Widok
Złe wyniki - cukrzyca ciężarnych
Hej laski, czy któraś z Was miała złe wyniki na obciążenie glukozą 50 g, u mnie wynik 167:(
Czy macie jakiegoś dobrego diabetologa w Gdańsku? Jakie badania mam zrobić dodatkowo przed wizytą?
Czy macie jakiegoś dobrego diabetologa w Gdańsku? Jakie badania mam zrobić dodatkowo przed wizytą?
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
hej,ja tez mialam niezbyt dobry wynik na obciazenie glukoza,bo 156,lekarz polecil mi zakup glukometru i sprawdzanie sobie samodzielnie w domu poziomu cukru we krwi.Okazalo sie ze wcale nie jest tak zle i "strach ma wielkie oczy",bo mierze teraz pare razy dziennie i podwyzszony wynik pojawil sie moze 4 razy(a sprawdzam juz ok 2 tyg trzy razy dziennie ),nie martw sie na zapas,najlepiej kup sobie taki sprzecik i od razu bedziesz spokojniejsza,bo bedziesz wiedziala co podnosi Ci ten cukier(tzn po jakim jedzeniu jest zawyzony),jakich produktow unikac.Bedzie dobrze,zazwyczaj wystarczy lekka modyfikacja diety,pozdrawiam.
Rina, jak już będziesz w tej poradni, to porozmawiaj o tym, że bierzesz tyroksynę. Problemy z cukrem są często nasilane przez przyjmowanie tego hormonu, może dla lekarza to będzie miało znaczenie.
Bardzo polecam Ci książkę Michela Montignaca "Jeść, aby schudnąć". To nie jest stricte o "diecie" odchudzającej, ale o bardzo zdrowym sposobie odżywiania dla osób z problemami zdrowotnymi (zwłaszcza hormonalnymi i związanych z cukrem). To idealne wskazówki żywieniowe dla Hashimotków i ciężarówek.
Pozdrawiam Was serdecznie :)
Bardzo polecam Ci książkę Michela Montignaca "Jeść, aby schudnąć". To nie jest stricte o "diecie" odchudzającej, ale o bardzo zdrowym sposobie odżywiania dla osób z problemami zdrowotnymi (zwłaszcza hormonalnymi i związanych z cukrem). To idealne wskazówki żywieniowe dla Hashimotków i ciężarówek.
Pozdrawiam Was serdecznie :)
Rina - najpierw zrób test obciążenia 75g glukozy, dopiero na jego podstawie rozpoznaje się cukrzyce ciężarnych. I zapisz się do poradni Patologii Ciąży, bo teraz w takiej poradni powinna być prowadzona Twoja ciąża (oczywiście, jeśli rozpoznanie sie potwierdzi). Polecam tą w Przychodni w Szpitalu na Zaspie - sama tam chodzę.
poradnia na klinicznej dla kobiet w ciazy z cukrzyca jest nieczynna bo lekarka jest na macierzynskim i ten caly profesor ze dopoki nie wroci lekarka to bedzie zamknieta...
wiem bo dzwonilam i bylam tam...
ale mozesz sprawdzic bo moze sie cos zmienilo niewiem...
jezeli bedzie nieczynna nadal to polecam doktora WOLNIKA przyjmuje w poradni kolo akademi medycznej ta poradnia nazywa sie bodajrze "poradnia diabetologiczna i chorob cisnienia" znajduje sie kolo bramy glownej po lewej stronie w takiej ala willi chyba zolty budynek...
teraz mam tam wizyte 22.02...
podejrzewam ze i takie cukrzyce leczy bo duzo tam kobiet w ciazy ale nie jestem pewna bo ja mam cukrzyce od 8 lat...
wiem bo dzwonilam i bylam tam...
ale mozesz sprawdzic bo moze sie cos zmienilo niewiem...
jezeli bedzie nieczynna nadal to polecam doktora WOLNIKA przyjmuje w poradni kolo akademi medycznej ta poradnia nazywa sie bodajrze "poradnia diabetologiczna i chorob cisnienia" znajduje sie kolo bramy glownej po lewej stronie w takiej ala willi chyba zolty budynek...
teraz mam tam wizyte 22.02...
podejrzewam ze i takie cukrzyce leczy bo duzo tam kobiet w ciazy ale nie jestem pewna bo ja mam cukrzyce od 8 lat...
hej, ja tez jestem swiezo po krzywej cukrowej,
jakis czas temu robilam 50g i po godz mialam 140,
lekarz kazal powtorzyc z dawka 75g, po godz mialam 167 a po dwoch 124, czyli musze uwazac na ten cukier ale cukrzycy nie ma, tak jak napisala piri, wazne by po godz nie przekroczylo 180 a po dwoch 140!
pmagdaleno, mysle ze lekarz powie ci ze musisz stosowac diete i bedzie oki, po prostu-mniej cukru:) bedzie dobrze, zobaczysz:)
jakis czas temu robilam 50g i po godz mialam 140,
lekarz kazal powtorzyc z dawka 75g, po godz mialam 167 a po dwoch 124, czyli musze uwazac na ten cukier ale cukrzycy nie ma, tak jak napisala piri, wazne by po godz nie przekroczylo 180 a po dwoch 140!
pmagdaleno, mysle ze lekarz powie ci ze musisz stosowac diete i bedzie oki, po prostu-mniej cukru:) bedzie dobrze, zobaczysz:)
Boze drogi kobieto , nie możesz byc taka nieodpowiedzialna - idz na to USG i nie czytaj więcej juz o powikłaniach ................ nawet jesli bedziesz miała cukrzyce ciazową to jesli bedziesz pod kontrolą lekarza dziecko urodzi sie zdrowe zanm wiele mam ktore tez miały wysoki cukier (sama w ciazy miałam cukier w górnej granicy - synek urodził sie zdrowy ), nie panikuj bo nie jest zaden powód do paniki a tym bardziej rozpaczania.
na to jest jedna rada... przestan czytac takie informacje!!!
skoro juz teraz widzisz ze masz wysoki cukier to sama ogranicz jego spozywanie, Magda a najwazniejsze jest dobre nastawienie i sampoczucie:)przeciez maluszek wyczuwa twoje nastroje i czuje sie tak samo, podejdz do sprawy rozsadnie-przeciez taka wlasnie jestes:)))
skoro juz teraz widzisz ze masz wysoki cukier to sama ogranicz jego spozywanie, Magda a najwazniejsze jest dobre nastawienie i sampoczucie:)przeciez maluszek wyczuwa twoje nastroje i czuje sie tak samo, podejdz do sprawy rozsadnie-przeciez taka wlasnie jestes:)))
Ty sie moim zdaniem za bardzo stresujesz. Takie wady o jakich piszesz i zreszta kazde inne moga sie zdarzyc nawet calkiem zdrowym kobietom. Czasami nie ma sie wplywu na to czy dziecko bedzie zdrowe czy nie, bo mozna dbac o siebie cala ciaze i przy porodzie dopiero moga nastapic jakies komplikacje, wiec na zapas nie ma sie co martwic. Mysl pozytywnie, dbaj o siebie, jak dotad dziecko jest zdrowe i nic lekarze u niego nie wykryli wiec po co ciagle przywolujesz zle mysli? Niepotrzebna Ci ta dawka stresu, ciesz sie przyszlym macierzynstwem :) wiecej optymizmu i usmiechu
pmagdaleno , wywal albo schowaj gdzieś głeboko wszytkie ksiazki o ciązy , powikłaniach itp , nie grzeb w internecie w poszukiwaniu kolejnych chorób dziecka i mozliwych wad - to zle wpływa na ciebie a tym bardziej na twoje dziecko. Ogladaj tylko ładne bobaski i relaksuj się inaczej oszalejesz do końca ciązy
Magda, przyjadę do Ciebie, odetnę Ci kabel od neta, wywalę wszelkie książki i pisma przez okno i może się uspokoisz!!!!!!!:)))))cały czas Ci piszę kochana, żebyś przestała się zadręczać, bo własnie tym robisz największą krzywdę!!sama sobie wkręcasz kobito całkiem niepotrzebnie!!wodogłowie????!!!!!już do końca oszalałaś:)))))byłyby już symptomy wcześniej tych nieprawidłowości, o których piszesz, a Ty szalona wymyślasz!!!głowa do góry, uspokój się i zacznij cieszyć ciążą, to będzie dla Ciebie najlepsze lekarstwo:))
dobrze, ale wiesz, że jak ja przyjadę to bedzie magiel Twojej głowy, żebyś przestała świrowac, bo inaczej na sreberko będę musiała do Ciebie jeździć:)))))))))))))))))))
idź na to cholerne usg!!!!!!!!!!!!!!!! bo potem będziesz schizować, że nie poszłaś i może coś jest nie tak:))))
to ma być to usg u Preisa?
idź na to cholerne usg!!!!!!!!!!!!!!!! bo potem będziesz schizować, że nie poszłaś i może coś jest nie tak:))))
to ma być to usg u Preisa?
PMAGDALENO, IDZ KONIECZNIE NA TO USG !!!!!!! dlaczego miałabys nie iść - to najgłupsza rzecz jaką mozna zrobic nie iść na usg ze strachu , ze cos sie okaże nie tak ...ja przed kazdym usg czułam niepokój tak to jest wiem o tym . Masz stosowac się do zaleceń lekarzy, robic zlecone badania , nie czytac głupot w internecie i nie nakręcac się niepotrzebnie. Masz poprostu zrobic wszytsko dla spokoju swojego i dziecka i dbac o siebie powójnie a napewno wszytko bedzie dobrze. Musi byc ! Pozdr
ojjj madzia...na twoim miejscu marwtiłabym sie u swój tyłek....bo jak wszystkie Ci nakopiemy to te złe myśli Ci od razu przejdą :)
największą krzywdę jaką teraz robisz dziecku to twój ciągły stres....a stres podwyższa tez cukier kochana. Sama miałam za duże wyniki i mierze cukier od paru tygodniu 3 razy dziennie i stosuje dietke dla cukrzyków.
I nie czytaj o jakiś chorobach bo to głupota...moi lekarze by Cie ochrzanili jakbyś powiedziała że takie cos czytałas.
Trzustka dziecka zbija ten cukier....dopiero jakby był bardzo wysoki cukier to sie odkłada na organach dziecka tłuszczyk bo malec sobei nie radzi z przetwarzaniem a Ty aż tak wielkiego nie masz....i z resztą już masz wykryte więc teraz odpowiednia dieta na pewno wszystko załatwi. Na e-mama mamy też majóweczki co biorą insuline żeby cukier zbić...i ich maleństwa rozwiajają się dobrze :)
głowa do góry i leć na USG....przynajmniej się uspokoisz że wszystko jest w proządku bo na pewno tak będzie :)
największą krzywdę jaką teraz robisz dziecku to twój ciągły stres....a stres podwyższa tez cukier kochana. Sama miałam za duże wyniki i mierze cukier od paru tygodniu 3 razy dziennie i stosuje dietke dla cukrzyków.
I nie czytaj o jakiś chorobach bo to głupota...moi lekarze by Cie ochrzanili jakbyś powiedziała że takie cos czytałas.
Trzustka dziecka zbija ten cukier....dopiero jakby był bardzo wysoki cukier to sie odkłada na organach dziecka tłuszczyk bo malec sobei nie radzi z przetwarzaniem a Ty aż tak wielkiego nie masz....i z resztą już masz wykryte więc teraz odpowiednia dieta na pewno wszystko załatwi. Na e-mama mamy też majóweczki co biorą insuline żeby cukier zbić...i ich maleństwa rozwiajają się dobrze :)
głowa do góry i leć na USG....przynajmniej się uspokoisz że wszystko jest w proządku bo na pewno tak będzie :)
Aghata ze staniczkiem bedzie ciężko bo jest idealnie dopasowany
USg ide zrobic i będzie dobrze
a teraz mi możecie nakopac i możecie krzyczeć.
wynik 119 przy normie do 140 okazało sie ze pierwszy wynik był przekłamany po chorobie i glukometr tez przekłamuje
Mam tylko pilnowac cukru i nie martwic sie na zapas.
Dziewczyny sorrki mozecie krzyczeć nalezy mi się
Dziekuje wam za wsparcie było mi potrzebne
USg ide zrobic i będzie dobrze
a teraz mi możecie nakopac i możecie krzyczeć.
wynik 119 przy normie do 140 okazało sie ze pierwszy wynik był przekłamany po chorobie i glukometr tez przekłamuje
Mam tylko pilnowac cukru i nie martwic sie na zapas.
Dziewczyny sorrki mozecie krzyczeć nalezy mi się
Dziekuje wam za wsparcie było mi potrzebne
pmagdaleno ja mam cukrzyce od 8 lat i przed ciaza mi sie rozregulowala cukry mialam rozne od niedocukrzenia czyli 50 do hiperglikemi czyli do 250 zawsze balam sie ze przez cukrzyce dzidzia bedzie chora ale na ostatnim usg wyszlo ze wszystko jest ok i nic mu nie dolega a od lekarza diabetologa dowiedzialam sie ze wysoki cukier szkodzi dziecku na poczatku ciazy chociaz teraz tez szkodzi ale juz nie tak bardzo jak na poczatku teraz tez mam rozne te cukry staram sie robic aby byl w normie ale co dam za duzo insuliny to spada bardzo jezeli zmiejszam to duzo rosnie do gory ale czesto jest tak ze przy stalej dawce mam dobry cukier to w jakis dzien mi nagle spadnie lub sie podniesie nawet przy tej stalej dawce...
nie wiem jak u innych kobiet cukrzykow chociaz lekaz mowil ze to norma ale jak ide na pobranie krwi to cukier mam ponad 200 chociaz jak wychodzilam to mialam 150 a jak przyszlam to tez okolo 150 a na wynikach duzy i cukier w moczu ale to moze byc nieswiadome bojenie sie pobrania bo ogulnie sie nie boje igiel ani pobran krwi ale widocznie to nieswiadomy strach lub stres...
udaj sie do diabetologa i on ci powie jaka diete masz stosowac i wszystko co potrzebne bedziesz wiedziec no i nie ma co sie martwic na zapas ja sie martwilam na poczatku ale teraz nie martwie sie ani nie stresuje bo bedzie co bedzie nawet jesli bedzie cos nie tak z dzidzia to i tak bedziemy ja kochac bo to nasze serduszko...

nie wiem jak u innych kobiet cukrzykow chociaz lekaz mowil ze to norma ale jak ide na pobranie krwi to cukier mam ponad 200 chociaz jak wychodzilam to mialam 150 a jak przyszlam to tez okolo 150 a na wynikach duzy i cukier w moczu ale to moze byc nieswiadome bojenie sie pobrania bo ogulnie sie nie boje igiel ani pobran krwi ale widocznie to nieswiadomy strach lub stres...
udaj sie do diabetologa i on ci powie jaka diete masz stosowac i wszystko co potrzebne bedziesz wiedziec no i nie ma co sie martwic na zapas ja sie martwilam na poczatku ale teraz nie martwie sie ani nie stresuje bo bedzie co bedzie nawet jesli bedzie cos nie tak z dzidzia to i tak bedziemy ja kochac bo to nasze serduszko...