Widok

Złe wyniki - cukrzyca ciężarnych

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej laski, czy któraś z Was miała złe wyniki na obciążenie glukozą 50 g, u mnie wynik 167:(

Czy macie jakiegoś dobrego diabetologa w Gdańsku? Jakie badania mam zrobić dodatkowo przed wizytą?

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hej,ja tez mialam niezbyt dobry wynik na obciazenie glukoza,bo 156,lekarz polecil mi zakup glukometru i sprawdzanie sobie samodzielnie w domu poziomu cukru we krwi.Okazalo sie ze wcale nie jest tak zle i "strach ma wielkie oczy",bo mierze teraz pare razy dziennie i podwyzszony wynik pojawil sie moze 4 razy(a sprawdzam juz ok 2 tyg trzy razy dziennie ),nie martw sie na zapas,najlepiej kup sobie taki sprzecik i od razu bedziesz spokojniejsza,bo bedziesz wiedziala co podnosi Ci ten cukier(tzn po jakim jedzeniu jest zawyzony),jakich produktow unikac.Bedzie dobrze,zazwyczaj wystarczy lekka modyfikacja diety,pozdrawiam.
A chodziłaś do diabetologa?

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
Rina, wówczas robi się chyba 75g.

no właśnie, za tydzień sobie pójdę na te 75 g

jest we Wrzeszczu gdzieś koło Klinicznej przychodnia dla cukrzyków, można tam tanio kupić glukometr, tam też są lekarze, moja mama tam chodzi

o, znalazłam:

Poradnia Patologii Ciąży
telefon: (58) 349 34 68
adres: ul. Klinczna 1a, 80-402 Gdańsk

W poradni wyodrębniona jest poradania dla kobiet z cukrzycą i cukrzycą ciążową

Dzięki Kochana, a możesz mnie nakierować gdzie to jest, tzn. koło czego;)

z tego co się orientuję to jest to na terenie szpitala, na parterze chyba, ale najlepiej zadzwonić, ja tam osobiście nigdy nie byłam

bylam w poradni diabetologicznej na Hallera (naprzeciw szpitala na Klinicznej)
Rina, jak już będziesz w tej poradni, to porozmawiaj o tym, że bierzesz tyroksynę. Problemy z cukrem są często nasilane przez przyjmowanie tego hormonu, może dla lekarza to będzie miało znaczenie.

Bardzo polecam Ci książkę Michela Montignaca "Jeść, aby schudnąć". To nie jest stricte o "diecie" odchudzającej, ale o bardzo zdrowym sposobie odżywiania dla osób z problemami zdrowotnymi (zwłaszcza hormonalnymi i związanych z cukrem). To idealne wskazówki żywieniowe dla Hashimotków i ciężarówek.

Pozdrawiam Was serdecznie :)
a może to tam, gdzie pisze madziarka, sama już nie wiem...moja mama nie ma pamięci do ulic więc nie wie, czy to kliniczna czy hallera...wiem tylko tyle, że to koło szpitala...

Rina - najpierw zrób test obciążenia 75g glukozy, dopiero na jego podstawie rozpoznaje się cukrzyce ciężarnych. I zapisz się do poradni Patologii Ciąży, bo teraz w takiej poradni powinna być prowadzona Twoja ciąża (oczywiście, jeśli rozpoznanie sie potwierdzi). Polecam tą w Przychodni w Szpitalu na Zaspie - sama tam chodzę.

Dziękuję dziewczynki, co do tej ksiażki polecanej przez Agathę, to już ją nabyłam i pięknie ozdabia pólkę;) Czas do niej zajrzeć;)

U mnie ozdabiają półki chyba ze cztery książki Montignaca... Niestety, mój rekord to miesiąc ścisłego przestrzegania tych zasad...

Ale niektóre rzeczy wchodzą już w nawyk - np. nigdy już nie siegam po kukurydzę czy buraczki jako "zdrowe warzywko".
w ogóle ze wszystkim trzeba uważać, zwłaszcza na sól. Ja myślałam, ze miód taki zdrowy i codziennie sobie ostatnimi czasy serwowałam. Polecane sa tez bardzo płatki owsiane.

a co jest nie tak z burakami?

Mocno podwyższają poziom cukru we krwi... Prawie, jakbyś łyżkę cukru zjadła :) Tak samo kukurydza.

Poczytaj o indeksie glikemicznym (IG).
niedobrze, ja jem buraczki dwa razy na tydzień /więcej by mi zbrzydło/ bo mają dużo żelaza a tego mi brakuje, samymi tabletkami nie nadrobię niedoboru a mam niski poziom nawet mimo tego, że biore żelazo w tabletkach

Madziorek chyba chodzi o dużą zawartość cukru

poradnia na klinicznej dla kobiet w ciazy z cukrzyca jest nieczynna bo lekarka jest na macierzynskim i ten caly profesor ze dopoki nie wroci lekarka to bedzie zamknieta...
wiem bo dzwonilam i bylam tam...
ale mozesz sprawdzic bo moze sie cos zmienilo niewiem...
jezeli bedzie nieczynna nadal to polecam doktora WOLNIKA przyjmuje w poradni kolo akademi medycznej ta poradnia nazywa sie bodajrze "poradnia diabetologiczna i chorob cisnienia" znajduje sie kolo bramy glownej po lewej stronie w takiej ala willi chyba zolty budynek...
teraz mam tam wizyte 22.02...
podejrzewam ze i takie cukrzyce leczy bo duzo tam kobiet w ciazy ale nie jestem pewna bo ja mam cukrzyce od 8 lat...

W ktorym tygodniu powinno sie robic ten test???

Najlepiej pomiędzy 23 a 28tyg. ciąży.

dzieki dobra kobieto :)))

No i zrobilam test! Wyszlo mi po obciazeniu 75 g (lekarka pominela 50 g)139! Chyba moze byc, jak myslicie???

Cukrzycę rozpoznajemy jeżeli przynajmniej jedna wartość glikemii przekracza podane normy : 105 mg% na czczo, po obciążeniu 75g po jednej godzinie 180 mg% i po 2 godzinach - 140 mg %.

Czyli mieścisz się w granicach normy, lepiej pogadaj z lekarzem

No wlasnie tak blisko granicy :( Do lekarza ide we wtorek i zobaczymy, co powie.
Dzieki :)

Dzieki Piri

dziewczyny ja tez mam wysoki cukier i to sporo nie boicie sie o dziecko ?
ja wyczytałam ze moze miec wady układu nerwowego

Jaki mialas wynik?

po 50mg 160
na 75mg jeszcze czekam

jestem przerazona ciągle coś boje sie nawet isc na usg dzisiaj

No to faktycznie wysoki, ale pamietaj, ze te wyniki robi sie po to, zeby zapobiec ewentualnym nieprawidlowosciom. Lekarz pokieruje Cie co i jak masz robic, zeby bylo dobrze. A na usg idz koniecznie, bo bez sensu jest zyc w nieswiadomosci. Kontrola musi byc.

boje sie tego usg nie pójde nie mam juz siły

6 lat czekałam na ta mała istostke a teraz wolałabym byc bezpłodna.
wiem to złe co mówie ale tak teraz czuje

Cała ciąże pod górę zastanawiam sie co ja złego zrobiłam ?

a co jak urodzi sie chore ? co ja wtedy zrobię?

hej, ja tez jestem swiezo po krzywej cukrowej,
jakis czas temu robilam 50g i po godz mialam 140,

lekarz kazal powtorzyc z dawka 75g, po godz mialam 167 a po dwoch 124, czyli musze uwazac na ten cukier ale cukrzycy nie ma, tak jak napisala piri, wazne by po godz nie przekroczylo 180 a po dwoch 140!
pmagdaleno, mysle ze lekarz powie ci ze musisz stosowac diete i bedzie oki, po prostu-mniej cukru:) bedzie dobrze, zobaczysz:)

a te wady u dzieci ?
czytałam i jestem przerazona zwlaszcza tym ze moze miec wade ukladu nerwowego lub wodogłowie

Boze drogi kobieto , nie możesz byc taka nieodpowiedzialna - idz na to USG i nie czytaj więcej juz o powikłaniach ................ nawet jesli bedziesz miała cukrzyce ciazową to jesli bedziesz pod kontrolą lekarza dziecko urodzi sie zdrowe zanm wiele mam ktore tez miały wysoki cukier (sama w ciazy miałam cukier w górnej granicy - synek urodził sie zdrowy ), nie panikuj bo nie jest zaden powód do paniki a tym bardziej rozpaczania.
na to jest jedna rada... przestan czytac takie informacje!!!
skoro juz teraz widzisz ze masz wysoki cukier to sama ogranicz jego spozywanie, Magda a najwazniejsze jest dobre nastawienie i sampoczucie:)przeciez maluszek wyczuwa twoje nastroje i czuje sie tak samo, podejdz do sprawy rozsadnie-przeciez taka wlasnie jestes:)))

nie potrafie sie uspokoic a cukru nie spozywam od poczatku ciązy więc wogóle ten podwyrzszony poziom nie jest dobry

Ty sie moim zdaniem za bardzo stresujesz. Takie wady o jakich piszesz i zreszta kazde inne moga sie zdarzyc nawet calkiem zdrowym kobietom. Czasami nie ma sie wplywu na to czy dziecko bedzie zdrowe czy nie, bo mozna dbac o siebie cala ciaze i przy porodzie dopiero moga nastapic jakies komplikacje, wiec na zapas nie ma sie co martwic. Mysl pozytywnie, dbaj o siebie, jak dotad dziecko jest zdrowe i nic lekarze u niego nie wykryli wiec po co ciagle przywolujesz zle mysli? Niepotrzebna Ci ta dawka stresu, ciesz sie przyszlym macierzynstwem :) wiecej optymizmu i usmiechu

Ale cukier to weglowodany-ziemniaki, biale pieczywo, bialy ryz, soki owocowe. Trzeba zmodyfikowac diete, a jesli to nie pomoze, to sa poradnie, ktore prowadza ciaze kobiet z cukrzyca. Mam kolezanke, ktora ma te prawdziwa-nie ciazowa cukrzyce. Maly jest zdrowy i w lutym skonczyl 4 lata!!!

pmagdaleno , wywal albo schowaj gdzieś głeboko wszytkie ksiazki o ciązy , powikłaniach itp , nie grzeb w internecie w poszukiwaniu kolejnych chorób dziecka i mozliwych wad - to zle wpływa na ciebie a tym bardziej na twoje dziecko. Ogladaj tylko ładne bobaski i relaksuj się inaczej oszalejesz do końca ciązy
dzieki dziewczyny a ja tak lubie ziemniaki i tonami je wcinam

dla dziecka przestane ale niech bedzie zdrowe

Dokladnie! Dziecko bedzie zdrowe i koniec kropka, nie ma innej mozliwosci :)

Dzieki dziewczyny kochane jestescie chciałabym miec chociaz troszke tej wiary co wy i mój mąż ale jej nie mam mimo moich starań

Magda, przyjadę do Ciebie, odetnę Ci kabel od neta, wywalę wszelkie książki i pisma przez okno i może się uspokoisz!!!!!!!:)))))cały czas Ci piszę kochana, żebyś przestała się zadręczać, bo własnie tym robisz największą krzywdę!!sama sobie wkręcasz kobito całkiem niepotrzebnie!!wodogłowie????!!!!!już do końca oszalałaś:)))))byłyby już symptomy wcześniej tych nieprawidłowości, o których piszesz, a Ty szalona wymyślasz!!!głowa do góry, uspokój się i zacznij cieszyć ciążą, to będzie dla Ciebie najlepsze lekarstwo:))
@gnieszka ty wiesz że chce sie cieszyc nawet wczoraj kupilam rzeczy małemu pierwsze, cieszyłam sie ze dowiem sie jaka płec a teraz nawet na USg nie idę

A ty przyjedź i nakop mi do d..... moze mi bedzie lepiej ale najpierw sie wypłacze tobie na kolanie

dobrze, ale wiesz, że jak ja przyjadę to bedzie magiel Twojej głowy, żebyś przestała świrowac, bo inaczej na sreberko będę musiała do Ciebie jeździć:)))))))))))))))))))

idź na to cholerne usg!!!!!!!!!!!!!!!! bo potem będziesz schizować, że nie poszłaś i może coś jest nie tak:))))

to ma być to usg u Preisa?
PMAGDALENO, IDZ KONIECZNIE NA TO USG !!!!!!! dlaczego miałabys nie iść - to najgłupsza rzecz jaką mozna zrobic nie iść na usg ze strachu , ze cos sie okaże nie tak ...ja przed kazdym usg czułam niepokój tak to jest wiem o tym . Masz stosowac się do zaleceń lekarzy, robic zlecone badania , nie czytac głupot w internecie i nie nakręcac się niepotrzebnie. Masz poprostu zrobic wszytsko dla spokoju swojego i dziecka i dbac o siebie powójnie a napewno wszytko bedzie dobrze. Musi byc ! Pozdr
tak USg u Preisa boje sie o szyjke i o dziecko

Madzia na usg marsz !!!! raz raz raz

idzcie za mnie
ja nie ide

ojjj madzia...na twoim miejscu marwtiłabym sie u swój tyłek....bo jak wszystkie Ci nakopiemy to te złe myśli Ci od razu przejdą :)
największą krzywdę jaką teraz robisz dziecku to twój ciągły stres....a stres podwyższa tez cukier kochana. Sama miałam za duże wyniki i mierze cukier od paru tygodniu 3 razy dziennie i stosuje dietke dla cukrzyków.
I nie czytaj o jakiś chorobach bo to głupota...moi lekarze by Cie ochrzanili jakbyś powiedziała że takie cos czytałas.
Trzustka dziecka zbija ten cukier....dopiero jakby był bardzo wysoki cukier to sie odkłada na organach dziecka tłuszczyk bo malec sobei nie radzi z przetwarzaniem a Ty aż tak wielkiego nie masz....i z resztą już masz wykryte więc teraz odpowiednia dieta na pewno wszystko załatwi. Na e-mama mamy też majóweczki co biorą insuline żeby cukier zbić...i ich maleństwa rozwiajają się dobrze :)

głowa do góry i leć na USG....przynajmniej się uspokoisz że wszystko jest w proządku bo na pewno tak będzie :)

Ja na swoje USG chodzę! Ostatnio pół ciała mi wymazali tym żelem, ręcznik plus papierowy podkład z kozetki mi do wycierania nie wystarczyły i wyszłam na mróz cała mokra i klejąca :) Za Ciebie już nie pójdę! Ale zawsze możemy zrobić gromadny nalot i Cię zanieść :)
Dziewczyny przydałoby sie kopniak od was

Agatha a od ciebie to juz na pierwszym miejscu od kiedy pamietam zawsze mnie stawiałas na nogi.
Jest mi ciężko i będę chyba pisała jak bede miala doła zamiast zamykac sie w sobie i płakac bo wy mi pomagacie

nad USg się zastanowię

dobra laski ona znowu kombinuje.....to gdzie ją dorwiemy na te kopniaki ? macie jakaś linke w domu zeby ją zwiazac i doprowadzić na to USG ?

hihi

idz na to USG bo jak nie pójdziesz to dopiero sobie narobisz biedy i prosze cie zachowuj sie jak odpowiedzialna matka , juz sie martie co bedzie jak sie dzieciaczek urodzi ......... nie mozesz tak panikowac kochana musisz zachowac zimna krew - czas najwyzszy sie tego nauczyc
Ty masz doła! No nie, teraz to już nie tylko kopniak Ci się należy, teraz to zasługujesz na strzał zapięciem od stanika!

Kurde, jest w ciąży cholera i jeszcze marudzi! Zobaczysz, zabierzemy Ci po urodzeniu to Twoje śliczne zdrowe maleństwo i rozlosujemy pośród niepłodnych forumek!

:D
dobre!!!!!!!!!!!!!:)))))))))))))))
Aghata ze staniczkiem bedzie ciężko bo jest idealnie dopasowany

USg ide zrobic i będzie dobrze

a teraz mi możecie nakopac i możecie krzyczeć.
wynik 119 przy normie do 140 okazało sie ze pierwszy wynik był przekłamany po chorobie i glukometr tez przekłamuje

Mam tylko pilnowac cukru i nie martwic sie na zapas.

Dziewczyny sorrki mozecie krzyczeć nalezy mi się

Dziekuje wam za wsparcie było mi potrzebne

E tam, zaraz krzyczeć. Ja jestem znana specjalistka, umiem strzelić nawet z dopasowanego obwodu :D Nie wymigasz się!

A przy krzywej cukrowej zazwyczaj każą pobierać krew z żyły, glukometr z jakiegos powodu do tego się nie nadaje.
Teraz mi tez to powiedzieli
ale sie uspokoiłam

Aghata ale jak bedziesz strzelac z tego stanika to mi nie rozciagnij obwodu bo jest idealny i cudny

To bądź grzeczna!
Obiecuję

oj magdalena tyle zamartwiania na zapas
powodzenia na usg i daj znac co u maluszka
tez przed kazdym usg panikuje, taka chyba natura czlowieka

no dam znac ale późnym wieczorem bo musze do PZu podjechac jeszcze

pmagdaleno ja mam cukrzyce od 8 lat i przed ciaza mi sie rozregulowala cukry mialam rozne od niedocukrzenia czyli 50 do hiperglikemi czyli do 250 zawsze balam sie ze przez cukrzyce dzidzia bedzie chora ale na ostatnim usg wyszlo ze wszystko jest ok i nic mu nie dolega a od lekarza diabetologa dowiedzialam sie ze wysoki cukier szkodzi dziecku na poczatku ciazy chociaz teraz tez szkodzi ale juz nie tak bardzo jak na poczatku teraz tez mam rozne te cukry staram sie robic aby byl w normie ale co dam za duzo insuliny to spada bardzo jezeli zmiejszam to duzo rosnie do gory ale czesto jest tak ze przy stalej dawce mam dobry cukier to w jakis dzien mi nagle spadnie lub sie podniesie nawet przy tej stalej dawce...
nie wiem jak u innych kobiet cukrzykow chociaz lekaz mowil ze to norma ale jak ide na pobranie krwi to cukier mam ponad 200 chociaz jak wychodzilam to mialam 150 a jak przyszlam to tez okolo 150 a na wynikach duzy i cukier w moczu ale to moze byc nieswiadome bojenie sie pobrania bo ogulnie sie nie boje igiel ani pobran krwi ale widocznie to nieswiadomy strach lub stres...
udaj sie do diabetologa i on ci powie jaka diete masz stosowac i wszystko co potrzebne bedziesz wiedziec no i nie ma co sie martwic na zapas ja sie martwilam na poczatku ale teraz nie martwie sie ani nie stresuje bo bedzie co bedzie nawet jesli bedzie cos nie tak z dzidzia to i tak bedziemy ja kochac bo to nasze serduszko...

image

jak będzie jeszcze potrzeba zanieść gdzieś madzię albo ją "kopnąć", to ja się do Was przyłączam dziewczyny :)
Dzidzia będzie zdrowa i kochana! i kropka
dzidzia zdrowa dzieki

no widzisz!!!!!!!i po co bylo tyle ''glupiego'' gadania??
magda, rozumiem ze sie martwisz a kazdy drobizag rosnie do rangi wieeelkiego problemu, no ale teraz to juz chyba wlaczylas pozytywne myslenie co?:)

a poza tym... czy znasz juz plec? czy zmiana koloru suwaczka cos oznacza:)?

tak oznacza

Ja tez mam podejrzenie cukrzycy ciążowej, więc mój gin polecił mi poradnie diabetologiczną w przychodni przyszpitalnej szpitala wojewódzkiego, ul. Powstańców Warszawskich, 058-302-30-31. Przyjmuje tam bardzo sympatyczna lekarka, nazwisko chyba Ostojska, naprawdę polecam

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

do góry