Widok

***Termin na wrzesień i październik 10***

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
nowy, a co tam ;)

I nasza lista :) :)

wiper ------------ > termin na 2.09.2008, dziewczynka, Zabrze
emilka79 -------- > termin na 09.09.2008
beatka7 -------- > termin na 16.09.2008
@gnieszka ----- > termin na 17.09.2008
gabi25 ---------- > termin na 20.09-2008 swissmed/zaspa
kanka ------------ > termin na 26.09.2008
Mała Misia ------ > termin na 28.09.2008
olcia*------------ > termin na 01.10.2008, Zaspa (chyba)
Altea ------------ > termin na 6.10.2008, Zaspa
lola -------------- > termin na 12.10.2008, Toruń
moni1983 ------ > termin na 19.10.2008, Wejherowo
tysiola ---------- > termin na 20.10.2008 Zaspa ;-P
dorota ---------- > termin na 25.10.2008
asienka--------- > termin na 31.10.2008
rybkagd--------- > termin na 31.10.2008, na Klinicznej

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mieszkanko lsni, wiec moge rozpoczac dlugi weekend :)

Przejaśnia się, może tak na zawsze!!!:))) Dziś się lepiej czuję:)) Nię ma to jak czosnek, miód i cytrynka:))
Miłego dzionka:))

Mnie do 4 miesiąca głowa bola codziennie ( prawie) i to strasznie , a przed ciążą wcale nie wiedziałam co to bół głowy; jednak minęło teraz jak ręką odjął

oj na druga strone spadłyśmy, nie może tak być, pogoda bylejaka i głowa mi pęka od rana, ale mam nadzieję, że się poprawi.
Wy tez tak macie, mnie nigdy nie bolala glowa, a teraz w ciazy, to sie zrobilam wrazliwa na pogode.

mój zestaw na choróbsko w ciąży przetestowany w ciągu 4,5 m-ca kilkanaście razy : mleko+miód, czosnek+chleb, woda + sok z cytryny całej!,
herbata+sok malinowy i dużo dużo kiwi , udaje się zdusić w zarodku

Ojj Rybka, majowka juz przed nami a Ty chorujesz? no nieladnie, zdrowiej szybko zebys mogla z wolnych dni skorzystac :)

A mnie rozłorzyło:((( Gorączka i ból gardła. Czosnek i miód mi już bokami wychodzą, ale dzielnie wcinam. Mam nadzieję,ze szybko przejdzie i fasolince nie zaszkodzi.

tak Ollcia, trzeba sie zarejestrowac, ale trwa to chwilke

a jak tam wejść? trzeba założyć konto?

e a ja tam wole nasze forum
nie lubie takich upozadkowanych

:)

Tysiola, przed ciążą to miałam ułamek tego co teraz. Wówczas ciągle mówiłam - "trzeba coś z tym zrobić" i tak odwlekałam, że zaszłam w ciążę i teraz już nic nie zrobię. Bo ani prześwietlenie, ani nic.
Wczoraj jak się połozylam do USG to wstawałam jak jakaś inwalidka - aż wstyd.
Mnie boli tylko w pozycji leżącej, czasem jak "krzywo" stoję ....

Ech - chyba tylko poród nam pomoże zwalczyć ten ból :)

Palla świetnie że założyłaś..wyręczyłaś mnie ;)

dZIęKUJę Asieńko!

Chyba faktycznie - dobrze wybrać się na basen.
A Ciebie od dawna boli? jeszcze przed ciążą? czy to ciązowy nabytek?

Ja mam problemy zkręgosłupem tylko jak leżę i mam zmienić pozycję, albo wstać... masakra.

Podobno żadnych maści nie wolno używać.

Na pewno ciepłe okłady pomogą, albo termofor.

Tysiola, oto co znalazłam:

Basen i wanna

Jeśli bolą cię plecy, znajdziesz ukojenie w wodzie. Korzystając regularnie z jej dobrodziejstw, możesz w ogóle uniknąć problemów z kręgosłupem. Doskonale sprawdza się pływanie (na początku ciąży żabką, potem – na plecach), samo leżenie na jej powierzchni, łagodna gimnastyka (tzw. aquaaerobik) czy nawet spacer po wodzie. Dzięki temu odciążasz zmęczony kręgosłup, a zarazem zwiększasz wytrzymałość mięśni bez nadmiernego wysiłku. W wodzie bezpieczne są też twoje stawy, które w ciąży są bardziej narażone na kontuzje (w wyniku działania hormonów robią się luźniejsze, by podczas porodu mogły się rozszerzyć kości miednicy). Możesz pluskać się sama (chociaż lepiej, by na pływalni ktoś ci towarzyszył) lub zdecydować na grupowe zajęcia dla ciężarnych. Instruktor pomoże ci dobrać odpowiedni zestaw ćwiczeń i zapewni ewentualne pomoce (piankowe makarony, deski). Aktywność jest zalecana zawsze, gdy ciąża przebiega prawidłowo. Dlatego, nim zaczniesz ćwiczyć w wodzie, o swoich planach poinformuj lekarza prowadzącego, by upewnić się, że nie ma żadnych przeciwwskazań. Gdy ból pleców dopadnie cię nagle, pomoże kąpiel w wannie, w wodzie o temp. do 36ºC. Zanurz się w niej na kwadrans, to na pewno dobrze ci zrobi. Jeśli czujesz że twoje mięśnie są napięte, skuteczny okaże się nawet zwykły, ciepły prysznic.

Rozmasować ból

Kiedy boli cię krzyż czy całe plecy, możesz poprosić partnera o delikatne rozmasowanie tych miejsc. Połóż się na boku, on zaś niech powoli, kolistymi r******i, przesuwa ręce wzdłuż twojego kręgosłupa. Najlepsze efekty daje kilkunastominutowe masowanie tuż przed snem. Ból części lędźwiowo-krzyżowej kręgosłupa można też złagodzić przez położenie się na plecach i ułożenie nóg powyżej tułowia, np. na kilku poduszkach. Partner może wtedy głaskać i ugniatać twoje nogi lub delikatnie nimi potrząsać. Ważne, by przy rozcieraniu i głaskaniu zachować kierunek do serca, czyli wykonywać ruchy od stopy do ud – to dodatkowo łagodzi obrzęki nóg. Możesz także, a nawet powinnaś, korzystać z profesjonalnego masażu. Do specjalisty najlepiej udać się pierwszy raz około 12. tygodnia ciąży, bo wtedy dają o sobie znać skutki wad postawy, wcześniej w ogóle przez ciebie nieodczuwane. Masażysta (najlepiej polecony ci przez lekarza prowadzącego ciążę) udzieli ci także konkretnych wskazówek co do właściwego trybu życia i ćwiczeń, które możesz stosować w domu. Podczas zabiegów stosowane są tylko łagodne techniki, bez silnych ucisków czy ugniatania. Wskazane jest głaskanie lub delikatne rozcieranie bolących miejsc. Masaż odbywa się w pozycji siedzącej lub tak zwanej pozycji kolankowo- łokciowej. Masażysta zachowuje szczególną ostrożność w okolicy lędźwiowokrzyżowej, gdyż znajdują się tam korzonki nerwów narządów rodnych. Zastosowanie zbyt silnego ucisku w tej okolicy mogłoby doprowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu. O wizytach u masażysty pomyśl także podczas pierwszych trzech miesięcy po porodzie. Wtedy można już zastosować techniki wymagające większej siły i z przeciążonych podczas ciąży mięśni usunąć kwas mlekowy. Seria dziesięciu zabiegów, połączona z ćwiczeniami wykonywanymi w domu, powinna przywrócić ci sprawność sprzed ciąży.

założyłam wam wątek na nowym forum http://www.3miejskiemamy.fora.pl/ciezarowki,10/

teraz zadne wredne baby nie beda czytac naszych "wypocin" :):):)

a Was też tak rwie? mnie od tygodnia,
już się martwię, że to od skurczów jakiś?
filmy sobie produkuję w głowie ;-(

jakies masci ale musisz zapytac co ci wolno

Macie jakieś pomysły jak radzić sobie z ogromnym bólem kręgosłupa?
Nie daję rady wysiedzieć w pracy już, mam dwie poduszki dookoła, co 10 minut przejdę się, ale nie wyrabiam

Sprawdzam suwaczek :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry