Widok

mąka orkiszowa-pytanie

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
czy nadaje sie do wypiekow ciast tak jak tortowa?
czy uzywacie i do czego stosujecie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mieszam zwykłą mąkę z orkiszową albo z pełnoziarnistą. tylko,że z pełnoziarnistą ciasto jest cięższe i może się nie udać, ale zawsze trochę daję. a z orkiszowąjest ok. nic się nie dzieje.
też jestem ciekawa :)

póki co chleb piekę z mąki zwykłej(tortowej lub krupczatki) pomieszanej z razową lub grahamem :)

kupiłam też orkiszową - ale jeszcze nie próbowałam :P

zastanawiam się czy można ją dać do muffinek śniadaniowych? czy nie jest za ciężka?

kiedyś chyba widziałam przepis na naleśniki z mąki orkiszowej :P
znalazłam http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/skladniki/maka-orkiszowa-1120-1.html
przepisy na chleby, bułki, muffinki :) z mąką/z mąki orkiszowej :)

http://www.delima.pl/?module=Default&action=ContentController§ionId=268&parentId=54
"Zastosowanie
Zastosowanie mąki orkiszowej pozwala uzyskać intensywny aromat pieczywa i innych wypieków. Mąka ta świetnie nadaje się do naleśników, na zacierki, do zagęszczania sosów, wyrobu klusek i pierogów."
chcę upiec biszkopt z mąki orkiszowej ,słyszałam że się nie nadaje,ale czy ktoś próbował ?...
Oczywiście, że mąka orkiszowa nadaje się do wypieku biszkoptu. Od lat piekę ciasta na mąkach orkiszowych różnego typu, gotuję "orkiszowo" i wszystko wychodzi pyszne i zdrowe:)Może trafiłaś na felerną mąkę.
Pozdrawiam serdecznie
używam do wszystkiego, choć biszkoptu nie piekłam ;) Najczęściej mieszam z pszenną np. :)
Orkiszowa to też pszenna ;) ta z niskiego typu (630) nadaje się do wszystkiego. Ta mniej przemielona juz nie, raczej do chleba itp
ja kupuję 1000 i dodaję do ciasta pomieszaną z tortową ;)

i masz rację - to też pszenna :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry