Widok

Wieczorny "wilczy głód" niemowlaka...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Ciekawa jestem czy ktoras z Was tez ma ten kłopot z maluchem, że wieczorem wydaje sie ciagle glodny?!
Codziennie od 17-18 zaczyna sie u mnie karmienie co godzine (z dwóch piersi! az do ulewania...). Caly dzien jest idealnie, mały je co 2-3 godziny a w nocy co 4-5 , tylko miedzy 18.00 a ok. 21.00 jest chaos. Zawsze robie tak samo: karmienie, odbicie, noszenie na rekach, przewinięcie, troche zabawy i znowu do lozeczka, zasypia bez problemu (sam lub z karuzelka, w wozku na spacerze lub w chuscie) .
Dodam, ze wykluczylam inne przyczyny wybudzania i placzu. Tylko przy cycku sie uspokaja i zasypia, a jak go odkladam do lozeczka to za godzinke i tak sie wybudzi i od nowa spiewka.

Ps. Gdzies wyczytalam, ze pokarm wieczorem jest najmniej kaloryczny, i tylko karmiene na zadanie ma sens - ale co z tym ulewaniem wtedy? Niby to drugie moje dziecko, wiec powinnma wiedziec co robic, ale nie mialam tego przy corce...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to chyba nie z głodu ale może ma silny odruch /potrzebę ssania więc może daj smoczek uspokajający .....no nie wiem tak mi do głowy przyszło bo ile może zjeść taki maluch :-) jeszcze go brzuszek rozboli ...
Wieczorem i w nocy pokarm jest własnie najbardziej wartosciowy...
Ta... maluch chce sobie possać.
Też w ciągu dnia karmię co 2,5-3 godz, a wieczorem przez pierwsze 2 czy 3 miesiące częściej; też zdarzało się, ze co godzinę, półtorej. Podawanie smoczka nie działało. Teraz już się trochę mały uspokoił i wieczorem je normalnie
ta w nocy mleko jest bardziej tresciwe ta
niestety smoczek odpada, maly wypluwa. to byl moj 1pomysl... tez mysle ze jest to glownie potrzeba ssania, coz mam nadzieje ze z czasem sie to unormuje. wlasnie przed chwila odlozylam go do lozeczka, zasnal juz ssnem nocnym-z tym ze znowu go nakarmilam do pelna! o kalorycznosci pokarmu wyczytalam na jakims profesjonalym srewisie, bylo rozroznienie na pokarm wieczorny, nocny. musze to sprawdzic,moze cos pokrecilam. nie chce go dokarmiac sztucznie,choc czasem mnie kusi.
U mnie było podobnie, więc na noc zaczęłam podawać mleczko modyfikowane + kaszka bezmleczna, i nareszcie mała się najada a ja wysypiam :)
Pozdrawiam
serwisie mialo byc, przepraszam-nieciekawy wyraz powstal:-/
Nikitta!!! ja mam identycznie! jakbym sama napisala ten post:)
no i tez nie wiem co robic...
3oko - witaj zatem w klubie:-) Moze ktoras z nas znajdzie jakis sposob na malego wrzaskuna to sie z druga podzieli?

Znalazłam art. o wieczornym niepokoju malucha zwiazanym z niedojrzalym ukladem nerwowym:
http://polki.pl/rodzina_niemowle_artykul,10013727.html

Wg mnie to nie jest zwykla potrzeba ssania. Maly jednak pije co godzine, a nie tylko "się bawi". Wyraznie nie moze zasnac na dobre lub cos go wybudza. Na rekach sie nie uspokaja, smoczek wypluwa.

Czasami mocne opatulenie rączek pieluszką tetrową pomaga plus bujanie w lezaczku. Ale z drugiej strony nie chce zeby w sen nocny zapadal w lezaczku. Skoro cały dzien udaje mu sie zasypiac w swoim lozeczku to nie chce mieszac mu w glowie.
ja tez tak miałam. no i chyba znalazła, metode. Mała tez nie chce smoka i wieczorami potrafiła wisiec co chwile na cycu a ja juz byłam głupia czy ona jest jeszcze głodna czy przejedzona az ulała i sprawa robiła sie jasna. Teraz wieczorem nie daje jej piersi tylko odciagam pokarm do pustych piersi. Daje jej to sciagniete w takiej ilosci jak powinna dostac i potem pusta piers do possania. SSie sobie zazwyczaj z pol godziny i zasypia. Wiem ze wczesniej jadła i jadła az za duzo bo chciała tylko ssac a skoro leciało to łykała potem była zbyt pełna i nie mogła zasnac a skoro nie mogła zasnac to szukała piersi ale nie po to zeby jest tylko zeby possac. Metoda nie jest zbyt dobra bo niestety pozwalam zrobic z siebie smoczka ale wole puki co to niz ciagłe ulewanie z przejedzenia a tymmczasem cały czas walcze zeby panna polubiła smoczka bo ewidentnie go potrzebuje. Moze znacie jakies metody na to
saraneta - trudno to nazwac dobrym sposobem...
ale probowalam czasem tetrą owijac rece i ramiona malego tak, aby troche zachodzilo na buzie i wkladam smoczek, zeby go nie wypluwal, ale to dzialalo jak był b. zmeczony i nie mial sily na nic. Pewnie bez smoka i tak by usnal.
Jak lezał na boku to tez niekiedy przytykam pieluszke tetrowa do smoczka, ze jak zacznie wypadac to sie zatrzyma na "przeszkodzie" i znowu maly załapie. Stwierdzam jednak, ze po prostu nie ma ochoty na smoka.

Moze ewentualnie sprobowac inny kształt lub material: ja mam np. silikonowy anatomiczny, wiec moze kauczuk...
Wczoraj wieczorem zmienilam taktyke, tzn. o newralgicznej godzinie 19.00 wzięłam synka na duze łóżko, nakarmilam na leżąco i ... spał słodko do 23.00. Potem nakarmilam przez sen, ale odłozyłam do juz jego łózeczka - nawet nie pisnal i spał do 4.00 rano.
Czyli chyba znalazlam metode na głoda:-)

Ps. saraneta - czy bralas moze udzial grupowym zakupie parasolki koronkowej do slubu w 2006 roku? Jakis znajomy wydaje mi sie Twoj nick;-)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

catering w przedszkolu (66 odpowiedzi)

Kochani , Proszę Was o opinię dotyczącą jakości cateringu w przedszkolach Waszych dzieci. Moja...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Gdzie lepiej zrobić okulary? (75 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

do góry