Widok

Anemia w ciąży - jak sobie radzić, co jeść?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
jestem w 16 tc i morfologia wykazała anemię, hemoglobina poniżej dolnej granicy..dostałam tardyferon..obawiam się, że to może nie wystarczyć..co jeść, co jest naprawdę skuteczne aby poprawić wyniki? Sezon mało przyjazny na świeżą natkę pietruszki i zieleninę..raz czytam, że wątróbka jest najlepsza a zaraz, że zakazana w ciąży...co możecie polecić dobrego i skutecznego? macie jakieś sposoby?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
jak leżałam na oddziale patologii ciąży to lekarze polecali wołowinę i sok z buraczków :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Posadę w doniczce pietruszka - będziesz miała świeżą nagle - jest najlepsza na anemie - u mnie podzialala lepiej niż tardyferon...
Od zawsze miałam problemy z anemia, na początku ciąży znajoma poleciła suplementy - burak w tabletkach, od tego czasu zadnych problemów, anemia zniknęła. POLECAM!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Herbata z pokrzywy :)
Dużo warzyw- zwłaszcza zielonych i czerwonych, bo wit. C poprawia przyswajanie żelaza. Do tego standardowo, mięcho ;) Oprócz tego strączki, zwłaszcza soczewica, pestki dyni, suszone morele są super.
Świeżo wyciskane soki z buraków i pietruszki.
Wątróbka rzeczywiście nie polecana w ciąży. A więc wołowinka do tego jak wyżej koleżanka napisała soczewica, kasze, soja, fasola. Do tego w końcu i buraki, wszelkie zielone warzywa-jarmuż, sałata,natka pietruszki,korzen pietruszki,brokuł, szpinak, suszone śliwki i morele, pieczone ziemniak i kminek-zawiera go bardzo dużo. No i jaja, szczególnie zółtko.

Pamietaj, że łykajac tardyferon czy jakakolwiek tabl z zelazem czy jedzac te produkty nie powinno sie ich laczyc z nabiałem (mleko czy jogurt ok 2 godz po połknięciu tabletki).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Imię dla chłopca: Borys, Igor, Bruno, Miłosz? (34 odpowiedzi)

Wiem że wybór imienia to kwestia gustu i zadanie dla rodziców, ale może wyrazicie swoje zdanie?...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

do góry