Widok

Złe wyniki - cukrzyca ciężarnych

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej laski, czy któraś z Was miała złe wyniki na obciążenie glukozą 50 g, u mnie wynik 167:(

Czy macie jakiegoś dobrego diabetologa w Gdańsku? Jakie badania mam zrobić dodatkowo przed wizytą?

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
poradnia na klinicznej dla kobiet w ciazy z cukrzyca jest nieczynna bo lekarka jest na macierzynskim i ten caly profesor ze dopoki nie wroci lekarka to bedzie zamknieta...
wiem bo dzwonilam i bylam tam...
ale mozesz sprawdzic bo moze sie cos zmienilo niewiem...
jezeli bedzie nieczynna nadal to polecam doktora WOLNIKA przyjmuje w poradni kolo akademi medycznej ta poradnia nazywa sie bodajrze "poradnia diabetologiczna i chorob cisnienia" znajduje sie kolo bramy glownej po lewej stronie w takiej ala willi chyba zolty budynek...
teraz mam tam wizyte 22.02...
podejrzewam ze i takie cukrzyce leczy bo duzo tam kobiet w ciazy ale nie jestem pewna bo ja mam cukrzyce od 8 lat...

W ktorym tygodniu powinno sie robic ten test???

Najlepiej pomiędzy 23 a 28tyg. ciąży.

dzieki dobra kobieto :)))

No i zrobilam test! Wyszlo mi po obciazeniu 75 g (lekarka pominela 50 g)139! Chyba moze byc, jak myslicie???

Cukrzycę rozpoznajemy jeżeli przynajmniej jedna wartość glikemii przekracza podane normy : 105 mg% na czczo, po obciążeniu 75g po jednej godzinie 180 mg% i po 2 godzinach - 140 mg %.

Czyli mieścisz się w granicach normy, lepiej pogadaj z lekarzem

No wlasnie tak blisko granicy :( Do lekarza ide we wtorek i zobaczymy, co powie.
Dzieki :)

Dzieki Piri

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
dziewczyny ja tez mam wysoki cukier i to sporo nie boicie sie o dziecko ?
ja wyczytałam ze moze miec wady układu nerwowego

Jaki mialas wynik?

po 50mg 160
na 75mg jeszcze czekam

jestem przerazona ciągle coś boje sie nawet isc na usg dzisiaj

No to faktycznie wysoki, ale pamietaj, ze te wyniki robi sie po to, zeby zapobiec ewentualnym nieprawidlowosciom. Lekarz pokieruje Cie co i jak masz robic, zeby bylo dobrze. A na usg idz koniecznie, bo bez sensu jest zyc w nieswiadomosci. Kontrola musi byc.

boje sie tego usg nie pójde nie mam juz siły

6 lat czekałam na ta mała istostke a teraz wolałabym byc bezpłodna.
wiem to złe co mówie ale tak teraz czuje

Cała ciąże pod górę zastanawiam sie co ja złego zrobiłam ?

a co jak urodzi sie chore ? co ja wtedy zrobię?

hej, ja tez jestem swiezo po krzywej cukrowej,
jakis czas temu robilam 50g i po godz mialam 140,

lekarz kazal powtorzyc z dawka 75g, po godz mialam 167 a po dwoch 124, czyli musze uwazac na ten cukier ale cukrzycy nie ma, tak jak napisala piri, wazne by po godz nie przekroczylo 180 a po dwoch 140!
pmagdaleno, mysle ze lekarz powie ci ze musisz stosowac diete i bedzie oki, po prostu-mniej cukru:) bedzie dobrze, zobaczysz:)

a te wady u dzieci ?
czytałam i jestem przerazona zwlaszcza tym ze moze miec wade ukladu nerwowego lub wodogłowie

Boze drogi kobieto , nie możesz byc taka nieodpowiedzialna - idz na to USG i nie czytaj więcej juz o powikłaniach ................ nawet jesli bedziesz miała cukrzyce ciazową to jesli bedziesz pod kontrolą lekarza dziecko urodzi sie zdrowe zanm wiele mam ktore tez miały wysoki cukier (sama w ciazy miałam cukier w górnej granicy - synek urodził sie zdrowy ), nie panikuj bo nie jest zaden powód do paniki a tym bardziej rozpaczania.
na to jest jedna rada... przestan czytac takie informacje!!!
skoro juz teraz widzisz ze masz wysoki cukier to sama ogranicz jego spozywanie, Magda a najwazniejsze jest dobre nastawienie i sampoczucie:)przeciez maluszek wyczuwa twoje nastroje i czuje sie tak samo, podejdz do sprawy rozsadnie-przeciez taka wlasnie jestes:)))

nie potrafie sie uspokoic a cukru nie spozywam od poczatku ciązy więc wogóle ten podwyrzszony poziom nie jest dobry

Ty sie moim zdaniem za bardzo stresujesz. Takie wady o jakich piszesz i zreszta kazde inne moga sie zdarzyc nawet calkiem zdrowym kobietom. Czasami nie ma sie wplywu na to czy dziecko bedzie zdrowe czy nie, bo mozna dbac o siebie cala ciaze i przy porodzie dopiero moga nastapic jakies komplikacje, wiec na zapas nie ma sie co martwic. Mysl pozytywnie, dbaj o siebie, jak dotad dziecko jest zdrowe i nic lekarze u niego nie wykryli wiec po co ciagle przywolujesz zle mysli? Niepotrzebna Ci ta dawka stresu, ciesz sie przyszlym macierzynstwem :) wiecej optymizmu i usmiechu

Ale cukier to weglowodany-ziemniaki, biale pieczywo, bialy ryz, soki owocowe. Trzeba zmodyfikowac diete, a jesli to nie pomoze, to sa poradnie, ktore prowadza ciaze kobiet z cukrzyca. Mam kolezanke, ktora ma te prawdziwa-nie ciazowa cukrzyce. Maly jest zdrowy i w lutym skonczyl 4 lata!!!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie lepiej zrobić okulary? (75 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

catering w przedszkolu (66 odpowiedzi)

Kochani , Proszę Was o opinię dotyczącą jakości cateringu w przedszkolach Waszych dzieci. Moja...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry