Widok
Witaj, ja lecze sie na niedoczynnosc tarczycy juz 9lat. W ciazy miałam zwiększona dawkę z 37,5 na 125 i do tego Jodid. Mój lekarz powiedział mi, ze w każdym trymestrze ciazy TSH powinno być zawsze < 2,5. Nie czekaj z wizyta. Dzwon najlepiej do lekarza, bo w tym momencie poziom TSH jest bardzo ważny, a 4 tyg. to jeszcze troche czasu. I nie martw sie :) niektóre dziewczyny nie wiedza nawet ze maja tarczyce i maja jeszcze wyższy poziom i wszystko jest w porządku ;) powodzenia!
Poza ciąża tak rzeczywiście jest :) choć teraz dzięki mojemu super lekarzowi nawet w ciazy mam niecałe 0,9 :) ale nie ma sie co martwic tak bardzo. Jak tez któraś. Dziewczyn pisała, euthyrox od razu nie działa. Potrzeba chwile. No i przy niedoczynnosci Jodid! Jod baaaaardzo ważny. Jesli nie ma możliwości konsultacji z lekarzem, zeby podjął decyzje co do dawki, to warto wziąć zanim pójdzie sie jeszcze na wizytę witaminy z jodem. Ale koniecznie chociaż z internista albo panią z apteki skonsultować :) w końcu pamiętamy, ze w ciazy nic na własna rękę nie bierzemy :)
A dlaczego wszystkim zwiększają dawkę,ja przed ciążą miałam TSH około 5,dostałam lek w dawce 50 mg i na tej dawce cały czas jestem,a to już koniec 7 miesiąca,wynik TSH 1,12,FT4 mam zawsze w dolnej granicy normy coś koło 12 ale nikt na to nie patrzy,tylko sugerują się TSH,bo cieżko podnieść FT4 żeby TSH było w normie,zazwyczaj mocno spada,a przecież w nadczynność można wpaść.
Myśle, ze z naszym organizmem jest tak jak z ciąża - każda jest inna :) nie warto sie tak do końca sugerować zatem innymi tylko robic badania i ufać lekarzowi. Wie co robi. Jest wiele czynników, które lekarz uwzględnia. Ja potrzebowałam 3 lat zeby uregulować poziom do takiego, gdzie mogłam zajść w ciążę, ktoś inny bedzie potrzebował pól roku :) nie ma reguły.
wg mojej endokrynolog TSH w ciąży powinno być między 1 a 2 . najlepiej jeżeli jednak oscyluje koło 1.
ja mam teraz 1,39 i endo jest zadowolona.
jestem pod koniec 8 miesiąca ciąży i biorę euthyrox 5 w tyg. po 100 i 2x po 75.
Kiave, jeżeli endo patrząc na wyniki zwiększyła ci dawkę do 75 jak piszesz to ja bym tak brała i pokazała się u niej za te 4 tyg.
myślę, że wystarczająco ci zwiększyła.
ja mam teraz 1,39 i endo jest zadowolona.
jestem pod koniec 8 miesiąca ciąży i biorę euthyrox 5 w tyg. po 100 i 2x po 75.
Kiave, jeżeli endo patrząc na wyniki zwiększyła ci dawkę do 75 jak piszesz to ja bym tak brała i pokazała się u niej za te 4 tyg.
myślę, że wystarczająco ci zwiększyła.