Widok

WOŚPD

http://oferia.pl/zlecenie/item224345-fundacja-wspolna-organizacja-swiadomej-pomocy-dzieciom

ktos cos wie o tej fundacji
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
moje aktualne spostrzeżenia na temat WOŚPD:

widnieją w KRS: 0000397195
numer REGON poprawny: 221532616
strona: jest - http://www.wospd.com/
akcja wolontariatu z II LO - http://2lo.gda.pl/samorzad/?p=1051

plus cały przeczytany tu wątek...

powoli ale chyba zabierają się do jakiejś roboty?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
bili cię w szkole?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie strasz, nie strasz, bo się ze...asz i poślizgniesz *_*
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
"W piątek 7.10.2011 w sali WT(sala na zewnątrz) na długiej przerwie odbędzie się spotkanie osób chętnych, by wziąć udział w zbiórce pieniędzy na stypendia oraz książki i pomoce naukowe dla dzieci.

Zbiórka pieniędzy odbywać się będzie 20-21.10.2011. Organizatorem akcji jest WOŚPD, Wspólna Organizacja Świadomej Pomocy Dzieciom. Ponadto w podziękowaniu za udział w zbiórce fundacja, w imieniu sponsora, przekaże dla szkół nowe zestawy komputerowe marki HP. Każda za szkół otrzyma minimalnie jeden zestaw, a dla najlepszych przewidziano kolejno:

I. miejsce – 20szt.

II. miejsce – 10 szt.

III. miejsce – 10szt.

Od IV.-X. miejsca – 5 szt.

Uczeń, który zbierze najwięcej pieniędzy z danej szkoły podczas zbiórki, otrzyma komputer osobisty!"

chyba czegos tu nie rozumiem... komputery za zbiórkę?? to w końcu wolontariat czy co??
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
jakaś motywacja musi być
w statucie fundacji jest punkt o pomocy naukowej dla szkół...
Dalej szukacie dzióry w całym??
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 13
"Dziura" należy pisać przez "u". Elementarna zasady ortografii się kłaniają, IV klasa szkoły podstawowej. :)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0
niech Ci bedzie Maju... co nie zminia faktu ze chyba juz na prawde nie ma sie do czego przyczepic skoro juz rozmowa pada na jednorazowy blad ortograficzny...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 11
"na prawde"
Naprawdę piszemy razem. Ave
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie bylam na żadnych spotkaniu ws pracy, jestem osobą zupełnie z boku ale jak dla mnie to próba podszycia się pod Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy.

Nazwa fundacji wymyślona jak na siłę ;/ mamy WOŚP i WOŚPD

Poza tym logo jak dla mnie łudząco podchodzi pod logo WOŚP. Serce plus te charakterystyczne kolorowe, powykrzywiane litery.

Czyżby nie mieli pomyslu na siebie? ;/
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2
o, widzę, że wyżej koleżanka Kasia też zwróciła na to uwagę. Podpisuję się pod tym. Ja też widzą takie logo mogłabym się dać nabrać, gdyby nie to, że przez kilka lat pracowałam jako wolontariuszka ale przeciętny Kowalski już tak.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1
"Uczeń, który zbierze najwięcej pieniędzy z danej szkoły podczas zbiórki, otrzyma komputer osobisty!" - to ma być wolontariat?????
Myślałem, że wolontariat to bezinteresowna pomoc.
Zgodnie z definicją z WIKIPEDII (http://pl.wikipedia.org/wiki/Wolontariat):
Wolontariat (łac. voluntarius - dobrowolny) to dobrowolna, bezpłatna, świadoma praca na rzecz innych lub całego społeczeństwa (...). Określenie bezpłatna nie oznacza bezinteresowna, lecz bez wynagrodzenia materialnego. W rzeczywistości wolontariusz uzyskuje liczne korzyści niematerialne: satysfakcję, spełnienie swoich motywacji (poczucie sensu, uznanie ze strony innych, podwyższenie samooceny itd.), zyskuje nowych przyjaciół i znajomych, zdobywa wiedzę, doświadczenie i nowe umiejętności, a w związku z tym i lepszą pozycję na rynku pracy."
- koniec cytatu.

Ani słowa o komputerach dla osoby, która więcej od innych pomoże, zbierze lub się napracuje. Czy WOŚPD chce zrobić w szkołach wyścig szczurów - uczniowie z puszkami ścigający się między sobą o to, kto więcej uzbiera, żeby dostać komputer ??? To przecież ewidentne zaprzeczenie idei wolontariatu.
Argument, że ''jakaś motywacja musi być'' mnie nie przekonuje - motywacja powinna być inna, a nie "finansowa" – zbieranie pieniędzy na szczytny cel nie może być fabryką, w której pracują stachanowcy. To pomysł na zarabianie, a nie na pomoc dzieciom i żadna profesjonalna fundacja tego nie robi . Także proponowanie szkołom komputerów ''w podziękowaniu za udział w zbiórce'' bardziej wygląda na argument skierowany do dyrektorów szkół: ''jeśli nie będziecie uczestniczyli w zbieraniu dla naszej fundacji pieniędzy, to wasza szkoła nie dostanie komputera''.
To wszystko ociera się, w moim przekonaniu, o swoiste ''korumpowanie'' dyrektorów szkół i wolontariuszy wizją darmowych komputerów w zamian za współpracę z WOŚPD.
A może to dawny nawyk założycieli organizacji do stosowania metod w stylu: ''pracujcie, pracujcie, dla najlepszych telefon komórkowy i samochód służbowy'' ??

PS: na razie – na moje pytanie o rolę w tym wszystkim forumowicza Tomka – cisza …. Czekamy...!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 4
...tyle że w tym systemie motywacyjnym może i jest metoda....

No bo TEORETYCZNIE:
Wystarczy komputery zakupić z zebranych funduszy doliczyć wyimaginowane koszty transportu i czegoś tam jeszcze, rozliczyć wysokie koszty zarządu (a przy tylu pracownikach to małe nie będą a i prezes pewnie premię by dostać chciał bo z pewnością nikt tam nie będzie pracował pro bono), rozdmuchać jakieś jedno stypendium i finito. Koniec kasy :)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2
no, samochody służbowe (podobno 20), laptopy i telefony służbowe były obiecane:P

Ludzie, poczekajmy do akcji, ocenimy efekty, o ile nie będą utajnione, tak jak poprzednie dokonania. Na razie powiedziane już chyba zostało wszystko. Najbardziej wymowne jest milczenie w kwestii pytania Observatore.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2
http://dziecko.trojmiasto.pl/Zbiorka-pieniedzy-dla-najbiedniejszych-dzieci-n52296.html?hl=2947484#op2947484

potwierdza się wszystko, pomysł na logo i nazwę ściągnięty z WOŚP plus nagrody dla wolontariuszy ;/

w życiu nie dam dla was ani złotówki ;/ i niech nikt nie pisze, że to dla dzieci.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
ojoj :(
akcja odwołana, ciekawe czemu ;)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
Za dużo zaczęli się interesować tematem i urzędnicy i media. Grubsza sprawa, pewnie wejdzie im prokurator. Prawdziwy WOŚP też na pewno przyjrzy się sprawie. Tylko kwestia czasu.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1
centrala WOŚP dostała ( nie napiszę, że kilka czy że dużo ), wiem, że dostała sygnały na ten temat. Ktos kto nie jest zorientowany, nie wnika w temat mógłby wrzucić pięniążki myśląc że to fundacja J.Owsiaka a tu lipa...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2
Tylko dlaczego ten link z II LO się nie otwiera?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
"Wniosek o niezbędną do przeprowadzenia akcji zgodę marszałka województwa na publiczną zbiórkę pieniędzy wpłynął do urzędu dopiero 14 października.
- Na pewno nie wydamy zezwolenia przed 20 października - deklarowała we wtorek Agata Wyrobek z Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w UM. Mimo to fundacja zapowiadała, że zbiórkę przeprowadzi. W związku z takimi deklaracjami Wydział Edukacji gdańskiego magistratu rozesłał do szkół ostrzeżenie przed angażowaniem się w inicjatywy niemające jego akceptacji.

Przedstawiciele fundacji zapowiadają, że nie wycofują się z pomysłu, a zbiórkę przeprowadzą w innym terminie, po uzyskaniu wszystkich formalności.
Oświadczenie wydała też Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, podkreślając, że nie jest powiązana z fundacją Wspólna Organizacja Świadomej Pomocy Dzieciom. Z powodu podobieństwa nazwy część szkół dzwoniła z pytaniami o zbiórkę właśnie do WOŚP. "

Żródło: http://gdansk.naszemiasto.pl/artykul/1129329,fundacja-wspolna-organizacja-swiadomej-pomocy-dzieciom,id,t.html?kategoria=675
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
"Skąd fundacja zamierza wziąć na to pieniądze? - Laptopy są dla jednego ucznia z każdej szkoły, więc nie będzie ich aż tak wiele - mówi Marcelina Momot z fundacji. - Będzie też komputer dla każdej szkoły - dodaje.

Zapytana o informację, mówiącą o 20 zestawach komputerowych dla szkoły, która zbierze najwięcej pieniędzy, po 10 - dla drugiej i trzeciej oraz 5 - dla siedmiu kolejnych szkół, przypomina sobie więcej szczegółów.

- Tak, mamy takiego sponsora, on będzie opublikowany na naszej stronie internetowej,więc będzie można to zweryfikować - przekonuje Momot. Przez telefon nie mówi jednak, kim jest sponsor. - Dokładnie nie pamiętam, jak firma się nazywa, a nie chcę wprowadzać w błąd - wyjaśnia.

Do wtorkowego wieczoru na stronie internetowej sponsora nie ujawniono. Bez niego, mimo zapisu w statucie, mówiącego, że "za zobowiązania odpowiada Fundacja całym swoim majątkiem", zakup komputerów nie będzie łatwy. Cały majątek fundacji to... 3 tys. zł."
"
- Dostaliśmy zgodę na zbiórkę... Będzie dostępna, z tego co wiem, w środę. Są opóźnienia, ale nie z naszej winy - twierdzi Momot.

Trudności z okazaniem dokumentu wyjaśnia Agata Wyrobek z Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej Urzędu Marszałkowskiego w Gdańsku, który musi udzielić zgody, by zbiórka się odbyła.

- Rzeczywiście fundacja wystąpiła o zgodę, ale zrobiła to dopiero w ostatni piątek, 14 października - tłumaczy Agata Wyrobek. - Nie wiem, czy ją wydamy, ale na pewno skierujemy zapytania do fundacji, bo zadziwił nas deklarowany przez nią gigantyczny koszt przewidziany na rozreklamowanie akcji, zakup puszek i tym podobne. Na pewno jednak nie wydamy zezwolenia przed 20 października - deklaruje urzędniczka.

Dariusz Wołodźko z gdańskiego magistratu tłumaczy z kolei, że Wydział Edukacji rozesłał wczoraj do szkół ostrzeżenie przed angażowaniem się w inicjatywy nieposiadające akceptacji wydziału.

Mimo naszej interwencji zamieszczone na stronie internetowej fundacji w zakładce "patroni" loga "Dziennika Bałtyckiego" i naszegomiasta.pl nie zostały wycofane. W związku z niedostarczeniem kompletu dokumentów przez fundację nie jesteśmy patronem tej akcji. "

Źródło: http://gdansk.naszemiasto.pl/artykul/1127973,gdansk-tajemnicza-fundacja-chce-zbierac-pieniadze-na,id,t.html#cf729d6e53fb63ac,1,3,4
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry