Widok
WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE mamusie #21#
zakładam nowy bo tamten juz dlugi :)
zapraszam :)
Nasza lista
****WRZESIEŃ****
Agaaa (Gusia) 01.09 córeczka
natka1 02.09.gdańsk wojewódzki córeczka
lullu - 3.09 gdynia
stokrota15 05.09 Wejherowo córeczka
Cytrynka 05.09 Gdańsk Zaspa, synek
xyz124 06.09 Wejherowo synek
kicia_basia 06.09 synek
Myniaagusia 09.09
kasia0075 12.09 Gdańsk Wojewódzki, córeczka
jolka1985 18-25.09 Gdańsk Zaspa, synek
Asia84 19.09, synek
kamda 21.09 synek
Ententino 22.09 Redłowo ,synek
INA1978 30.09 Redłowo, córeczka
****PAŹDZIERNIK****
MadziaH 01/02.10 Wejherowo, synek
AgusiaGda 02.10
monika987 02.10 Puck córeczka
moka 12.10 Wejherowo, synek
lula 17.10
agitka 17.10 Gdańsk Wojewódzki, córeczka
Kolorowa Parasolka 22.10 synek
aleksandra27 26.10 Gdańsk Wojewódzki, synek
zapraszam :)
Nasza lista
****WRZESIEŃ****
lullu - 3.09 gdynia
kicia_basia 06.09 synek
Myniaagusia 09.09
Asia84 19.09, synek
kamda 21.09 synek
****PAŹDZIERNIK****
AgusiaGda 02.10
lula 17.10
Witam
Ja już mam całą wyprawkę. Tylko z wózkim czeamy do sierpnia. Ciuszki bedę prała w połowie lipca jak skończymy remonty. Ale tyle się tego nazabierało: ciuszków, kocyków, ręczniki, pościel że chyba tydzien prania z taką zmienną pogodą. Córcia nam rośnie, miała 740g na przełomie 24/25 tygodnia. Pozdrawiam
Ja już mam całą wyprawkę. Tylko z wózkim czeamy do sierpnia. Ciuszki bedę prała w połowie lipca jak skończymy remonty. Ale tyle się tego nazabierało: ciuszków, kocyków, ręczniki, pościel że chyba tydzien prania z taką zmienną pogodą. Córcia nam rośnie, miała 740g na przełomie 24/25 tygodnia. Pozdrawiam
ja mam tylko troszkę ciuszków - różnych rozmiarów, w sumie jakieś 3 siatki :P część dla dziewczynki, kilka dla chłopca :)
mam też dostać siatkę od kumpeli - po jej synku, ma wybrać unisexy :)
całej reszty brak - wszyscy uważają, że za wcześnie i mamy jeszcze TYYYYYYYYLLLLLLLEEEEEE czasu ;P
a ja wszystkim tłumaczę, że na wszelki wypadek najlepiej mieć wszystko gotowe 1-1,5 m-ca wcześniej :P tym bardziej, że sama byłam wcześniakiem ;) i może nasza córcia wda się w Mamusię :D
w każdym razie robimy postępy - mój Mąż odwiedził ze mną już 4 sklepy z rzeczami dla dzieci (Akpol, Mama i ja-nawet 2 x, sklep w Gniewie i sklep w Chojnicach)
nie wiecie gdzie można "pomacać" wózek Implast Bolder 4?
bardzo nam się spodobał Bolder SD - ale jest poza naszymi możliwościami finansowymi :P tzn. może i technicznie byłoby możliwe wywalić ok 2000zł na wózek - ale w praktyce szkoda dać tyle kasy...
więc może byśmy kupili Boldera 4? tylko chcielibyśmy "wymacać" różnice - czy i ten model by nam odpowiadał :P
mam też dostać siatkę od kumpeli - po jej synku, ma wybrać unisexy :)
całej reszty brak - wszyscy uważają, że za wcześnie i mamy jeszcze TYYYYYYYYLLLLLLLEEEEEE czasu ;P
a ja wszystkim tłumaczę, że na wszelki wypadek najlepiej mieć wszystko gotowe 1-1,5 m-ca wcześniej :P tym bardziej, że sama byłam wcześniakiem ;) i może nasza córcia wda się w Mamusię :D
w każdym razie robimy postępy - mój Mąż odwiedził ze mną już 4 sklepy z rzeczami dla dzieci (Akpol, Mama i ja-nawet 2 x, sklep w Gniewie i sklep w Chojnicach)
nie wiecie gdzie można "pomacać" wózek Implast Bolder 4?
bardzo nam się spodobał Bolder SD - ale jest poza naszymi możliwościami finansowymi :P tzn. może i technicznie byłoby możliwe wywalić ok 2000zł na wózek - ale w praktyce szkoda dać tyle kasy...
więc może byśmy kupili Boldera 4? tylko chcielibyśmy "wymacać" różnice - czy i ten model by nam odpowiadał :P
ja dzisiaj znowu napad wykonałam na smyka, super przeceny ! oczywiście ja dostałam napadu zakupowego, a mój mąż napadu, że tyle czasu mi to zajęło :) hehehe jego problem :)
mi brakuje: kocyka, fotelika, komody, łóżeczka i wyposażenia do łóżeczka oraz kosmetyków, maści i pieluszek
resztę już ogarnęłam
jutro jak będę miała wenę to znowu wpadnę do smyka bo mają sliczne kocyki po 40 zł. W mothercare przegięte ceny i te rzeczy nie są aaaż tak ładne i kocyk to prawie 80 zł.

mi brakuje: kocyka, fotelika, komody, łóżeczka i wyposażenia do łóżeczka oraz kosmetyków, maści i pieluszek
resztę już ogarnęłam
jutro jak będę miała wenę to znowu wpadnę do smyka bo mają sliczne kocyki po 40 zł. W mothercare przegięte ceny i te rzeczy nie są aaaż tak ładne i kocyk to prawie 80 zł.

witam.
wymenczona po weekendzie, ale nie bede sie wdawac w szczegóły.
Nie martw się kamda, też jestem daleko w tyle z zakupami. mam parę ciuszków, śpiworek i rożek.
teraz nie martwię się tym. wierzę, że zdążę jak pójdę na zwolnienie. zrobię sobie na spokojnie listę. a faktycznie jst tego sporo.
milego dnia dziewczyny
wymenczona po weekendzie, ale nie bede sie wdawac w szczegóły.
Nie martw się kamda, też jestem daleko w tyle z zakupami. mam parę ciuszków, śpiworek i rożek.
teraz nie martwię się tym. wierzę, że zdążę jak pójdę na zwolnienie. zrobię sobie na spokojnie listę. a faktycznie jst tego sporo.
milego dnia dziewczyny
mi jeszcze brakuje fotelika , drugiego kompletu poscieli na zmiane , wanienki , kocyka i kombinezoniku ,kosmetyków- jak byłam teraz u mamy niemowlaczka to uzywa takiego czerwonego kremu sudacer- jakos tak i da kapieli ma jeden płyn jako szampon i mydełko - nie wiem jak sie nazywa, ale mówize cała reszta stoi no i oliwike, reczniczek jeszcze jeden sie przzyda i nie wiem jak z laktatorem i sterylizatorem do butelek potrzebne?
sterylizatora nie kupuj poki nie bedzie potrzeby (poki nei bedziesz wiedziala ze butelki sa konieczne)
poza tym to ogroooomne pudlo i zajmuje wiele miejsca
nad laktatorem sama sie zastanawiam
agusia, ronica cenowa miedzy SD a zwykla 4 to okolo 100 zl
(nowych oczywiscie)
http://www.bajka.net/index.php?p2225,wozek-dzieciecy-bolder-sd-new
nie wiem czy tu jest najtaniej ale mysmy tutaj kupowali
jak byl po 1570 - teraz jest promocja
poza tym to ogroooomne pudlo i zajmuje wiele miejsca
nad laktatorem sama sie zastanawiam
agusia, ronica cenowa miedzy SD a zwykla 4 to okolo 100 zl
(nowych oczywiscie)
http://www.bajka.net/index.php?p2225,wozek-dzieciecy-bolder-sd-new
nie wiem czy tu jest najtaniej ale mysmy tutaj kupowali
jak byl po 1570 - teraz jest promocja
xyz, ja bym na twoim miejscu wybrala ale nie kupowala laktatora
potem jak bedzie ci potrzebny to powiesz poprosze wlasnie O TO
inaczej to nie daj boze jakies badziewie przywioza i nie bedzie dzialac a kasa w bloto
ja sie zastanawiam miedzy 3
jesli bedzie mi potrzebny (to w zaleznosci od funduszy) podam mezowi konkretny model i juz
potem jak bedzie ci potrzebny to powiesz poprosze wlasnie O TO
inaczej to nie daj boze jakies badziewie przywioza i nie bedzie dzialac a kasa w bloto
ja sie zastanawiam miedzy 3
jesli bedzie mi potrzebny (to w zaleznosci od funduszy) podam mezowi konkretny model i juz
wreszcie zarezerwowałam pensjonat na weekend lipcowy - narzeczony ma urodziny i dostanie wedke, dlatego szukałam pensjonatu z własnym zarybionym stawem , a nie ma żadnych papierów jeszcze, a chce zeby mógł wypróbować sprzet .Któraś z was polecała zdaje mi sie wczesniej pensjonat zacisze i właśnie tam sobie pojedziemy - chociaz jeden weekend moj pracus sie zrelaksuje:)
I ja tez sobie odpoczne.
I ja tez sobie odpoczne.
http://www.allegro.pl/search.php?string=stelaĹź&from_showcat=1&category=17297&country=1&order=p&change_view=1 stelaże :)
widzieliśmy w Mama i ja takie śmieszne "foteliki" do wanienek - niby ułatwiają kąpiel... znacie coś takiego? warto to kupić? niby kosztują grosze ("naście" zł) - ale czy zdają egzamin?
widzieliśmy w Mama i ja takie śmieszne "foteliki" do wanienek - niby ułatwiają kąpiel... znacie coś takiego? warto to kupić? niby kosztują grosze ("naście" zł) - ale czy zdają egzamin?
baldachimow sie nie poleca bo:
1) zbieraja kurz
2) nie widzisz dziecka i tego co sie z nim dzieje
3) dziecko nie widzi ciebie
4) dziecko ma utrudniony przepływ powietrza --> zwlaszcza to wam powinno wystarczyc!
ja kupowalam stelaz po 70kilka zlotych
ale mam taki z koszem pod wanienke bo nie chcialam takiego zwyklego co to wanienka "wisi" w powietrzu
w mama i ja sa
chyba w akpolu tez widzialam
boboraj na pewno ma
a ja kupowalam w bajce
1) zbieraja kurz
2) nie widzisz dziecka i tego co sie z nim dzieje
3) dziecko nie widzi ciebie
4) dziecko ma utrudniony przepływ powietrza --> zwlaszcza to wam powinno wystarczyc!
ja kupowalam stelaz po 70kilka zlotych
ale mam taki z koszem pod wanienke bo nie chcialam takiego zwyklego co to wanienka "wisi" w powietrzu
w mama i ja sa
chyba w akpolu tez widzialam
boboraj na pewno ma
a ja kupowalam w bajce
ale to nie jest piekne, i jak mozna w taki stanie robic sobie zdjecia i jeszcze do internetu wrzucac? a te falszywa komentarze:jaka piekna z ciebie kobieta" chyba pieknej kobiety nie widzialas.
dla mnie to jest okropne, ok rozumiem ciaza ale po co sie z tym obnosic i zdjecia robic. dobrze ze po ulicy kobiety w ciazy nie chodza z wywalonymi brzuchami bo to juz by bylo niesmaczne
dla mnie to jest okropne, ok rozumiem ciaza ale po co sie z tym obnosic i zdjecia robic. dobrze ze po ulicy kobiety w ciazy nie chodza z wywalonymi brzuchami bo to juz by bylo niesmaczne
co do zdjęć - to chciałam tylko napisać, że całkiem ładne - ale ja bym nie chciała mieć takiej sesji - czuję się po prostu gruba - i mimo tego że kocham swój brzuszek - i mąż mi powtaża że jestem piękna i słodka - czuję się nie najlepiej w większym wydaniu - i zdjęć sobie na pewno nie zrobie:)) i mimo tego, że nie wyglądasz źle, też nie wiem czemu miało służyć pokazywanie tych zdjęć na forum..?:) ale ja w ogóle nie rozumiem takich zjawisk... nie mam nawet konta na Naszej Klasie - więc chyba się nie znam:) pozdrawiam:)
zora1
nie należe do osób chudych do grubasek też nie ale zawsze coś gdzieś miałam za dużo, w ciąży po raz pierwszy od dawna nie czuję sie gruba, patrze na siebie i podobam się sobie szczególnie mój brzuch
postanowiłam zrobić takie zdjęcia aby miec pamiątke, pokazać za 10lat dzidzi patrz jak mamusia wygladała z Tobą w ciązy
a umieszczam na forum bo nie uważam aby było to coś złego ładne foty to sie chwale :)
nie należe do osób chudych do grubasek też nie ale zawsze coś gdzieś miałam za dużo, w ciąży po raz pierwszy od dawna nie czuję sie gruba, patrze na siebie i podobam się sobie szczególnie mój brzuch
postanowiłam zrobić takie zdjęcia aby miec pamiątke, pokazać za 10lat dzidzi patrz jak mamusia wygladała z Tobą w ciązy
a umieszczam na forum bo nie uważam aby było to coś złego ładne foty to sie chwale :)
hej wszystkim.
buuuu, gardło mnie boli. chyba od tej ...... klimy w pracy. a za 2 dni wyjazd. mam nadzieję, że się wykuruję.
Agitka, podobają mi się Twoje zdjęcia. masz taki gładziutki brzuszek.
muszę stwierdzić jednak (nie wiem od czago to zależy) ale mój jest mniejszy. hmmm, przynajmniej tak mi się wydaje. no i też to słyszę od koleżanek-mam. a ja przecież tyleeee jem. prawdę powiedziawszy przytyłam juz z 10 kilo.
buuuu, gardło mnie boli. chyba od tej ...... klimy w pracy. a za 2 dni wyjazd. mam nadzieję, że się wykuruję.
Agitka, podobają mi się Twoje zdjęcia. masz taki gładziutki brzuszek.
muszę stwierdzić jednak (nie wiem od czago to zależy) ale mój jest mniejszy. hmmm, przynajmniej tak mi się wydaje. no i też to słyszę od koleżanek-mam. a ja przecież tyleeee jem. prawdę powiedziawszy przytyłam juz z 10 kilo.
Nasza lista
****WRZESIEŃ****
lullu - 3.09 gdynia
kicia_basia 06.09 synek
Myniaagusia 09.09
Asia84 19.09, synek
kamda 21.09 synek
****PAŹDZIERNIK****
AgusiaGda 02.10 córeczka
lula 17.10
wczoraj zauważyłam, że zrobiła mi się już delikatna pionowa kreska na brzuchu(typowa dla ciężarnych) ;)
też już macie?
nasza Majka coraz więcej harcuje :) ale chyba boi się burzy i szczekającego psa - wczoraj jedna z moich psic zaczęła szczekać będąc blisko mnie, to od razu miałam poruszenie w brzuchu :)
****WRZESIEŃ****
lullu - 3.09 gdynia
kicia_basia 06.09 synek
Myniaagusia 09.09
Asia84 19.09, synek
kamda 21.09 synek
****PAŹDZIERNIK****
AgusiaGda 02.10 córeczka
lula 17.10
wczoraj zauważyłam, że zrobiła mi się już delikatna pionowa kreska na brzuchu(typowa dla ciężarnych) ;)
też już macie?
nasza Majka coraz więcej harcuje :) ale chyba boi się burzy i szczekającego psa - wczoraj jedna z moich psic zaczęła szczekać będąc blisko mnie, to od razu miałam poruszenie w brzuchu :)
ja też przez cały dzień czułam to paskudztwo :/
jestem pod opieką Regionalnego Centrum Leczenia Nadciśnienia Tętniczego :) i tuż po zdjęciu holtera dostałam skierowanie na obciążenie 75 do zrobienia 24-28tc :)
później dostałam od mojej ginekolog skierowanie na obciążenie 50 :P
i powiedziała, że jak "50" wyjdzie powyżej 180 to nie ma po co robić "75" - wiadomo, że to cukrzyca...
moja lekarka z RCLNT też pracuje w Endomedzie ale woli żebym "75" zrobiła w AM - chyba już wiem dlaczego...
gdy dawała mi skierowanie to zaznaczyła, że mam się przygotować na 2 godziny siedzenia, mam zabrać jakąś książkę/gazetę itp. bo nie będę mogła chodzić przez te 2 godziny :P
gdy w Endomedzie robiłam "50" przyszła dziewczyna na "75" i po wypiciu i poszła sobie do domu i wróciła po 2 godzinach :/
jestem pod opieką Regionalnego Centrum Leczenia Nadciśnienia Tętniczego :) i tuż po zdjęciu holtera dostałam skierowanie na obciążenie 75 do zrobienia 24-28tc :)
później dostałam od mojej ginekolog skierowanie na obciążenie 50 :P
i powiedziała, że jak "50" wyjdzie powyżej 180 to nie ma po co robić "75" - wiadomo, że to cukrzyca...
moja lekarka z RCLNT też pracuje w Endomedzie ale woli żebym "75" zrobiła w AM - chyba już wiem dlaczego...
gdy dawała mi skierowanie to zaznaczyła, że mam się przygotować na 2 godziny siedzenia, mam zabrać jakąś książkę/gazetę itp. bo nie będę mogła chodzić przez te 2 godziny :P
gdy w Endomedzie robiłam "50" przyszła dziewczyna na "75" i po wypiciu i poszła sobie do domu i wróciła po 2 godzinach :/
Asia84 - nie wiem czemu - tak mi powiedziała lekarka :)
pewnie ma to wpływ na wynik :P
teraz też to znalazłam w wikipedii:
Badanie wykonuje się rano, na czczo, przynajmniej 8 godzin od spożycia ostatniego posiłku, po przespanej nocy.
Etapy testu:
1. Pobranie próbki krwi wyjściowej (na czczo) - oznaczenie poziomu glukozy w osoczu krwi.
2. Obciążenie glukozą: dorośli 75,0g bezwodnej glukozy (dzieci 1,75g na kilogram masy ciała) rozpuszczone w 250-300ml wody - wypić w przeciągu 5 minut.
3. Po obciążeniu, w trakcie badania (czyli 2 godziny) badany POZOSTAJE W SPOCZYNKU, w pozycji siedzącej.
4. Pobranie drugiej próbki krwi po 120 minutach celem ponownej oceny poziomu glukozy w osoczu krwi.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Test_doustnego_obciÄ Ĺźenia_glukozÄ
pewnie ma to wpływ na wynik :P
teraz też to znalazłam w wikipedii:
Badanie wykonuje się rano, na czczo, przynajmniej 8 godzin od spożycia ostatniego posiłku, po przespanej nocy.
Etapy testu:
1. Pobranie próbki krwi wyjściowej (na czczo) - oznaczenie poziomu glukozy w osoczu krwi.
2. Obciążenie glukozą: dorośli 75,0g bezwodnej glukozy (dzieci 1,75g na kilogram masy ciała) rozpuszczone w 250-300ml wody - wypić w przeciągu 5 minut.
3. Po obciążeniu, w trakcie badania (czyli 2 godziny) badany POZOSTAJE W SPOCZYNKU, w pozycji siedzącej.
4. Pobranie drugiej próbki krwi po 120 minutach celem ponownej oceny poziomu glukozy w osoczu krwi.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Test_doustnego_obciÄ Ĺźenia_glukozÄ
znalazłam jeszcze:
"Przygotowanie do krzywej cukrowej (glikemicznej) tzw. doustnego testu obciążenia glukozą
Badanie zalecane jest w przypadku, gdy poziom cukru we krwi na czczo jest w normie lub przekracza górny zakres normy, ale nie osiąga jeszcze warto pozwalających rozpoznać cukrzycę. Do testu tego należy wykupić w aptece glukozę w ilości 75 g, którą zapisuje na receptę lekarz zlecający badanie krzywej cukrowej.
Na badanie należy zgłosić się rano, koniecznie na czczo z wykupioną glukozą. Badania trwa nieco ponad 2 godziny i wymaga spędzenia tego czasu w poradni.
WYKLUCZONE JEST WYCHODZENIE Z PORADNI W CELU NP. ZAKUPÓW, SPACERU ITP. PONIEWAŻ ZWIĄZANA Z TYM AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA(PRACA MIĘŚNI) ZAFAŁSZUJE WYNIK BADANIA, OBNIŻAJĄC GO NADMIERNIE.
W celu uprzyjemnienia i skrócenia czasu oczekiwania na koniec badania warto wziąć ze sobą gazetę lub książkę do poczytania.
Samo badania polega na trzykrotnym pobraniu krwi i oznaczeniu w tych próbkach poziomu glukozy. Pierwsze pobranie jest na czczo, następnie pacjent dostaje do wypicia przygotowany przez pielęgniarkę roztwór wspomnianych 75 g glukozy w 300 ml wody i po 1 oraz 2 godzinach od tego momentu wykonane jest dwukrotnie pobranie krwi."
http://www.grabieniec.pl/pokaz_artykul.php?id_artykulu=547
"Przygotowanie do krzywej cukrowej (glikemicznej) tzw. doustnego testu obciążenia glukozą
Badanie zalecane jest w przypadku, gdy poziom cukru we krwi na czczo jest w normie lub przekracza górny zakres normy, ale nie osiąga jeszcze warto pozwalających rozpoznać cukrzycę. Do testu tego należy wykupić w aptece glukozę w ilości 75 g, którą zapisuje na receptę lekarz zlecający badanie krzywej cukrowej.
Na badanie należy zgłosić się rano, koniecznie na czczo z wykupioną glukozą. Badania trwa nieco ponad 2 godziny i wymaga spędzenia tego czasu w poradni.
WYKLUCZONE JEST WYCHODZENIE Z PORADNI W CELU NP. ZAKUPÓW, SPACERU ITP. PONIEWAŻ ZWIĄZANA Z TYM AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA(PRACA MIĘŚNI) ZAFAŁSZUJE WYNIK BADANIA, OBNIŻAJĄC GO NADMIERNIE.
W celu uprzyjemnienia i skrócenia czasu oczekiwania na koniec badania warto wziąć ze sobą gazetę lub książkę do poczytania.
Samo badania polega na trzykrotnym pobraniu krwi i oznaczeniu w tych próbkach poziomu glukozy. Pierwsze pobranie jest na czczo, następnie pacjent dostaje do wypicia przygotowany przez pielęgniarkę roztwór wspomnianych 75 g glukozy w 300 ml wody i po 1 oraz 2 godzinach od tego momentu wykonane jest dwukrotnie pobranie krwi."
http://www.grabieniec.pl/pokaz_artykul.php?id_artykulu=547
Asia84 - dlatego mojej lekarce z RCLNT (z AM) zależy, żeby zrobić to badanie u nich :) tam nie ma łażenia :P
po "50" jak czekałam godzinę na pobranie, to pielęgniarka mówiła, że mogę pić wodę niegazowaną - a jeśli mnie mdli, to mogę dodać soku z cytryny :) Mąż poleciał do sklepu i kupił wodę i cytrynę ;) ale dałam radę bez :)
ciekawe czy przy "75" też można pić między pobraniami?
dla mnie masakrą są wszelkie badania, gdzie nie mogę pić :/ budzę się z pragnieniem a co dopiero dojechać na badania i czekać nie wiadomo ile :P
po "50" jak czekałam godzinę na pobranie, to pielęgniarka mówiła, że mogę pić wodę niegazowaną - a jeśli mnie mdli, to mogę dodać soku z cytryny :) Mąż poleciał do sklepu i kupił wodę i cytrynę ;) ale dałam radę bez :)
ciekawe czy przy "75" też można pić między pobraniami?
dla mnie masakrą są wszelkie badania, gdzie nie mogę pić :/ budzę się z pragnieniem a co dopiero dojechać na badania i czekać nie wiadomo ile :P