Widok

Wasze pomysły na szybki obiad :)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
jak w temacie, poratujcie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja mam swój algorytm ;)
1 Coś białkowego+2 warzywa duszone (ew. z przecierem)/gotowane/grillowane +3 zioła +4 coś węglowodanowego +5 posypka +6 dodatkowy zdrowy tłuszcz (oliwa itp.) +7 dodatek. Czyli np. (1) smażone tofu duszone z (2) marchewką i kapustą pekińską i (3) czosnkiem, posypane (5) czarnym sezamem, (6) polane cytryną + (4) ryż tajski. (7) to np. kawałki kiszonych domowych warzyw albo sałata. Podstawiam 'do wzoru' różne fasole czy soczewice, ze 2-4 warzywa, kaszę/ryż/ziemniaki; różne zioła do smaku; posypujemy natką lub pestkami czy orzechami, polewamy oliwą czy olejem z lnianki albo cytryną. Jest totalne urozmaicenie, mimo zasadniczo stosowania jednego przepisu.
Polecam również stronę
https://kulinarneprzeboje.pl/

Znajdziecie tam wiele ciekawych pomysłów na obiadki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja mam algorytm obiadowy 1 Coś białkowego+2 warzywa duszone (ew. z przecierem)/gotowane/grillowane +3 zioła +4 coś węglowodanowego +5 posypka +6 dodatkowy zdrowy tłuszcz (oliwa itp.) +7 dodatek. Czyli np. (1) smażone tofu duszone z (2) marchewką i kapustą pekińską i (3) czosnkiem, posypane (5) czarnym sezamem, (6) polane cytryną + (4) ryż tajski. (7) to np. kawałki kiszonych domowych warzyw albo sałata. Podstawiam 'do wzoru' różne fasole czy soczewice, ze 2-4 warzywa, kaszę/ryż/ziemniaki; różne zioła do smaku; posypujemy natką lub pestkami czy orzechami, polewamy oliwą czy olejem z lnianki albo cytryną. Jest totalne urozmaicenie, mimo zasadniczo stosowania jednego przepisu. Polecam też mieszanki przypraw do zup ( jak przyprawy do zupy pomidorowej czy do zupy ogórkowej). Z tej strony https://www.vigorprzyprawy.pl/product-category/mieszanki-przyprawowe/przyprawy-do-zup/
Są świetnie opracowane.
image

Takie mieszanki są właśnie fajne do zup czy innych potraw. Przy okazji nie stoi się w kuchni nie wiadomo ile tylko można zrobić posiłki szybko i smacznie. W internecie można znaleźć mnóstwo pomysłów na szybki obiad który można przyrządzić w 20-30 minut albo nawet i w krótszym czasie.

Rumianek
2010-02-17 22:37:38
jak w temacie, poratujcie
Obiad prawdziwego studenta: makaron, słoik pesto, mozarella xD

A na słodko ?
Kasza+ masło+ mleko+ śliwki suszone+ wiśnie+ cukier wedle uznania i do piekarnika

No i jeśli chodzi o mnie to staram się zwracac uwagę na to co jem https://www.fitness-station.pl/dlaczego-warto-spozywac-zywnosc-ekologiczna I wybieram zywność ekologiczną.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry