszesz to ja bym tak brała i pokazała się u niej za te 4 tyg.
myślę, że wystarczająco ci zwiększyła.
Dzieki :) :* teraz mam dobrą Pania ginekolog i mam nadzieję ze będzie teraz dobrze :)
Na pewno będzie! Jeszcze raz serdecznie gratuluję i bardzo się cieszę z Twojego szczęścia. :)
Pozdrawiam.
z tego co mi mówi moja endokrynolog (mam niedoczynność tarczycy od 10 lat) to TSH w ogóle nie ma znaczenia w ciąży, tylko FT4. Ja urodziłam 2 lata temu pięknego zdrowego synka więc jej wierzę... A w ciągu ciąży zwiększała mi dawkę stopniowo na podstawie wyników aż z 75mg doszłam do 150mg
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Co lekarz to inna opinia,mi nawet nie kontrolują FT4,nie wiem dlaczego,prawdopodobnie TSH ważniejsze.I jak miałam FT4 w górnej granicy normy to TSH mocno spadło,więc nie wiem co jest lepsze,bo za dobrze sie nie czułam.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry