Widok

Zasiłek wychowawczy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Poszukuję osoby, która zna te wszystkie przepisy i wyjaśni mi jak głupiemu :) jakie warunki trzeba spełniać i jak to obliczyć.
Chodzi mi o te 400 zł które można dostawać na urlopie wychowawczym.
Wszystkie informacje podam na maila.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
szukałam info o nowych zasadach przyznawnaia zasiłku wychowawcego, jest calkiem fajny artykuł o tym, nowy: http://e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/zasilek-wychowawczy-2011-kto-go-dostanie.html bo teraz zmiany maja byc, od listopada, to może komuś tez się przyda. pzdr
już doczytałam że w Urzędzie Miasta
w Gdyni "becikowe" i zasiłek rodzinny oraz wszelkie dodatki do zasiłku załatwia się w urzędzie miasta w wydziale spraw społecznych
wiem że w gdańsku załatwia się w mopsie, ale w Gdyni gdzie?w urzedzie miasta?
http://www.mops.gda.pl/index.php?id=109#I
Podstawą do nabycia prawa do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego jest spełnienie kryterium dochodowego, które w przeliczeniu na osobę w rodzinie nie przekracza kwoty 504 zł netto.
a jakie trzeba spełnic warunki aby otrzymać ten zasiłek rodzinny i jaka to kwota?
tak bo to jest dodatek do zasiłku rodzinnego
czy aby otzrymac zasiłek wychowawczy to trzeba miec najpierw przyznany zasiłek rodzinny?
byłam dzisiaj w mopsie i do końca sierpnia za 2008 !!
z roku poprzedniego czyli 2009r
dzieka za odp. ulżyło mi troszke
A od kiedy liczą się dochody za 2009 r? Czy jak teraz złożę wniosek o dodatek wychowawczy to będą chcieli zaświadczenie z 2009 czy 2008??
to są dochody "tracone" u ich nie biorą pod uwagę
Dziewczyny mam pytanie czy mops bierze pod uwagę dochód jeżeli aktualnie mam wypłacane wychowawcze od maja.tego roku kazali mi dochody przedstawić za rok 2009r.a ja miałam tam wypłacane l4 ciąza i potem wychowawcze wiadomo100%.i zastanawiam się czy biorą to pod uwagę przecież ja już tych dochodów nie mam!!!mam jedyne to wychowawcze 468zł!
to i ja się zapytam-macierzyński kończy mi się pod koniec sierpnia.
jeśli bym chciała dostać wychowawczy to bierze się pod uwagę dochody męża z 2008 roku? czy moje też? a to że nie byliśmy wtedy małzeństwem to coś robi?
i 504zł to na osobę? czyli jeśli tylko męża to żeby się załapać to w 2008 musiał średnio zarabiać mniej niż 1512 netto tak?
A powiedzcie jak to jest z matkami samotnie wychowywującymi dzieci? Próg zasiłku rodzinnego też wynosi 504 zł??? I tym samym możliwość uzyskania urlopu wychowawczego? Ja obecnie znajduje sie na urlopie wychowawczym, mam jedno dziecko, mam zasądzone alimenty i własnie odebrałam zaświadczenie z US, ktorym jestem załamana :( Bo jesli zasiłek rodzinny i urlop wychowawczy zależa od kawałka tego papierka i progu 504 zł to przekracza mi dochod o 40 zł... i nie bede miala niczego... A z alimentow 200 zł trudno wyżyć... Proszę pomózcie!!!
witam,

do 10 kwietnia bylam na urlopie maciezynskim obecnie do 10 czerwca jestem na urlopie wypoczynkowym. Od kiedy moge sie starac o zasilek wychowawczy?

Prosze o odpowiedz

Pozdrawiam
Ale macierzyński kończy mi się za 2 tygodnie...od razu wezmę wychowawczy i pół roku mija w październiku a do listopada 2010 biorą i tak dochód z 2008 r....tak samo jak do rodzinnego...Bo jeszcze nie wiem czy wrócę po tym pół roku do pracy czy przeciągnę wychowawczy....
wydaje mi się a raczej jestem pewna , że papiery trzeba na nowo załatwiac bo Twoja sytuacja materialna może się zmienić , zasilaek ten jest przyznawana na konkretny okres czasu
A ja chce wziąć pół roku wychowawczego czyli jego część...przysługuje mi prawo do zasiłku wychowawczego...To wiem na-pewno.... Ale zastanawiam sie czy gdy ponownie będę chciała pójść na wychowawczy, wykorzystać resztę czy dalej będzie on płatny czy na nowo będę musiała składać papiery??

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry