Widok

WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (20)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
No to idziemy na rekord Drogie Panie:) Pogaduszek ciążowych i nie tylko ciąg dalszy:)

WRZESIEŃ

mamtu - 03.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 7.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

I jeszcze link do poprzedniego http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-19-t481252,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://www.wykop.pl/ramka/1592923/miss-mokrego-podkoszulka-bez-podkoszulka-jarocin-2013/ hehe, to trzeba mieć wyobraźnię.... obczajcie zdjęcie tortu z okazji narodzin dziecka, mniej więcej w polowie strony... ja już mam taki obiecany na 14 października ;)
Dora ja nie kupiłam witamin dla młodej, bo to chyba też zależy czy karmisz piersią czy nie. Więc jakby co kupie po wyjściu ze szpitala.
Dora, ja słyszałam, że w szpitalu podadzą dziecku zarówno wit. D jak i K, więc chyba nie ma potrzeby kupować do szpitala, raczej dopiero do domu? no i są preparaty zawierające obie jednocześnie, nie trzeba kupować osobno.
Marta: sos zrobiłam po prostu tak, że ugotowałam pokrojoną kalarepę z marchewką z dodatkiem masła, soli i cukru, po ugotowaniu zagęściłam mąką. A co do rejestracji dziecka, gdy rodzice nie mają ślubu, to podobno (koleżanka z Bydgoszczy mi coś wspominała) istnieje możliwość udania się rodziców do USC jeszcze przed porodem, zadeklarowanie kto jest ojcem i jakie dziecko będzie nosić nazwisko, i wtedy po porodzie może już dostarczyć akt urodzenia jedynie ojciec. Na podstawie tego zaświadczenia z USC już w szpitalu wpiszą też dziecku do aktu urodzenia od razu nazwisko ojca, a nie matki (chyba że rodzice postanowią, ze będzie nosiło właśnie nazwisko matki). Tak słyszałam, trzeba by jeszcze potwierdzić to bezpośrednio w USC...
ja to się teraz zastanawiam, po przeczytaniu linku udostępnionego przez Dorę, czy na pewno jest tak, że można wybrać, gdzie się rejestruje dziecko - czy w mieście, w którym się urodziło, czy w mieście, gdzie zameldowana jest matka. Mam ten problem, bo zameldowana jestem w Sopocie, a z racji braku szpitala urodzę w Gdańsku lub ewentualnie Gdyni/Wejherowie (chyba że urodzę znienacka w domu:))). Wolałabym zarejestrować je od razu w Sopocie, ale co będzie, jeżeli szpital tą wstępną rejestrację zgłosi od razu w Gdańsku, wtedy pewnie nie będę miała wyboru i też będę musiała udać się do USC w Gdańsku?
kiedy podawać, to ja wiem. Przy karmieniu piersią trzeba podać obie (D i K). A ja się karmi mm lub, z przewagą mm to wtedy podaje się tylko wit. D. Lepiej wiec kupować osobne preparaty chyba. Jakoś biegać po to zaraz po porodzie, to też trochę kicha..
Dora to je wiem tylko tyle :)
Ania ja też urodzę w Gdańsku a jestem zameldowana w Gdyni.
Z tego co do tej pory czytaliśmy z m. na ten temat, to niby te Urzędy powinny się ze sobą komunikować;) ale może ktoś ma już doświadczenie w tej kwestii i powie coś więcej?!:)
Dora, jeśli będziesz karmiła tylko mm, to zdaje się żadnej z tych witamin nie trzeba podawać, bo obie są już dodane w wystarczającej ilości. Chyba że być może zależy to od firmy... a kupić możesz w pierwszej lepszej aptece, choćby tej szpitalnej, albo ojca dziecka wyślesz....
kurcze, taka ładna pogoda, a ja cały dzień przed kompem siedzę.... czas na spacer!
Aniu zgadza się, ale ja nie mam zamiaru karmić mm, chyba że w ostateczności, więc będę potrzebować raczej obu witaminek:) a że to taniocha to kupię jednak wcześniej:)
Marta słony karmel na ogół był w sowie w tesco.
Też polecam lipę i jeszcze twardy dół.
Dora ja wit. kupuję po porodzie jak będę wiedziała jak sprawy z karmieniem stoją.
Lepa gratuluję udanego badania.
Lepa dobrze, że po wizycie wszystko gra :)

Witaminę D podaje się też jak karmi się mm bo tam jest jej za mało, przynajmniej tak mi pediatra mówiła.

Ksawery po przedszkolu kichająco, smarkający - dawno nie był chory nie?

Niby jest ciepło a jak zawieje to tak już nie koniecznie, trochę zmarzłam na spacerze.
zapraszam do nas, 33 st i podobno rosnie, ja dzis padlam i w koncu skorzystalam z tego pokoju, zimno tam wiec przyjemnie, spalam godzine, lepiej sie czuje ale troche mam dosc, nie usmiecham i sie podroz do domu, bo nam klima padla, oczywiscie w odpowiedznim momencie.

Sonia fajnie ze odpoczelas, ja tez bym pojechala na wakacje jeszcze raz.

ok znikam do domu, chyba wskocze z Jula do jej basenika.
Trochę się cofnę w rozmowie do poprzedniego wątku ale nadrabiam zaległości wakacyjne.

Julka w swissie jak nie ma wskazań typowo medycznych do cc to Ci nie zrobią bez Twojej zgody. Jak poczytasz to dziewczyny opisywały porody naturalne w swissmedzie które trwały po 8-10 h czasem. A fakt, że nie naciskają na karmienie piersią ale jak chcesz karmić i nie potrafisz to uczą.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dora, a w ogóle to na tym aerobiku z SR wpisujecie się na te karteczki?? A witaminy już kupiłam - nie kosztują majątku, a ja zamierzam karmić piersią i tak jakoś czuję się lepiej jak są ;)

Walerka, porażka z tą temperaturą w pracy! Dobrze, że masz ten pokój i możesz z niego skorzystać.

Ania83 - kocham sadzone jajka ;)

Lepa, super, że wszystko w porządku na wizycie :)

Sonia, może Ksaweremu przejdzie samoistnie - trzymam kciuki!

A ja dumam nad rozwiązaniem problemu zaparć :/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aga, a może zastosujesz to co ja na zaparcia: 5 śliwek popijam mlekiem. No i wieczorem pije siemie lniane tj 2lyzeczki siemienia lnianego zalewam wrzatkiem (ccały kubek) i odstawiam na 2h. Wypijam na noc wszystko. Na mnie działa. Może na Ciebie też podziała?
Marta, tylko, że u mnie wszelakie śliwki, morele itd. odpadają ze względu na cukrzycę :/. Cukry mi od razu skaczą :/. I tu właśnie jest pies pogrzebany... Zostaje jeszcze to siemie - może spróbuję, a nóż będzie dobrze... Dzięki ;)
Aga, to siemie lniane można pić codziennie. Przynajmniej jest zalecane kobietom w ciąży:)
Na początku pilam przez 2 dni dwa razy dziennie.
Aga a spróbuj pić maślankę lub kefir zmiksowane z owocami o jakiejś niskiej zawartości cukru (mi to po głowie chodzą oczywiście jagody:)), mi się jakieś takie problemy zaczynały tak z miesiąc temu, ale zaczęłam pić te koktajle i odpukać minęło. Kurde, pies mi czmychnął z psiej plaży w las i wrócił po prawie godzinie śmierdząc jakąś zdechłą rybą. Zbieram się teraz by go wykąpać... eh, co ja mam z tym kundlem!
Marta13 - jeszcze niestety takowej listy nie nabyłam :/

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry