Widok

Ulozenie potylicowe tylne:( Porod

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziecko jest odwrocone glowką w dol ale niestety pleckami do moich plecow (raczki i nozki czuje na swoim brzuchu). Dzis lekarz podczas usg potwierdzil moje przypuszczenia co do takiego ulozenia jednak powiedzial ze nie kwalifikuje sie to do cesarki, tylko porod jest dluzszy, trudniejszy i bardziej bolesny....:((( Czytam o tym ulozeniu i wszedzie pisza ze czesto uzywa sie proznociagu lub kleszczy:( a i tak w wiekszosci przypadkow po wielu godzinach konczy sie cesarką:( jestem zalamana:( jedno dziecko urodzilam sn i bylo ok, drugie stracilam w 13tc z powodu wad genetycznych niedziedzicznych, teraz czekam na zdrowego synka a tu sie moze okazac ze cos mu sie stanie przy porodzie:( czuje sie bezsilna:( moze ktoras z Was przeszla taki porod i bylo ok? A moze jest gdzies w trojmiescie miejsce gdzie mozna zrobic prywatnie cc? Czy moze psychiatra? Ale zostalo malo czasu, jakies 3 tygodnie:(
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

A propos prób rodzenia przy położeniu potyliczno-tylnym, właśnie zajrzałam do swojego wypisu z porodówki z 2014 (cesarka awaryjna) i tam pisze: ułożenie potyliczno-tylne.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo współczuję wady serca :(. Oby wszystko potoczyło się dobrze i życzę wielu lat w zdrowiu, by móc cieszyć się dwójką wspaniałych dzieci! Akurat cesarka może też się okazać fatalna w skutkach dla matki: moja kuzynka o mało nie zeszła wiele lat temu przy jednej z cesarek, była reanimowana na stole, po wielu latach w zupełnie innym gabinecie (inna gałąź medycyny) wyszło przez przypadek, że jest uczulona na ten konkretny anestetyk! Trudno przewidzieć wszystkie zdarzenia, doświadczyłaś tego sama najlepiej! Najważniejsze, że wszyscy macie się dobrze i oby tak zostało!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po prawie 1,5 roku od porodu dopisze jeszcze, ze synek z powodu nozki która była zaplatana w pępowinę miał niedorozwoj bioderka i musiał byc przez 2 miesiące w pieluszcze ortopedycznej. Po analizie zdjeć usg z 3 ostatnich miesięcy ciazy widać ze synek ma wciąż prawa nóżke wyciągnięta wyprostowaną nad głową, tylko moj lekarz zawsze twierdził ze synek po prostu sobie fika.

Nie było szans na obrót bo trzymała go pępowina za nóżke, łożysko było bardzo nisko -1cm od ujścia macicy, położenie dziecka było skośne (jakby ramionkiem w stronę ujścia), a główka twarzyczką w stronę mojego brzucha, wystawała gdzieś koło tej jakby wypustki miednicy którą czuć przy biodrze. Mały tak mocno walczył o obrót w dobra stronę ze aż wywiercil mi w tym miejscu główką niezłe rozstępy - serio widać jak główka była ułożona;)

To takie moje refleksje po 16 miesiącach od cesarki... Wlasnie sie dowiedziałam ze mam wadę serca która pogłębiala sie po każdej ciazy i wiecej dzieci mi nie wolno mieć:(

Dobrze ze drugi porod był cc bo sn mogłoby sie dla mnie skończyć tragicznie:(

Ludzie mówią ze mam 2 zdrowych dzieci i nie mam żałować następnego. A ja to przeżywam podobnie jakby to miało byc pierwsze, każde jest warte kochania, nie tylko pierwsze czy pierwsza dwójka. Dzieci to najcenniejszy skarb, cieszmy sie nimi, niezależnie czy urodzonymi sn czy przez cc.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

No mi same szczęście niewiele pomaga bo teraz mam stres straszny

No właśnie też tak słyszałam, że to dużo gorszy poród, ale koleżanka mówiła, że w jej przypadku wręcz był łatwiejszy. A rodziła "nieprzepisowo", bo dziecko było większe od pierwszego. Jedyna różnica, to że przy pośladkowym była lekko nacięta, przy pierwszym nie miała nacięcia. Tak więc widocznie nie w każdym przypadku poród pośladkowy musi być dużo gorszy, czasami można mieć szczęście.

Może nakręcam się niepotrzebnie ale jak czytam że porod trudniejszy i jakie możliwe komplikacje to mi słabo

Koleżanka rodziła pośladkowo drugie dziecko w Wejherowie. Lekarz powiedział, że daje jej max pół godziny na parcie (chciała spróbować), inaczej cesarka. Sala i anestezjolog już czekali, ale urodziła bez problemu naturalnie.

Bo jak się rodzi pierwszy raz z tym ułożeniem to niema problemu z cc gorzej mam ja

Rodziłam w Redłowie w lipcu tego roku z położeniem miednicowym. Miałam skierowanie na cc od ginekologa (pierwsza ciąża). Nie było problemów z umówieniem się na konkretny termin.

moja koleżanka rodziła niedawno, ułożenie pośladkowe, na klinicznej próbowali obrócić dziecko manualnie, ale coś nie poszło i skończyło się cc, podobno w wojewódzkim każą próbować sn nawet pierworódkom

Może któraś napisze gdzie rodziła niedawno i jak z ułożenie miednicowym???????

Czesc ja miałam ułożenie pośladkowe i to był mój drugi poród( pierwszy sn) pojechalam na zaspe i rozmawiałam z lekarzem i najpierw każa rodzić naturalnie, dopiero jak sie cos zaczyna dziać to zrobią cesarke ( czyli np zagrozenie zamartwica, zanik tetna itp) byłam tam niecały miesiąc temu a naczekalam sie 6 godzin na lekarza :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziewczyny, czy na Zaspie w przypadku ulozenia posladkowego (porod 2, pierwszy SN) robia cc czy najpierw proba SN?

>Cesarkę mam zaplanowaną w Pucku

Przecież Marta pisała...

Gratulację, właśnie po to kobiety mają intuicję :)

Gratulacje !!!
Który szpital wybrałaś?

Aha, a w wypisie jako wskazanie do cc wpisano Makrosomię płodu...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Postanowilam napisac jak zakonczyla sie nasza historia. A wiec urodzilam przez cc, zaswiadczenie od psychiatry bylo respektowane. Nikt nie powiedzial mi zlego slowa. W miedzyczasie dziecko mi uroslo i tuz przed porodem prognozowano 4300 wiec to tez ulatwilo podjecie decyzji o cc. Ulozenie nadal twarzyczką do mohego brzucha niestety i nadal skośne. Juz samo ulozenie skośne jest wskazaniem do cc ale widac niektorzy beda cisnac naturalnie...

Rozkroili mnie... i nagle slysze okrzyki, pomruki, zdziwienie... "noge musisz sprobowac jakos wyplątać", "nie bylo szans na obrot", i w koncu do mnie, gdy wyjeli synka: "fetus gigantus prosze pani".
Maly wazyl 4560 i mierzyl 61cm. Byl tak ulozony ze naturalnie by nie wyszedl. Tym bardziej przy tej wadze i z pepowina ktora go trzymala w tej pozycji. Gdy mnie zszywali, poplakalam sie z nerwow. Dwie polozne glaskaly mnie po glowie i rekach, mowily ze kobieca intuicja to rzecz swieta.

Ostatnio zebralam sporo minusow za swoje posty. Pewnie teraz tez dostane, trudno. Jestem wdzieczna za cesarke, za to ze synek urodzil sie zdrowy, zyje, nie ma zadnych uszkodzen. Kolezanki po cc narzekaly na bol. Fakt, boli, ale dla mnie bol byl niewazny. Usmierzala go mysl ze ochronilam swoje dziecko.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dlaczego? Dla statystyk :] Bo gdzieś na górze ktoś stwierdził, że jest za dużo cesarek. I zamiast podejść indywidualnie do każdej rodzącej, z wszelką cenę chcą przestrzegać zaleceń. Z mojego doświadczenia i uslyszanych historii wynika, że najłatwiej o cesarke na Zaspie, za to na Klinicznej najbardziej cisna na prosty sn.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Problem w tym że cesarke wcale nie tak łatwo załatwić :( Nie wiem dlaczego chcą tak męczyć kobiety i dzieci i jeszcze ryzykować że się coś stanie :/ Poza tym co to za segregacja że u pierworodki robią cc z marszu a kobietom wcześniej już rodzącym każą ryzykować zdrowiem dziecka i rodzic sn
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry