Widok

Uczulenie na słońce?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny moja mała po przebywaniu na słońcu dostaje w miejscach gdzie skóra była odkryta brzydkie plamy. Wygląda to jak wzory narysowane grubym mazakiem. Gdzieniegdzie jest to wysypka a w innych miejscach gruba mozaika. Znika tego samego dnia po paru godzinach gdy już jesteśmy w domu. Może później uda się wkleić fotki. Czy któraś z Was ma to za sobą? Czy to znika po jakimś czasie?Chyba muszę się wybrać do lekarza? Czy to się leczy? Czy wystarcza jakieś kremy? Dodam że smaruję ją ziajką ale chyba kiepski to krem...? Doradźcie coś bo jestem zielona. Coś sobie wygoogluję ale to nie to samo co rady doświadczonych mam które mają to za sobą...
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Wygląda na to iż diagnozy brak
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
i jak diagnoza?
jeśli to faktycznie byłby rumień to nawet lepiej przynajmniej wiadomo , że zniknie za jakiś czas :-)
Witam, też uważam że to rumień zakaźny mój synek miał to na początku maja też myślałam że to od słońca ale poszliśmy do lekarza i okazało się że to właśnie rumień zakaźny. Ale nie masz się co martwić po około tygodniu wszystko znika.
dziewczyny te plamy to rumień zakaźny na 100% może sie pojawiać i znikac do 3 tyg niekiedy pisza że i 6 tyg. Moj mały juz po wyglądało dokładnie tak samo
Juz dzwonilam i odmowilam bilans oczywiscie. Ide z mala normalnie na dzieci chore dzis.

sanszaj, jak idziecie na bilans, to na zdrowe dzieci
Radzę, przepisać dziecko na dzieci chore i wejsć bez kolejki

Byłam swiadkiem, jak lekarka opitoliła matkę, bo przyszła na zdrowe dzieci z maluchem chorym. Nie wspominając, że miała rację, sama byłam wsciekła, bo matka tej dziewczynki narażała inne dzieci na chorobę ( podejrzenie ospy dziecko miało )
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
No to moja mala na bank ma rumien zakazny :( 2 dni temu po powrocie z placu zabapw miala czerwone plamy na polikach, teraz ma czerwone krostki takie jakby potowki na buzi dekolcie, plecach i troche na nozkach:( Ale jutro idziemy do lekarza na bilans to sie jescze wypytam. A te myslalam ze to uczulenie na slonce albo na krem bo ja swoim filtrem posmarowalam

Wrr jeszcze nam alergii potrzeba :) no nic zobaczymy co lekarka powie. :)
Ewelina, Amelia również bardzo często ma poliki jak malina :) Byłam u dr. Bałandy, powiedziała, ze to taka reakcja alergiczna

Tyle czasu (prawie 2,5 roku ) nigdy nie miała objawów alergicznych, a teraz wciąż cos :(

No tak znika...ech już nie wiem. Dzisiaj już nie ma miejsc w przychodni/przeczekam do jutra chcąc nie chcąc. Dam znać co mi powie lekarka...
przemieszcza sie oczywiście stopniowo w ciągu tygodnia np. najperw pojawia sie na twarzy potem tułów ręce, nogi , stopniowo bednie i zazwyczaj w ciągu tygodnia całkiem znika - faktycznie słońce moze ją nasilać ale napewno nie znika po kilku godzinach calkiem
ale przy rumieniu ta wysypka jest caly czas ....nie znika po kilku godzinach - ona sie przemieszcza jakby z twarzy schodzi w dól ale jednocześnie wszędzie jest dosć widoczna..a ty pisałaś ze znika calkowicie po kilku godzinach ....
Kurcze może faktycznie to rumień? Mała miała 3 dni temu poliki jak maliny...

"Czółko i okolica między ustami a noskiem pozostaje jednak gładka, niezmieniona. Dlatego rumień przypomina nieco kształtem motyla. W ciagu 12 dni wysypka rozprzestrzenia się na ramionka, tułów, pośladki oraz uda dziecka. Lekarze ogladając ją, zwykle mówia, że to taka ładna, koronkowa wysypka. Zmiany na skórze nie bolą i nie swędzą. W żaden sposób nie są więc dla dziecka dokuczliwe. Zazwyczaj po tygodniu (a najpóźniej po 10 dniach) wysypka sama znika. Może się jednak zdarzyć, że nawet po paru tygodniach pojawi się ponownie. Sprzyjają temu określone okoliczności zwłaszcza ciepła kąpiel, przebywanie na słońcu (opalanie się), nacieranie skóry oraz sytuacje, gdy dziecko się spoci lub czymś bardzo zdenerwuje. "
to daj znać co to było ;) pewnie nic poważnego, głowa do góry

noo najlepeij tak zrobić :-) pewnie zapisze Zyrtec i wapno ...to obstawiam
Już wiem co zrobię. Zarejestruję małą do lekarza i umówię na taką godzinę by to było po spacerze. Pójdzie wtedy z tą "piękną mozaiką"
rumień zakażny to nie jest ..jesli byłby to rumień to wysypka by nie znikła po kilku godzinach ale ytrzymywała sie non stop tak do tygodnia czasem nawet dwa tygodnie.
napewno jest to jakiś rodzaj uczulenia jednak skłaniam się ku trawom ew. coś z pożywnienia
Stawiam na rumień zakaźny, przejdzie samo jak samo się pokazało. Jeśli nie swędzi nie piecze i nie ma innych objawów to pewno to. W Gdyni było ostatnio sporo przypadków tego paskudztwa.

Nie dopisałam, od słońca trochę inaczej wysypka wygląda, przynajmniej u Amelii, jest drobniejsza ( taka kaszka ) i moją też to nie swędzi

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przeprowadzka- jaka firma? (48 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

jaki odkurzacz polecacie ? (26 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (27 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry