Widok
W czym dajecie mleko swoim 2,5 latkom?
Mój synek do tej pory dostawał butlę ze smokiem, bo wypija takich 2 dziennie po 360 ml, ale ostatnio poprzegryzał smoki i zastanawiam się, w czym mu to mleko podawać. Z kubka pije ładnie, ale wypije tylko troszkę i zostawia, a z butlą zawsze sobie leży i wypija dużo więcej. Tak więc w czym najlepiej byłoby mu podawać mleko?
Ale młody oprócz dwóch butli mleka zjada normalne śniadanie, owoc, obiad i kolację, także mleko traktuje jako dodatek a nie potrawę główną. Gdyby miał problem z jedzeniem, to już dawno bym mu odcięła mleko. A mi bardzo jednak zależy na tym, żeby pił mleko w czystej postaci, tym bardziej, że je po prostu lubi.
A co w tym zlego ze 2 czy 3latek pije mleko z butli. Znam wiele takich dzieci i nie uwazam aby bylo w tym os zlego...a dlaczego?a dlatego ze znam i takie osoby ktore juz sa dorosle a pily z butli dlugo jako dzieciaki i jakos nie widac na ich zebach pruchnicy czy tego ze sa krzywe..Ja synkowi podaje rano i wieczorem kaszke z butli bo wiem ze sie naje. Probowalam podawac z miseczki ale zjada o wiele mniej wiec nic na sile...i nie uwazam sie za gorsza mame bo daje dziecku pic ze smoka i do tego moj 2latek zasypia jeszcze ze smokiem.szokkkkk :):.
Mój synek (ponad 2 lata) od roku pije mleko/kakao z niekapka. Smoczki-gryzaczki pogryzł, sam wyrzucił do śmieci i o nich zapomniał.
Butelkę ze smoczkiem odstawiałam już około roku bo im później tym trudniej się jej pozbyć - starszy cyckał butlę prawie do 3 lat.
Wydaje mi się, że należy sobie przede wszystkim zadać pytanie - czy smoczek Ci w czymś przeszkadza? jeżeli nie to niech dziecko sobie używa - to dla niego przyjemność. A jedzenie czy picie w nocy to już inna sprawa.
Butelkę ze smoczkiem odstawiałam już około roku bo im później tym trudniej się jej pozbyć - starszy cyckał butlę prawie do 3 lat.
Wydaje mi się, że należy sobie przede wszystkim zadać pytanie - czy smoczek Ci w czymś przeszkadza? jeżeli nie to niech dziecko sobie używa - to dla niego przyjemność. A jedzenie czy picie w nocy to już inna sprawa.
"nie bardzo rozumiem po co 2 latek je mleko z butli w nocy ???? ja jestem za odstawieniem wszelkich butli i smoczkow do 2 roku życia ...mleko może sobie pic czemu nie byle nie z butelki ze smoczkiem i nie w nocy"
zgadzam się z Rybalon ;) chociaż nasz Młody też jeszcze pije mleko z butli :P ale tylko rano i raptem 120-150ml :] z przyzwyczajenia i naszej wygody (bo łatwo odmierzyć wodę w butelce z miarką i nie trzeba przelewać do kolejnego kubka itd.)
nie jestem z tego zadowolona, że 2,5 latek jeszcze ciągnie mleko przez smoka :/ szukam alternatywy - żeby On pił, a ja żebym miała miarkę w kubku :P
w ciągu dnia zjada jogurt, żółty ser, serek twarogowy, czasem wypija nawet 1,5 filiżanki zwykłego mleka :]
szokiem jest dla mnie, że dziecko w tym wieku wypija jeszcze 2x360ml mleka :]
zgadzam się z Rybalon ;) chociaż nasz Młody też jeszcze pije mleko z butli :P ale tylko rano i raptem 120-150ml :] z przyzwyczajenia i naszej wygody (bo łatwo odmierzyć wodę w butelce z miarką i nie trzeba przelewać do kolejnego kubka itd.)
nie jestem z tego zadowolona, że 2,5 latek jeszcze ciągnie mleko przez smoka :/ szukam alternatywy - żeby On pił, a ja żebym miała miarkę w kubku :P
w ciągu dnia zjada jogurt, żółty ser, serek twarogowy, czasem wypija nawet 1,5 filiżanki zwykłego mleka :]
szokiem jest dla mnie, że dziecko w tym wieku wypija jeszcze 2x360ml mleka :]
Mój synek (26 mcy) dostaje 2x dziennie mm po 180 ml - zaraz po wstaniu i przed pójściem spać - oczywiście z butelki ze smoczkiem. Ponadto je śniadanko (kanapka lub kaszka), obiadek, podwieczorek (owoc + jogurt) i kolację. Smoczków nie używamy od chyba 4 miesiąca życia - tylko ten do mleczka. Nigdy nie zdarzyło się przegryzienie. Dla stomatologa (mamy za sobą dwie wizyty kontrolne) butelka nie jest problemem o ile pilnujemy żeby przed snem umył ząbki (obecnie już pastą z fluorem) a w nocy pił tylko wodę jeśli zajdzie taka potrzeba. Kuba ma piękne, mocne białe ząbki o idealnym zgryzie (jeśli tak można powiedzieć o 20 mleczakach) ;D I to co dla wielu mam najważniejsze - od 8 miesiąca życia przesypia całe noce (ostatnio czasami budzi się na sikanie i zaraz szybciutko idzie spać w swoim łóżeczku - od wielu tygodni nie zdarzyła się nam mokra pielucha nocą).