Widok

Zjadłabym coś słodkiego:)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny tak za mną chodzi coś słodkiego "domowego", ale nie mam pomysłu co by tu zrobić. Może doradzicie coś pysznego i szybkiego?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
3bit-a tez robilam kilka razy - smaczne jest:)Polecam:)
takie mega szybkie ciasto z tym kajmakiem to - spod biszkoptowy ja kupuje gotowy) na to kajmak, orzeszki ziemne (najlepiej niesolone) i bita smietana. Pycha:)
A ten kajmak to ja gotuje 3-4 puszki zawsze i mam na pozniej:)
ja zrobilam to domowe bounty i jest przepyszne :)))

zreszta juz wszystko zjedzone :))
Ja 2 tygodnie temu upiekłam babkę cytrynową.Co prawda babka to nic nadzwyczajnego ale dobra była:)
Wczoraj musiałam wyrzucic kawałek,także nie piekę bo cała blacha ciasta jakiegokolwiek to jest dla nas za dużo.

A gdybym piekła raz w tygodniu i prawie sama zjadała to bym znów odzyskała z trudem zrzucone 6 kg:)
mój mąż to za ciastami szaleje i pieke 1 w tyg.lub co drugi tydz.
Sernik to dla mnie wyższa szkoła jazdy:)

Ja w zasadzie w ogóle nie piekę,na święta kupuję z cukierni,torty na urodziny dziecku zamawiam:) a na co dzień nie piekę bo od kilku miesięcy nie jem w zasadzie słodyczy i ciast a mąż też średnio jest za ciastami.
Dlatego nie mam wprawy:)

A 3 bita zrobiłam sobie na urodzinki:)
a ja mam w piekarniku sernik jeszcze sie piecze
Dzięki Agusia:)
Właśnie zrobiłam 3 bit,chłodzi się w lodówce.

Zobaczymy co z tego wyjdzie bo jak to ja przy ciastach zawsze coś musi byc nie tak:)

Krem gotowałam karpatkowy aby było szybciej i mimo iż masło ubiło się na puch a budyń był bez grudek to po połączeniu krem zrobił się grudkowy:(
A masa kajmakowa w puszcze miała takie kryształki chyba cukru.Czy trzeba tą puszkę podgrzac w kąpieli wodnej i ten cukier wtedy się rozpuści?
Ja wrzuciłam tą masę do garnka ale tylko lekko podgrzewałam i niestety te kryształki zostały.
Ojjka - np. w Realu :) (nawet dzisiaj widziałam)

Asiula - są słodkie ale nie wykręcają ;) należy kupić mleko w proszku(ale nie granulowane)
np.:

image

image

tak - kajmak to masa karmelowa/krówkowa :) można zrobić samemu (gotować 2,5 godziny zamkniętą puszkę mleka słodzonego, pilnując żeby cały czas była przykryta wodą) albo kupić gotową :)

fajne jest też ciasto 3bit :) bez pieczenia :) http://www.wielkiezarcie.com/recipe43149.html

do Rafaello mają być zwykłe, słone krakersy :) w gotowym cieście nie czuć soli :) ale dzięki temu ciasto nie jest za słodkie/mdłe :P
I jeszcze mam pytanie odnoście RAFAELLO...

To takie zwykłe krakersy mają byc? Jak to smakuje jakby nie było lekko słone ciastka ze słodkim kremem? :)
AgusiaGda - mam w planie zrobic te pralinki w niedzielę i mam pytanie jakie mleko w proszku należy kupic? Czy oprócz tych wszelkich dziecięcych jest jeszcze jakieś inne mleko w proszku?
A ten kajmak to jest po prostu masa karmelowa w puszcze tak?

Proszę się nie śmiac ale lepiej wychodzi mi gotowanie niż pieczenie stąd może banalne pytania:)))

A czy te kuleczki są bardzo słodkie?

A może jeszcze ktoś ma przepis na coś bez pieczenia z masą karmelowa? Zależy mi aby było proste i szybkie w wykonaniu:)
Dzieki za przepisy na tiramisu!!:))))
ojjka prawie w każdym skelpie spozywczym :) ja najczesciej kupuje w carrefourze.
Agusia a gdzie można kupić gotowy kajmak???
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
nnacia dziękuję za przepis na bounty ;] Dziś zrobiłam mężulkowi z okazji Dnia Faceta i wyszły piiiicha ;P
olas
PRZEPIS NA TIRAMISU OD CIOCI MĘŻA!
3 op. serka mascarpone
9 jajek
paczka biszkoptów
9 łyżek cukru
2 filiżanki mocnej kawy
1 filiżanka Ameretto

Żółtka utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać ser. Z białek i szczypty soli ubić pianę i dodawać do masy żółtkowo-serowej. Alkohol wymieszać z kawą. Biszkopty moczyć w kawie z alkoholem. Układać warstwami biszkopty-masa-biszkopty. Całość posypać kakao. chłodzić od 6-12h (to ta najtrudniejsza rzecz)
Smacznego!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja kupuję czarne spodu do tortów (w Tesco jakieś 6 zł 3 krążki)- ale można samemu upiec biszkopt i przeciąć na 2 albo 3 krążki.
ubijam śmietanę ze śmitanfixem lub żelatyna (żelatyna lepiej na 1 litr śmietany- 4 łyżki rozpuszczone w małej ilości wody).
do tej ubitej śmietany dodaję 2 serki Mascarpone- z piątnicy 500g.
biszkopt nasączam naparem z kawy z amaretto(duużo...).
nakładam warstwę śmietanowo-mascarponową.
na to znów nasączony biszkopt i masa.
dekoruję masą i sproszkowanym kakao albo wiórkami z czekolady gorzkiej.
ogólnie wolę czarny biszkopt bo jak biały nasączy sie kawą to nie wygląda ładnie.
hejka, dajcie przepis na tiramisu!!!plisssss...!!!
ja zawsze kupuję 30-tkę i zawsze mi się ubije... tą z biedronki...
heheh wiem ale kiedys kupilam taka i za cholere nie byla dobra dlatego pytam ile procentowa.

dzieki :)
według mnie śmietana kremówka z założenia ma min. 30%, ale moze się mylę...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry