Widok

Załamka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wczoraj zrobiliśmy z mężem taki domowy budżet-no i załamka-po odliczeniu kredytu i opłat zostaje nam jakieś 1200 zł na życie na 4 osoby.Mąż pracuje ja na bezpłatnym wychowawczym z dwójką dzieciaczków. Coś ostatnio coraz gorzej z tymi finansami,a i tak żyjemy dosyć skromnie. Czy ktoś ma podobnie i jak dajecie sobie radę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pocieszę Cię - są ludzie, którzy mają o wiele gorzej, bo z 1200 muszą zrobic opłaty i za resztę życ, choc czasem się nie chce :) :(
Hehe! No własnie! 1200 na życie to kupa szmalu!!! Wychodzi 400 zł na tydzień! Luksus ;))))
No a opłat tak na ok. 600 stałych w miesiącu (3 osoby w rodzinie) więc łatwo policzyc ile zostaje na os. Czyli mam bardziej "kolorowo" od Ciebie!
ja już jestem przyzwyczajona,ze ciągle na minusie, już nie mam siły się martwić nawet
Nam po opłaceniu kredytu zostaje 200-300zł na opłaty i życie.Jakby nie debety to nie wiem co by było.
image
nam tyle co Tobie zostawało na zycie jak pracowałam i spoko dało sie przeżyć od pierwszego do pierwszego wystarczało na zycie bez szaleństw oczywiście,teraz to tak nie bedzie kollorowo z jednaa pensją męża, a do powrotu do pracy daleko
Kurcze tylko ze z tych 1200 musi iść nie tylko na jedzenie, ale i pieluchy, środki czystości dla dzieci i często lekarstwa. Zastanawiam się właśnie jak to ludzie robią jeśli mają jeszcze mniej,skoro u nas już i tak kiepsko...
ja mam 300 zl na nas dwie bo tyle mam alimentow:(
mi po oplatach i kredycie zostaje 400 zł wiec marze by mi zostalo 1200 i tez dziecko jest i ja pracuje wiec opiekunka ah
i dacie radę wyżyć za 300-400 zł na miesiąc? i z tego jedzenie, ubrania, środki czystości, leki, przejazdy itd?
nie mam pojęcia jak?
i też sie zastanawiam jak sobie radza takie osoby ,które mają kilkaset zł albo jeszcze mniej
jak to jak, na długach ciągną i się boją,ze kiedyś nie dadzą rady:((( a o jakiś nawet drobnych przyjemnosciach mozna zapomnieć
nam po kredytach, opłatach za zycie na 4 os zostaje na miesiac 300zł, masakra, dobrze ze mozna zawsze od kogos dopozyczyc te 100-200, i tak co miesiac
imageimage
Dokładnie,zero kina,wyjść na urodziny itp bo z pustą ręką głupio,co miesiąc debet,rodzina co może pomaga i tak miesiąc za miesiącem.
image
też nigdzie nie wychodzimy.
Jeśli z tych 300 zł musicie wydać minimum 100zł na pieluchy, to już zostaje 200 i dacie z tego radę?
1200zl miec na zycie dla mnie to bylby luksus..
my z mezem mielismy miesiace, ze zylismy za 400zl na miesiac przy 4 osobach i niemowlaku na mleku sztucznym..
niestety wtedy moglam zapomniec o wszelakich przyjemnosciach typu slodycze ciastka itp itp
hahaha a nam po odliczeniu kredytu i oplat nie zostaje chyba nawet 600 na 3 ( a gdzie pamki,mleko...? )takze wiesz.........
image
no to chyba w złych sklepach kupuję,albo źle gospodaruję:( skoro Wy potraficie nakarmić, ubrać 4 os rodzinę, kupić pieluchy,mleko i ciuszki dla dzieci i to wszystko za 300zł miesiecznie
nam zostaje 1500 ale co chwile coś wyskakuje ( dentysta, choroba .... ) wiec przeważnie musimy się zmieścić w 900 zł
image
Viki pewnie,że nie damy,wchodzimy na debet,rodzice starają się pomóc,zakupy robimy w Biedronce itp,ciężko jest ale wiem,że są ludzie,którzy nie mają nawet tej 1 wypłaty.
image
debet zawsze jest wykorzystywany.na jedzenie zostaje mało.pieluchy 5 X 20 zł na miesiac,mleko bebiko,jedzenie dla małej gotowane,ciuchy dostajemy uzywane albo kupujemy uzywane na grosze jak jest okazja,bo sobie to nic nie kupujemy raczej .
image
To tak jak my.
image
Dokładnie to nie tak że da się wyżyc za 300zł miesiecznie -nie da sie .Ale ludzie kobinują , pożyczają , ubierają się w lumpkach , biorą debety , kupują na promocjach .
Ja teraz wrócilam do pracy ale niestety 400 zł miesięcznie muszę jeszcze dorobić bo na żłobek by mi nie starczyło a mam średnio 20 zł do wydania dziennie max

powiem wam szczerze ze bedzie coraz gorzej bo rachunki ida w gore jak burza a jeszcze jak nam wzrosnie kredyt to .....juz planujemy jakas ucieczke na wiec bo niewiem co bedzie za rok ,dwa,moze mi sie uda isc do pracy za dwa lata.
image
hmm co i tak nie rozwiazuje problemu bo trzeba oplacic przedszkole....
image
Przedszkole,wyprawka,dojazd do przedszkola...
image
woda do 2015 ma isc w fore 200% no i prąd co chwile podwyżka........sądze ze wielu z nas zacznie budowac sobie szałasy .dlatego tez nie mozemy miec drugiego bejbika.bo nawet go nie nakarmie ani ubiore.smutne to.......
image
Masakra,a najlepsze jest to,że wśród znajomych najwięcej narzekają Ci co zarabiają dużo.
image
OO DOKLADNIE
image
kurde ja tez bym chciała miec 1500 na zycie i sobie pomarudzic :)

a tak marudze tylko z 400 :)a czasem i 300 jak cos wypadnie
imageimage
Np-kasy niby nie ma ale buty w Bartku kupi bo była promocja z 200zł na 150:)
image
moja znajoma kasy nie ma ,ale ostatnio w ecco wychaczyła fajne kozaki za 560 zl, az mi szczena opadła, bo ja mam tyle na 2 mce na jedzenie :)
imageimage
Hmmmmmmm
Ja też dostaje 100-200zl co tydzien ale co to jest.Ja nie mam od kogo pożyczać bo wszyscy kiepsko ciagna.Sama pomagam jak moge.Ciotka ratuje czasem jak ma wiecej jedzenia z kościoła czy pck zawsze odciazenie jest.Matka pełno kredytów tesciowa wynajmuje chate.Zazwyczj zaliczamy lombard w ostateczności.Dobrze,że jest co oddawać.Pelno długów do tego za rachunki.

A tak nie w temacie miał ktoś do czynienia z Inrum Justitia jakoś tak??
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
ja mialam , :)
imageimage
jolcia, bo ci co zarabiają dużo też często nabiora sobie kredyty, które ichj tak zjadają,że już niewiele zostaje. To też tak jest, bo ktoś chce dom, samochód, remonty, wykończenia, to jest masakryczna kasa
Super,ja tyle to na buty nie wydaje w całym roku:)Zauważyłam też,że najwięcej pomocy jest od ludzi,którzy też kasy nie mają,tacy dali nam za darmo ciuszki,jakieś zabawki a Ci co mają to chętnie sprzedadzą.
image
ja np nie sprzedaje po malej rzeczy tylko zamieniam na kaszki :)

tak samo napisałam w moim watku o sprzedazy tunik ze moze byc zamiana na kaszki :)
imageimage
Temat był zupełnie inny.Jak Wy sobie dajecie radę dziewczyny, a nie jak potraficie cedzić jad na znajomych.Przykre...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
przykre jest jak ktos ma 1500 i marudzi ze za mało, a ktos kto ma 300 to co ma? isc na line czy jak? bo skoro taki co ma 1500 nie daje rady to jak ten z 300 ma dac rade??
imageimage
kurcze po opłaceniu wszystkiego chciałabym mieć 1200zł

My zyjemy z jednej pensji i jakos dajemy rade czasami jest ciezko ale coz zycie a znam takich co maja trzy i nazekaja
Kasia zaraz Ci ktoś napisze po co się decydowałaś na dziecko,bo ja już coś takiego usłyszałam.
image
no to na bank, ze po co mi bylo dziecko nr2 :) ale cóz, taki mój los
imageimage
pisałam ze zostaje 1200 ale po odjeciu tylko rachunków a nie całej reszty.I jakos trudno uwierzyc mi ze ktos za 300 zł kupi pieluchy, ubranka , jedzenie dla 2 dzieci na cały miesiąc i jeszcze wystarczy mu na jedzenie dla 2 dorosłych osób, przejazdy, lekarza, lekarstwa itd. No ale moze i tak. Chciałam tylko popytac jak dajecie sobie radę, a nie wystawiac się na lincz, ale tak to juz jest na forach..
Nikt tu nie linczuje ale Panie które faktycznie maja tylko 300zl na zycie sa lekko zbulwersowane tym ze nie dajesz rady przy 1200zł
one nie chodza prywatnie po lekarzach czekaja w kolejkach nie kupuja zagranicznych leków tylko tańsze zamienniki albo czesto lecza sie na babcinych sposobach ty wydasz 20zł na syrop ona zrobi go z cebuli za 3zł osoba ktora stac kupi buty co 2 miesiac ona ma 2 pary ubrania albo dostaje albo kupi w lumpku .dziecku zamiast bebilonu da mleko z biedronki z manna .....
takie tematy sa kontrowersyjne i dla jednej jak i dla drugiej strony
i nie ze zlosliwosci poprostu ten ktory nie ma 10 razy zastanowi się zanim cos kupi i jednego kurczaka podzieli na 5 obiadow a inna zje go w niedziele ...
ktos kto ma 300zł musi zrobic tak ze starcza i koniec, wiadomo ze dzieci są najwazniejsze ,czasem sama nie zjem a dam dzieciakom, czy to takie dziwne? przy 300zł to mam ok 10zł dziennie, ubranie to w ciucholandach , a dojazdy,, nigdzie nie jezdze wiec nie wydaje na to kasy , a jak juz muszę to za 20 zł mogę przejechac 100km bo samochód na gaz,
imageimage
viki
w piątek dostałam 100zł kupiłam małemu lakarstwa 40zl reszta na jedzenie.Wczoraj poszedł aparat do lombardu na jutro coś tam mam.Worek ziemnieków kupiony i do ziemniaków na obiadek kombinuje cos taniego.Częstoo jajka,czasem jakaś piers.Surówka nie zawsze ale mozna samemu wykombinować.W ostateczności rosołek.Zawsze mam makarony nakupowane w tesco za niecałą złotówke i korpusik to jest rosołek.Albo makaron z serem jak jest więcej na wierzch i sosik własny albo z biedrony za 60gr.I ludzie kombinuja.
i oczywiscie zakupy tylko w biedronce , bo najtaniej .
imageimage
My nauczyliśmy się kupować nie to co byśmy chcieli ale to co jest naprawdę potrzebne,mikołajek nie będzie ale na gwiazdkę mała coś od rodziny dostanie i ucieszy się z zabawki niekoniecznie fisher price,ciuszki czasami dostajemy od znajomych i są to naprawdę ładne,niezniszczone rzeczy a często po 2 lub 3 dzieci)
image
podziwiam Was. Obecnie szukam pracy, nie mamy kredytow maz 3tys zarabia i ja sie martwie jak sie utrzymamy bez mojej pensji. dodam ze dzieci tez nie mamy.
a Wy radzicie sobie przy o wiele mniejszej kasie.
Nie zebysmy szaleli z kasa ale moja pensje zawsze odkladalismy a teraz zobaczymy czy cos sie uda. Czytajac was widze ze mozna zyc oszczednie.
Można,o ile się nie choruje jakoś jest:)
image
Ja staram się żeby rodzinne szło na dziecko.Czesto na pieluchy ale jak coś mu trzeba to napewno postaram sie zeby to miał.Ostatnio dostałam 150zł na cały tydzień a w Gruponie była promocja na Loopy's za 19 i wzielam zeby mial chociarz to od mikolaja
my żyjemy za 500 zł mies na jedzenie, chemię, lekarstwa, ubrania itp po odliczeniu opłat i raty kredytu tyle nam zostaje
nie pożyczamy bo nie mamy od kogo, czasami jedynie mama da nam worek ziemniaków, jakiś makaron...
musimy dawać rade, zakupy raz w tygodniu w biedronce/lidlu a w tygodniu tylko chleb kupujemy, raczej nie ma kasy na słodkości, jedynie wafelki z lidla za 1 zł dla córeczki i się żyje bo trzeba, obiady tańsze się robi, najczęsciej na dwa dni..
jakie macie wykształcenie? Tak z ciekawości...
My oboje z mężem mamy wyższe,ja mgr,mąż licencjat.
image
oboje wyzsze
wyksztalcenie nie ma nic do zarobkow. mam kumpla po zawodowce a zarabia 6tys
Też tak uważam.
image
U nas ulice sprzatal koles po studiach bo niemogl znalezc pracy
kredyt Wam zrzera polowe dochodu. gdyby nie on o wiele lepiej by sie zylo
ja oststnio podobne pytanie zadałam..tyle że nam zostaje 1600zl po odliczeniu wszystkich oplat...
i tez zadalam to pytanie, jak dajecie rade...bo jak wypadna jakies urodziny, choroba...to zawsze jestesmy na minusie..
a teraz za ta sume bedziemy musieli wyzywic sie i ubrac w 3, pampki z tego nie wiem..jak to bedzie...

zaznaczam, ze nie zyjemy jakos luksusowo..
bo zakupy robie w biedronce, kupuje mieso od gospodarza (za 150 zl wieprzowiny starcza na 3 miesiace obiadkow) ubrania w lumpku i od czasu do czasu w tanich sklepach....
a i tak nie wystarcza nam to 1500zl-1600zl... rany, moze dalej jest cos nie tak?!
Jezus maria tak Was czytam i ciarki mnie przeszły bo ciągle wszyscy gadają,że jest ciężko i będzie gorzej ja już nie wiem jak może być jeszcze,człowiek się boi każdą zlotówkę wydać bo nie będzie.Ja jestem sama,sama się musze utzymać opłacić wszystko,zjeść i kupić ubrania,chemię mam jedną pensję i kredyt też mam na głowie i dziś 23 listopad dopiero i nie wiem jak przeżyć ten miesiąc do końca bo kasa się skończyła,jeszcze w dodatku w sobotę cały dzień przeryczałam bo wszystko co miałam musiałam dac na opony bo przecież śnieg idzie i opony są nie te co trzeba a oddać nie mogę,spróbuję odsprzedać ale kto teraz mi kupi pewnie wszyscy mają,no i nowe opony leżą i na nie patrze.może je ugotuje i zjem będzie obiad do końca miesiąca:)czasem juz mi ręce opadaja i nie mam sily,przepraszam dziewczyny,chyba musiałam się wygadać.
image
I tak jeszcze patrze na ten mój suwaczek i nie wiem co to będą za święta w tym roku...
image
fakt teraz k.. m. przyszły takie czasy ze az szkoda gadac.

my kupujemy mieso od gospodarza, ostatnio kupilismy pół świniaka za 200 z i mięsa starczy na bardzo długo, ale wiadomo że kurczaka czy ryby czy tez inne rzeczy tez sie je i nie zawsze da rade kupic je tanio.
Melpomena,

jakie opony?zimowe?jaki rozmiar?jaka cena?

image
Kuźwa napisałam post i mi wcięło:/
Mamy dokładnie taką samą sytuację - 2 dorosłych, jeden pięciolatek i 6miesięczniak. I pies. Dajemy radę. Tylko nadchodzace święta przerażają:(
Melpomena -mam pyatnie uważasz że w dzisiejszych czasach gdzie naprawdę komunikacja jest na medal i wszystkie połączenia tak bardzo niezbędny jest Ci samochód ???jeśli miałabym ostatnie pieniądze wydać na opony a potem zastanawiać się co zjemy to chyba zdecydowanie bardziej wolałabym być bez samochodu-to jednak cholerny wydatek-benzyna-ubezpieczenie -eksploatacja ------tak ,wiem,wiem teraz dostanę lincz jak nic ale tylko tak sobie pomyślałam :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
jazda samochodem wychodzi taniej niz bilety skm, skm, wiem bo liczyłam przez cały rok ile wydało by sie na bilety a ile wydaje na paliwo
imageimage
Kurcze jak czlowiek poczyta takie teksty,to docenia jak ma dobrze,bo nie musi sie martwic czy starczy na jedzenie do pierwszego.
Co do opon-na pewno sprzedasz-podzwon po wulkanizacjach-moze gdzies odkupia od Ciebie, albo pojedz na gielde samochodowa do Chwaszczyna w niedziele. Ja rok temu kupilam na zime, co prawda uzywane, ale przez ogloszenie w internecie -moze tak tez znajdziesz kupca.
Nie ma co oceniac, czy auto potrzebne-kazdy sam wie najlepiej. Tu gdzie ja mieszkam, to bez auta ani rusz. Do najblizszego spozywczaka mam 1,5km i ani metra chodnika ;D o autobusie nie wspominajac ;D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój mąż jeździ gdzie się da na rowerze a do pracy czy na większe zakupy autobusem,auta raczej nigdy nie będziemy mieć.
image
Ja nikogo nie linczuje:) auto ma swój wiek i w dodatku spłacam je na kredyt i nie ukrywam,że jest mi ciężko,ale każdy dokonuje wyboru na co przeznacza swoje ciężko zarobione pieniązki,nie mam męża z autem i nikt mnie z siatkami z zakupów nie przywiezie,w życiu nauczyłam się jednego "umiesz liczyć licz na siebie":)
A na paliwo to wydaje tyle co by poszło na komunikację-Kasia ma rację:)

Opony są nówki,firmy niemieckiej FULDA,195/60/R15,sprzedam dwie za 150zl bo chcę odzyskać część pieniędzy chociaż,na terenie Gdyni mogę podrzucić wieczorem po pracy,nie mam zdjęcia bo nie mam aparatu ew.moge wieczorem zrobić komórką:)
image
skoro sytuacja jest tak cięzka może warto posłać dzieci do przedszkola, do żłobka ( nie prywatnego) i podjąc jakąs pracę? lub wrócić do pracy skoro jesteś na wychowawczym
" do żłobka ( nie prywatnego)" tylko małe ale...na takowy czeka się zapewne lekko 1,5 roku... taka mi się nasunęło ;)
do żłobka zapisuje się dzieci w 3 mcu ciąży i wtedy jest szansa że się dostaną kiedy będą miały może rok...
a między macierzyńskim a ukończeniem przez dzieciaczka roczku też trzeba żyć
chyba niektórzy tutaj nie mają pojęcia jak życie wygląda:(
Melpomena!!!! Wstepnie rezerwuje dwie opony ,jak przyjdzie maz wieczorem dam znac ok???
niestety jedno nie dostało się do przedszkola panstwowego, a drugie czeka w dluuuugiej kolejce na zlobek,wiec jak mam wrocic do pracy?Tez stoje w kolejkach do lekarza-nie do prywatnego, lekarstwa nie wszystkie wykupuję, mleko bebiko,zakupy lidl, biedronka. Z reszta nie bede sie przeciez licytowac na gorsza sytuacje bo to nie o to chodzi. Wykształcenie oboje mamy wyzsze, ja nawet dwa rodzaje studiow ale to nie ma znaczenia.
Dziewczyny podziwiam Was, na prawdę podziwiam. U nas tylko mąż zarabia, łatwo nie jest, raty płacimy z oszczędności ale te z misiąca na miesiąc maleją-ostatnio trzeba było samochód ubezpieczyć i kupa kasy poszła. Ja ciuchów sobie prawie wcale nie kupuję, zresztą brakuje mi tylko kilka kg żeby się w przedciążowe zmieścić, mąż za to musi do pracy w garniturze, koszuli, pod krawatem... Czasem chciałabym tak jak kiedys pójść na zakupy, kupić to co mi się podoba, nie patrzeć na cenę ehh może jak wrócę do pracy...
kurcze ja nie wiem jak to jest ale tak na forach czyta sie jak to jest ciężko żeby dzieci dostały się do przedszkoli i żłobków ale w gruncie rzeczy do okoła otacza nas milion znajomych i nigdy nie słyszałam żeby któreś dziecko się nie dostało -to chyba jest troszkę przekolorowane ???u nas w przedszkolu ok też nie dostało się kilka dzieci ale zaraz obok wisi lista że dostały się do najblizszego w tej okolicy i tak jest wszędzie --ale czasem tak bywa że jak rodzice się ukichają że Zosia musi chodzic do tego co córka koleżanki to nawet o innym nie chcą słyszeć---wracając do wątku samochodu jasne że czasem wychodzi to taniej niż skm czy autobus tylko wiecie jak mama mieszka w mieście gdzie komunikacja jest naprawdę zoorganizowana i nie pracuje to gdzie ona aż takie wielkie pieniądze na bilety wydaje co???patrze sama na siebie mąż do pracy jedzie samochodem dziecko chodzi do przedszkola no ludzie ja juz nie pamiętam kiedy jechałam autobusem czy kolejką bo niby po co ???jasne są momenty że trzeba coś załatwić pojechać jasne luz ale często tak jest ze jak samochód jest pod domem jezdzi się bez opamietania nawet do sklepu 200 metrów od domu a jak go nie ma to trzeba iść na spacerek i tyle
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Do praedszkola nie jest ciężko się dostać ale do ŻŁOBKA państwowego czeka się ok. 1,5roku.Napisze choć pewnie nie powinnam.Ja zapisywałam małego chyba we wrześniu bo nie miałam pojęcia,że tyle się czeka na żłobek.Spytałam wprost dyrektorke czy mozna jakos to przyspieszyć.Odpowiedz:TAK.Trzeba złożyć podanie do gł. dyrektorki żłobków.Złożyłam opisałam sytuacje i problemy jakie mam.Byłam na rozmowie jedyne co może zrobić to przyjąć małego od września.Może coś wcześniej ale też się boi że ją posadzą że kogoś z rodziny wciska albo łapówki bierze.Ja to rozumiem i stwierdzam,że jednak małego dam do prywatnego pewnie bo wole dać 600-800zł i mieć 500-600zł więcej na rodzine i jedzenie niż nic.

Co do samochodu.Kilka lat temu kupiłam samochód staruszek z 91r. za niecałe 3000zł.Ubezpieczenie ok.700zł rocznie na 2 raty.Nie sprzedam bo przyda się do pracy.Pracowałam w ostatniej pracy i potrzebowałam samochód i chce tam wrócić.Więc trzymam go jak nie musze to nie jeżdze albo nie mam na paliwo.Z maluchem wole iść na spacer ale czasem na większe zakupy jak jakiś grosz większy wpadnie to pojade autem.
Melpomena napisałam prywatną wiadomość :)
imageimage
image
zapisałam swoją córkę do złobka jak miała 5 m i poszła jak miałą 13 m do przedszkola dostałam się bez problemu(fakt że nie do tego co chciałam), w Gdyni nadal w niektórych przedszkolach są wolne miejsca, nie wiem jak jest gdzie indziej
i wiem jak się zyję, czasami wydaje mi się że trzeba po prostu chcieć skoro moja sytuacja finansowa jest cięzka, wiem ile zarabiam ja i mąz i jeśli zachodze z dugim dzieckiem w ciązę to je zapisuje już do złobka bo mogę przewidzieć, że jak się urodzi to będzie nam cięzko więc mam pare miesięcy żeby coś wykombinowąc i do pracy w trudnej sytuacji można wrócić zaraz po urlopie macierzyńskim który jest 100 % płatny więc można tak wykombinować aby przez cały czas być nadal na dwóch pensjach
to kosztuje bardzo dużo wysiłku ale da się zrobić tym bardziej jeśli trzeba ...
Przedszkole jest od 3 lat.W przedszkolach i w Gdańsku są miejsca i w prywatnych żłobkach ale nie w państwowych gdzie ludzie sa na miejscach 340-350 na liście oczekujących.Nie kazdego stać na prywatne trzeba miec skad wziąć na start.
300zł na życie, aż niemożliwe, masakra, szczerze współczuję....
image
dodam dla wyjąsnienia że córkę miałam w państwowym złobku i teraz w państwowym przedszkolu
Ja też niewiele zarabiam, ale pracując w jednej części trójmiasta, mieć dziecko w innej części i mieszkać jeszcze gdzieś indziej. Trzeba zrobić zakupy, odebrać dziecko.....żałuję że nie mam w takiej sytuacji auta. Zaoszczędziło by dużo mojego czasu...czasami auto nie jest luksusem a niezbędnikiem życia.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
polecam opony Fulda takie jak ma Melpomena, to jest naprawde świetna firma za niewygórowaną cene.
Sylwia odpisałam dopiero zajrzałam w wiadomości:)
image
Kurde a ja narzekałam .... i gderałam mężowi ze mi źle....

W ogole dzisiaj w Uwadze było o ludziach z jakiejś wioski najbardziej zalanej przez powódź, i tak sobie pomyślałam ze kurde mam z****iście.

Oni stracili wszystko!!! Dom, źródło dochodu i najgorsze jest to ze nie ma w sumie nadziei... kasy za mało na odbudowanie domów, mieszkają w kontenerach a zima idzie , pola ( ich zródło dochodu zalane plony pogniłe) A najbardziej w tym szkoda dzieci!!

sorry ze odbiegłam od tematu...
image
mozna sie pocieszyc ze maja gorzej... ale czasami to chyba tez niefajnie i chcialoby sie pojsc na przod i miec lepiej... rozumiem cie bo u nas tez bywaja ciezkie chwile, ale taki juz kraj sa albo bogaci albo biedni... niech wam zdrowie dopisuje... :-)))
biedny czlowiek to bez samochosu, mieszkania nawet w kredycie. tu takich osob nie ma. bez przesady dziewczyny
Hmmm, można by rzec: skoro jest komputer i internet to biedy nie ma ;)
Dosłownie z ust mi to wyjęłaś:)
mamy 21 wiek ,internet to nie luksus
image
to jest jeen z najlepszy sposób na szukanie pracy tzn. internet-chyba mamy właśnie 21 wiek więc wiadomo że nawet aplkacje trzeba wysyłać.
Pozatym forum jest do tego aby wyrażać nawet to że jest ciężko bo jest. Tu w miare anonimowo można poprostu wywalić co lezy na sercu.
Są ludzie którzy nie majaa z kim się podzielić swoimi problemami a potem np. popelniają samobójstwa, a wtedy wszyscy w koło mówią-czemu nic nie powiedział/a...
bez przesady dziewczyny,najpierw bierzecie kredyty,rodzicie dzieci czesto zaliczajac wpadke a pozniej narzekacie na forum,,,,najpierw nalezy wszytsko przemyslec zastanowic sie ,czy bedzie mnie stac np na kredyt,dziecko itp a pozniej jedna z druga żebrze na forum,ze brak na jedzenie,pieluszki,sorry,ale jestescie dorosłe i to zobowiązuje,jaki przykład dajecie swoim dzieciom? tylko nie myślcie,że u mnie zawsze było super,oboje jestesmy po studiach zawsze mielismy prace nawet niezla,ale od 20 roku zycia utrzymujemy sie sami,studia sami finansowalismy,przez 10 lat wynajmowalismy mieszkanie,nie bylo nas stac na wlasne,marzylismy o dziecku,psychika niekiedy siadała,bałam sie ze po 30 roku zycia bedzie trudno mi zajsc w ciaze,albo,ze dziecko bedzie chore...ale bylismy-jestemy odpowiedzialni i wiedzielismy,ze na dziecko sobie nie mozemy pozowlic,bede musiala zrezygnowac z pracy-do 3 roku chce samodzielnie wychowaywac dziecko ,nie mamy wlasnego M,co z tego ,że miłosc z nas kipiała,,,,i w koncu po 10 latach zostalam mama,ale dopiero po tym ,jak mielismy stała prace dobrze płatna i mieszkano swoje, zdecydowalismy sie na dziecko,dajemy swoim dzieciom synkowi i coreczce poczucie bezpieczenstwa,dziecko nie widzi matki zapłakanej,zdesperowanej,to przykre ,jak dziecku niekiedy trzeba odmowic np. bułeczki,bo kazda złotówka sie liczy....BŁAGAM wiecej rozwagi i zdrowego rozsadku,,,,
MATKO-los jest przewrotny. W naszym przypadku mieliśmy wszystko zaplanowane. Nie myśl za iinnych swoim rozumem:)
To że np. my mamy ciężko to tak jak pisałm jesteśmy temu winni i dziecko nie cierpi z tego powodu bo ma wszyskie posiłki owoc i zawsze jakiś podwieczorek. Fakt że jest to kosztem np. że ja lub mąż zjemy coś taniego, ale mamy na co zapracowalśmy:)
Powodznia
u nas tylko maz pracuje i jest ciężko. Po opłacniu wszyskiego zostaje nam 350 zł:)i dzięki biedrące, tesco dajemy radę.
W Pruszczu cięzko z państwowym przedszkolem, pozatym mały jescze nie ma 2,5 r więc lipa. Reszta prywatna-ale już ktoś wyżej napisał trzeba mieć na start. Dziadkowie okazali się nieodpowiedzalnymi aby pomóc przy małym. Czasami jestem bezradna(zwlaszcza teraz przed mikołajem czy świętami) bo poprostu ciężko, ale cieszę się z każdego dnia w zdrowiu. Cieszę się ze inni coś osiągneli i mają np. samochód, motor itp. To wszysko to rzecz nabyta.
Prawdą jest też to że jesteśmy kowalami swojego losu i chyba to że tak jest u mnie moge mieć do siebie pretęsje.
Wszyskim którzy nie mają takiej kwoty do przeżycia gratuluję i cieszcie się że poprostu wam dobrze, a ja ciesze się z tego ze mam kochanego męża synka i że jesteśmy zdrowi:)
MATKO czasem nie ma innego wyjscia jak kredyt,wynajem mieszkania to koszt min 1000 zł na wypizdowie ( wiem bo wynajmowalismy) plus opłaty czyli tyle ile placimy teraz za kredyt,po co komus pakowac kase do kieszeni??
image
Melpomena ,poprosze maila do Ciebie ,wzielabym te dwie opony :)
Matko co z tego, że masz kasę, własne M, dzieci, męża itp.,skoro i tak masz masę kompleksów, które aż szczypią w oczy po przeczytaniu Twojej wypowiedzi...
Od razu zaznaczam - nie uderzam w nikogo konkretnie...

Po prostu chciałam zapytać z czystej ciekawości:
- co to jest zdolność kredytowa i jak to możliwe, że bank udziela kredytu na mieszkanie.. powiedzmy 4 osobowej rodzinie z dziećmi, w której dochód po potrąceniu ewentualnej raty kredytu wyniósłby 300zł/os???
maritiki@op.pl
Wiesz, kredyt bierze się na 20-30 lat a sytuacja życiowa się zmienia. Niektórzy pomimo "tragicznej" sytuacji tzn. kredytu (to ironia) decydują się na dziecko, inni tracą pracę. W opisanej przez Ciebie sytuacji bank nie udzieliłby kredytu
image
Dodam tylko, że moim zdaniem można być odpowiedzialnym, kochającym rodzicem z 300 zł/m-c i można patologią mając 10.000. Ja kredytu nie mam, na finanse nie narzekam ale nie tym się kierowałam decydując się na dziecko ! I tyle
image
kompleksy...??? może nazwiesz rzeczy po imieniu..? taaak kredyty ,dzieci z pózniej użalanie się na forum,,,
ktoś tutaj dobrze określił,mamy to na ,co sobie zapracujemy ....ot tyle....
"taaak kredyty ,dzieci z pózniej użalanie się na forum,,,"

taaak uwłaczanie na forum ludzim, którym życie się nie ułożylo zgodnie z planem to prawdziwy powód do dumy
To tym ludziom trzeba pogratulować :D
maritiki@op.pl
to mial byc watek jak sobie radzic a nie kto ma gorze i kto jest nieodpowiedzialny.
sytuacja zyciowa sie zmienia - w zeszlym roku oboje w ciagu miesiaca stracilismy prace, moja firma zbankrutowala, u meza redukcje, nie planowalismy tego, zostalismy z kredytem, teraz oboje mamy prace i jest ok, czasami na gorze czasami na dole, nigdy nie wiadomo kto w jakiej sytuacji sie znajdzie i po to jest to miejsce zeby sobie pomagac, nie do konca da sie zycie zaplanowac. dziewczyny podziwiam was bo jestescie bardzo dzielne.
image

image
O matko, nie wiedzialam, ze tak duzo rodzin zyje za tak niewiele.Ja sobie nie wyobrazam, zeby utrzymac 3 czy 4 osobowa rodzine za 300 zl!
Podziwiam tych, ktorzy jakos daja rade. Rozumiem tez, ze roznie sie zycie moze ulozyc i czesto nie da sie przewidziec, ze za jakis czas moze nas juz nie byc stac na to mieszkanie, samochod, dziecko itp.
Ale niestetety jest tez sporo ludzi, ktorzy wogole sie nie przejmuja i np zachodza swiadomie w ciaze, mimo ze juz wczesniej ledwo wiaza koniec z koncem, bo "ta strasznie paragna miec dziecko". Takie cos uwazam za bardzo nieodpowiedzialne.
też nie zdawałam sobie sprawy, że takie wiele rodzin żyje za 400 miesięcznie...przykre, że tak się dzieje. wielkie szacun dla Was dziewczyny
niestety jest też tak jak pisze anek. moja koleżanka zaszła w ciązę, bo szykowali się na redukację etatów w jej firmie. nie rozumiem tego w ogóle...takie posługiwanie się dzieckiem. wiadomo, że pensje ma tylko do porodu, a co później? nie mogłabym tak
A ja nie kumam jak można napisać zeby zrobic dziecko trzeba zrobić kaluklacje!! Dziecko masz na całe życie a prace raz masz raz nie masz nie obliczysz tego nigdy co ci przyniesie życie!!!
image
Szkoda gadać,każdy wątek kończy się bezsensowną dyskusją,poza tymi kupię/sprzedam.
image
ja tez wiem co to znaczy, maz pracuje za granica ale ze czesto przylatuje (stosunkowo) wiec tej wyplaty ma mniej, tam musi oplacic sobie zycie i mieszkanie a my tutaj z coreczka -ja nie pracuje - do tego splacamy kredyt , jedzenie, lekarstwa , bilety na komunikacje jesli sie gdzies jedzie , i czasem jakies nieplanowane wydatki ktore sie zdarzaja, na jedzenie dla nas dwoch wydaje jakies 70 zl tygodniowo- a zyjemy naprawde skromnie, kosmetykow nie kupuje, jesli juz to , to co braknie, ubran rowniez a jesli juz to w lumpkach i nie narzekam , a co do kosmetykow mam kilka punktow gdzie kupuje je za nawet 3 zl - i powiem wam - dla mnie sa super! - nie mamy lekko , jest ciezko nawet bo teraz przez ten kredyt jeszcze bardziej musimy oszczedzac , dosc sporo idzie na leki ktore corka poki co ma wlaczone na stale wiec trzeba co jakis czas uzupelniac, ale zawsze powtarzam sobie ze nie mam zle ze mimo wszystko jestem szczesciara - mam dach nad glowa, cieple lozko, mam co jesc, mam zdrowe dziecko , mam sie w co ubrac a jest tak wielu ludzi ktorzy nic z tego nie maja .....moze odbieglam od tematu ale moze czasem warto o tym pomyslec w tym kontekscie i miec nadzieje ze mimo iz nie jest za rozowo jest dobrze i ze moze byc jeszcze lepiej

Kipling napisal kiedys : Zyj z poczuciem spokojnej wyzszosci nad swiatem, nie boj sie biedy i nie zaluj straconego szczescia .Przeciez i tak ani goryczy do dna ani slodyczy do pelna ....jesli masz nieprzetracony kregoslup
jesli dwoje oczu widzi a uszu slyszy, nogi chodza a rece sie ruszaja to komu tu jeszcze zazdroscic i po co . Przetrzyj oczy i najwyzej cen sobie tych ktorzy cie kochaja i dobrze ci zycza ...

:)
no to ja dodam że moje dziecko nie dostało się do 3 przedszkoli, jak chcieliśmy dać. Znam duzo ludzi, których dzieci sie nie dostały. Samochód muszę mieć, jeden mamy bo nie jeżdżą u nas autobusy tak często(kilka w ciągu dnia) nie mieszkam w mieście. W centrum to faktycznie można sie obyć. Mąż jeżdzi tym samochodem do pracy, 1,5 godziny zajmuje mu dojazd samochodem z podrzuceniem małego do przedszkola(prywatnego niestety)

Poza tym każdy żyje jak uważa, po co jakieś wypominanie. fakt,że długi niestety często są spowodowane złymi decyzjami i nieumiejętnym gospodarowaniem, bo można sporą kasę roztrwaniać i potem nie starcza na chleb i bardzo miewielką tak gospodarować,ze skromnie ale jakoś się daje radę i bez długów.ja niestety należę do tych co sobie nie radzą z wydatkami i wiem o tym ale pamiętam u mnie w domu nigdy sie nie przelewało i nie mogę dojsć do tego jak moja mama dawała radę z takimi dochodami jakie były w mojej rodzinie ale tam się na wszystko patrzyło.

Oglądałam kiedyś na bbc coś a la pogotowie finansowe. Babka wyciąga rodziny z długów z takich sytuacji bardzo cieżkich w jakie wiele z nas się pakuje, oczywiście to tylko program to wszystko częściowo wyreżyserowane ale fajny program nie pamiętam nazwy
pogromczyni długów:)
tak czytam i czytam i 1 mysl mi sie nasuwa. nie mozecie pojsc do pracy? a dziecko oddac do zlobka/przedszkola nawet prywatnego. niech przedszkole 700zl kosztuje a wy zarobcie chociaz 1500zl to juz jakas kasa wiecej w budzecie rodzinnym.

sorry ale dla czesci z was (po wypowiedzach widze) nie chce sie isc do pracy. szukacie glupiej wymowki bo dziecko, bo sie nie oplaca itd. jakby naprawde bylo wam zle to byscie nawet szly do pracy w godzinach kiedy maz jest w domu albo w weekendy.
nie wyobrazam sobie odmawiac dziecku lakoci, owocow, zabwek tylko z wlasnego lenistwa.
obecnie jestem bez pracy ale moge sobie pozwolic na spokojne jej szukanie.
Ty chyba realiow nie znasz ... w przedszkolach miejsc nie ma zł◘obki przepelnione prywatne to koszt od 700 do nawet 1400zl
a jak mama znajdzie prace np w markecie na kasie gdzie sa zmiany co zrobi z maluchem ?? nie majac pomocy od rodzicow co zrobi z chorym dzieckiem ??
pozatym prace w weekendy to chyba tylko pod latarnia albo sprzatanie
tak mowicie kredyty a jak nie ma sie mieszkania to lepiej placic za wynajem po 1000zl + oplaty i wkladac w kogos czy wziac ten kredyt placic moze i tyle samo ale wiedziec ze to Twoje ...
punkt myslenia zmienia sie z punktem siedzenia
ja tez nie pracuje utrzymuje nas maz nie jest ani latwo ani mega ciezko ale wiem ze gdybym miala miec np te 300zl wiecej pracujac na przedszkola itp i niewidywac wlasnych dzieci to serdecznie bym za to podziekowala
jak bylam mala do poludnia siedzialam z mama a potem z ojcem a mama szla do pracy. krzywda mi sie nie stala, a rodzice mogli mi zapewnic dobre warunki do zycia. Jak ktos chce to potrafi. mozna nawet ne nocna zmiane do tesco pojsc pracowac.

jak ktos nie ma kasy to i sprzataniem nie pogardzi. no ale widac ty wolisz klepac biede, uzalac sie na forum niz sprzatac.
cały dzień przy dzieciach, a na noc do Tesco :D dobre
chodzilo mi o weekendy
jest takie madre powiedzenie : nie oceniaj nikogo poki nie pochodziles choc godzine w jego butach.....reszte mozna sobie dopowiedziec ....inteligentni beda wiedziec o co chodzi ;)
"pozatym prace w weekendy to chyba tylko pod latarnia albo sprzatanie"
- hm... czyli sprzątanie to coś złego? wydaje mi się że ktoś kto ledwo wiąże koniec z końcem nie odważył by sie powiedzieć czegoś takiego, a pracę w weekend można znaleźć tylko trzeba chcieć.
co powiecie na to
od roku ja i mąż bez zarobków
mamy jedno dziecko, nie mamy własnego mieszkania, brakuje nam sił do życia
szukam pracy ale bezskutecznie
a apropo sprzatania to u nas w firmie sprzataczka powiedziała ostatnio ze ona ze sprzatania wyciąga 3500 zł miesięcznie , rano idzie do jednej firmy tylko wczesnie od 6-8 potem od 14 u nas jest a potem jeszcze do innej plus dodatkowe zlecenia :) I co zle :)
A ja pani księgowa i połowe tego mam :)
image
a gdzie szukasz pracy? ostatnio w superpharmie i rossmanie widzialam ogloszenie
właśnie tu jest problem, bo do sklepu mam za wysokie kwalifikacje, na rozmowie mogę pościemniać, ale świadectwo pracy przy zatrudnieniu to już trzeba pokazać, raz mi się tak zdażyło, popracowałam miesiąc,
za wysokie czyli jakie? masz tytul dr, bylas dyrektorem?
dyrektorzy też tracą pracę, dziwne?
Tutaj raczej nikt sie nad soba nie uzala.Kazda opisuje sytuacje i radzi jak przetrwac.Ja mojemu dziecku nigdy nie odmowie jedzenia,zabawki itp.Ja zawsze rade dam.Pracowałam w Anglii,dobrze zarabiałam,odlożyłam.Przyjechalam do Polski i nie chcialam tam wracać.Zostawiłam dostatnie życie,faceta,prace.

Przygarnełam faceta bez domu,biednego,bez niczego.Zaszłam w ciąże.On pracuje na dom zasuwa całymi dniami.Nie chce żebym szla do pracy ale ja już postanowiłam,ze ide,żeby nie robił scen.
Myślicie,że jak był biedny to mu się szczęście nie należało??90%społeczeństwa miała go w dupie.Ja się zakochałam przygarnełam i jesteśmy szczęśliwi.Zmienił się 180 stopni,rodzina go nie poznaje.

Mamy siebie,cudownego zdrowego synka i w damy rade.Dla mnie facet czy ja nie musi zarabiać 5000 żeby się z nim umówić a do tego żeby mieć dziecko!!!

A samochód nie jest dla bogatych.Skoro go kupiłam kilka lat temu to czemu mam go sprzedawać w kryzysie?Stoi i czeka na lepsze czasy.Pójde do pracy to bedzie zarabiał na rodzine.

a internet?Kupiłam lapka w Anglii i co tez mam sprzedac bo to luksus?Bez przesady.Internet mam na karte jak chce to doladuje za 5zł i jest jak nie to nie.Tyle .
xElka dobre..dobre :)
Widocznie kobiecina sobie radzi i dobrze.
Dziewczyny ja napiszę tak jak chce się pracować to tą pracę się znajdzie.
Dziewczyny oczywiscue, ze strasznie jest zyc za 300 -400 zl miesiecznie i na pewno sciska was jak nie mozecie kupic dziecku slodycza czy kolorowanki....

Ale wlasnie mam takie nieodparte wrazenie, ze osoby w ciezkej sytuacji bytowej wynajduja czesto same negatywy... przedszkole panstwowe trudno sie dostac, prywatne za drogie, pracy nie ma, a jak juz sie jakims cudem znjadzie to jak mi zostanie 300 zl to sie nie oplaca... a w ogole to jak bbedzie praca to tylko pod latarnia....

Jak skonczyl mi sie macierzynski to mialam wybor albo wracam albo nie przedluzaja mi umowy... nie musze pisac ile lez wylalam, ze musze zostawic corke...
Zatrudnilismy niane za 1ooo, moja pensja to bylo wtedy 1300 netto... dojazdy okolo 100 zl, jak latwo policzyc zostawalo mi 200 zl, oczywiscie maz mial prace wiec spokojnie straczalo...
Ale tez moglabym powiedzie, ze dla 200 zl mi sie nie oplaca wracac... ale ja wiedzialam ze ta sytuacja sie zmieni, ze jest przejsciowa, ze jak dostane umowe na stale to awansuje... trwalo to rok, a po roku dostalam 2 znaczne podwyzki, zaplecze socjalne jest super, w miedzyczasie maz zmienil prace na duuuzo lepszą

I tez mnie ch... strzelal jak moja kolezanka siedziala na wychowawczym i plakala, ze nie ma kasy... a ja nie widze corki przez 8 h za 200 zl!!

Czasami trzeba troche stracic i sie posiwecic, zeby pozniej duzo wiecej zyskac...
image
Marynia zgadzam sie z Toba.Ja jestem osoba która zawsze da rade.Zawsze warto ryzykowac,podejmować wyzwania.Też sie naczytałam,ze się nie opłaca do prywatnego.Mój mały jednak nie dostanie się do państwowego za szybko wiec zostaje prywatny.

Ja akurat miałam prace od 7-15 czasem nadgodziny,no zazwyczaj od pon,wt czasem sroda.Więc mały moze spokojnie iść do żłobka.
Trzeba go tylko znaleźć i wybrać najlepszy.I do roboty.

Mamnadzieje,że wszystko się uda i wyjdziemy z dolka.
Życze wam pozytywnego nastawienia tak jak ja mam.
Dla mnie nie ma z niczym problemu trzeba chcieć.
Tak sobie czytam ten wątek i tak sobie myślę, że baby to jednak straszne są.

Proponuję aby te panie, które tak świetnie sobie w życiu poradziły, bez zbędnych komentarzy i oceniania innych weszły na stronę http://www.szlachetnapaczka.pl/ i przygotowały paczkę dla jakiejs wielodzietnej rodzinki.

I dajcie ludziom ponarzekac. W końcu forum jest również od tego.
Jest dużo "bab" które pomagaja własnie w tej paczce.

A niestety musze cię zmartwić "gazeta",że znam przypadek z tej akcji.Kobietki mąż powiesił się kilka lat temu.Zostawił dzieci nie wiem czy 1-2.Wszyscy jej pomagają.Kosciół,caritas,szlachetna paczka.a niestety przwda jest taka,że kobieta ma konkubenta za granica i ma 8000zł miesięcznie,z*******e auto itd.

Niestety takie bezczele też sie pchaja do takich akcji.Nikt nie zwróciłuwagi,że babka kogoś ma i korzysta jak może.Zadzwoniła do "paczki",ze jeszcze pralke by chciała.
Do pracy mogę wrócić w kazdej chwili, dzieci oddam do prywatnego złobka i przedszkola, zostanie mi z wypłaty jakies 200zł. Jedank co zrobie gdy dzieci będę non stop chore-nie mamy tu rodziny, nie wspominając juz o lekach.
Jednak nie pisałam tu by się uzalać a popytać jak sobie w takich i gorszych sytuacjach radzicie.
Pozdrawiam wszystkie mamy i obu nie bylo gorzej
Dziewczyny, tak sobie czytam i faktycznie niektóre z Was podziwiam i nie jestem w stanie sobie wyobrazić jak dajecie radę. Możecie być z siebie dumne, że w tak niesprzyjających okolicznościach sobie radzicie. I naprawdę bez różnicy z jakich powodów się w tych okolicznościach znalazłyście.

Viki,
jak wpiszesz w wyszukiwarkę 'oszczędzanie' to powinnaś bez problemu odnaleźć wątki dotyczące sposobów na oszczędzanie. Ze dwa duże wątki na pewno na ten temat były i być może znajdziesz w nich coś co będziesz mogła wykorzystać. Sama skorzystałam z niektórych 'patentów' i faktycznie działają, więc może i Ty znajdziesz coś dla siebie
image
viki
polecam forum
http://forum.gazeta.pl/forum/f,20012,Oszczedzamy_.html
tam jest mnóstwo patentów jak przetrwać, comiesięczne wątki pt. oszczędzamy i w ogóle super ludzie
poczytaj trochę to przekonasz się że za te 1200 zł można żyć i to całkiem nieźle:)
ja mam podobnie jak marynia tez do złobka się nie dostał więc mam opiekunke i po odliczeniu opiekunki i dojazdów zostaje mi 300 zł z mojej pensji :) ale musiałam wrócić do pracy bo inaczej mogłabym się z nią pożegnac :( więc z męza reszta kredyt opłaty no tylko on nie zarabia kokosów ....
A ja za narzekaniem w taką pogode jestem jak najbardziej za :)
image
viki
Ja też się obawiam czy mały sie zaklimatyzuje w żłobku i czy bedzie chorował.Jak nie spróbuje to się nie dowiem.Boje sie tego.nikt nie chce pracownika który ciągle będzie na zwolnieniu.
Ja musze spróbowac bo mnie ścigają za długi :-)
ja znam taką rodzinę której jakieś 3 lata temu też Polska pomagla bo akcja byla w telewizji i ludzie słali paczki a oni mieli tak duzo że palili za stodołą.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

prezent na ślub - nie kasa? (113 odpowiedzi)

Witam, wiem że temat wałkowany tu i na weselniku milion razy, ale może ktoś ma jakiś super nowy...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (67 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (41 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

do góry