Widok

WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE mamusie #21#

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
zakładam nowy bo tamten juz dlugi :)

zapraszam :)

Nasza lista

****WRZESIEŃ****
Agaaa (Gusia) 01.09 córeczka
natka1 02.09.gdańsk wojewódzki córeczka
lullu - 3.09 gdynia
stokrota15 05.09 Wejherowo córeczka
Cytrynka 05.09 Gdańsk Zaspa, synek
xyz124 06.09 Wejherowo synek
kicia_basia 06.09 synek
Myniaagusia 09.09
kasia0075 12.09 Gdańsk Wojewódzki, córeczka
jolka1985 18-25.09 Gdańsk Zaspa, synek
Asia84 19.09, synek
kamda 21.09 synek
Ententino 22.09 Redłowo ,synek
INA1978 30.09 Redłowo, córeczka

****PAŹDZIERNIK****
MadziaH 01/02.10 Wejherowo, synek
AgusiaGda 02.10
monika987 02.10 Puck córeczka
moka 12.10 Wejherowo, synek
lula 17.10
agitka 17.10 Gdańsk Wojewódzki, córeczka
Kolorowa Parasolka 22.10 synek
aleksandra27 26.10 Gdańsk Wojewódzki, synek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
agitka nie ja robiłam prywatnie bo nie chciało mi sie tłuc z sopotu do gdanska :)

robiłam w sopocie i zapłaciłam całe 6zł :) plus 3,50 glukoza

:)

widze ze zaraz trzeba nowy watek zalozyc:) po jak jest ponad 120 postów to mi sie nie otwiera do konca:)
to ja miałam glukometrem i nie zamierzam powtarzac tych tortur :)
owo dziewczyny ale jedziecie z koksem.
Stronak za stronką leci a ja nie nadążam.
No ale sezon zbliża sie wielkimi krokami i mam w domu co robić, niby w tym roku sama nie sprzątam ale lubię wszystkiego dopilnować.
Wizyta w piątek, twedy dowiem sie kiedy będę miała badanie krzywa cukrową.
tak, 0,2 l wody

nikt nie pilnowal ale zalezalo mi na tym aby wynik byl wiarygodny

obciazenia glukoza kategorycznue nie robi sie glukometrem
(powiedziala mi to diabetolog na wizycie)
tak brała na pasek kropelke krwi i po godzinie tez krople krwi i mowiła ze jakby nie było innych badan to nie trzeba by było z żyły , ale ze pierwsze było z zyło bo była morfologia to drugie tez musiało byc.
nie wiem od czego to zalezy?
xyz124 - to miałaś robione takim zwykłym glukometrem jakie mają cukrzycy?

moja krew z Endomedu wędrowała do laboratorium na Zaspie :) i wynik miała popołudniu :)
zaraz wymarsz do szkoły rodzenia - moja druga połówka ma zdazyc- musi bo sama jak jade od wejherowa autobusem kolejka i autobusem to 2 godz .
MiA_2008 - 0,2l wody w ciągu tych 2 godzin czekania?

Asia84 - niestety na to wygląda :/
moka wynik badania ja dostałam odrazu ,po drugim kłuciu jak lekarka przeczytała na tym zdaje sie glukometrze ( czy jakos inaczej sie to nazywa.
czyli zaplacilam za badanie, ktore bylo zle wykonane :-(
ja mialam i 50 i 75 i nie wolno mi bylo nigdzie sie ruszac aby nie zafalszowac wynikow
do tego nie wolno mi bylo wypic wiecej niz 0,2l wody !
Asia84 - dlatego mojej lekarce z RCLNT (z AM) zależy, żeby zrobić to badanie u nich :) tam nie ma łażenia :P

po "50" jak czekałam godzinę na pobranie, to pielęgniarka mówiła, że mogę pić wodę niegazowaną - a jeśli mnie mdli, to mogę dodać soku z cytryny :) Mąż poleciał do sklepu i kupił wodę i cytrynę ;) ale dałam radę bez :)

ciekawe czy przy "75" też można pić między pobraniami?

