Widok
Ja rodziłam na Klinicznej i pierwszego i drugiego dnia po porodzie na obchodzie Pani dr kazała zdjąć majtki i odchylić podkład - spojrzała i tyle (to był weekend) - na szczęście w poniedziałek na obchodzie z grupą studentów nie kazali już zdejmować majtek tylko brzuch naciskali i sprawdzali czy macica się obkurcza.
na klinicznej
na obchodzie lekarz oglądał krocze tzn zdejmowało się majtki i pokazywało:) czasami kilka sekudn przed wejściem lekarza wchodziła położna i mówiła proszę zdjąć majtki, bo idzie obchód:)
ja miałam cc wiec krocza nie pokazywałam tylko miejsce cięcia
oprócz tego pytali się jak się czuje i macali brzuch by sprawdzić czy macica się dobrze obkurcza
na obchodzie lekarz oglądał krocze tzn zdejmowało się majtki i pokazywało:) czasami kilka sekudn przed wejściem lekarza wchodziła położna i mówiła proszę zdjąć majtki, bo idzie obchód:)
ja miałam cc wiec krocza nie pokazywałam tylko miejsce cięcia
oprócz tego pytali się jak się czuje i macali brzuch by sprawdzić czy macica się dobrze obkurcza
Kiedyś czytałam przepiękną historię - wchodzi do sali na położnictwie facet w białym fartuchu, wszystkie kobitki zadzieraja koszulę, on wydaje z siebie "Hyyyyyy!", zatacza się w szoku i wypada z sali.
Był to elektryk, przyszedł coś naprawić...
Zaspowe "czy wszystko w porządku", to też jednak przegięcie, przynajmniej jedno badanie i spokojna rozmowa z lekarzem powinna być.
Był to elektryk, przyszedł coś naprawić...
Zaspowe "czy wszystko w porządku", to też jednak przegięcie, przynajmniej jedno badanie i spokojna rozmowa z lekarzem powinna być.
obchod to zwykla rozmowa jak czuje sie i ogladanie rany po CC, nikt w srodek mi nie zagladal, tylko pytaja sie jak krwawienie itp, natomiast przez 3 doby co 4h mierzeni tempki i cisnienia, plus rozdawanie przeciwbolowych srodkow i zelaza, bo mialam ostra anemie...
nawet o 6 rano przyszedl lekarz pobrac krew Blance, jak skonczyla sie fototerapia, aby tego samego dnia wypuiscic nas juz ze szpitala, dalej bardzo pilnowali, aby dziecko nie spalo z mama w szpitalu na lozku...tylko w tym lozeczku obok...samo
nawet o 6 rano przyszedl lekarz pobrac krew Blance, jak skonczyla sie fototerapia, aby tego samego dnia wypuiscic nas juz ze szpitala, dalej bardzo pilnowali, aby dziecko nie spalo z mama w szpitalu na lozku...tylko w tym lozeczku obok...samo
W Wejherowie codziennie zaglądali, technicznie wyglądało to tak, jak dziewczyny napisały, tzn- najpierw przychodzi położna i mówi, że za 10 minut obchód, pomagała posprzątać nam salę, wszystko musiało być czyściutkie i równiutko ułożone, a my bez majtek :)
Potem lekarz przychodził i sprawdzał, czy wszystko jest ok.
Potem lekarz przychodził i sprawdzał, czy wszystko jest ok.
Na Klinicznej było tak:
wchodzi oddziałowa i mówi zeby się przygotować na obchód, po czym wszystkie kobitki majty w dół i na łóżeczko. Do sali wchodzi lekarz położnik i ok.6-8 studentów. Każe pokazać krocze całej publiczności lekarskiej, po czym maca macice przez brzuch- jak się obkurcza, czasami któryś ze studentów też zmaca. Pyta jak samopoczucie.
[/url]
[/url]
wchodzi oddziałowa i mówi zeby się przygotować na obchód, po czym wszystkie kobitki majty w dół i na łóżeczko. Do sali wchodzi lekarz położnik i ok.6-8 studentów. Każe pokazać krocze całej publiczności lekarskiej, po czym maca macice przez brzuch- jak się obkurcza, czasami któryś ze studentów też zmaca. Pyta jak samopoczucie.

nooo mi za każdym razem zaglądali w majty, którcyh nie miałam ...tzn w krocze z tym wielgachnym materacem między nogami.
do tego oprócz ordynatora, kilka stażystów? chyba
ten chwytał ten wkład poporodowy szczypcami i luukał.
jezuuu słabo mi się zrobiło, jak to sobie przypomnę... bleee. tym bardziej że mnie tam bolało, a ten obchód stresował.
wejherowo
do tego oprócz ordynatora, kilka stażystów? chyba
ten chwytał ten wkład poporodowy szczypcami i luukał.
jezuuu słabo mi się zrobiło, jak to sobie przypomnę... bleee. tym bardziej że mnie tam bolało, a ten obchód stresował.
wejherowo
Mnie studenci nie przeszkadzali . Świadomie zdecydowałam się na kliniczny szpital - wiedziełam , że tam przyszła kadra lekarska się uczy. Zdenerwowałam się tylko , gdy pewna studentka 3 razy próbowała włożyć mi cewnik do cc. Poprosiłam położną żeby to zrobiła , bo bardzo bolesny była ta nauka :)
Na klinicznej wszystko tak jak wyżej dziewczyny pisały :)
Na klinicznej wszystko tak jak wyżej dziewczyny pisały :)
dopiszę tylko, ze jak ja leżałam to za oknem był remont i biegali po rusztowaniach a pewnego dnia uszczelniali okno podczas obchodu, miałyśmy taki ubaw, że bałysmy sie czy szwy nam nie popękają, nawet uwieczniłam nachylającego się do nas pana foto :-)
naprawdę w stanie po porodzie masz w poważaniu kto gdzie i ile razy dziennie będzie zagląda
czasami hasło idzie obchód ściągać majtki było np. 1,5 godz. przed faktem i tak sobie leżysz rozłożóna i czekasz a w między czasie dziecko najczęściej się budziło i było karmienie przewijanie, a co drzwi sięotwierały to "hyc" do łóżeczka rozłożyć nóżki
naprawdę w stanie po porodzie masz w poważaniu kto gdzie i ile razy dziennie będzie zagląda
czasami hasło idzie obchód ściągać majtki było np. 1,5 godz. przed faktem i tak sobie leżysz rozłożóna i czekasz a w między czasie dziecko najczęściej się budziło i było karmienie przewijanie, a co drzwi sięotwierały to "hyc" do łóżeczka rozłożyć nóżki
w wejherowie - wczesniej wchodzi pielegniarka i mówi żeby sciągnać majteczki i zostawic sam podkład bo lekarz na obchód idzie , lekarz przychodzi odchywa kołderke o zaglada bada uciska brzuch żeby ze srodka wszystko ładnie wypływało i szybko sie oczyszczało pyta o samopoczucie =] RAZ BYŁ Z DWOMA MŁODYMI STUDENTAMI ALE PO PORODZIE MASZ WSZYSTKO W DUPIE ZE ZMECZENIA I WSZYSTKO CI JEDNO KTO CI W KROCZE ZAGLADA =]]]]]