Widok

WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (30)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
ROZPAKOWANE:

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA - 3490g, 55 cm, Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER-3480g, 52 cm
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA 3681g, 56 cm Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
_MamaM_ - 24.09.2013 synek Tobiasz- 3640g, 55cm, Kliniczna
meg - 26.09.2013 - córeczka Zuzia 3750g, 56cm , 9:22- Kliniczna CC
asia1611 - 03.10.2013 - córeczka Antosia, waga 3085 i 53 cm, Swissmed
Arlii - 03.10.2013 - córeczka, waga przy porodzie 3320, przy wypisie 3150, dł 60 cm, Szpital Wojewódzki
Annkkaa - 09.10.2013 córeczka, 3190g, 56cm, kliniczna
Kamisia33 - 19.10.2013, córeczka Wiktoria, 3350g, 52 cm
lucy80 - 19.10.2013 (31.10), córeczka Anna, 3355g
1985sloneczko - 21.10.2013, synek, 4300g, 60cm, Zaspa
Patusiq- 25.10.2013r. córeczka 3780kg , 58cm , Zaspa
olimpia20111 - 2.11.2013r., córeczka, 3900g, 58cm, Wejherowo
andziaaa - 6.11.2013r, synek Igor, 4100g, 57cm, Zaspa
ata211 - 4.10.2013r, córeczka

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-29-t503870,1,130.html

Mam nadzieję, że żadnej nie pominęłam!! :)

Jeszcze raz - WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA I SZCZĘŚCIA W NOWYM 2014 ROKU!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój mały ma prawie 3,5 miesiąca. Nowości zacznę wprowadzać dopiero na początku lutego, zanim się synuś rozkręci to mam nadzieję, że nowa marchewka wyrośnie :) Wiadomo, że na początku słoiczki idą w ruch.

Splot różnych okoliczności sprawił, że mi udało karmić się piersią tylko miesiąc :(
No wiem,wiem Słoneczko ale bezpośrednio tego od nikogo nie usłyszałam i może stąd taka obawa,a wszędzie raczej czytam należy jeść super zdrowo,urozmaicona i bogata dieta,a ja nie mam na to ani czasu ani siły czy choćby umiejętności kulinarnych,no ale myślę że aż tak żle nie było,raczej uważałam na to co jem,tyle że ja z tych panikar i zawsze się wszystkim przejmuje.
U mnie wystąpił jednak słaby pokarm,stał się wodnisty,nawet kolor był taki bardziej szary,noi nasza położna powiedziała ze nie jest on już taki dobry,dziecko może nim się zwyczajnie nie najadać.Woda z piersi leciała,nie wiem dlaczego tak się stało,myślę że ogromne zmęczenie miało na to wpływ.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przeczytalam ten artykul sloneczko co wkleilas, no i nie moge . T osa jakies bzdury jak doa mnie. Owszen karmie tylko piersia ale jak juz na wstepie zobaczylam zdjecie karmiacej z ok 2 latkiem tak domniemam to to nie jest fajne. Dla mnie karmienie niemowlaka jest ok , ale dziecko ktore samo podbiega do mamy i wyciaga sobie cycka to jest juz obrzydliwe - bylam swiadkiem takiej sytuacji. Ta cala org t onaprawde terror laktacyjny brrrr .

Ja mam zamiar karmic max 8 miesiecy
Aniu27 teraz jestes przynajmniej pewna i spokojna, że mały dostaje dobre mleko. Karmiłas 4 miesiace, to przeciez bardzo dobrze:)

Mojego starszego karmilam 10 miesiecy, odstawiłam bo wracałam do pracy a mały szedł do żłobka. I wiedziałam że pożniej bedzie wiekszy problem z odstawieniem. Napatrzyłam sie na miją starszą siostre, ona cała swoja trójkę dzieciaków karmiła do 2,5 roku. Jak im sie zachciało mleka to dobierały sie do niej gdziekolwiek :) I cuda musiała wymyslac aby ich odstawic, ale ona uwielbiała karmienie:) Ja nie jestem az taka zwolenniczką ;) Teraz nie wiem czy tak dlugo pokarmie, planuje do pół roku jak zacznę rozszerzac dietę. Ja jestem z tych "wstydliwych" i nie lubie przy kimkolwiek lub poza domem karmic piersia :) Daje teraz czasem małej butle z mm aby pozniej nie było ze ona nie bedzie tolerowała butli i mm.
pod tym artykułem w komentarzach matka pieciorga dzieci kazde karmiła kilka lat, nawet 4.5 roku ! Masakra, nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazic jak to musiało wygladac :D
Nie neguję długiego karmienia, każdego wolny wybór, ale 4.5 roku to juz chyba przesada. Mój syn w tym wieku do szkoły pójdzie :)
Takie długie karmienie piersią to jest część kampanii rodzicielstwa opartego na bliskości. Że nie należy dziecka oddzielać, odstawiać, odsuwać, dopóki samo nie będzie na to gotowe. Moja dawna koleżanka ma 2,5 rocznego synka i nadal dalej daje mu pierś! Jest to dla mnie nie do pojęcia, wygląda kuriozalnie i osobiście czułabym się baaaaardzo dziwnie karmiąc takiego wielkiego chłopa piersią. Ale co kto lubi. Nie wiem tylko, czy to faktycznie jest takie dobre dla dziecka (nie chodzi mi o zdrowie, tylko o psychikę).

U mnie problem oddzielenia pojawił się na razie dwa razy. Raz - gdy musiałam przestać karmić piersią, bo produkowałam już za mało pokarmu, i było mi przez chwilę strasznie żal (ale rozsądek zwyciężył).

Drugi raz mam problem teraz, ale nie jeśli chodzi o karmienie, tylko spanie. Mała wyrośnie z kołyski za max. 2 miesiące, a ja nie wyobrażam sobie dać jej do drugiego pokoju do jej łóżeczka. Chcę spać z nią obok i już. :) :) :) I na razie nie mam pomysłu, jak to zrobić.
nie no ta cala organizacja to wielkie fanatyczki karmienia :)
Madziulka, ja mówię na nich Zakon albo Święta Inkwizycja ;) po moich doświadczeniach z doradcą laktacyjnym (Słoneczko miała więcej szczęścia bo trafiła na normalniejszą babeczkę...).
Dzięki Lucy:) mam nadzieję że dałam wszystko co mogłam mojemu synkowi,chciałam karmić piersią,bo starszego krótko karmiłam i tego dokonałam,a że nie wytrwaliśmy do pół roku,trudno,tak się stało,pewnie gdyby mój pokarm nie zmienił się i problemy ze snem maluszka karmiłabym go jeszcze dłużej no ale tutaj też rozsądek mówił coś innego.I to nie prawda,że nie ma słabego pokarmu,sama jestem tego przykładem,był dobry przez 3,5 miesiąca a póżniej dziecko już się nim nie najadało.

Bambosz,ja to uciekam od mojego szkraba do drugiego pokoju,inaczej każdy jęk by mnie wybudzał a i bez tego jestem skonana,dziś budził się 5 razy,także pierwszy sen śpię w sypialni a jak się budzi około 1-2.00 to już zostaję następne pół nocy u niego w pokoju.Muszę go nauczyć samodzielnego zasypiania bo robi się coraz cięższy,waży 7 kg,dziś ostatni raz była u nas położna.
Co do doradcy laktacyjnego,ja też w szpitalu na Klinicznej nie trafiłam na odpowiednią osobę,jak zobaczyła 2-miesięczne niemowlę ze smoczkiem natychmiast mu go wyjęła no bo to przecież zaburza ssanie,no a żeby zwiększyć ilość pokarmu to kazała mi się kłaść na całe dnie z dzieckiem do łóżka i przystawiać do piersi,no pewnie nie mam nic innego w domu do roboty,obiad przecież sam się zrobi,czy choćby zakupy,jak jej powiedziałam ze nie mam nikogo do pomocy z rodziny to pytała czy koleżanka nie mogłaby przyjść,paranoja normalnie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Byliśmy wczoraj na szczepieniu... było też ważenie ........ mały, a raczej wielki ma 68 cm i 8,2kg - szok!!!!! Plus taki, że i waga i wzrost idą w parze, kawal chłopa mi rośnie. Mamy przesunięte szczepienie do wizyty neurologa (4.02) by wydał opinię czy można szczepić czy nie ze względu na nasz niedowład.

Tobi przybiera na wadze znakomicie... więc do skończenia 6 mca zostajemy tylko na piersi, w 5 mcu jedynie wprowadzamy 2g kaszy manny (do mojego mleka) + cały czas wit D3. - takie dostałam zalecenia lekarza.

Odnośnie mleka.. rozmawiałam z lekarką, to przez pierwszy okres karmienia mleko wygląda jak woda bo to przede wszystkim laktoza i woda, końcowy etap to mleczny płyn ze względu na zawartość tłuszczu. To jakie proporcje "wody" do "mleka" są w piersiach zależy od potrzeb dziecka i zmienia się w stosunku od pory dnia i wieku dziecka. Chyba raz ściągnę mleko laktatorem, bo jestem ciekawa jak u mnie wygląda ta proporcja, że Tobi rośnie jak na drożdżach. Młody wchodzi w ubrania 74 a ma niespełna 3,5 mca ;)!!!
MamaM a dlaczego dokarmiasz małego mm w takim razie skoro on tak przybiera na wadze?Uda Ci się póżniej ściągać swoje mleko do kaszek bo ja miałabym z tym kłopot ponieważ u mnie mleka było w sam raz do potrzeb malucha i czasem jak ściągałam żeby mąż mógł w nocy nakarmić to tak cały dzień mi zajęło ze 3-4 razy żeby było 120 ml,ale ciężko było ręcznym laktatorem,można się zajechać:)

No a propo kobiecego mleka to moje proporcje były już do niczego bez względu na pory dnia,a zaniepokoiły mnie jego kupy bo normalnie woda leciała z tyłka:)
Zazwyczaj mi mleka starcza, ale czasami młody wisi na cycku (denerwuje się, płacze, itp) i ewidentnie się nie najada bo nic już nie leci więc dla jego i mojego spokoju dostaje butlę. Wszystko zależy od dnia... można, powiedzieć, że w 99% jest na moim mleku. Powiedziałam lekarce, że dostaje z 2-3 razy w tyg. max. po 90/120ml.. ale to nie od tego tak przybiera na wadze.

A czy mi się uda ściągnąć to zobaczymy.
Dziewczyny wiecie może gdzie jest teraz promocja na pampersy? chce zakupić cały karton ale niestety u mnie w tesco niema;/
MamaM no ale przecież jak karmisz i masz mleczko to sami z dzidzią zwiększacie zapotrzebowanie na więcej,chyba nie ma potrzeby dokarmiania sztucznym,przynajmniej nie słyszałam żeby przy tak dużym przyroście wagi dawać butlę z mm,może się mylę,nie wiem.

Dziewczyny jak tam Wasze pierwsze słoiczki,my już zjedliśmy marchewkę,mieliśmy na 3 dni,jutro marchew z ziemniakiem,tym razem duży słoik rozłożymy na 3 razy.Na noc dosypuję łyżkę kleiku ryżowego do mleczka i dziś maluch wypił 140 kaszki i popił 60 ml mleczka,więc jestem z niego dumna:)
Zazdroszcze tego picia z butli , nie wiem jak to mozliwe ze nagle mozna tak zapomniec pic z butli :( zs bylam u fryzjera , oczywiscie butli nie chciala wpadla w tak iryk ze maz nie mogl jej uspokoic , w koncu z tego placzu zasnela, zjadla dopiero jak wrocilam do domu, nie umie zassac.
A jakiej firmy butelka,może daj jej z Tommi Tippi,smoczek jest na wzór piersi.My takie używamy,a jak był malutki to kilka razy pił z Awenta,nie było problemu.
Polecam dr Brown's butelki, ich smoczki są genialne.

Ja zaczęłam od soku z jabłka. Dziś były pierwsze trzy łyżeczki (z butelki). Poszło świetnie. Jak dalej będzie OK, we wtorek - środę wprowadzam marchewkę. Kaszki postanowiłam dawać od 6 m-ca, bo przeczytałam, że u dzieci karmionych sztucznie gluten właśnie w 6 m-cu, nie w 5tym.

Jakiej firmy kaszki wprowadziłyście, te z was, które już podają?
Bamboszku ale na początek kaszki ryżowe są ok,nie mają glutenu,a te wszystkie inne to nawet jest napisane od 6 miesiąca.Ja narazie zagęszczam kleikiem a za jakiś czas podam z łyżeczki,wtedy to już normalna kaszka będzie:)
Mamy cala batalie butelek : tt, mam, canpop, browns, avent natural i zwykly avent, sa jeszcze jakies??

Gluten wprowadzalam chyba w 6 miesiacu, taka kaszke blyskawiczna kupilam i po lyzeczce codzienne dawalam. Musze zakupic jakies sloiczki i tez powoli bede dawac.
Od kiedy dziecko przez niekapek moze pic? Moze jak butli nie chce to tak mleko wypije, ale to jeszcze za wczesnie
Madziulka, ja zamówiłam właśnie kubek niekapek z TT. Przyjedzie chyba jutro, wypróbuję i zdam relację. To są kubki 4 m-ce +, jeśli dziecko już ładnie chwyta, można próbować je uczyć trzymać niekapek. :)

Moja mała chce już sama trzymać butlę z mlekiem (tylko jeszcze rączki za słabe), ładnie wyjmuje i wkłada sobie smoczek z powrotem do buzi - więc może uda nam się też rozpracować kubek niekapek.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry