Widok

Za mały zarodek w 8 tygodniu

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Byłam u lekarza, okazało się, że ciąża jest za mała, tzn zarodek ma 5mm. Według ostatniej @ jestem w ósmym tygodniu. Mam długie cykle 31 dni a ostatni 34. Co o tym myślicie, czy któraś z Was była w takiej sytuacji? Poradźcie coś?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Lekarz to idiota wg mnie. Ja pewnie miałabym taką samą sytuację, ale mierzyłam temperaturę (stosowałam NPR) i wiedziałam, że owulacja była później niż około 14 dc. I mówiłam to lekarzowi, więc wziął to pod uwagę. I mam ciążę o 6 dni młodszą niż wynikałoby to z terminu ostatniej @.Te przeliczenia lekarzy są dla cykli 28 dniowych, gdzie owulacja ma miejsce około 14 dnia cyklu. A u Ciebie przy tak długim cyklu mogła być nawet o tydzień później (jak u mnie). Ja tak właśnie miałam. Nie masz się co martwić, zwłaszcza, że rzeczywiście cykle miałaś długie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie martw sie na zapas u mnie sa 2 tygodnie roznicy miedzy usg i @ bo zaszlam w ciaze pozniej i do 5 tc wmawiali mi ciaze pozamaciczna! Przeciez dokladnie nie wiadomo kiedy zaszlas w ciaze :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dodam, że lekarz mój nadal liczy mi wiek ciąży wg miesiączki, ale ma na uwadze to, że wg USG i mojej obserwacji cyklu owulacja była około 20 dnia cyklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tak jak napisala ewwa owulacja mogla byc pozniej, u mnie tak bylo, zaszlam w dni "nieplodne" :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jestem załamana siedzę i ryczę. Współżyłam z mężem 16 kwietnia i wtedy tylko mogłam zajść w ciążę. Ale owulkę miałam kilka dni później, bo bolał mnie brzuch. Dostałam leki na podtrzymanie i za tydzień mam znowu przyjść.
moja psiapsióła ma bardzo długie cykle - owulacja była u niej około 28 dnia (stosowała NPR) - mówiła o tym swojej lekarce, pokazała obserwacje cyklu, a ta potraktowała ją jak ciemnogród; stwierdziła, że zarodek za wolno się rozwija i dała coś na podtrzymanie, na następnej wizycie w 10 tyg. wg OM, znowu powiedziała, że za wolno, że nie wiadomo czy ciąża się utrzyma itp. - przestraszona znajoma zapytała o ile za wolno i jaki jest wiek wg USG - lekarka na to, że 8 tc. Wtedy znajoma jeszcze raz wyłożyła jej, że przecież tłumaczyła, że owulacja była w okolicy 28 dnia, że ona ma takie cykle. Chłopczyk ma już 2 latka i jest zdrowiutki :-)

Ja z kolei mam bardzo krótkie cykle i na pierwszej wizycie lekarz o to pytał - zawsze wg USG wychodzi mi data porodu szybciej niż z OM i wiemy z czego to może wynikać;
Spróbuj poradzić się innego lekarza jeszcze. Jak ja miałam sytuację kryzysową, to poszłam do dr Fiutowskiego do Sopotu. Wizyta 100zł, ma USG na miejscu i jest na prawdę profesjonalny.
Nie płacz i się nie zamartwiaj, bo tym nie pomagasz. Będzie dobrze.
Fakt jest taki, że lekarze zazwyczaj nie uznają NPR nawet jak się im wyłoży kawę na ławę i nie biorą pod uwagę tego, że owulacja nie ma miejsca jak w zegarku.
A w którym dniu cyklu miałaś te bóle brzucha? W którym dniu cyklu współżyłaś?
Wg owulki to dzisiaj jest idealnie 6 tydzień ciąży. Wspołżyłam 16 kwietnia, a ostatni @ miałam 4 kwietnia.
No to wszystko jasne.
Cytat z tej strony: http://trymestr.pl/ciaza-miesiac2.html
"Na początku 6 tygodnia zarodek ma ok. 6 mm a pod koniec 7 tygodnia już ok. 12 mm długości.
ja miałam robione usg w 7 tyg w/g wieku ciąży i moje maleństwo miało 10mm wiec się nie martw. :)
Dzięki dziewczyny. Pocieszyłyście mnie. Objawy ciążowe mam, temperaturę również. Teraz wizytę mam za tydzień i mam nadzieję, że wszystko będzie ok.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wpisałam Twoje dane w kalkulator na gazeta.pl i tan też wychodzi, że to 6 tydzień ciąży jest, a nie 8. Nie martw się na zapas, tylko poszukaj bardziej myślącego lekarza. Bo ten, sam powinien powiedzieć Ci dlaczego tak mogło się zdarzyć, a nie dać tabletki i zostawić, żebyś się martwiła.
Dzięki Ewwa. Już się trochę uspokoiłam.
No, to dobrze, że mogłyśmy pomóc :D
Miałam podobnie, bez sensu ta panika...
Jeszcze raz naprawdę dziękuję. Jak na razie dostałam zwolnienie z pracy. Mam polegiwać jak to określił lekarz, ponieważ mam pracę siedząca i boli mnie brzuch. Aż się uspokoiłam.
bigbeat wcale nie bez sensu, skoro lekarz powiedział, że zarodek jest słabo rozwinięty nie wspominając o innych przyczynach... Lekarz bez potrzeby spowodował tę panikę.
bo lekarze opierają się tylko na tym kiedy była osoatnia miesiączka..., u mnie są 3 tyg różnicy i tez lekarz może gadać , że maleństwo jest nieco mniejsze niż być powinno... guzik prawda!!! wagowo odpowiada danemu miesiącowi ciąży..., ja nie słucham takiego gadania, cykle miałam od 35 do 40 z kawałkiem, więc bez przesady..., dzieciątko się dobrze rozwija..., niepotrzebnie gadają takie bzdury już na wstępie....!!!
Ja za pomysłem Ewwy policzyłam sobie w jakimś kalendarzu ciąży i tam wg owulki liczy tydzień ciąży i tam jest 5 tydz i kilka dni. I w tym przypadku wymiary się zgadzają. Jeszcze raz wielkie dzięki za uspokojenie.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry