Widok

TSH I EUTYROX W CIĄZY

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Ile powinno wynosić TSH w ciazy wczoraj robiłam badania i mam 3.16 przed ciaża miałam 1.6. Brałam eutyrox 50 mg teraz biore 75 mg.
Zastanawiam sie czy to nie jest za mała dawka. Jestem dopier w 5 tygodniu ciazy. Mam isc do endokrynologa za 4 tygodnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
przy dawce 50 mg dopiero od dzis mam 75
To ok powinno być już dobrze :-) chociaż zobaczysz, ze tsh rośnie przez całą ciążę, a ft4 spada.
Ft4 miałam ok. 19, a TSH zanim zaszlam w ciążę zbilam najpierw do ok. 1,5. Planowaliśmy ciążę i endokrynolog kazał mi tylko jak test wykaże dwie kreski zwiększyć dawkę do 88 i brac witaminy z jodem, a na kolejnej wizycie (chyba w 7 tyg) zwiększył jeszcze do 125 i zapisał Jodid 200.
A dlaczego wszystkim zwiększają dawkę,ja przed ciążą miałam TSH około 5,dostałam lek w dawce 50 mg i na tej dawce cały czas jestem,a to już koniec 7 miesiąca,wynik TSH 1,12,FT4 mam zawsze w dolnej granicy normy coś koło 12 ale nikt na to nie patrzy,tylko sugerują się TSH,bo cieżko podnieść FT4 żeby TSH było w normie,zazwyczaj mocno spada,a przecież w nadczynność można wpaść.
Myśle, ze z naszym organizmem jest tak jak z ciąża - każda jest inna :) nie warto sie tak do końca sugerować zatem innymi tylko robic badania i ufać lekarzowi. Wie co robi. Jest wiele czynników, które lekarz uwzględnia. Ja potrzebowałam 3 lat zeby uregulować poziom do takiego, gdzie mogłam zajść w ciążę, ktoś inny bedzie potrzebował pól roku :) nie ma reguły.
Masz rację,ja potrzebowałam tylko dwóch tygodni,po właczeniu leku zaraz zaszłam w ciążę o którą się staraliśmy 6 miesięcy.
Kiave, przepraszam, że ja trochę nie na temat, ale nie mogę się powstrzymać z racji tego, że swego czasu należałaś 'do nas'.
Ogromne gratulacje! Baaaardzo się cieszę, że wszystko dobrze przebiega i trzymam kciuki za Ciebie i malucha. :)
Pozdrawiam!
wg mojej endokrynolog TSH w ciąży powinno być między 1 a 2 . najlepiej jeżeli jednak oscyluje koło 1.
ja mam teraz 1,39 i endo jest zadowolona.
jestem pod koniec 8 miesiąca ciąży i biorę euthyrox 5 w tyg. po 100 i 2x po 75.

Kiave, jeżeli endo patrząc na wyniki zwiększyła ci dawkę do 75 jak piszesz to ja bym tak brała i pokazała się u niej za te 4 tyg.
myślę, że wystarczająco ci zwiększyła.
Dzieki :) :* teraz mam dobrą Pania ginekolog i mam nadzieję ze będzie teraz dobrze :)
Na pewno będzie! Jeszcze raz serdecznie gratuluję i bardzo się cieszę z Twojego szczęścia. :)
Pozdrawiam.
z tego co mi mówi moja endokrynolog (mam niedoczynność tarczycy od 10 lat) to TSH w ogóle nie ma znaczenia w ciąży, tylko FT4. Ja urodziłam 2 lata temu pięknego zdrowego synka więc jej wierzę... A w ciągu ciąży zwiększała mi dawkę stopniowo na podstawie wyników aż z 75mg doszłam do 150mg
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Co lekarz to inna opinia,mi nawet nie kontrolują FT4,nie wiem dlaczego,prawdopodobnie TSH ważniejsze.I jak miałam FT4 w górnej granicy normy to TSH mocno spadło,więc nie wiem co jest lepsze,bo za dobrze sie nie czułam.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry