Widok

USYPIANIE METODĄ "KONTROLOWANEGO PŁACZU"

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny, mam problem jw.

Moje dziecko od urodzenia jest nerwowe, płaczliwe... do snu musieliśmy go bujać, przytulać...
Przeczytalam o metodzie usypiania kontrolowanego płaczu... czyli kładzenie do łóżka, przytulanie , ale bez wykładania dziecka z łóżka

i.......

po dwóch takich próbach moje dziecko wogóle nie chce zasypiać w łóżeczku, wrzeczczy, musze go przytulać nawet pół godziny i jak go chce położyć to jakby wyczuwa i znów płacze.

Dałam za wygraną i gdy usnął , połozyłam go w naszym łóżku.

czy może macie ten sam problem ????
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nam sie ta metoda nie sprawdziła
kazde dziecko jest inne- stąd metod
Zastanawia mnie dlaczego do tej pory nie poradziłaś się specjalisty - mam na myśli psychologa dziecięcego. Może mały faktycznie jest nadpobudliwy lub ma jakiś kłopot neurologiczny. Nie chcę straszyć, ale lepiej wszystko zło wykluczyć i wtedy wypróbowywać sposoby książkowe. Chociaż najlepiej wypracować metodę samodzielnie, każde kochane dziecko jest przecież inne. ;-)
Pozdrawiam i życzę sukcesu!
U nas pomagała przy zasypianiu też muzyka prenatalna :) Były spokojniejsze chłopaki
Zapomniałam dodać , że od urodzenia nie przyzwyczajaliśmy go do spania z nami. Spał sam w łózeczku.
Z tym że, od urodzenia do tej pory wybudza się też w nocy po 3 - 4 razy, płacze , trzeba go bujać , i zasypia... i tak co noc ....

Już kiedyś szukałm porady na tym forum co do jego zachowania....
Synek ma już 2 lata, też od urodzenia staram się zachowac rytuały - czyli kolacja , zabawa, czytanie książeczek, przyciemnione światło, itd ale synek ma straszne kłopoty z wyciszeniem się ... Czasem zachowuje się tak jakby był nadpobudliwy..
a wracając do usypiania, to gdy go odkladam do łóżeczka to wpada w taki szał , że aż prawie wymiotuje od płaczu ..

Wydaję mi się że ta metoda nie jest dla niego i stał się prze to jeszcze bardziej nerwowy
nam pomógł rytułał. mamy kołyskanki http://www.dvdmax.pl/dvd/art/id/37139
mamy misia takiego dużego, do którego mały się przytula.
stoję nad łóżeczkiem i gładzę go po główce łapką misia. albo przykładam swoją rękę do jego łysej głowy. i tak czekam aż zaśnie.
nie poddawałabym się. prędzej czy później dziecko zaśnie. najpierw później. a potem będziesz dumna, że wytrwałaś i że taka skuteczna jesteś;)
powodzenia.
chcesz powiedzieć, że dla ciebie to normalne, ze niemowlak zasypia na rekach lub u mamy w lozku ??
A może mu coś dolega??
A ile mały ma?
Może jest po prostu za mały na samodzielne usypianie i nie ma w tym nic nienormalnego..
no właśnie stosuje tą metode Tracy Hogg... może po prostu źle to opisałam....
ale mój mały wpada w taki szał , że później nie chce wogóle być w łóżeczku i nie można go uspokoić ! Wczorał płakal do 23:00 .
Nadmieniam rza jeszcze , że od urodzenia jest bardzo nerwowym i płaczliwym dzieckiem
Może metode masz dobrą ale wydaje mi się, że skuteczniej było by odkładać dziecko do łóżeczka. My stosowaliśmy metoode Tracy Hogg, wchodziliśmy po 2 min pogłaskaliśmy i wychodziliśmy potem jeśli płakalo wchodziliśmy po 4-5 min i znowu to samo i tak dwydłużaliśmy czas po 2-3 dniach dzieci wiedziały że mama jest blisko potem im przeszło i zasypiają sami :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jakiś czas temu była taka dyskusja:
http://forum.trojmiasto.pl/czy-lulacie-dzieciaczki-na-rekach-do-snu-t128016,1,16.html?hl=lulacie#hl

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry