Widok

WOŚP

http://www.wykop.pl/ramka/1819096/zestawienie-zarzutow-wobec-wosp-i-ich-konfrontacja-z-faktami/
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
super ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
A tu jest moja interpretacja działalnośći Orkiestry Owsiaka:

Nie da się bronić tezy o zasadności działania Orkiestry Owsiaka czy tezy o jej efektywności. Jest to pomysł z
natury ideologiczny, który działa wyłącznie siłą rozpędu, w oparciu o naiwność ludzką i walor
manipulacyjno-propagandowy.

W Trójce dyskutanci probowali to robić, z mizernym, tautologicznym skutkiem.

No bo zadajmy parę logicznych pytań:

Po co działa Orkiestra ?
Żeby pomóc chorym/szpitalom.

Dlaczego akurat Orkiestra ma pomagać chorym/szpitalom ?
Bo państwo i jego służba zdrowia zawodzą.

I tu ich mam.

No to dlaczego więc państwo, które jest niewydolne, które nie potrafi zrganizować służby zdrowia, przeznacza
poważne środki na wsparcie Orkiestry ? Przecież wiele instytucji państwowych, z TVP na czele, jest zaangażowanych w przebieg tej imprezy. No to jakim cudem orkiestra, ktora wspiera państwo, jest przez to państwo wspierana ? Czy państwo nie występuje tu przypadkiem w roli barona Muenchhausena, który własną ręką za włosy się chwyciwszy, z bagna się wyciągnął ?

Wygląda to wręcz zabawnie - państwo, za pośrednictwem Orkiestry, wspiera samo siebie, by pomóc chorym, którym pomóc nie potrafi. Błędne koło. No może nie całkiem błędne, bo Owsiak na tym z pewnością korzysta.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
przeczytaj zawartość linku w całości, do końca.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
To jest stanowisko Owsiaka. Gdzie jest profesjonalny audyt, bo przecież ja nie jestem od audytu? I chciałbym obejrzeć pełną listę zastrzeżeń i rozliczeń,krok po kroku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Ale w czym widzisz problem, ZJ?
Masz zastrzeżenia do działalności WOŚP - to im po prostu nie dajesz kasy i tyle. W przeciwieństwie do socjalistycznych wynalazków typu ZUS czy NFZ - "puszkowe" nie jest obowiązkowe!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ sadyl

Nie przeczytał Pan mego wpisu ?

Jest on całkiem czytelny, nie dostrzegł Pan błędnego koła w tym mechanizmie ?

Państwo nie pomaga chorym więc Owsiak je wspiera,po czym państwo wspiera Owsiaka, króry wspiera państwo, które wspiera Owsiaka, ktory wspiera państwo......

Chyba to widać wyraźnie i o to mi chodzi i nie ma nic do rzeczy czy daję czy nie daję. A konkretnie - nie daję. Daję innym. Logika nie ma nic wspólnego z moimi upodobaniami.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
mam dzieci ,mam wnuka-rodziłam w szpitalach-TAM JEST PEŁNO SPRZETU DZIEKI KTÓREMU BADA SIE NOWORODKI --dzięki właśnie WOSP

WCZESNIE WYkRYTo WADY U DZIECI MOZNA CZESTO Z POOWDZENIEM LECZYC

zauważyłam 1 prawidłowość---ci,co nic nie daja-zawsze robia wokół tego dużo hałasu

o tym pisała tez matka Teresa i ja mam w powazaniu to,czy ona zmarła w szpitalu
napisał cos takiego
spory wierszyk to był
"pomagaj---chociaż oskarza cie o twój interes w tym co robisz"
jak znajde ten tekst to wpisze

ta ,co robiła misje pomocy rejonom w konfliktach ,wypadło mi jej nazwisko,poswiecała swoje zycie,mimo złamanej nogi -dalej uczestniczyła w konwojach
wobec niej tez byłe takie zarzuty
no i oczywiście -czemu nie pomaga polskim dzieciom?
ona twierdzi to samo-najwięcej się drze ten ,co nic nie pomoze i nikogo nie wesprze
na swoim osiedlowym podwórku i wokół widze to samo

caritas tez można przeswietlic
i zapytać -ile idzie na księży a ile dla tzw -biednych i czy ci biedni
to sa naprawdę biedni-czy to jest sprawdzone
dajcie spokój
nikt nikomu nie kaze
a jak masz cykora -to daj tylko 2 zł -żadna strata

złodziej to sa na wiejskiej i belwederze i na polankI

amen
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
"Jest to pomysł z
natury ideologiczny, który działa wyłącznie siłą rozpędu, w oparciu o naiwność ludzką i walor
manipulacyjno-propagandowy."

To zupełnie jak Prawo i Sprawiedliwość. :)))))))
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
zetjot nie masz racji--
SŁUZBA ZDROWIA -TO STUDNIA BEZ DNA!
a nasze społeczenstwo--zobacz sobie dane-
jest jednym z najbardziej schorowanytch w unii(
i jeszcze inne dane--ze pomimo tak małych nakładów i tak miejscami lepiej sobie radzimy
ze wspomnę a naszej na b wysokim poziomie kardiochirurgii--SWIATOWYM POZOMIE!

jesteśmy udarowcami,zawałowcami,cukrzykami,alergikami,pochp-owcami--DLACZEGO?
bo zle jemy,zapchani jesteśmy chemia jesteśmy znerwocowani,
kobiety -hormon i układ krążeniowy siad,miazdzyce maja już noworodki

a wystarczyłoby zmienić diete,wyrzucic tłuszcze TRANS przemysłowy ustawowo z przemysłu i pare innych rzeczy wprowadzić
wrócic do natury a nie nabijac kieszen firmom farmaceutycznym

zmusic lekarzy w przychodniach do EMPATIIa nie odwalania roboty...
nie wkurzajcie mnie-ja to widze
a starszym załtwic guwernantki ,żeby do przychodni nie biegali po badania i na pogaduszki z lekarzem i zostawili trochę miejsca tym produkcyjnym i dzieciom-których multum choruje

studnia bez dna!
zle zarzadzanie i nieuczciwość OPŁACALNA NIEUCZCIOWSC
LUDZI DO PRACY--JEST PO BRZEGI--tylko kto nam zapłaci?
no i alkoholizm i palenie-
bijcie się w piersi ludzie!
ci,co nie chleja i nie pala sa tak samo traktowani
czy to jest sprawiedliwe?

MULTUM MULTUM SRODKÓW idzie na odwyki bez efektów -ida się podleczyć nie wyleczyć
sami to mówia-maja zapewnione a tymczasem dzieciak z genet uszkodz czeka na operacje -i na sponsorów tej operacji
Owsiak wiele zrobił dla dzieci-naprawdę badzcie sprawiedliwi!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A powiedzcie mi ---o jakiejkolwiek akcji na operacje sponsorowanej przez ksiezy
albo chociaz przez nich nagłosnionej
o akcji ministrów czy premiera ,prezydenta
o jeakiejs dobroczynnej działlnosci pana wałesy?
albo pana redaktora?

ja nic nie słyszałam
> ci,co nie chleja i nie pala sa tak samo traktowani
> czy to jest sprawiedliwe?

Ale zauważ, Isztar, dwie rzeczy:
- ci, co chleją i palą oddają Państwu znacznie więcej kasy niż niepalący abstynenci (akcyza)
- ci, co chleją i palą znacząco skracają swoje życie, z dobrodziejstwem dla ZUS-u :D
@ isztar

Zanim Pani powie,że nie mam racji, proszę spróbować obalić moje argumenty.Moja opinia nie jest wyjątkiem:

http://krzysiek-j1.salon24.pl/561115,owsiak-wentyl-bezpiczenstwa-buntu-mlodziezy

Jeśli analizujemy dany fakt, najpierw przedstawiamy jego pełny kontekst. Więc proszę dostosować się do tej metodologii. Bo bezkontekstowo to ja mogę snuć kosmiczne dywagacje na dowolny temat.
Chwała panu Andrzejowi, ale przeciwstawianie jego sylwetki i "nowych złodziejskich elit" - żenada. Zwłaszcza pisane przez blogera, który podpierając się jego autorytetem, nawet nie potrafi napisać poprawnie jego nazwiska.
"rozładowuję potrzebę młodzieży na działenie bardziej społecznie potrzebne" - żenada do kwadratu.

Z tymi "zarzutami" rozprawiają się ludzie w sieci bezlitośnie. I dobrze.

http://boskamatka.wordpress.com/2014/01/12/boskiej-matki-odpowiedz-hejterom-wielkiej-orkiestry/

http://foch.pl/foch/1,132038,15263104,6_rozsadnych_powodow__zeby_nie_dawac_pieniedzy_na.html

I jeśli ktoś ma wątpliwości co do tego jak się Owsiak rozlicza, niech zgłosi podejrzenie popełnienia przestępstwa do prokuratury.
Swoją drogą, media rozpowszechniające fałszywe informacje powinny umieć przeprosić za wprowadzanie w błąd i sprostować go. Czy to dotyczy Owsiaka, czy Turskiego, czy kogokolwiek innego. Ale niektórzy dysponują jedynie tego rodzaju "honorem", który pozwala rzucać na kogoś oszczerstwa, ale przeprosić za błąd już nie pozwala.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ Stvoriczko

Pani ma niską tolerancję na informacje niezgodne z systemem oczekiwań i podchodzi wybiórczo do metodologii logicznego rozumowania.

Problem z ludźmi jest taki,że posiadają narzędzia umysłowe, wyksztalcone ewolucyjnie, do analizy komunikatu i ustalenia jego prawdziwości jedynie w sytuacji twarz-w-twarz.

W przypadku komunikatów medialnych, człowiek nie posiada narzędzi do ich deszyfrowania i odbiera je z automatu w sposób naiwny jakby były prawdziwe i tu pojawia się pole do rozmaitych manipulacji. Techniki manipulacji są rozliczne i poświęcone im są całe tomy.

Przekaz z Orkiestrą Owsiaka jest takim właśnie przypadkiem i tu mógłbym dostarczyć mnóstwo linków, ale administracja mnie blokuje. Jednak, przy zastosowaniu prostej aparatury naukowej można zneutralizować to niebezpieczeństwo.

Prostym narzędziem jest analiza systemowa,i jeśli dowiedziemy,że mamy do czynienia z systemem, wtedy okazuje się że każdy,dowolny element systemu posiada cechy systemowe i nie musimy każdego z nich badać po kolei.
" ale administracja mnie blokuje."

wyślij mi je wiec na maila:
stworkoam@wp.pl

Oprócz tego mozesz zwyczajnie napisać co wg Ciebie jest nieprawdą i dlaczego.
Prawdą jest systemowe uwikłanie Owsiaka jako przedstawiciela resortowych bachorów, a z tego wynikają, z natury systemu, poszczególne prawdy szczegółowe. Takie np. ze Owsiak podpiął się do kurka państwowego, z ktorego m kapie to i owo ze względu na przydatność i kompatybilność systemową, uslugową.

Prawda jest wręcz banalna.
Co robi Owsiak ze swoją Fundacją to jego sprawa. Fundacja jest prywatna. Jeżeli naciąga ofiarodawców można Fundację skontrolować. Fundację Maciuś jakoś się dało.

System finansowania opieki zdrowotnej w PL jest chory. I tak pozostanie, bo łatwo w nim kręcić lody, do których jest wielu chętnych.

Pomoc charytatywna powinna być w rękach prywatnych i państwo nie powinno się w nią mieszać. Dla wykluczonych są MOPSy.

I na koniec, organy państwowe działają na podstawie zatwierdzanych budżetów. Choćby skały s...ły dysponent środków finansowych nie może wydac pieniędzy na cel inny niż ten, na który je otrzymał. To oczywiście rodzi patologie typu dofinansowania koncertu Madonny na stadionie, na którym były rozgrywane mecze EURO pod szyldem weryfikacji zabezpieczeń imprez masowych. Ale za takie numerki są paragrafy.

Owsiaka pamiętam jeszcze z czasów Towarzystwa Przyjaciół Chińskich Ręczników i jarocińskiej akcji "Uwolnić słonia". Moim zdaniem ten facet wykreował tyle pozytywnych wibracji, że prawdopodobnie żadne z nas nie dorasta mu do pięt.

Przyjmijmy taki model: jakaś fundacja zbiera na działalnośc charytatywną środki i uzbiera ich dajmy na to 20 mln; wkłada tę kasę na konto i za rok dostaje jakieś 800 tys odsetek; teraz 20 mln wydaje na pomoc charytatywną, a 800 tys na siebie - i co? jest krzywda?
> System finansowania opieki zdrowotnej w PL jest chory. I tak pozostanie, bo łatwo w nim kręcić lody, do których jest wielu chętnych.

Święte słowa!
Sam, niechcący, zaliczam się do beneficjentów goownianej Służby Zdrowia :D
Niestety.. większość społeczeństwa to idioci (vel: socjaliści) i za nic nie zrezygnują ze zdobyczy Ludu Pracującego Miast i Wsi, jaką jest "bezpłatna" Służba Zdrowia :)
@Manson

Czyżeś Pan naprawdę taki naiwny. Na wszystko są paragrafy. To taki sam numer jak z głosowaniem:

"Nieważne kto jak głosuje,ważne kto liczy głosy."

Możemy powiedzieć:

"Nieważne jakie są paragrafy, ważne kto wydaje wyroki."
A wydają je sami swoi. Nie słyszał Pan wyroków ?
I tylko niektórzy świadkowie tamtych czasów, jak np. Robert Tekieli twierdzą, że chodziło właśnie o to, żeby młodzież domagała się uwolnienia słonia zamiast np. rozliczenia morderców ks. Popiełuszki, czy zupełnie wyjątkowego i genialnego śp. Jacka Stefańskiego. I żeby stowarzyszała się w ręcznikowych inicjatywach, a nie w FMW albo pomarańczowej alternatywie...
Jerzy Owsiak to dowód na to, że w przyrodzie występuje nie tylko czerń i biel, ale pełno tam odcieni szarości.
W skrócie. Dobre rzeczy - pomoc, ratowanie życia, wyzwalanie w ludziach radości, dobrej energii i solidarności. Złe rzeczy - nachalne promowanie niebezpiecznej sekty krisznowców na Woodstocku, bardzo aktywne zaangażowanie w politykę (teraz już można, wtedy uwalnialiśmy słonia), nachalne wykorzystywanie zbudowanego na fundacji wizerunku w celu kręcenia własnych lodów (Żółty Melon itp.), obniżanie poziomu debaty publicznej przez wulgarne traktowanie przeciwników i dociekliwych dziennikarzy.

http://www.fronda.pl/a/mocne-slowa-roberta-tekielego-o-wosp-i-owsiaku,33406.html
@ZJ

Mam takie samo zdanie o Sądach, jak i Pan. Ale przed Sądem to się rozstrzyga spory. Aby spór powstał trzeba go najpierw zainicjować. A do tego niezbędna jest kontrola Fundacji. Z tego co widzę nadzór nad Fundacją sprawuje Ministerstwo Zdrowia. To tam trzeba kierować pretensje, a nie do Sądów.

@Alice

Pan Tekieli nie wzbudza u mnie najmniejszych emocji. Najzwyczajniej w świecie mam go za fantastę.
A Major Fydrych był i jest postacią niewątpliwe pomarańczową. Strasznie zazdrościliśmy Twierdzy Wrocław podówczas :-))
Pomarańczowa Alternatywa była skierowana do starszej i nieco bardziej wyrobionej młodzieży, aniżeli akcja Owsiaka - ten był zawsze populistą. Podług mnie nie da się tego porównać.
A spijanie śmietanki z WOŚP to komu ma się przynależeć, jak nie Owsiakowi? On to firmował od początku.

Nawiasem: nie jestem zwolennikiem WOŚP, co nie przeszkadza mi dostrzec pozytywów w tej akcji. Każdy, kto się zajmuje kształtowaniem młodzieży, jest ważny, Jeżeli Państwu ten model nie pasuje nic nie stoi na przeszkodzie podziałać samemu podług własnych upodobań i gustów.
@ Manson

Pan jest tak naiwny,że wierzy w autonomię i merytoryczność sądów ? To w demokracji jest rozdział poszczególnych władz: ustawodawczej,wykonawczej i sądowniczej. W Polsce nie ma tego rozdziału, gorzej, realna władza znajduje się na poziomie gremiów ukrytych,czyli na poziomie establishmentu postkomunistycznego.

No i z takiej też perspektywy można rozpatrywać zjawisko Owsiaka. Z perspektywy funkcjonalności a nie z perspektywy aksjologicznej, czy jest dobre czy jest złe. Jest funkcjonalne.
@ZJ

Moja wypowiedź nie dotyczyła wiary czy niewiary w Sądy, lecz faktu, że pretensje o brak kontroli ma Pan kierować do Ministerstwa Zdrowia, bo to ono sprawuje nadzór nad WOŚP.
A Pan z mojego postu wyczytał moją naiwność w autonomię i merytoryczność Sądów? Nie zauważywszy kwestii, iż w tej materii podzielam pańskie poglądy?
@ Manson

Fakt, że poszedłem na skróty, ale przecież wiadomo,że ani Miniserstwo Zdrowia ani sądy nic tu nie zrobią, bo żadna transparentność nie jest w ich interesie. Po prostu nie jest w interesie systemu, czyli establishmentu, bo stanowią jego część.
Proszę wybaczyć, ale na jakie skróty Pan poszedł?
W czytaniu mojego postu?
Bo chyba nie posiadł Pan tej rzadkiej umiejętności, jaką posiada Tekieli, że umie Pan czytać w myślach interlokutorów?

Abstrahując od tego wszakże to czegóż Pan się domaga? Rewolucji? Jeśli neguje Pan obowiązujący porządek prawny, a nie deklaruje się Pan jako ateista, to cóż konstruktywnego Pan proponuje?

Ja uważam, że skoro istnieją pewne normy obowiązujące w moim kraju, to mam obowiązek i prawo je wykorzystać i piętnować, tudzież nagłaśniać, ich naruszanie przez miłościwie nam panujących - i tym sposobem wymuszać ich naprawę. A Pan, jeżeli udało mi się Pana zrozumieć, uważa, że w ogóle nie należy iść w tym kierunku, bo oni i tak są zakłamani i działają w porozumieniu. Czyli co robić? Trąbić w necie i olać wszystko inne?
@ Manson

Skrót polegał na tym, ze potraktowałem wszystkie elementy władzy jak jedność systemową co jest chyba uzasadnione - TVP,Min.Zdrowia, sądy - to są instytucje będące częścią jednego ukladu władzy.

Nie ma obecnie żadnego porządku prawnego, jest nieporządek, bo chyba nie bez kozery ten "system wymiaru sprawiedliwości" określa się jako bezmiar niesprawiedliwości, co jest banalnie łatwe do udowodnienia,Wystarczy wziąć jeden numer jakiejś gazety, czy nawet w TVP obejrzeć jeden program red.Jaworowicz.

A jeśli Pan za porządek uważa papierowy zapis w konstytucji to przypomnę Panu anegdotę o Jasiu, napisie "d..." na płocie i głaskaniu płotu.

Nagłaśniać naruszania norm Pan nie może, bo po pierwsze, jest blokada medialna, najważniejsze media są częśćią układu władzy, bo obsadzone są przez dzieci resortowe a po drugi, co jeszcze ważniejsze, złe normy czy antynormy stały się funkcjonalne, bo choć korupcyjne, ułatwiają funkcjonowanie wielu ludziom i instytucjom. Jest takie określenie - "system sfunkcjonalizowanych patologi"i. Dla części operatorów, sfunkcjonalizowane patologie są praktycznie, a nie tylko finansowo, użyteczne.

Jedynym rozwiązaniem jest nacisk spoleczny na władzę - w różnych formach włącznie z obaleniem systemu - jak to robić pokazują Ukraińcy i Majdan.
No to mamy problem.
Gołota to nie Kliczko.
A historia uczy, że jaka by władza nie zastąpiła poprzedniej to i tak będzie wredna.
@ Manson

Co do wredności każdej władzy mam odmienne zdanie - zadaniem władzy jest realizowanie dobra wsólnego.To że skorumpowana władza nie dba o dobro wspólne tylko o własny interes to jest patologia. Dobra władza dba o interes narodowy. Popatrzmy na rolę Bismarcka w Niemczech - przeprowadził mnóstwo reform, scalił kraj i uczynił go silnym. W Polsce takimi ludźmi byli Piłsudski, Grabski, Kwiatkowski ale warunki mieli trudniejsze, porozbiorowe.
"W Polsce takimi ludźmi byli Piłsudski, Grabski, Kwiatkowski ale warunki mieli trudniejsze, porozbiorowe."

Natomiast takim człowiekiem nie był i nigdy nie będzie Prezes Kaczyński. :)

Stanisław Lem
Co poradzić Crossowi na biegunkę polityczną ?
@ZJ

Powołał Pan nazwiska niewątpliwe znaczące.
Nie widzę obecnej kontynuacji takich postaci.

Proszę wziąć pod rozwagę fakt, że w obecnych uwarunkowaniach krokiem pierwszym i niezbędnym jest wykluczenie się z UE. Nie wiem, jak można by to na drodze pokojowej zrobić.
Pewne wskazówki jak działać w tych warunkach daje Fides i Orban - ale naszych Braci jest ledwie 9 mln. Nie sądzę, aby nam udało się podjąć podobne kroki. Zresztą do tego potrzebowalibyśmy roztropnego przywódcy, a takiego nie widać.

Nawiasem: a może by tak wypowiedzieć wojnę Węgrom, i po dwóch dniach bezkrwawej wojny poddać się i przyjąć ich okupację ? :-))) (To taki żart dla rozluźnienia nastrojów).
@ Manson

Wcale nie jestem za wyjściem z UE.Udział w UE ma wady i zalety, daje korzyści pod warunkiem stosowania twardej polityki interesu narodowego. Gdyby wyjść z UE, to w sytuacj slabego przywódctwa, obawiam się, że mialoby to więcej wad. Mocne przywództwo poradziłoby sobie zarówno w UE jak i poza nią.

Oczywiście zamiast UE najlepszy byłby tylko Wspólny Rynek (Common Market).
> może by tak wypowiedzieć wojnę Węgrom, i po dwóch dniach bezkrwawej wojny poddać się i przyjąć ich okupację ?

Generalnie nie widzę przeciwskazań, o ile okupant nie wprowadzi węgierskiego jako języka urzędowego ;)
Jak byłam w szpitalach i hospicjach to na ok.100 sprzętów z serduszkiem był jeden z krzyżykiem. To mówi samo za siebie. Jak ktoś uważa że to przewałka to niech nie daje. Jest taki typ ludzi którzy niezdrowo interesują się nieswoimi pieniędzmi. Jest taka zasada: Nie pomagasz to chociaż nie przeszkadzaj.
Też widziałem dużo sprzętu do pobierania krwi,płytek krwi i osocza z serduszkami.Ciekawe czy państwo samo z siebie by je zakupiło?
Zgadzam się z Isztar co do diety itd,przede wszystkim,powinno się tego w szkołach uczyć a nie jak jest za późno w przychodniach.
A od państwa(nas) biorą wszystkie instytucje o ile wiem,kwestia tylko uczciwości w rozdysponowaniu tego i rozliczaniu się,a z tym u niektórych delikatnie mówiąc nie jest dobrze.
Najlepiej nic nie robić, nie ma wówczas problemu. Wszystkie akcje jednoczące społeczeństwo natychmiast likwidować, jak nakazuje nasza narodowa tradycja i znane powiedzenie o polskim kotle. My polacy najlepiej się rozumiemy skacząc sobie do gardeł i obrzucając kalumniami
@ uciekinier

Konkrety bitte,please, ale poustawiane w kontekście, nie tak jak w pijanym widzie. Kto,co, gdzie,kiedy,dlaczego,skąd się wziął,kto go nasłał,kto za nim stoi, czy jest samodzielny.
Wyrażać ogólnikowe fochy i anse, każdy potrafi. Trzeba umieć to udokumentować.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Kiedyś rechotałem z prawicowców i szaleńców typu Zetjot, Pawłowicz i boski Max kupa Kolonko. Dziś to mnie naprawdę przeraża. Nie tylko dlatego, że tacy ludzie nie reprezentują żadnej ideologii poza nienawiścią, lecz przede wszystkim dlatego, że sądzimy iż zdołamy przekonać ich racjonalnymi argumentami.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
@K&K:
Zetjot nie jest prawicowcem.
A Ty, odkąd wstąpiłeś do GP, jesteś żałosny ;)
@Sadyl

Ojej, teraz to już chyba nie zasnę ;)
@K&K:
Rozczuliłeś mnie na tyle, że zamiast Cię olać, sklecę jeszcze kilka słów.
Żal, że nie ma Halewicza, bo świetnie robiłeś za jego przydupasa.
Sam z siebie generujesz niewiele - i nigdy nic istotnego. Wolę się kłócić z Zetjotem, choć sprawa z góry wydaje się przegrana. Ale przynajmniej mam człowieka, który do tekstów medialnych dokłada coś od siebie. Jak to napisałem gdzieś indziej.. ma swoją wizję świata, z którą można polemizować.
Ty nie masz. Na tyle, na ile cię czytałem, jesteś wtórny. Świecisz, jak księżyc, światłem odbitym od innych. Dziwi mnie to, bo idiotą nie jesteś. Wręcz.. uważam cię za osobę ponadprzeciętnie inteligentną.
Widać.. los tak chciał.. że wolisz płynąć z prądem niż użyć swego intelektu.
Generalnie... staram się izolować ludzi od ich przekonań. Na ile to możliwe... polemizuję z przekonaniami, wypowiedziami.. a nie z ludźmi.
W twoim.. K&K .. przypadku.. jest inaczej. Po prostu mnie wqrwiasz D
Ty, jako człowiek. Nie twoje przekonania.
@Sadyl
Nie irytuj się bo się spocisz ;D

Jesteś jak dziecko z Ferdydurke, które uważa że jak napisze d*pa to jest to wyraz jego stanowczych poglądów ;)

Moje przekonania są bardzo jasne. Jestem umiarkowanym lewicowcem . W kwestiach ortodoksji ideologicznych zgadzam się z Baumanem. Wierze w integracje europejską ponad narodowościami. Jestem przeciwnikiem neoliberalizmu w jego obecnej formie czyli turbokapitalizmu.

Wybacz stary, że nie wyzywam Cie zbyt często na merytoryczną rozmowę, ale od czasu gdy stwierdziłeś że jesteś monarchistą, uważam Cie za poczciwego kretyna ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ K&K

Jest Pan zwolennikiem urojeń, a jako że urojenia prowadzą do destrukcji skazuje się Pan na bezustanną frustrację. Lewicowość jest bowiem pochodną chatakteropatii jeśli chodzi o jej źródło, bo bazuje na resentymentach i urazach wobec niepodatnej na manipulacje twardej rzeczywistości..
K&K
Lubię Cię. Przede wszystkim za empatię. Za brak zaślepienia. Być może kiedyś potkamy się u C. :) Jak się odważę :)
Ostatnie wypowiedzi hałastry prawicowych politykierów na czele z Pawłowską i Kurskim.
"Pani ma niską tolerancję na informacje niezgodne z systemem oczekiwań i podchodzi wybiórczo do metodologii logicznego rozumowania."

Proszę, proszę. I kto to pisze. :)

Stanisław Lem
Zetjot-nie musisz do mnie pani mówic---jestem kolezanka forumowa:)
------
skupmy się na efektach,konkretach,owocach i tym ,co dobre---
i nieważne czy to się nazywa Wosp i Owsiak,którego charyzmę w prowadzeniu tego podziwiam
i wszystkich ,którzy się temu poswiecili

nasze złe prowadzenie się i nidbanie o zdrowie--NIE BRANIE ZA NIE ODPOWIEDZIALNOSCI
KOSZTUJE NIWSPÓŁMIERNIE WIECEJ NIZ WKŁAD
PODATKI ,jak wspomn z akcyz i td
na 1 chorego ilu potrzeba ludzi,sprzetu,srodków itd.-----wyibrazcie to sobie----np. lezacego na oddziale!
albo nawet starsza osobe wymagajaca stałej opieki ,bez udziału rodziny,czy z nikłym udziałem

CAŁE ZESPOŁY -na 1 osobe!

wg mnie -nie ma takiej mozliowsci -to jest nierealne z takim stanem społeczeństwa--by stac było państwo,nawet gdyby było zarzadzanie dobre -NA TZW DARMOWA OPIEKE

musi być sektor prywatny
musza być prywatne inicjatywy
nie od tej strony
to podatnik musi mieć mozliwosc zarobienia na siebie i odłożenia na tyle dużo ,żeby mógł dołozyc do swego leczenia lub bliskiej osoby
I TE PIENIADZE NIE POWINNY BY MARNOWANE
pierwsz pomoc i podstawowe leczenie "za darmo" reszta za opłate --nizsza ,ale dla każdego!

nieważne czy ktoś składki płaci czy nie---nie dbasz o swoje zdrowie--ewidentnie --dodajesz do leczenia
ZACZNIEMY O TO ZDROWIE DBAC
bo możliwości sa
edukacja tez jest

wypiep..łabym z przemysłu to,co najbardziej szkodzi--jak wspomniała-tłuszcze trans,sztuczne słodziki i wszelkie stolca ,które organizm nie jest w satnie przerobić
to one sa najw problemem--problemy metaboliczne i krążeniowe-miazdzyca- dalej od niej udary
probl metaboliczne --cukrzyca,czesciowo alergie iinne sch dróg pokarmowych--to powoli zacznie znikac

i sorry winettou--jeśli masz problem z alkoholem to albo terapia do końca albo wcale
i jak nie chcesz sam-to rodzina może cie tam wsadzić

to nie jest normalne ,żeby każdy pijus dostawał zapomogi A JEDNOCZESNIE OBCINA SIE I ZABIERA JE niepełnosprawnym dziecom ,czy osobom ,które maja pod opieka chorych
tu duza wina w zapisie WHO---
dlatego jest tak ważne byśmy pilnowali-co oni tam w tych rozporządzenia ogólnosw.wpisuja!
"alkoholizm to choroba " i wyszło na to ,ze sa tak samo poszkodowani jak ci -co sa po wypadkach i z genet wadami np.!
czy to nie paranoja ?

ale wiecie co---tez patrząc od dołu-----
jeśli jestem siwadkiem -pielgniarka myje na złość lezaca osobe -zimna woda,podczas gdy w kranie na tej samej sali jest ciepła
albo wypina tyłek do pacjenta
albo szarpie łóżkiem ,żeby osoba starsza po wielu operacjach,juz z demencja--w końcu wstał--bo to pora-sniadanie!
to --niech mi ktoś odpowie--KTO TO ROBI?

PRZECIEZ MY,,LUDZIE POSRÓD NAS-- i my się temu nie sprzeciwiamy
nawet wtedy,kiedy niepoda się nam ,ze kolezanka tak robi
nawet kiedy oddziałowy lekarz o tym wie..
czemu tak jest?
posród nas --przyznajcie sami--jest dużo złosliwosci ,chamstwa,egoizmu
zawiści--takim narodkiem jesteśmy
I TO JAK SIE NIE ZMIENI
TO NIC I NIGDZIE SIE NIE ZMIENI

CZY DO TEGO,ŻEBY ODPOWIEDNIO PODEJC DO CZŁOWIEKA--TRZEBA SYSTEMU?
przysłowioe 10 min dla pacjenta jest smiechu wartym czasem na zrobienie zabiegu--wiesz ze to często nie pomaga
ale uśmiech dobre słowo,współczucie ,zrozumienie,pokrzepiwnie przy tym--zawsze
nasze podejście do siebie nawzajem musi się zmienić

i
zacznijmy od siebie --ruszmy wyobraznia
to nie jest takie trudne----"CO JA BYM CZUŁ,A GDYBYM BYŁA W TAKIEJ SYTUACJI"?
--
SYSTEM--systemem - i nawet wyowłanie sztucznej recesji,co planowane było i jest
nie byłoby w satnie nam zaszkodzić
gdybyśmy wszyscy o siebie wzajemnie dbali
ale tez i madrze--bo ja nie odmawiam ani alkoholikowi ani bezdomnemu
tylko jednemu trzeba lizaka ,drugiemu klapsa
!
państwo jest jak rodzina
łatwo i dobrze jest sobie z nia porównać
nawet jeśli nie
macie zon,mezów dzieci--to przypomnijcie sobie swoje dzieciństwo
jeśli 1 -mu było zle-nie można było mówic ,ze szczesliwa rodzina
jeśli brakowało pieniędzy ale wzajemnie o siebie dbano-zawsze sobie rodzina dała rade
jeśli ktoś obcy próbował w nia ingerować-wszyscy murem przeciw
itd.
musze tez postawić priorytety--na co mnie stać ana co nie
a u nas -priorytetem jest dla niektórych in vitro
i zmina płci-a nie
umierający,których można byłoby uratować przy wiekszym nakładzie
umierający za wcześnie!

jak mało kasy -to niestety na wszystko nie można dac-chyba to jasne
i to tez musza zrozumieć ludzie ,którzy o to wołaja
nie -nie chcemy ich zrozumieć-,tylko na to już nie ma
@ Isztar

Apeluję do Ciebie o skrócenie wpisów.Oczywiście wymagałoby to zmiany jeżyka z emocjonanego na bardziej abstrakcyjny, racjonalistyczny, ale znam kobiecą naturę,od abstrakcji stroniącą.

Moja odpowiedź, kolejna w kwestii Owsiaka jest tu:

http://zetjot.salon24.pl/561241,owsiak-pacyfikator-mlodziezowego-buntu

NIe chcę zagracać tutejszego forum długimi wpisami.
@ Cross

Pan się bawisz w Księżyc, jak zwykle zresztą ? A może jednak zreformujesz się Pan i oświecisz nas odrobinką własnego światła ?
@ uciekinier

To ci dopiero merytoryczność !
@ K&K

To jest objaw pozytywnej ewolucji - owo przerażenie.

Najpierw było lekceważenia rzeczywistośći, bo moja chata z kraja, ale rzeczywistość skrzeczy, więc zaczyna się jakiś minimalny ruch i popada w przerażenie.

Teraz więc oczywiście znajduje się kozła ofiarnego w postaci posłańca niosącego złą wiadmość - ten zabieg znamy z historii mechanizmów kultury. Zamiast racjonalnej analizy pojawia się emocja -nienawiść,NIENAWIŚĆ i jej projekcja na adwersarza, to też zabieg znany z historii kultury.

Co będzie dalej ? Chyba jednak wycofanie w miarę narastania spolecznego buntu.
to spuśćmy powietrze wszyscy-po kolei -
pomyślmy o sobie wzajemnie cieplej--i spróbujmy -
dojść do pozrozumienia-
jak powinno być
co zrobić?
co zmienić?
i jeśli ktoś umie i ma zdolności-sa organizacje,sa nowe polityczne stowarzyszenia ,partie
do przodu
Zetjot-----chcesz znac prawde merytoryczna
to wejdź w to srodowisko --do srodka,popracuj tu ,popracuj tam
DOSWIADCZ pooglądaj od wnętrza
zgłos się na wolontariusz,dojdz do ludzi kierujących...

wtedy to będzie prawdziwe poznanie
nie z linków
nie z emocji z zewnątrz-jak u mnie -co cie widze tez razi

moje emocje sa zwiazne z tym co ja W TYM TEMACIE DOSWIADCZYŁAM
a nie z tego co mie się subiektywnie wydaje
O ILE WIEM SUBIEKTYWNA OCENA NIE JEST dobra dla ogółu

a poznanie z zewnątrz i z czyjegoś tam punktu widzenia--niesie w sobie takie samo ryzyko błędu co zbyt emocjonalne podejście

GDYBYSMY MY KOBIETY I MATKI NIE MIAŁY EMOCJONALNEGO I WOJOWNICZEGO PODEJSCIA
jeszcz iwecej was -dzieci nie byłoby na swiecie!
to nasze EMOCJE A nie zdrowy rozsadek karza nam mieć w d..swoje zycie i dbac o dziecko

ci,którzy nie wierza w teorie spiskowe-tez mogą mnie i tobie zarzucić
brak metodologii,racjonalizmu itd.---a zbytnia emocjonalność i przesadę,-co zresztą robia

Ty w jednym miejscu dopuszczasz dziwne rzeczy i machloje w drugim miejscu nie

kościół nie był i nie jest swiety
my spoleczenstwo tez nie
organizacje i nasz rząd tez nie

masz jeszcze tendencje do ustawiania kobiety "na swoim miejscu"
jak ksieza,pastor i wielu panów tez
to takie małe głupitkie,acz miłe istotki,które można poustawiac
dla was kobieta i jej podejście do tematu jest nieodpowiednie
NIE BIERZEcie POD UWAGE ,ZE NAM KOBIETOm MOZE WASZ BRAK EMOCJANOLNOSCI W SPRAWIE MOCNO PRZESZKADZAC

i te braki my widzimy jako -brak pełnej kompetencji!

teoria to nawet nie połowa zycia
takie dobrotliwe podejście -"jesteś kobieta -ja to rozumiem"
tego nie przykryje!

nie ze mna te numery Bruner:)
@ isztar

Nie ucz ojca dzieci robić - w moim wieku, z moimi doświadczeniami, z moją działalnością zawodową, znam mnóstwo różnych środowisk, ale to oczywiście nie wystarcza.Trzeba umieć z tego wyciągnąć wnioski a do tego potrzebna jest sformalizowana aparatura intelektualna.

To co doświadczasz to jest Twoje subiektywne doświadczenie wynikające ze zderzenia obiektywnych faktów z subiektywnym, wewnętrznym nastawieniem, czyli emocjami i uczuciami, przekształconymi w osobiste wartości.

Ludzki umysł sklada się z komponentu emocjonalnego i komponentu racjonalnego a zawartość umysłu jednostki bierze się całkowicie z zewnątrz a ludzkie doświadczenie kształtuje się w procesie oceniania zewnętrznych bodźców jako przyjemne i nieprzyjemne, co z kolei ustala reakcje emocjonalne/uczuciowe na różne typy bodźców

Teoria jest tylko opisem, przyblizonym najczęściej, statystycznym uogólnieniem tego jak funkcjonuje dany obiekt, np. Twój umysł.
dokładnie jak napisałeś
-tak funkcjonuje nasz mózg-niezależnie od tego,czy jest kobiecy czy meski
i W JAKIM WIEKU
jest jeszcze gorzej -wszystko jest iluzja!:)

40,50,60----bo w taki przedziale mieścimy się mniej więcej obydwoje
nie dzieli się na młodszych i starszych
jesteśmy już mniej więcej podobnie doświadczeni

róznica jest ogromna ale pomiędzy okresem niemowlaka a przedszkolaka i przedszkolaka i dziecka wczesnoszkolnego

u nas -mój drogi -róznice się zacieraja
Panie zetjot, mam się rozpisywać o rzeczach oczywistych. Wystarczy posłuchać, popatrzeć, kto jest najbardziej głośny i widoczny, kto chce zbić kapitał na największym corocznym zrywie społecznym. Działalność Caritasu popieram i wspomagam, ale równie ochoczo wspieram WOŚP. Nie mam problemu z interpretacją na jaki cel zbierane są pieniądze a dlaczego mam identyfikować poszczególne akcje z politykami. Pieniędzy i chęci niesienia pomocy wystarczy dla wszystkich potrzebujących, czemu mają służyć coroczne nagonki na WOŚP, czmu ma służyć ,,wyrywanie" zagubionych dusz podczas imprezy Przystanek Woodstok , akcją Przystanek Jezus. Cieszę się, że nikt nie organizuje podobnych akcji podczas Spotkania młodzieży w Lednicy
Obecna Macdonaldyzacja świata i dość brutalny kapitalizm sprawia, że wiele osób nie odnajduje się w obecnej rzeczywistości. Są to albo osoby starsze takie jak Zetjot albo młodzi bez pracy i perspektyw.

Osoby takie, czując się wykluczane z życia społecznego chwytają się fundamentalizmu głoszącego nawrót do historyczno -religijnej przeszłości i nienawiść do konsumpcyjnej teraźniejszości. I tak np. fundamentalista arabski będzie nawoływał do państwa szarijatu, które zalecał przed wiekami Mahomet a fundamentalista katolicki do dogmatyzmu i fanatyzmu chrześcijańskiego.

Polski fundamentalista nienawidzi WOŚP i kogokolwiek kto wnosi coś pozytywnego, dlatego że kieruje nim gniew. Polski fundamentalista dobrze się czuje jedynie pośród podobnie mu wk.rwionych i zagubionych jednostek. Polski fundamentalista nie chce żeby ktokolwiek czuł się dobrze, bo przecież on sam dzień w dzień czuje się rozżalony rzeczywistością za oknem.

Wykorzystują to politycy tacy jak Pawłowicz, którzy chcą na tym niezadowoleniu zbić kapitał polityczny.
@ uciekinier

Mnie interesują dwie rzeczy
1.ludzkie opinie i ich uwarunkowania
2.miejsce danego zjawiska w systemie spolecznym.

A przypadek Owsiaka jest tu doskonałym przykładem do zbadania, bo ma swoje miejsce w strukturze spolecznej, co opisałem w kilku notkach. Może Pan te notki przeczytać i DO NICH się, krok po kroku,element po elemencie, ustosunkować.
Jaki kapitalizm, nie jest Pan na czasie. To jest konsumpcjonizm, oparty na spekulacji, między innymi spekulacji finansowej. Radzę odświeżyć światopogląd z pojęć XIXwiecznych.
I niech Pan nie wyrywa odmiennych zjawisk z różnych kontekstów, różnych sfer bytu i niech ich Pan nie porównuje. Po kolei,w algorytmach, bez mieszania.

"polski fundamentalista" wymyśli Pan sobie taki zwrot,bez jakiejkolwiek analizy i podstawy teoretycznej i cały happy. Wszystko w sosie emocjonalnych inwektyw i potocznych stereotypów bez jakiegokolwiek analitycznego podejścia.
Zetjot

O nie, nie ;) To nie ja wymyśliłem to co napisałem, lecz socjolodzy i kulturoznawcy ostatnich 3 dekad. W przeciwieństwie do Pana ja czytam książki. W razie potrzeby chętnie podam bibliografie ;)
Pański poprzedni wpis nie proponuje żadnej analizy, nie ma tam języka ani psychologii spolecznej, ani socjologii, etyki czy antropologii. To jest tylko zbiór impresji bądź ekspresji Pańskiego umysłu, próba projekcji umysłu a nie próba obiektywnego przedstawienia świata zewnętrznego.
Nie ma tam zadnego uporządkowanego algorytmy czyli ciągu przyczynowo-skutkowego.

Książek Dana Browna nie uznaję za źródło informacji.
@Zejot
Wiem że Pan nie czyta nic poza spotami tvn24, tudziez jakimiś prawicowymi wypocinami. Może trochę literatury naukowej? Niech Pan to przeczyta i potem spróbujemy pogadać ;)

Z. Bauman, Ponowoczesność jako źródło cierpień
G. Ritzer, Makdonaldyzacja społeczeństwa
K. Sitkiewicz, Stan Pragnienia Oblicza Mac(k)donaldyzacji
E. Luttwak Turbokapitalizm. Zwyciężcy i przegrani światowej gospodarki,
E. Gellner, Postmodernizm, rozum i religia
Ch. Tylor, Etyka autentyczności
B. Winiarski, F. Winiarska: Druga połowa XX stulecia. Polityka gospodarcza w podzielonym świecie
P.S. Gdyby miał Pan choć odrobinę oleju w głowie zasypałby mnie Pan argumentami chociażby takiego Jęczmyka, który bajdurzy podobnie jak Pan. Ale nawet książek epigona własnej ideologii Pan nie zna, wiec o czym tu właściwie mówić?
nie obrazcie sie -ale obaj jestescie nudni:)
za duzo chloniecie z cudzych wypocin

wszedzie sa pułapki rozmijania sie z prawda
iluz to wymysliło teorie -a pod koniec zycia --przyznali,ze nie do konca mieli racje
i nie we wszystkim
tylko tego juz nie dodrukoano!

a bezwzglednie słuszne ich wywody nadal na piedestale....

ja od was obu nie usłyszałam nic od serca!
od sadyla tak
nawet od wdr....
stresc mi prosze "MC DONALDYZACJA....
zamiast tego wina:)
Isztar
jako przedstawiciel tych nudnych idę na piwo..;)
K&K

Mam Jęczmyka, ale własny rozum też mam. I Panu radzę też go uruchomić, bo nie o książkach tu mowa lecz o zjawiskach spoleczno-politycznych takich Jak Orkiestra Owsiaka. A te wymagają sięgnięcia po aparaturę pojęciową właściwą obiektom socjo-politycznym.
@ isztar

Od serca to ja mogę do serca. Ale od serca do komputera to mi jakoś nie wychodzi, szanowna Pani wybaczy... A ten cały czas mi szumi zamiast bić rytmicznie.
pijaki...
@ K&K

No to się policytujmy.

Mnie interesują opracowania soclologiczne,antropologiczne,kulturowo-psychologiczne.Same opracowania ekonomiczne są mało interesujące bo zawężają perspektywę do ekonomii zamiast zajmować się systemem.

Richard Sennet,Benjamin Barber, Manuel Castells z rozważaniami socjo-kulturowymi i systemowymi.

Paul Martin,David Eagleman czy Patricia Churchland, Antonio Damasio, Michael Tomasello,David Eagleman, Louann Brizendine o implikacjach nowej wiedzy na temat neurologii mózgu i wpływu na zachowania.

No i sporo opracowań na temat recepcji informacji medialnych, specyfiki komunikacji medialnej i manipulacji polskich i zagranicznych socjologów. Wszystkiego razem kilkaset ciekawych tomów przeczytanych bądź do przeczytania, pozwalających na ogólną jak i szczegółową interpretację systemu i jego poszczególnych elementów.
Zetjocie

Niemożliwe żebyś czytał Castellsa, bo jego wywody całkowicie przeczą Twoim pomysłom. Eagelman to Coelho pop nauki. Eh... co tam więcej wymyśliłeś cóż, dobrze jeżeli czytasz to bardzo ładnie. Trzymam kciuki ;)
P.S. Właściwie to naprawdę nie mam ochoty nie lubić Zetjota, czy Sadyla. Jesteśmy Polakami. Sąsiadami z podwórka, bez sensu te wszystkie izmy. Życzę Wam chłopaki żeby było u Was dobrze. Tak Po prostu i bez ideologii. Dobranoc.
Spoko panowie -jesteście wporzo...

może jednak cos przeczytam z tej waszej biblioteki
byleby wartko szło
ale wolnomyslacego kogos,nie powielacza
i twórce teorii (wolno-od samodzielności nie od tempa
oczywiscie)
@ K&K

Trzeba konfrontować różne punkty widzenia systemu - krytyczne i apologetyczne. Radzę poczytać Richarda Senneta,bo przetłumaczono jego najnowszą ksiązkę "Razem", a potem skonfrontować treść z Michaela Tomasello "Kulturowe źródła ludzkiego poznawania". Ładnie się uzupełniają.
watek dotyczy tez pomagania-wiec

mam prosbe--potrzebne wsparcie dla pewnej rodziny-normalnej

ale nie mogę tego pisać w konkretnym miejscu-nie chce żeby mnie namierzyli,
sa honorowi
-to mój pomysł

możecie,chcecie-to piszcie na mój mail--aisia1@wp.pl
@ uciekinier

Zryw społeczny ??? Gdzie tu Pan widzisz jakiś zryw spoleczny ?

Ostatni zryw spoleczny to był w latach 1980-81. Jest istotna różnica między autentycznym zrywem a manipulacją. Zryw jest zawsze przeciwko czemuś a następnie dopiero za czymś. Zresztą brzmi to śmiesznie - jak oksymoron - "doroczny zryw spoleczny", coś jak pełnia Księzyca. Albo zryw albo doroczny. Nawet wielkich manifestacji protestacyjnych w Warszawie, nie ośmieliłbym się nazwać, ze względów socjologicznych, zrywem. To zupełnie inna klasa zjawisk spolecznych.
zryw jest taki wielki ,ze mi skrzynka peka w szwach
prawda jest --że gadac umiemy dużo--a jeśli idzie o konkretny wkład w pomoc
jest dużo gorzej:(
wśród gadających!
@ &company

Szanowny ignorancie,

Przestań wrzucać teksy ze skryptów lektora Komitetu Powiatowego PZPR i poczytaj krótką korektę. Podrzucam link albo polecam Daviesa "Historia Europy".

http://zetjot.salon24.pl/552248,propagandy-nie-wymyslono-w-wieku-xx
Dosyć ciekawy głos, bo pochodzący od człowieka przez lata związanego z WOŚP:
http://wirtualnapolonia.com/2014/01/18/lech-makowiecki-wspomnienia-jelenia-gralem-z-wosp-prawie-od-poczatku-wiele-lat-z-rzedu/
1. strona
2. autorytet ?
3. wylewanie żalu = ciekawy głos ?

Pamiętacie taki kawał :
W każdą niedzielę, wychodząc z kościoła, mężczyzna dawał żebrakowi 10 zł i tak to trwało kilka miesięcy. Aż pewnego razu dał mu 5 zł.
Zdziwiony żebrak pyta:
Dlaczego tylko 5 zł, zawsze było 10 zł?
No wiesz, posłałem syna na studia.
Ale dlaczego na mój koszt?

Podobne podejście prezentuje kościół , brak akceptacji dla wszystkiego co może w jakiś sposób uszczuplić datki dla kościoła w końcu czyż nowa bazylika nie jest ważniejsza?
Wczesnym rankiem, skoro świt wracam dziś do domu, a jakże, z przychodni, włączam Radio Gdańsk na wiadomości i od razu moje dolegliwości uległy redukcji do właściwych proporcji. Słucham a tam historia ze śmiercią nienarodzonych bliźniaków we Włocławku. Z nieocenionym komentarzem nieocenionego znawcy rzeczy wszelakich Jurka Owsiaka, że zawinił człowiek a nie system. Owsiak - człowiek uniwersalny, który
potraf wszystko, odgadnąć co w duszy gra Macierewiczowi, potrafi ocenić profesjonalizm dziennikarzy TVRepublika i wskazać im ich miejsce w szeregu, a odpowiedzi na pytania o rozliczenia finansowe potrafi przemienić w teatr poszukiwania słoika.

Oto wyrasta na naszych oczach heros, wcielenie cnót wszelakich oraz showman nad showmanami, Owsiak co wszystko... załatwi, błyskawiczną ocenę przyczyn i analizę systemu a nie tylko sprzęt medyczny. Więc po co dziennikarze bezużytecznie przepytują wiceministra zdrowia ? I po co szpital się tłumaczy, że zabrakło specjalisty od usg czy cesarskiego cięcia ?

A takie przypadki powtarzają się co kilka,kilkanaście dni. Proponuję więc sklonować Owsiaka i organizować WOŚP dodatkowo, przynajmniej z okazji Wielkanocy i 1-3 Maja.

A na koniec moja interpretacja, by nie wyszło na to że się wymiguję. Jednostka w tym systemie się nie liczy, tak
jak nie liczy się obywatel w tej fasadowej pseudodemokracji. Liczy się tylko interes układu i warstwy nomenklatury postkomunistycznej.
zetjot przebijasz Owsiaka w znajomości rzeczy wszelakich. Powinieneś zajmować eksponowane stanowisko narodowego mędrca do którego biegnie po poradę bezradna ciżba, lemingi. Już widzę trenerów pytających o skład i ustawienie zawodników. Lekarzy o pomoc w rozwiązaniu problemu z systemem, że motłoch nachodzi w przychodniach i szpitalach. Biedni za marne grosze w kraju tyrają jak, woły, że na zachodzie to kilka razy więcej zarobią. Macierewicz przyszedłby też do ciebie, takich specjalistów miał w swoim składzie, jeden od blefowania, drugi od puszczania dźwięków, jak w filmach fantastycznych. zetjot, jesteś, jak kimir sen, jedyny , nieomylny. Proszę zejdź na ziemię.
@ wróżb

Moje poglądy prezentuję jako sposób widzenia pewnych rzeczy, który można przyjąć lub odrzucić bez żadnych konsewencji dla odbiorcy.

Propozycje Owsiaka nie są neutralne, bo przebiegają w realu, w konkretnej, materialnej przestrzeni spolecznej.

Ja robię to za friko, Owsiak nie.
Na tym polega różnica.
Nie mam informacji za ile robi to Owsiak, mógłbym prosić jakieś dane.
@ wróżb

Proszę zerknąć do prasy, niezależnej oczywiście i przyjrzeć się kwestii przepływów finansowych między firmami powiązanymi z Owsiakami a WOŚP.
Ps. Kiedyś działałem w takim tworze jak wspólnota mieszkaniowa, też to robiłem za free. Telefony opłacałem z własnej kieszeni, papier, tonery, z własnej kieszeni. korespondencja wysyłana z własnej kieszeni. Czas poświęcony na działalność to inna bajka. Nadszedł moment kiedy, pojawił się jeden taki "zetjot". potem następny. Efekt końcowy, podziękowałem wszystkim zainteresowanym za współpracę, nie miałem ochoty uczestniczyć w zebraniach., dalej wybudowałem dom i mam w rowie co się dzieje z dziadostwem.
"Moje poglądy prezentuję jako sposób widzenia pewnych rzeczy, który można przyjąć lub odrzucić bez żadnych konsewencji dla odbiorcy."

Problem polega na tym że każdego, kto śmie odrzucić Twoje poglądy uznajesz automatycznie za głupiego kmiota, leminga,itp.
To jest zwyczajnie wku......ące.
Nie jest łatwo mnie sprowokować ale nie jestem pewien czy byłbym się w stanie się opanować i czy w rozmowie face 2 face nie zebrałbyś za taką postawę kilku garści.

Stanisław Lem
@ Cross

Pan nie tyle odrzuca moje poglądy, co raczej Pan nie posiada żadnych poglądów Poglądu się nie " ma" jak ma się samochód. Pogląd trzeba zaprezentować i pokazać jak działa i tu się kłania algorytm..
@ wróżb

Bardzo ciekawy przykład Pan podał. Tyle,że błędnie Pan interpretuje Pan fakty, bo w moim przypadku jest dokładnie odwrotnie. Tradycyjnie trzymam się od takich ciał jak wspólnoty czy zebrania spółdzielni z daleka, właśnie ze względu na niechęć ludzi do racjonalnej współpracy, którą zastępuje chęć do robienia na tym prywatnych interesów. I wiem od osób zaangażowanych jak to egoistyczne nastawienie i złośliwość ludzka są zakorzenione.
najlepiej z daleka krytykować, niszczyć nic nie wnosić. szukać haków. Tak to najlepiej umiemy panie zetjot. Nawijać tzw makaron na uszy, słowotok, którego chyba już pan sam nie rozumie. Każdy pana tekst zaprzecza poprzednim. Jak zauważyłem krytyka dotyczy Owsiaka WOŚP, ludzi wcielonych do wojska w czasach prl. krytykuje pan system a nie działa jako jednostka, itd.
Mniewa pan manie prześladowcze?
Zetjot---ale o to chodzi,żeby przestać się czepiac tych -co --wytrzymują tą presje złosliwosci
i pomimo tego COS ROBIA

jest tak wiele możliwości naprawy tego swiata-takimi małymi kroczkami
zamiast piep..c panowie -zróbcie cos

ja potrzebuje dla kogos---komputera,czesci do komputera--
sami mogą sobie złozyc-bo umieja
może ktoś ma niepotrzebne -jeszcze do uzytku

napisałam ogłoszenie----NIKT NAWET SIE NIE ZAPYTAŁ!
DO OBSMAROWYWANIA
I WIECZneGO WYSZUKIWANIA- PIERWSI

naród jest wredny--to zacznijmy od siebie-zmieniac siebie

Zetjot przestan psuc oczy gazetami
nigdy nie będziesz miał pewności -czy napisano prawde
zawału dostaniesz a sprawiedliwości nie dojrzysz
@ isztar

Są dwa sposoby naprawiania świata,stosowane w odmiennych sytuacjach - w systemie dzialającym prawidłowo zdarzają się oczywiste naturalne błędy bądź nadużycia, które naprawiamy drobnymi kroczkami a system wspiera takie działania - widać to w państwach o strukturze demokratycznej. W systemach patologicznych, w których doszło do przechwycenia władzy przez grupy interesów, system nie dopuszcza do interwencji naprawczeych, dopóki nie zacznie gnić. Wtedy system zostaje obalony abo od wewnątrz przez rewolucję albo przez inwazję z zewnątrz.

Czy czytałaś coś z teorii gier, bo ona to pokazuje ? A jeżeli nie czytałaś , to jakim cudem nadajesz sobie prawo do zabierania, bez posiadania stosownych kompetencji, głosu w takich kwestiach ?

Poruszasz ciekawe kwestie ale ich nie analizujesz do ńca - proszę, oto przyklad, który sama podałaś - czy są narody wredne i niewredne ? A dlaczego są wredne albo niewredne ? Bo geny mają wredne ?

I na tym polega problem w necie, że od nikogo nie uzyskam odpowiedzi, bo to za truuuudne.
zdaje się najlepiej będzie jak wspomnę co Tinker Bell zdaje się powiedział
i to najlepsze z najlepszych podejść naprawiania -jakie każdy z nas ma w zasiegu--

SKUPMY SIE NA RZECZACH DOBRYCH I RÓBMY JE...
"...co Tinker Bell zdaje się powiedział..."

Powiedziała. Tinker to kobieta. :)

Stanisław Lem
@ Cross

Drugorzędne cechy płciowe nie zawsze są dostrzegalne na stronie.
A szkoda.
wiem,..moja niedbałość ..zwyczajnie:)
przepraszam Tinker

z ang. nie jest meski?-ten "bell"?:)
Wy nie oglądacie bajek?;)
Tinker Bell to Dzwoneczek;)
Dzwoneczek była kobietą;)

A tu:
http://i.pinger.pl/pgr169/bc434a4c002695db4bddca2c/dzwoneczek.jpeg

;)

Taka mała istotka która latała w koło głowy Piotrusia Pana;)
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
sorki Elfie:)
no i wyszło szydło z worka--jestes zbączony!
pp
mamy miec wszystko na wierzchu????
To może i Curie-Skłodowska była kobietą?
@ wróżb

Nie potrafi Pan odróżnić dzialań jednostki od działań systemu ? Nie potrafi Pan ustalić algorytmu wpływu systemu na jednostkę z jednej strony i tego jak jednostki kształtują system z drugiej strony ? Nie widzi Pan różnicy międzu komunizmem a demokracją ? Nie słyszał Pan o koniecznśći analizowania zjawisk natury i kultury ?

Widzę, że woli Pan od samodzielnośći intelektualnej czekanie na decyzję Matki-Partii.
Obiecałem sobie nie rugać już Zetjota przez jakiś czas, ale nasuwa mi się kilka teorii spiskowych...

- otóż czasem sobie myślę że Zetjot jest prowokacją Admina na ożywienie forum , bo to niemożliwe żeby ktoś o zdrowych zmysłach pisał takie rzeczy ;)))

- a może jest to jakiś nowy wirus w fazie eksperymentu? Przemawia za tym fakt, że zawsze gdy się go przyciska do muru zaczyna bełkotać o algorytmach i maszynerii umysłu jak komputer który się zawiesił ;)

- teoria trzecia zakłada że Zetjot jest putinowskim prowokatorem , którego zadaniem jest siać negatywny ferment na polskich forach ;)

Me przemyślenia skłaniają do wysnucia tezy popartej dowodem:

Teza: Zetjot jest wichrzycielem opłacanym przez obce mocarstwa.

Dowód: jeżeli Zetjot nie jest rosyjskim agentem niech udowodni swoją niewinność! ;) Niech udowodni że nie reprezentuje obcych służb specjalnych! ;) Niech udowodni że nie przyjmuje korzyści materialnych za takową działalność! ;)
@ K&K

Pan nigdy o algorytmach nie słyszał ? Jak można skomputeryzować jakąś firmę jeżei nie rozłożymy jej dzialania na podstawowe algorytmy służace do opracowania systemu komputerowego ?

Jak mogłyby działać mechanizmy wewnętrzne czlowieka bez algorytmu wiązącego receptory z efektorami i tego co pomiędzy nimi ?

No żesz, czlowieku, nie irytuj mnie swoją błogą nieświadomością.

Już teraz wiem skąd się biorą tzw.fajnopolacy wierzący w świeckie cuda.

Czy ja prowokuję ? No, przecież mam 100 innych rzeczy do zrobienia, czekających w kolejce, ale jak spotkam w necie czy w mediach najrozmaitsze dyrdymały, to nie ma nic bardziej niż one prowokującego.
K&K wyjął mi pan to z ust. Ile razy można słuchać, że białe nie jest białe a czarne nie jest czarne. Jak łatwo zmanipulować wydawałoby się ,,inteligentnego" człowieka, za jakiego podaje się zetjot, lub maszyna, która ma niedopracowane oprogramowanie.
@ wróżb

Czy Pan nie zdołał zauważyć,że Pan komentuje mnie zamiast komentować rzeczywistość ? To jest jakaś dziwna, chora prawidłowość, którą potrafię określic dosadnie, a objawia się ona i w skali całego kraju w poistaci krytyki kierowanej w kierunku pozycji zamiast w kierunku rządzących. Czekam więc na Pańskie analizy rzeczywistości. Zobaczymy czy Pan mocny w analizowaniu.
Jak wygląda efekt finansowy dzialalnośći państwa Owsiaków można znależć tu:

http://niezalezna.pl/50908-luksusowy-apartament-na-strzezonym-osiedlu-tak-wyglada-blok-jerzego-owsiaka
Gdyby mieszkał w slumsach i nosił siermięge to rozumiem, byłby wiarygodny?
@ wróżb

A słyszał Pan o św.Franciszku z Asyżu ?
Tak słyszałem o św. Franciszku z Asyżu. Słyszałem również o Diogenesie z Synopy, który chodząc za dnia po ateńskim rynku z zapaloną latarnią wołał ,,Szukam człowieka!"
@ Zetjot

Jako człowiek całkowicie Pana rozumiem, lecz jako Polak i patriota czuje się głęboko zaniepokojony. Apeluje, aby dla dobra naszego dialogu i transparentności politycznej udowodnił Pan że nie jest:

a. adminem
b. programem komputerowym
c. rosyjskim szpiegiem
d. biedronką afrykańską.
@ K&K

Rozgryzł mnie Pan ostatecznie, więc zdradzę szczegóły - wszystkie wymienione szczegóły są prawdziwe, a to dlatego że pochodzę z epoki (r.2449) elastycznej transformacji i wariancji komórkowej, umozliwiającej płynne przechodzenie do rozmaitych form bytu, czy to materialnej czy też duchowej.
"afrykańska biedronką":):)

taka xxxx

prawie się kawa oplułam:)
na słowo "algorytm" do końca zycia będę mieć drgawki
oooooo tak, zetjot nawet do zesr....nia potrzebuje algorytmu
@ Al Gore

A żebyś wiedział, dobry czlowieku, że nie wiesz o czym mówisz.

Czy sam podejmujesz decyzję - ooo, 7.20, pora już się wysikać, 8.30, teraz pora na grubszą sprawę.

Czy też wewnętrzne mechanizmy biorą to na siebie ?

No to jak to z tym jest u Ciebie,nieboże ?

O wszechobecna naiwności lemingów.
- pora na grubsza sprawę... - pomyślał Chuck Norris obserwując wchodzącego do miasta Zetjota
Mój organizm funkcjonuje prawidłowo zgodnie z tzw zegarem biologicznym i jest to naturalne. Mam wrażenie, że szanowny pan musi zaglądać w notatnik i kalendarz, jaką czynność wykonać. To chyba nie algorytm, ale choroba. Proszę pamiętać o pampersie, bo tragedią będzie, kiedy zapomni pan zerknąć do notatek.
A kto ten zegarek Panu szanownemu zamontował ? I czy on jest na pewno biologiczny a nie słoneczny ?
Bozia, a proszę sobie zapisać w notesie: zetjot zmień pampersa, bo może się przelać i cała mądrość wypłynie.
Algorytmy działają w miarę sprawnie,zamki mocne, nie puszczą i nic się nie przeleje. Przelać to się przelewa krew na Ukrainie.
Krew przelewa się w wielu krajach, ale tam pewnie algorytmy zawodzą
@ Al Gore

Zawodzą te same algorytmy co w Polsce, algorytmy demokratyczne, przekształcane przez zamordystów na algorytmy własnych interesów. W "III RP" też działają seryjni samobójcy i nieznani sprawcy.
Oj zetjot, chyba puszczają uszczelki. Jedynym algorytmem dla współczesnego świata jest ropa natowa. W Kuwejcie zadziałały natychmiast. mój nick to al gor rytm, nie nawrócony polity i nie alegoria
Tak,tak, ropa,masoni, cykliści, pieniądze, jak pieniądze to Żydzi, zawsze znajdzie się kozła ofiarnego.
Panie zetjot, zadano mi pytanie o św. Franciszku, ale nie usłyszałem odpowiedzi, czy Pan odnalazł w tej nagonce na WOŚP człowieka.. Wrażenie odnoszę, że wszyscy się pogubiliśmy w dzisiejszym świecie. Pogoń za pieniędzmi, za dobrami materialnymi zaćmiła nasze umysły. Fundacja Owsiak jest takim ogromnym przedsięwzięciem i obserwowana przez wielu specjalistów od prawa, ekonomii, że chyba musiałby być samobójcą, aby robić coś pod stołem. Trudno wymagać od założyciela fundacji, aby mieszkał w beczce, chodził bez odzienia i żywił się odpadkami, jak Diogenes. Jest wiele złego, ale nie dajmy się zwariować, czy następną osobą będzie Ewa Błaszczyk założycielka fundacji "A Kogo" i jej klinika "Budzik", może Anna Dymna i jej fundacja "Mimo wszystko", może "Fundacja Stworzenia Pana Smolenia". Daruj sobie Pan sianie fermentu, bo stracimy wszyscy tą drobinę człowieczeństwa, która nam jeszcze pozostała. Wszystko będzie dopóty dopóki politycy nie wlezą ze swoimi buciorami w działalność charytatywną
Wrózb-ja uważam,że zETI
to czysty owoc manipulacji kościelnej-głównie
a nie pogubienie się w konsumpcjonizmie

kościół-a wiadomo mi z gazetek -ciagla NAM -KONSUMPCJONIZM WYTYKA

i bieganie w niedziele do marketów zamiast do kosciołasami zas
ONI maja opływac w dostatek
NIE MY
nie ludzie spoza kosciołą i nie działający "przez" niego
im,nam nie wolno--my przez ucho igielne nie przejdziemy
dla księży i ich pochlebców ucho igielne będzie "WROTAMI"
ot myslenie
Zetjot jest wg mnie kompletnie zamnipulowanym ale wrażliwym człowiekiem
zindokrynowanym
a szkoda
Kościół jest podzielony i to widać, czy dojdzie do kolejnej schizmy?
"Ja, Jerzy Owsiak, niniejszym oświadczam, że wszystkie wydatki Fundacji są prawidłowe" - napisał prezes WOŚP. "Oświadczam też, że jako prezes zarządu fundacji, jestem gotów do natychmiastowej kontroli finansowej, skarbowej czy jakiekolwiek innej, dokonanej przez powołane do tego urzędy".

Do wspólnej kontroli zaprosił także fundację Lux Veritatis, właścicieli Telewizji Republika, właścicieli "Gazety Polskiej Codziennie" oraz Caritas. W przypadku Caritasu dodał, że "szanuje ich działalność, a przez oponentów WOŚP podawani są zawsze jako przykład superuczciwości i skuteczności w działaniu".

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15320260,Owsiak__Luksusowy_apartament__To_mieszkanie_na_kredyt_.html

Nie mogę się doczekać jak zamilkną, kiedy po usilnych poszukiwaniach nic nie znajdą :)
albo kiedy znajdą coś w Tv Republice. No bo przecież jak mawia Stephen King "Żaden dobry uczynek nie pozostanie bez kary" ;)
Coś Wam jeszcze powiem a propos zdania Isztar o Zetjocie jako efekcie manipulacji .

Jeden z najznamienitszych polskich historyków, Paweł Jasienica w książce Rzeczypospolita Obojga Narodów, napisał że kontrreformacja w XVII wieku była walką kościoła o zachowanie wpływów w Polsce. Odbywało się to poprzez atak na tolerancję religijną Polaków osiągniętą w wieku XVI, która w tamtych czasach była ewenementem na skalę światową w 1572 gdy we Francji mordowano hugenotów podczas nocy św. Bartłomieja, w Polce Henryk Walezy podczas zaprzysiężenia na króla, musiał zaprzysiąc również tolerancje wobec wszystkich religii w Rzeczypospolitej. Co więcej, do końca XVI wieku Polska uważana była za najbardziej tolerancyjne i najwyżej rozwinięte obywatelsko społeczeństwo w Europie. Do końca XVI wieku, czyli tzw. złotego wieku w PL, szlachta była oczytana i bardzo postępowa. Sytuacja całkowicie odmieniła się wraz z nadejściem kontrreformacji kościelnej.

Jasienica zauważa, że Watykan na początku XVII wieku był tak przerażony wizją utraty wpływów i majątków w Rzeczypospolitej, że wysłał tu swoich najlepszych Jezuitów, Ci zaś w ciągu kolejnych 50 lat obrócili Polaków w zacofane, niepiśmienne i ultrakonserwatywne religijnie społeczeństwo. Cel został osiągnięty majątki kościelne w Polsce nie tylko nie zostały przejęte przez skarb królewski, lecz wydatnie się powiększyły, zaś wpływ kleru na rządy wzrósł niewspółmiernie.

Gdy patrzę na dziś na te krucjaty genderowe, na te ataki na Owsiaka, na komisję przeciw ateizacji państwa, widzę że od XVII wieku pewne mechanizmy wcale się nie zmieniły.
Ale jeszcze jest kwestia świata pędzącego do przodu, wyobcowania jednostki w masie, kariery w wyścigu szczurów, braku kontroli nad własnym życiem. To powoduje, że wielu ludzi, szukając poczucia bezpieczeństwa, wraca do konserwatywnego systemu wartości, nierzadko dodatkowo go sobie radykalizując - tym bardziej, im silniejszą potrzebę bezpieczeństwa mają.
jak wam zetjot nie przerwie to może do czegoś dojdziecie ;)
----pamietamy o naszej tolerancji

co do krucjat--ja tu widze-takie otwarcie bram do ustanawiania róznych dziwnych rzeczy dotyczacych nie tylko płciowosci
i niewazne dla mnie -czy to sie nazywa gender --nie o nazwe mi chodzi
ja wiem,ze mnie trudno sie czyta--

ale nie tylko ja znajduje tendencje do zmian w zapisach np WHO
czy tow psychiatrycznego-nt seksualnosci
libby pedofilskie i ich naciski..
to sami mozecie wklikac

ogólnie -kosciół to nadal zacofanie,czasem im sie zdarza jednak zwrócic uwage na cos istotnego
nie jest moim zdaniem tak,że ZAWSZE i wszedzie nie maja racji
i w ich szeregach sa tez myslacy ludzie!

ogólnie jednak to sa -nazwijmy to po imieniu -wielka nierzadnica
nie tylko oni
unicef tez sie podejrzewa -ze owszem działja LAE TEZ SA PRZYKRYWKA POD DZIAŁNAI I DEPOPULACJI I ROBIENIA EKSPERYMENTÓW NA DZIECIACH Z KR 3 SWIATA

o tym,ze to nie mój wymysł i zwolenników teorii spiskowych tylko
powiem,co juz pisałam
na włśane uszy słyszałam to od "lekarki bez granic" która była na miejscu i zrezygnowała z pracy tam--nie cjca sie godzic na udział w eksperymenyach na noworodkach!!!!!!!!!

jedna z najtrudniejszych rzeczy ,które widze nas rozdzialaja i skłócaja jest fakt
ze we wszystkim jest i prawda i fałsz
w czarnym jest troche białego i w białym --czarne--tak to ujme
A MY SIEDZIMY --PO OBU STRONACH BARYKADY

bo albo oni zawsze bzdurzą
a drudzy nigdy nie bzdurża
tymczasem prawde trzeba wyławiac i z tego i z tego wora!

niekoniecznie zagorzały koscielniak i tradycjonalista nigdy nie ma racji

NIE WRZUCAJMY SIEBIE TAK POCHOPNIE DO CZARNEGO WORA
I WSZYSTKICH TEORII

ja współczuje i jestem tolerancyjna wobec "czujacych sie inna płcia"
i nie zazdroszcze gRODZKIEJ
ALE TEŻ---NIE JESTEM ZA TYM BY TO ONI KREOWALI NAM RZECZYWISTOSC
NIE Z TAKIM PODEJSCIEM
że płec ma ktos sam sobie wybierac!
teligie --to sie zgodze,ale nie płec!

jesli ktos ma problem -niech tak zostanie-psycholog terapia -przyczyny i jesli nie pomaga --zmian płci-jestem za!
nie znamy przyczyn--nie wiemy -nie zostało ustalone dlaczego
ale to nadal sa mniejszosci

nie moze mniejszosc dyktowac wiekszosci!
to jakby schizofrenicy,których jest duzo-żadali wpisu do konstytucji,--
ze np "podwójna osobowosc lub wiecej --to zdrowa konstrukcja osobowosci ,zas człowiek o nierozdwojonej jazni to człowiek w stanie nierównowagi psychicznej"
i nalezy go leczyc!:):)

ja widze tu mozliwosc odwrócenia normalnosci do góry nogami

i nigdy nie mówie -pedał ,czy lesba-ja ich szanuje!
znałam i nic mi nie przeszkadzaja!
próbowałam poczytac cos nt temat i naprawde nie znalazłam
zadnej 100% wiarygodnej opiniii nt innej płci-skad ,dlaczego....

z atakami na wszelkie formy pomocy i Owsiaka nie zgodze sie --bo cudownie ,ze sa tacy ludzie z taka charyzma
i niewazne ile z tego maja-i tak dosc wyobrazni--by wiedziec ,ze
maja za mało w porównaniu do wkąłdu swego czasu
i inwencji i pomysłów itd
i efekty ich pracy i posiwiecenia widac--ja widziałm

dzisiaj mówili o kolejnej osobie wybudzonej z spiaczki
notabene sa m inn metody pracy z osobami w spiaczce,które mnie tez cikawia(maszaze np)
to dział---jest pełno niesamowirych ludzi ---takich gigantów

a przeszkadza -to tym,co tak naprawde nic nie robia
albo nie wiedza o tym,ze sumienie ich pika w piersi

bo taki KOLOS KOSCIELNY MÓGŁBY CUDA NA CODZIEN ROBIC,GDYBY CHCIAŁ
MAJA TAKA MOZLIOWSC
A JEJ NIE WYKORZYSTUJA!

W KAZDEJ PARAFII POWINNI ZAJMOWAC SIE I DZIECMI I starszymi
i nastolkatkami -cpunami

sa np salezjanie -co ,cos robia
ale to mało

i to ponuractwo na mszach---gospel i taniec bym wprowadziła--
cała niedziela -co 2 godziny inny styl
wszystko na chwałe stworzenia!) no pp
sama siebie mam problem odczytac:)
No ja często spotykam się z księżmi w parafiach i o dziwo to są często naprawdę dobrzy ludzie. Potem jednak w wiadomościach trafiamy na oświadczenie biskupów, albo jakiegoś świra typu ks Oko. Wniosek z tego jest taki, że w kościele polskim istnieje religia, co jest bardzo cenne, ale na wyższych szczeblach to już tylko polityka. W dodatku, na co zwróciła uwagę Stvori, polityka wykorzystująca zagubienie wielu ludzi w nowej rzeczywistości. Straszne.

Jako chrześcijanin nie zgadzam się na takie rzeczy. Protestuje przeciw religii traktowanej jako narzędzie polityki. I jestem pewien że Chrystus widziąc to wszystko załamuje ręce.

Kler nie, Bóg tak, tak, tak.

http://www.youtube.com/watch?v=6RzRzIVfjow
zgadzam sie z toba z stvor i z tym co teraz napisałes w 100pr

z CHRYSTUSEM TEZ!
chociaz nasladowac go trudno:)
ponieważ media pokazują chętnie kiedy las płonie, a nie tak chętnie kiedy po prostu rośnie.
Chwała tym wszystkim księżom, którzy najzwyczajniej w świecie chcą pomagać innym. To oni stanowią prawdziwą siłę Kościoła.
I chwała tym wszystkim ludziom, którzy po prostu chcą pomagać, nie oglądając się na wyznanie. Swoje lub innych.
@Isztar:

> sama siebie mam problem odczytac:)

Będą jeszcze z Ciebie ludzie :D
"gospel i taniec bym wprowadziła--
cała niedziela -co 2 godziny inny styl"
i te wszystkie babcie - aerobik! :)
Zabrakło algorytmów - tragedia
@ wróżb

I dobrze wam tak, że algorytmów wam zabrakło. Dzięki temu powstał idealny, dokladny misz-masz, do jakiego zdolna jest @stvoriczko.

"Tańce, hulanki, swawole w kościele przez całą niedziele." Myśliciele wymyślili co umieli.
@razsierpem....
nie nam zabrakło, tylko PiSowskiej tubie zetjot. Zawiódł program szkolenia, przepraszam, prania mózgu
Dlaczego zmieniłeś nick, Zet? Podobno to kobieta zmienną jest ;)
Wy miastowe jak coś wymyślicie to strach się bać.
I tego co robicie tyż.Mieliśta AMBER GOLD, zyskały jakiejsi małpy u Was w ZOO,Wasz prezydent ciógł wydmuszkie po lotnisku, film nie do obejrzenia i nie do zrozumienia dla człeka nakręcili, gdzie zamiast losu Ojczyzny w ważnych chwilach tragiczną farsę nam pokazali.Może byśta tak oderwali się od tej próżnicy i 10-kę różańca odmówili na otrzeżwienie.
I zapomniał dopisać.
Jakby mnie baba jakiś aerobik w niedziele wyczyniała, toby my już nie buki taka zgodna rodzina.A gospel to ona ma co tydzień na sumie i padajcie narody jaki mo głos.
Halleluja!

lepiej śpiwoc niż androny z ambony prawic!
juz ci som Pan Bucek pedzioł-ze najmilszo to je dlo niego modlitwo

yeahhh:)
Wróciłem z obejścia i ciesze się, że normalne też tu piszą.Jak tak chociaż radość i wdzieczność z życia śpiewem można po kazaniu Panu Jezusowi oddać, to już dobrze jest.Alleluja....
@ K&K & company

Drogie dzieci, nie uważałyście na lekcjach historii i religii, otwórzcie zeszyty i zapiszcie:

Martin Luter, słusznie zniesmaczony handlem odpustami, uniósł się ambicją, odciął od KK i niestety otworzył puszkę Pandory. Został dworskim celebrytą na dworach świeckich władców, którym dał uzasdnienie do rabowania dóbr kościelnych. No i z KK, który był w miarę niezależny od ówczesnych wladców, Luter i jego nastęcy wpadli z deszczu pod rynnę i popadli w zależność od władzy świeckiej. Religie protestanckie stały się religiami panństwowymi ( aż do dziś) i narżędziem w ręku władcy, służącym do zdobywania forsy na prowadzenie wojen dynastycznych. Stąd wzięły się wojny w niemieckich państewkach o władzę z wykorzystaniem pretekstów religijnych, przed którymi uciekano do wolnej Polski.W końcy wojny przelały się na teren Polski i od tej chwili państwa ościenne wykorzystywały problem innowierców do ingerencji w wewnętrzne sprawy Polski (patrz powstanie i rozwój protestanckich Prus). I to stało się jedną z przyczyn upadku Polski, którego nie była w stanie powstrzymać kontrreformacja.

W Polsce zas panowała wolność, a nie tolerancja. To wolność dawała tolerancję, a nie odwrotnie. Ani wolności, ani tolerancji nie było w krajach protestanckich. Konflikty polityczne i wykorzystanie pretekstów religijnych w krajach protestanckich wolność i tolerancję zniszczyły.

I tak to w wielkim, bardzo wielkim, skrócie wyglądało.
Ale na lekcjach religii wielu tematów nie omawiano. Nawracaniu ogniem i mieczem pogan o inkwizycji o paleniu czarownic o hamulcowych w naukach medycznych, astronomii i fizyce. Ja to wszystko mogę zrozumieć, bo ludzie nieczytaci i pisaci byli, ale teraz to, chyba troszeczkę inaczej wygląda
Czy mogę wiedzieć na jakiej literaturze naukowej opierasz swe niezwykłe wywody? Ja pisząc od kontrreformacji powołałem się na książkę jednego z najwybitniejszych polskich historyków XX wieku. W dodatku publicystę Tygodnika Powszechnego.
p.s. pytanie było skierowane oczywiście do raz sierpa raz młota a raz Zetjota a propos jego dumania o Lutrze ;)

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (112 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

muza na dziś (784 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

do góry