dla mnie masakrą są wszelkie badania, gdzie nie mogę pić :/ budzę się z pragnieniem a co dopiero dojechać na badania i czekać nie wiadomo ile :P
No ładnie, ja biegałam jak głupia zeby w tym czasie wszystko zalatwic i wrocic do przychodni, mam nadz ze moj wynik nie byl zafalszowany... pigula powiedziala ze moge isc do domu a potem wrocic i pozwolila pic wode...
ho ho, czeka mnie to za 2 tygodnie.
czy wynik mozna odebrać już następnego dnia??
mi tez kazała siedziec po 50 .
ktoś tez nie lubi tego badania i nie trzeba 8 godz nic nie jesc przynajmniej przed 50 , tylko nic słodkiego - jak juz trzeba mozna jesc suchy chleb nawet godzine przed- tak mi mowiono.
znalazłam jeszcze:

"Przygotowanie do krzywej cukrowej (glikemicznej) tzw. doustnego testu obciążenia glukozą
Badanie zalecane jest w przypadku, gdy poziom cukru we krwi na czczo jest w normie lub przekracza górny zakres normy, ale nie osiąga jeszcze warto pozwalających rozpoznać cukrzycę. Do testu tego należy wykupić w aptece glukozę w ilości 75 g, którą zapisuje na receptę lekarz zlecający badanie krzywej cukrowej.

Na badanie należy zgłosić się rano, koniecznie na czczo z wykupioną glukozą. Badania trwa nieco ponad 2 godziny i wymaga spędzenia tego czasu w poradni.

WYKLUCZONE JEST WYCHODZENIE Z PORADNI W CELU NP. ZAKUPÓW, SPACERU ITP. PONIEWAŻ ZWIĄZANA Z TYM AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA(PRACA MIĘŚNI) ZAFAŁSZUJE WYNIK BADANIA, OBNIŻAJĄC GO NADMIERNIE.

W celu uprzyjemnienia i skrócenia czasu oczekiwania na koniec badania warto wziąć ze sobą gazetę lub książkę do poczytania.
Samo badania polega na trzykrotnym pobraniu krwi i oznaczeniu w tych próbkach poziomu glukozy. Pierwsze pobranie jest na czczo, następnie pacjent dostaje do wypicia przygotowany przez pielęgniarkę roztwór wspomnianych 75 g glukozy w 300 ml wody i po 1 oraz 2 godzinach od tego momentu wykonane jest dwukrotnie pobranie krwi."

http://www.grabieniec.pl/pokaz_artykul.php?id_artykulu=547
Asia84 - nie wiem czemu - tak mi powiedziała lekarka :)

pewnie ma to wpływ na wynik :P

teraz też to znalazłam w wikipedii:

Badanie wykonuje się rano, na czczo, przynajmniej 8 godzin od spożycia ostatniego posiłku, po przespanej nocy.

Etapy testu:

1. Pobranie próbki krwi wyjściowej (na czczo) - oznaczenie poziomu glukozy w osoczu krwi.
2. Obciążenie glukozą: dorośli 75,0g bezwodnej glukozy (dzieci 1,75g na kilogram masy ciała) rozpuszczone w 250-300ml wody - wypić w przeciągu 5 minut.
3. Po obciążeniu, w trakcie badania (czyli 2 godziny) badany POZOSTAJE W SPOCZYNKU, w pozycji siedzącej.
4. Pobranie drugiej próbki krwi po 120 minutach celem ponownej oceny poziomu glukozy w osoczu krwi.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Test_doustnego_obciążenia_glukozą
Agusia czemu trzeba siedziec?
Ja robilam 75 i kluli mnie 3 razy, raz na czczo, po 1 godz i po 2 godz, ale ja w miedzy czasie jezdzilam autkim, zakupy zrobilam...
Kasia robiłaś w invikcie?
aha to dlatego

ja mialam to badanie zrobic jaksos w 24tc ale zapomialam :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry