Widok

Zbyt mało pokarmu w piersiach

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Moje takie pytanie,czy udało wam się zwiększyć laktacje?czy prawdą jest,że jak się przystawia dziecko co godzinę na pół godziny do piersi i tak przez kilka dni,to jest pewność że pokarmu bedzie więcej?Czy komus się to udało?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja nie miałam pokarmu wogóle a potem mało .
przystawilam mała czesto i jeszcze pobudzałam laktacje laktatorem metoda 7-5-3

jak wydało mi się że pokarmu jakoś mało jest to też przystawiałam często
www.ajka.com.pl - nauka jazdy konnej, spacerki dla dzieci na kucach
Mi się udało. Na początku był koszmar. Julka nie najadała się. Ale pozwoliłam jej wisieć prawie cały dzień na cycku. Skorzystałam też z pomocy w poradni laktacyjnej na Zaspie (gorąco ją polecam). Udało się!! Pelen sukces! Karmiłam przez 13 miesięcy. Uważam, że prawie każdy (jeśli bardzo chce) wywalczy laktację, nawet jak jest na początku ciężko.
A zapomniałam napisać, podobnie jak Magda, na dłuższy czas zaprzyjaźniłam się z laktatorem.
A skąd wiedziałyście że macie mało pokarmu?Ja już powoli sie poddaję,też myślałam że każdy kto chce może wykarmić naturalnie dziecię,ale wydaje mi się,że jak się od początku ma mało pokarmu,w moim przypadku prawie dwa miesiące to już nic nie pomoże.Dziecko tylko sie męczy.
lmoja traciła na wadze

czasem ma sie go tak malo,ze nawet czeste przystawianie czy czeste sciaganie laktatorem oraz piecie roznorakich herbatek niczego nie zmienialo.ja bynajmniej tak mialam,wiec doszlam do wniosku,ze nie bede dziecka dalej meczyc a sama wisiec na laktatorze calymi dniami(sciagalam 30 ml max w 2 godz).i nie zaluje tej decyzji.drugi raz zrobilabym tak samo.
Czasem choc sie chce,to sie nie da.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja identycznie miałam jak jusi30 i dodatkowo się jeszcze tym bardzo stresowałam.Maciek na butelce przybiera rewelacyjnie :) i drugi raz bym też tak zrobiła.Jak byliśmy w poradni to przystawiłam go na 15min i zjadł tylko 10ml więc praktycznie musiałby siedzieć przy piersi 1,5h bo zjadał juz jak miał 4 tygodnie bardzo dużo.
Ja też walczyłam o pokarm i nic :(. Mały tracił na wadze. Nie miałam wyjścia musiałam go dokarmiać sztucznym. Miałam z tego powodu strasznego doła, bo w szkole rodzenia nagadały mi kobiety o naturalnym porodzie, o karmieniu piersią. Mam do tych kobiet straszny żal, bo wbijały do głowy jak to dzieci są na pozycji przegranej urodzone przez cc lub gorzej się będą uczyć bo piersi nie ssały. Ja nie miałam wyjścia, lekarze aby ratować życie mi i dziecku musieli zrobić cc. Ważne jest karmienie piersią, ale czasami się nie da i trzeba takiej matce pomóc tak samo jak matce karmiącej piersią.
Ja też walczyłam o pokarm i nic :(. Mały tracił na wadze. Nie miałam wyjścia musiałam go dokarmiać sztucznym. Miałam z tego powodu strasznego doła, bo w szkole rodzenia nagadały mi kobiety o naturalnym porodzie, o karmieniu piersią. Mam do tych kobiet straszny żal, bo wbijały do głowy jak to dzieci są na pozycji przegranej urodzone przez cc lub gorzej się będą uczyć bo piersi nie ssały. Ja nie miałam wyjścia, lekarze aby ratować życie mi i dziecku musieli zrobić cc. Ważne jest karmienie piersią, ale czasami się nie da i trzeba takiej matce pomóc tak samo jak matce karmiącej piersią.
justi30 nieprawda -kazda kobieta moze karmic piersia -to siedzi w głowie
ja przez okolo10 dni nie miałam wogóle pokarmu , potem leciało kilka kropelek -kazdy mówil ze nie bede karmi a teraz Maja ma 9 miesiecy a ja zastanawiam sie jak ja od cycka odstawic

To super, że Tobie się udało.
pmagdaleno-swietnie, gratuluje:)
Ja zaniechalam karmienia piersią po konsultacji z polozną laktacyjną :P
Poza tym nie moglam sobie pozwolic na to,zeby 3/4 dnia wisiec na laktatorze...
a najglupasz i niezrozumiala dla mnie jest czasem dyskrimnacja matek,ktore nie karmia piersią..
Przyklad:matki karmiace piersią za lozko w szpitalu na oddziale gdy chca byc zdzieckiem nie placą.matki ktore karmią sztucznie placą 20 zl za dzien....
Bez komentarza...
kurcze mi tez sie wydaje ze tego pokarmu w piersiach mam coraz mniej.Przystawiam małego praktycznie co godzine a on albo ciumka ta pierś albo szarpie sie z nia niesamowićie.Takiego konkretnego prawdziwego picia mleka jest może minutka - wtedy słysze jak głosnie przełyka.Sama nie wiem czemu tak sie dzieje
image
rety..to TY chyba caly dzien "wisisz na cycku"...:P
Czy sie mylę....?
no nie mylisz sie - czasami wymiękam i mam ochote juz z tym skończyc
image
zaczęłam juz wprowadzac sztuczne mleko dwa razy dziennie bo dziecko pourywałoby mi te cycole
image
i zrobilabym tak samo...
Ja rozumiem ze mleko matki poodbno lepsze,ale bez przesady,zeby dzien polegał tylko na ciągłym "wiszeniu na piersi"...
Jakos dzieci karmione sztucznym tez świetnie sie mają i przybieraja na wadze pięknie.Nie czuję,zebym tym zrobila jakaa krzywdę mojemu dziecku.Wazne,ze ma co jesc:)
nie twierdze ze mleko sztuczne jest złe tylko po prostu na razie jeszcze walcze o swoje z wielu powodów - m.in z chodzi o finanse a poza tym niesamowicie kojąco dział na mnie widok mojego cycusia przyklejonego do cycka , choc przyznaję że zaczyna mnie już to powoli draznić.
image
Fiolka, ja uważam że za szybko sie poddajesz. Ok 6 miesiąca jest zazwyczaj kryzys laktacyjny. I właśnie błędem jest podawanie wtedy sztucznego mleka, bo to początek końca karmienia. Troszkę trzeba się pomeczyć i dalej będziesz karmić. A dziecko 6 miesieczne je już przecież inne rzeczy, nie tylko mleko. Jak widzisz, ze mały jest głodny daj mu kaszkę mleczno ryżową, zupkę albo deserek. Ale nie sztuczne mleko. Chyba, że planujesz skończyć karmienie. Ja polecam jednak pociągnąć jeszcze 3 miesiace.
no to oczywiste ze finansowo "na cycku"wychodzi sie lepiej.
Ja jakos nie wyobrazam sobie 3/4 dnia nic innego nie robic,ale walcz..bo skoro mialas normalnie pokarm do pewnego momentu,to albo uda Ci sie go jeszcze pobudzic,albo zwyczajnie sie kończy;)
no juz mu podaje słoiczki ale on nimi sie nie najada , poza tym mały potworek nie chce nic pić poza mlekiem!!!!!!!!!!!żadna woda, herbatka czy soczek nie przechodzi mu przez gardło!!!!!! i ciągle ryczy!!!!!!!!!Podaje mu sztuczne ale ze smoczkiem o najmniejszej dziurce-żeby sie troche pomęczył przy ciągnięciu.Myślisz że on dlatego tak się rzuca przy karmieniu bo mu nie leci tak jak z butelki?A wprowadziłam sztuczne nie dlatego że chciałam tylko dlatego ze musiałam - nie przybierał mi na wadze (przez dwa miesiiące przybrał 600 gram)
image
o kurcze.to faktycznie malusio:(
Tyle to moja corka przybiera w kilkanascie dni:]

Hmm...moze rzeczywiscie smoczek mu nieodpowiada....
Wiesz..dla noworodkow sa te smoczki imitujace piers matki,ale dla 5 miesiecznego dziecka to niewiem czy tez takie robią...
Chociaz..Sarka ma 3 miesiace i nadal je przez taki smoczek.one maja kilka dziurek naokolo czyli podobnie jak w piersi.
Moze zapytaj w sklepie czy sa takie smoczki tez dla starszych niemowląt...Może akurat są i sprobuj.
Ja w 3 miesiącu miałam straszny kryzys i zaczęłam walkę po każdym karmieniu odciąganie z obu piersi 15 min Jak z prawej karmiłam a z lewej już skończyłam to z niej właśnie odciągałam a mały z 2 ssał jak skończył to z prawej odciągałam a on sb już leżał obok w nocy też 2 /3 razy na początku masakra była przez cały dzień 30 ml zebrałam a teraz 180 i dalej walczę bo chce więcej mleczka. Biorę też tabletki motilium ale nie wiem. Czy to ich wpływ raczej laktatora :)
Aniu mnie się udało :) Miałam ogromne kłopoty z karmieniem, bo mój synek był prawie miesiąc w szpitalu i rzadko mogłam go odwiedzac. Laktatorem kiepsko szło mi ściąganie ale starałm się utrzymac laktację i odliczałam dni do powrotu maluszka do domu. Kiedy wrócił przystawiałam go często i pokarmu robiło się stopniowo coraz więcej. Właściwie, to ja nawet nie czułam, że jest go więcej ale ważyłam maluszka i okazało się, że on prawidłowo przybiera. Dlatego zanim stwierdzisz, że masz za mało pokarmu radziłabym Ci ważyc dzieciaczka. Mój synek ma teraz 8 m-cy i nadal dużo pije mojego mleka. Teraz łatwo mi się pisze ale na początku mlecznej drogi nie było łatwo i też prawie już zrezygnowałam z karmienia piersią. Chciałam nakarmic synka i miec spokój z dylematami czy się najadł czy nie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
no wlasnie kolezanka napisala jakmalutko przybrał jej synek w 2 miesiace:] wiec cos tu jest nie tak chyba....
Justi twoja córka musi więcej przybierać bo jest mniejsza. Czym dziecko starsze tym mniej przybiera bo więcej się rusza i to jest normalne. 600g to nie tragedia. Fiolka a jak z kaszką?
Sarka to jeden wielki ruch od samego początku,wiec wedle tej teorii powinna wolniej przybierac;D
Wiem,ze dzieci karmione piersią przybieraja wolniej ale najlepiej pewnie bedzie jesli kolezanka po prostu zapyta lekarza czy jej dziecko prawidlowo przybiera czy nie.

Machanie rączkami to nie to samo co przekręcanie sie na boczki, na brzuszek. Aktywność małego dziecka jest inna niż półrocznego. Moja Julka n apoczątku to i kilogram potrafiła przytyć miesięcznie. A potem 200-300g. I lekarka twierdziła, że wszystko w należytym porządku.
kaszki jeszcze nie dawałam.Daję mu słoiczki w ciągu dnia i boje sie ze jak podam mu jeszcze kaszke to w ogóle przestanie ciągnąc cyca.Teraz byłam na kontroli i przybrał juz znacznie lepiej to na razie wyluzowałam z kaszką.Choc sama nie wiem czy dobrze kombinuję.Walcze z tym pokarmem i ciągle sie zamartwiam czy sie najadł.Martwi mnie to że nie chce pić nic z butelki - mleczko jest ok ale nic poza tym .Boje sie pomysłec co by było jakby złapał jakąs biegunkę - odwonienie murowane - bo w cycach nie wiadomo co a przez usta nie przechodzi mu nic poza mleczkiem
image
no mi własnie lekarz kazał wprowadzic słoiczki i sztuczne
image
No to jeśli lekarz tak zdecydował, to rób tak jak kazał. A soczki spróbuj dać moze w kubku niekapku. Ja już nie pamiętam, ale Jula chyba od razu polubiła soczki. Może jak bedzie cieplej będzie chciał więcej pić i wtedy sie przekona.
Dziewczyny,ja właśnie ważę synka co dwa tygodnie i tak przez 6 tyg przybierał za mało.Przystawiam go co dwie godziny,czasami są dni że co godzina,jestem już tym bardzo zmęczona,on też.Ciężko mi to pogodzić z robieniem zakupów,gotowaniem,sprzątaniem.
wiem cos na ten temat....i witaj w klubie zdesperownych mam karmiących
image
Spróbuj moze jeszcze z poradnia laktacyjną. A jeśli sie nie uda to też nie koniec świata. Mnie mama karmiła sztucznie i żyję. Mi sie udało karmić Julkę bardzo długo, aż sama miałam dość. Ale twoje samopoczucie jest równie ważne jak dobro dziecka.
Byłam w poradni i tak jak napisałam wyżej babka mi kazała robić,ale ja nie myślę żeby pokarmu zrobiło się więcej,przystawiam często i nic,a leżec z nim przez kilka dni w łóżku przy cycu...cuż nie mam na to zwyczajnie czasu,ani cierpliwości,wiem że tu chodzi o dobro dziecka i naprawdę chciałabym karmić piersią ale w cuda nie wierzę i jak zaczęłam małego dokarmiać,przynajmniej waga mu podskoczyła.
justi30 Ania nigdzie nie napisała, że jej maleństwo przybrało mało - tak napisała fiolka ;) Ja odpowaidałam Ani, ponieważ, to ona założyła temat z pytaniem czy jakiejś mamie udało się zwiększyc ilośc pokarmu.
napisala:"...nie przybierał mi na wadze.przez dwa miesiace przybrał 600 gram..." - to chyba dosc czytelne prawda :D?
aniu-zrobisz jak uwazasz,ale na siłę to niczego sie nie da...Idoskonale Cie rozumiem,ze wiszenie na cycku przez pol dnia lub wiecej to przesada.kto ma na to czas.....:]
bj- oj ,zeby ona tylko machala rączkami to byloby cudnie:P
Wtedy uznalabym ją za spokojne dziecko:D
bj- oj ,zeby ona tylko machala rączkami to byloby cudnie:P
Wtedy uznalabym ją za spokojne dziecko:D
Aniu, jezeli Ty bedziesz miała lepsze samopoczucie to i dziecku będzie lepiej.
fiolka podaj kaszke -6 miesieczne dziecko moze dostawac juz 2 posiłki w cigau dnia zamiast cycka a cyka i tak bedzie chciało .
600g w 2 miesiece to ok -nie martw sie -moja cór przybrała w 1,5 miesica po 300g tylko i jest si .Fiolka podaj obiadek i kaszke a reszte dnia cycka a jak podajesz obaidek to sciagaj mleko lakatorem by pobudzic laktacje.Aha i podawaj małemu flipsy zeby wydłuzyc mu przerwy miedzy karmieniami wtedy bedzie ciagnął cycka a nie sie nim bawił

justi30 kurcze czy ty pozjadałas wszytkie rozumy ?
w kazdym watku sie wypowiadasz nawet jak nie masz o czyms bladego pojecia.
poczytaj o przybieraniu dzieci na wadze ,spójrz na siatke centylowa i nie gadaj że Sarka jest ruchliwa i powinna tez mało przybierac -jeszcze nie wiesz co to jest ruchliwośc u dziecka

U nas też od jakiegoś czasu podobny problem, zaczęło się od tego, że Asia zaczęła krzyczeć przy piersi i się wyrywać - nie było szansy żeby ją nakarmić. Musiałam zacząć z butelką bo był jeden wielki krzyk, teraz robię na wszelkie sposoby trochę piersi (jeśli się da) trochę mojego mleka w butelce i reszta mieszanka. Ja bym chetnie powisiala czasem z Aską przy piersi a co z tego jak ona dostaje szału i nie idzie nam to w ogóle:(((
Amelka a uszy badałas?

hmmm nie, a czy to może mieć jakiś związek bo nie wiem? O co chodzi? Jak byłam u pediarty mowiłam o tych wrzaskach ale nic nie zasugerowała, dodam, że z butli je jak ta lala.
u mnie jak mała nie chciała jesc to miała zapalenie ucha ale twoja je z butli -ja bym zrobila tak ze podawałabym piers i w tym samym czasie strzykawką sztuczne .Pobudzisz laktacje a dziecko sie naje z czasem wrócisz do piersi

pmagdaleno-zapraszam kobieto do mnie.posiedzisz przy Sarce dwa dni i uciekniesz szybciej niz przyszlas.
Nie wypowiadaj sie na temat ruchliwosci jesli nie masz dziecka nadpobudliwego.
justi30 co moze robic takie małe dziecko -moze napiszesz jeszcze ze raczkuje -matko dziewczyno przestań robic ze swojego dziecka małego potworka -bo tak to wyglada na forum .

zreszta nie chodzi o twoje dziecko tylko o ciebie-wszechwiedzaca kobieto

a po drugie-nie napisalam ze Sarka powinna mniej przybierac(choc rzeczywiscie sam lekarz stwierdzil ze przybiera szybciej niz powinna hehe),tylko odnioslam sie do teorii BJ...i to w sensie bardziej zabawnym niz powaznym.
Weź przeczytaj czasem cos sto razy zanim zaatakujesz :P
no to chyba u nas nie ma problemu z uszkami, ja staram się jak mogę ale z mojej dzidźki to w ogóle niejadek straszny, czasem potrafi sobie przerwę od rana do 16 zrobić - i nic nie pomaga - przy tym jest pogodna i bawi się ładnie. Na noc je też nie za wiele ok 120, maksymalnie 150 - staram się pobudzać piersi żeby choć w nocy mogła jeść - póki co nocne karmienia są piersią - chociaż to dobre.
pmagdaleno-nie masz kobieto bladego pojecia co znaczy miec dziecko z podwyzszonym napieciem miesniowym wiec sie nie wypowiadaj łaskawie na ten temat!
Jakbys miala z takim dzieckiem kiedykolwiek do czynienie to bys zginęła szybko.
Zapewniam,ze moj"potworek"jest bardzo kochany:D tylko po prostu ma dolegliwosc,ktora trzeba wyleczyc.
ciesz sie ze Twoja Maja tego nie ma,bo bys sie zalamala juz na samym początku:P
justi kobieto ja akurat wiele przeszłam z Maja -miała krwawienia w mózgu i wiem co znaczy chore dziecko -wierz mi .Ale ja nadal nie o Sarce tylko o twoim podejsciu do wszytkiego ale ty nie rozumiesz

amelka to pobudzaj piersi w dzien i spróbuj z ta strzykawka to nie jest meczace a moze u was sie sprawdzi i nie bedziesz musiała z laktatorem latac i bedziesz miała wiecej czasu wolnego

Ciebie za to nie rozumiem-po co na sile chcesz przekonac Anie,ze ma karmic dalej piersią?
Jesli ja to męczy to niech nie karmi i tyle.
A Ty karm sobie nawet do 10 roku zycia jesli masz na to ochote.Nie kazdy musi robic tak samo.
justi30 -po co te złośliwości????
ja osobiscie "walczylabym "o pokarm ale jak narazie ciezko mi sie wypowiadac bo ten temat przede mna
imageimage
sledze jakis czas temat cyckowy-pmagdaleno, to chyba jedyna kwestia w ktorej jestes nadzwyczaj madra!
nie zarzucaj dziewczynie ze robi z dziecka potwora bo Ty z kolei robisz ze swojej małej wiecznie chor, jakas niepełnosprawna bo pozniej zaczyna siadac bo sie nie obraca!Wyluzuj tez:)
pmagdaleno-choroby sa rozne i kazda inna.
Ty przeszlac cos innego i ja przechodze cos innego. i tyle.
Ja sie nie wypowiadam na temat tego co miala Maja,bo nie wiem nic na ten temat.Tak wiec Ty nie mozesz miec pojecia o naszej dolegliwosci.
Nie tylko choorby fizyczne sa ciezkie.Neurologiczne zapewniam tez.

justi czy ja na siłe kogos przekonuje , dziewczyny pytaja co zrobic by laktacje pobudzic to pisze co mi pomogło-weź sie walnij w łeb

mam propozycje spotkaj sie ze mna -zoczymy czy jestes na zywo tez taka wyszczekana jak na forum -nie jednej osobie psujesz tu nerwy

marsztp-to nie ja zaczelam :D

Ja tylko uwazam,ze Ania ma prawo nie karmic jesli ja to męczy i tyle.A to,ze ktos na sile chce ja do tego przekonac,to wydaje mi sie śmieszne.
A Ania i tak powinna zrobic to co uwaza za stosowne.
zapraszam.chetnie zostawie Ci moje dziecko na dzien dwa.zobaczymy ile wytrzymasz hehe.
Sama robisz z Majki schoorwane dziecko odkad pamietam a zarzucasz to innym.
Sarka przynajmniej ma wkoncu stwierdzona dolegliwosc i teraz bedziemy leczyc:)))
pozdrawiam i mniej zawiści zycze:D
ania27 - jesli masz mało pokarmu, nie bardzo masz czas , ochotę i cierpliwość aby tak uparcie jak niektóre mamy walczyc o ten pokarm to daj butlę ze sztucznym mlekiem zapewniam cię , że dziecko i ty bedziecie spokojniejsi a mały tez bedzie rósł jak na drozdzach . Nie widze niczego fajnego w zadręczaniu siebie i dziecka ....wyluzuj jak nie masz juz ochoty karmić piersią to nie karm i juz ,to twoja decyzja i nikt nie powinien jej osądzać. Miałam podobnie jak ty więc mówie ci z e swojego doświadczenia. Pozdrawiam,
emilka tak jestem najmadrzejasz bo wszytko co pisze przezyłam wiec moge radzic w tym temacie -kazdy oczywiscie z moimi radami zrobi co zechce -Ja nie uwazam ze karmienie piersią jest lepsze od butelkowego -porpstu ja sie zaciełam i karmie piersia -było to dla mnie bardzo wazne i jestem z tego dumna -dlatego dziele sie swoja wiedza i mam nadzieje innym ona sie przyda .

co do choroby mojego dziecka to niestety ale Majcia miała krwaienie w mózgu i nie wiem jak ty bys zareagowała na taka wiadomość , ciekawe jakbys sie czuła jakby twoje dziecko nie mialo kontaktu z otoczeniem .Ja martwie sie o mała ale i ciesze jej nowymi umiejetnosciami ,Duzo z nia ćwicze i wielu rzeczy ucze.

Ja przynjamniej wypowiadam sie w rzeczach o których mam pojecie a nie jak Justi w kazdym temacie

justi30 złośliwośc chyba Cię zaślepia ;) - Ania nie napisała, że jej dziecko przybrało 600g przez dwa miesiące - to napisała Fiolka!
Ale, żeby już dalej nie rozwalac Twojego wątku, Aniu...
Ja miałam bardzo dużo cierpliwości i bardzo chciałam karmic piersią - pewnie dlatego mi się udało pomimo problemów. Jesteś zestresowana i zniecierpliwiona. Pokarm wytwarza się "w mózgu" więc to, co teraz czujesz pewnie wpływa na jego brak i tak kółko się zamyka. Zrobisz co będziesz chciała i nie sądzę, żebyś zrobiła dziecku krzywdę rezygnując z karmienia naturalnego. Obserwując dzieci w rodzinie i znajomych widzę, że sposób karmienia nie wpłynął na ich rozwój intelektualny czy podatnośc na choroby.
Pytałaś czy którejś mamie udało się zwiększyc laktację. Tak - mnie się udało. Nie sądzę, żebyś, Aniu szukała na forum odpowiedzi na pytanie czy masz nadal karmic piersią, bo o to należy pytac raczej samej siebie i fachowców - lekarza, położnej.
do Ani (bo to chyba Twój wątek). Ja karmiłam pierwszą córkę 14 m-cy. w jej 6 tg życia miała głodne dni. wisiała na cycku non stop 24 na dobę. darła się w niebo głosy. ja ambitnie walczyłam żeby nie stracić pokarmu. udało się, nie żałuję.
teraz moja druga córka ma 7 m-cy. miesiąc temu przeszłam na karmienie sztuczne, gdyż mała nie dojadała, a mi rzeczywiście zanikł pokarm. może nie walczyłam tym razem tak zaciekle jak przy pierwszym dziecku, ale nie mam do siebie wyrzutów.
pamiętaj to Ty i Twoje dziecko macie być szczęśliwe i czerpać radość z bliskości jaką się ma podczas karmienia piersią. Jeżeli męczysz się zarówno i Ty i Twoja pociecha pomyśl czy warto.
ja wiem że zrobiłam dobrze kończąc karmienie. moja córcia stała się spokojniejsza i weselsza, a to dla mnie najważniejsze
Cały ten temat stał się pięknym pokazem chamstwa i niedojrzałości. Dziewczyny wyluzujcie trochę, bo patrząc z boku, można wywnioskować, że pisanie tu jest waszym jedynym celem w życiu i jedyną encyklopedią wiedzy. Oj, jakież to prymitywne......
poskarżyłaś sie Justi,ze posty zostały wykasowane??

image
image
Ile czasu trwało u Was te przywoływanie pokarmu,noi jak to wyglądało?
Aniu u mnie trwało na pewo kilka dni. Nie umiem powiedziec dokładnie, bo ja miałam cały czas miękkie piersi i do tej pory tak jest. Do odciągacza udawało mi się odciągnąc też baaaardzo niewiele. Jedyną oznaką był prawidłowy przyrost masy synka dlatego cały czas byłam niepewna. Widocznie maluch radził sobie z ssaniem dużo lepiej niż odciągacz i pewnie też mój organizm zupełnie inaczej reagował na maluszka a inaczej na odciągacz. Małego miałam po prostu przy piersi prawie cały czas - jak jakaś Murzynka ;) - uparłam się! W sumie osiągnęłam swój cel ale doskonale rozumiem wybór mamy, która nie ma tyle cierpliwości albo której jest maluszka żal męczyc. Po sztucznym dokarmianiu z butelki mój synek był rozleniwiony i bardzo denerwował się przy piersi - nie było łatwo.
A wczesniej jak Ci przybierał na wadze jak miałas mało pokarmu,noi w jakim wieku było dzieckoł?mojemu synkowi trochę brakuje do normy i stąd moje obawy.Ja zwykłą gruszką odciągnę 50 ml w 40 min,więc nie wiem jak mam ocenić tą ilość w piersiach.Mateusz mi się denerwuje przy piersi i karmienie trwa bardzo długo i to już dobre kilka dni,wiec chyba nic nie wskuram.
wg mnie 50 ml w 40 minut to calkiem ladny wynik moja zuzia tez miała takie dni ze sie bardzo denerwowała przy piersi ale po jakims czasie samo jej minelo jakos a karmienie tez u nas dlugo trwa radze ci sie nie poddawac i probowac a najlepiej swoje obawy skonsultuj z polozna albo lekarzem pozdrawiam
Prawie miesiąc tóż po urodzeniu był w szpitalu i oczywiście karmiony sztucznie, bo ja też miałam podawane długo antybiotyki i nie mogłam karmic synka. Przybierał więc super na mieszance i zdrowiał. Przez ten miesiąc mogłam go karmic tylko kilka razy. Właściwie, to go chyba nawet nie karmiłam tak naprawdę, bo tylko ciumkała trochę i chciał mleko ze smoczka - wiadomo łatwiej ssac z butelki. Przez ten cały czas starałam się utrzymac laktację przez odciąganie ręczne i laktatorem. Nie chodziło mi wtedy o ilośc pokarmu, bo i tak szedł do zlewu ale żeby całkiem nie zanikł. Było go bardzo mało. Kiedy synek po miesiącu wrócił do domu, to właściwie nie miałam prawie mleka w piersiach. Dawałam głównie sztuczne ale stopniowo coraz mniej, żeby miał chęc ssac z piersi. Możesz sobie wyobrazic jak się denerwował, płakał, był głodny i zły. Dlatego co chwila miałam wątpliwości czy to dalej ciągnąc. Były takie dni, że wcale mu piersi nie podawałam, bo byłam już zmęczona - sama wiesz jak to jest ;)
Stopniowo dawałam coraz mniej mleka sztucznego i cały czas przy cycku trzymałam maluszka. Innego wyjścia nie znalazłam. Ważyłam synka co 2 - 3 tygodnie. Raz przybierał mniej a raz więcej. W końcu mniej więcej po miesiącu przeszłam całkiem na moje mleko i karmiłam wyłącznie piersią do pół roczku. Aha, potem jeszcze przeszłam jeden kryzys laktacyjny i metodą trzymania przy cycku po kilku dniach pokarm wrócił :)
U Ciebie to troszkę inaczej wyglądało,sama nie wiem co robić,zobaczę jeszcze parę dni jak to będzie,narazie walczę zawzięcie,ale mając też czas na dom,dokarmiam go dwa razy dziennie.Bazylia,konsultowałam się już z lekarzem,powiedziała ze mam dokarmiać i z babką od laktacji,ale trzymanie ciągle przy cycu nie wchodzi w grę.
Ja również zacięłam się, żeby karmić piersią. Niestety mój synek robił wszystko, żeby z niej nie jeść. Jak tylko przystawiłam go do piersi wrzeszczał jak opętany, tylko w nocy wisiał na cycku. Ściągałam więc pokarm laktatorem co trzy godziny metodą 753 i karmiłam moim mlekiem z butelki. Kiedy Mikołaj skończył 6 miesięcy przestał ciągnąć pierś w nocy na samym laktatorze pociągnęłam jeszcze dwa tygodnie i pokarm się skończył :( Cieszę się, że udało mi się karmić dziecko piersią pół roku, dzięki temu moje dziecko nie ma żadnych alergii pokarmowych i rzadko choruje. Nie było to wygodne, jestem z dzieckiem sama w ciągu tygodnia, bo mąż jest w delegacji a trzeba było zrobić zakupy, ugotować, wyprać, wyprasować i posprzątać. Jestem dumna, że dałam radę i śmieszy mnie osoba, która rozpisuje się na temat dolegliwości swojego dziecka a w każdym wątku radzi, plotkuje itd. zamiast spędzać czas z chorym dzieckiem!
Aniu- ja też miałam ogromny problem z pokarmem. W zasadzie przez pierwsze trzy m-ce było u nas strasznie. Miałam kryzysy laktacyjne, Mati nie chciał ssać, płakał, wyrywał się. Ja jednak przetrzymałam to i karmiłam Mateusza tylko piersią 8m-cy, a na dobre skończyłam 2 m-ce temu. Nie myśl za dużo o laktacji bo to wszystko faktycznie jest w głowie. Musisz wierzyć że jest dobrze. SKoro pediatra mówi, że przyrost jest odpowiedni to tego się trzymaj.
Wierzę, że Ci się uda. Jeśli jednak nie- to pamiętaj, że ważne jest abyś Ty i dziecko byli szczęśliwi. Zdenerwowana mama to zestresowany maluszek.
Pozdrawiam
image
co do karmienia piersią to zgadzam sie ze to "siedzi" w głowie u kobiety.. to jest instynkt gdyby kobieta nie była świadoma że jest w sklepach kilkanaście rodzajów cudownych mlek modyfikowanych to by miała pokarmu i karmiła by dziecko do wieku przedszkolnego albo i dłużej
Ty justi powinnaś karmić piersią wydaje mi sie ze nie karmisz z wygodnictwa żeby więcej czasu spędzać na forum a nie poświęcać córce
ale to tylko moje zdanie..
córcia nr1
image

córcia nr2
image
Mam pytanie do ahalia.
Piszesz, że Twój synek wyrywał się i krzyczał przy piersi. U mnie jest podobnie, w nocy jako tako, ale w dzień istny szał ogarnia córkę jak ją dostawiam - nie jest raczej kwestia braku pokarmu bo jak ściagam to ładnie leci - co robiłaś żeby zachęcić małego do jedzenia a może samo mu przeszło po czasie, a i jak długo to trwało?
hej Amelka,

ja wprawdzie karmię butlą ale widzę, że Twoja mała jest w wieku mojej córeczki i od jakiś 2 tyg.moja mała wprost wyła w czasie jedzenia przy butli - okazało się, że mała zaczęła więcej jeść ale robić dłuższe przerwy i jak staraliśmy się jej dawać częściej to się buntowała

teraz dajemy co 4 h i chętnie je - może u Was jest podobnie?
No cos w tym jest bo rzeczywiście odkąd zaczełam jej podawać mieszankę to je rzadziej, raz sobie zrobiła przerwe od 9 rano do 16 - juz myślałam że jest chora czy coś z nią nie tak.
Najgorsze jest karmienie wieczorne po kąpieli, piersi pełne mleka a ona dostaje szału i wije się i krzyczy jak nie wiem co, a jak dostanie butelkę (różnie raz z mieszanką raz z moim mlekiem) to jest ok. Nie wiem co jej nie pasuje akurat wtedy bo czasem w ciągu dnia ładnie pociągnie pierś i jest ok.
Joann a tak na raz z butki ile Twoja córcia zjada?
teraz to od:
od 140 - 210 ml (210 zjada zazwyczaj w nocy albo po długim spacerze)
ok dzięki, u nas 120 - 150, raz bylo 180 po zajęciach na basenie
Mikołaj jadł przez pierwsze dwa tygodnie z piersi książkowo - 20 min intensywnego ssania a potem zasypiał na 3 godziny. Nigdy nie zapomnę widoku jego uśmiechniętej buźki umorusanej mlekiem. Niestety idylla się skończyła. Najpierw zaczął płakać przy wieczornym karmieniu. Jadł 5 min i zaczynał się wrzask. Potem ta sytuacja zaczęła pojawiać się przy każdym przystawianiu oprócz nocy. Niestety nie udało nam się tego przetrwać. Synek wzdrygał się na sam widok piersi. Dlatego ściągałam do butelki i karmiłam moim mlekiem z butli. Tak do 6 miesiąca.
A w ten sposób, ok bo mi się wydawało że udało wam się wrócić do piersi. No zobaczę jak będzie u nas, też trochę ściągam bo mi bardzo zależy żeby dostawała moje mleko. Z opisu to wiedzę, że u nas jest identycznie z zachowaniem malucha.
Pani z poradni laktacyjnej wspominała coś o kolkach przy karmieniu i to jest chyba powód naszych problemów. Pamiętam, że mały uspokajał się tylko jak mąż wziął go na ręce, bo wtedy nie czuł mojego zapachu. Po pięciu minutach znowu go przystawialiśmy, ale mąż pracuje w delegacji i nie dało się tak na dłuższą metę.
Nasz Mati też się tak wyrywał. Karmienie w tym czasie to masakra. Ja ryczałam razem z nim. Wtedy mąż brał młodego do odbicia i znowu do cycka. Jakoś udało nam się przetrwać. Gdyby nie mój P pewnie też bym się poddała. Myślę, że większość dzieci ma takie skoki rozwojowe i trzeba to przetrzymać. Potem w 5-6 m-cu Mati interesował się wszystkim i musiałam go karmić z dala od ludzi i jakichkolwiek dźwięków bo odrazu puszczał cycka i interesował się wszystkim dookoła. A mnie szlag trafiał.
image
Amelka,to wyrywanie się od piersi to przez to że poczuł butelkę,bo łatwiej z niej leci mleczko i nie ttrzeba sie gimnastykować zeby wyssaś mleko z piersi mamy.My mamy to samo,ale wiem ze to przez butlę,dzieci szybko się przyzwyczajają i potem są kłopoty przy piersi,mnie tez juz to męczy i chyba bede ściągać i podawać w butli.
Nie ma rady, jak chcemy karmić naszym pokarmem to trzeba ściągać, ja też myslę, że teraz jak zakosztowala z butli to jej się nie chce ciągnąć cycka tylko, że te krzyki zaczęly się zanim w ruch poszła butla - czyli już wcześniej coś jej nie pasowało.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

krzywe ząbki (23 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

do góry