Widok

brzuszek ciazowy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
witam dziewczyny jestem w 3 msc ciazy i od paru dni zauwazylam ,ze rosnie mi brzuszek ...moje pytanie jest takie w ktorym msc zaczal Wam rosnac brzuszek i czy mozliwe jest aby u mnie tak szybko zaczal rosnac??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U każdego inaczej.... mój zaczął być widoczny- dla innych dopiero około 16-18 t.c, ja sama zauważyłam zmiany w jego wyglądzie od około 12 t.c :)
na to nie ma zadnej reguły.moj zaczal byc zauważalny dla otoczenia od 17 tygodnia.ale znam kobietki ktorym zaokrąglił sie wcześniej albo duzo później.to jest kwestia indywidualna.jak wiele zresztą innych w trakcie ciąży.
ja miałam brzuszek praktycznie od razu ... w 3 miesiacu już nie dał się nawet ukryć :) więc chociaz dzidziuś byłmaleńki wtedy, to jednak miejsca potrzebował juz dośc dużo :)
papilio1@op.pl
Ja też miałam widoczny odrazu, tak więc nie ma reguły.
na przełomie 5 i 6 miesiąca
też jestem w 3 miesiącu i widzę już zmiany, jest wyraźnie okrąglejszy i większy :)
na wadze narazie nie przybrałam, spodnie też narazie normalnie dopinam, ale brzuszek mi ponad nie wystaje :)
U każdej z dziewczyn brzuszek bedzie wyglądał inaczej no i w różnym etapie ciązy bedzie bardziej lub mniej widoczny.

Przy moim pierwszym dziecku brzuch zaczął rosnąć na przełomie 5-6 miesiąca, dodam że jestem osobą nie za tęgą i nie za szczupłą.
Po porodzie byłam zaskoczona ze moj synek urodził sie tak duży i że zmieścił sie w tak małym brzuchu. Tak wiec wielkosc brzuszka nie ma znaczenia.

Obecnie jestem w 4 mies ciąży i brzuch mam delikatnie okrąglutki. Już powoli nie moge dopiąć sie w dżinsach :) Bluzki robią sie za krótkie...ehh. Czas na zmianę odzieży na ciążową :D
u mnie koło 4 miesiąca zaczął się uwypuklać, teraz jest początek siódmego a niektórzy się mnie pytają, czy za chwilę nie będę rodzić... dużego brzuchola mam :) ale jestem z niego dumna i nie czuję się jak wieloryb na szczęście :) bo tylko brzuch mi urósł.
a ja jestem w 8tc i brzuch mi tak urósł i puchnie strasznie od 5tc. mam nadzieje że to się zatrzyma w końcu..
nie mam wymiotów ani nudności ale jem mniej niż przed ciążą i po południu i wieczorem generalnie tylko owoce i jogurty
pytałam gin ale mi powiedziała że to hormony i że każdy inaczej itd.
to nie jest jeszcze rosnący brzuszek.w pierwszych tygodniach brzuch wlasnie tak wyglada jakby urósł a jest po prostu wzdęty-to absolutnie normalne:)
hej,
mój utrzymywał się prawie niewidoczny gdzieś tak do 19 tyg.
Potem musiałam juz kupic sobie nowe spodnie :)
Jednak rzeczywiście nie ma na to żadnej reguły- koleżanka jest w 11 tyg. i już ciąza jest u niej widoczna, w zasadzie nawet nie tylko po brzuszku ale także po buzi.
no ja jestem w 21 tyg i trzeba się przyjżeć żeby coś zobaczyć:)
ja jak na suwaczku i wieczorami mam już spory. Rano jest lekko tylko zaokrąglony, ale w spodnie przed ciązy juz nie mieściałam się miesiąc temu.
U mnie brzuszek zaczęło być widać około 14t.c., ale w ubrania już wcześniej przestałam się mieścić. Tak jak piszą koleżanki, różnie z tym bywa. Jeśli jesteś drobna, możesz szybciej odczuwać rośnięcie brzuszka :)
jestem w 9 tyg i spodnie mi się już nie dopinają :/
ale ogólnie mam wagę sporo "nad", więc nie wiem czy to ciąża czy jednak ostatnie fanaberie jedzeniowe..
ja jestem w 23 tygodniu, póki co mieszczę się jeszcze w spodnie, które nosiłam przed ciążą, z jeansami troche gorzej, bo guzika juz nie zapnę

i chyba dopiero teraz brzuszek jest zauważalny.
hihi mi w 12 tc to ludzie zaczeli ustepowac miejsca w autobusach ;P więc wszystko jest ok ;)
hehe dobre:P Mi przez cala ciaze(poczatku nie liczę czyli powiedzmy od 5 do 9 miesiaca)ustapiono miejsce moze ze trzy razy a brzuchol wystawał na"2 metry" hehe.widac jeszcze za malo,moze jakby na kilometr wystwal to ktos by zechcial zauwazyc hehe.
A ja zauważyłam, że pierś i brzucho rośnie ale za to reszta jakby się wyciąga i wysmukla. Małe wszystko wysysa? ;D
hehe mi w ciazy schudł tyłek:D
:-) :-)
Z tym ustępowaniem miejsca to też jest bez sensu... Jest tak mała świadomość społeczna, że ludzie ustępują tylko jak widać duży brzuch, a nie liczą się z tym, że na początku ciąży też można się źle czuć.
O ile wogóle ustępują.Ja za każdym razem jak jadę tramwajem,zdarzyło się może parę razy,nikt mi miejsca nie ustapił,a jezdziłam od 6-8 miesiąca ciąży i brzuch było widać,siedzą młodzi i maja to w dupie,albo starsi,tam gdzie jest obrazek z pierwszeństwem,przeważnie w pierwszym wagonie,niestety starszych mi głupio wywalić z siedzenia.
a wlasnie starsi ludzie sa najgorsi w tej kwestii oraz tacy w wieku 40-50 lat a zwlaszcza kobiety!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! najszybciej ustepowali mi meżczyzni oraz mlodzież taka gimnazjalna:D A te wszystkie babcie oraz kobiety w srednim wieku to jedyne co potrafią,to patrzec wzrokiem zabijającym mówiącym:" ale sie wkopała...tragedia zyciowa...wspolczuje jej...biedna dziewczyna..itp.." Żałosne babska! A same dzieci mają!
ja współczuję tym kobietom, wczoraj u lekarza byłam świadkiem bardzo burzliwej rozmowy między paniami (w wieku lekko po 50'tce każda) o religii i kościele, a ja biedna, gryzłam się w język, żeby tylko żadnego dźwięku z siebie nie wydać ;P
na szczęście, jeżdżę samochodem, więc nie muszę przekonywać się o takiej obojętności
od nowego roku planowałam przesiąść się do skm-ki z oszczędności i żeby się więcej ruszać, chyba się zastanowię :/
HA w skm-kach jest najgorzej.... w autobusie to jeszcze ktos raczy ustąpić ale skm-ka to istne źródło obojętności..
Ech..dobrze ze jestem juz prawie rozpakowana i nie korzystam z zadnych srodków komunikacji...
a no i moglabym jeszcze dodac do tego stanie w kolejkach na poczcie czy w banku....-zero rekacji..chocby kolejka byla 5 kilometrowa to swoje trzeba odstac...
Niestety..jak ktos z domu nie wyniesie dobrego wychowania i kultury,to nic mu nie pomoże...
mi też już jest ciężko... w SKM raczej ustępują, ale to najczęściej panowie albo młodsza młodzież. W tramwajach kiepsko z tym. Najczęściej ludzie mają słuchawki na uszach, wzrok zwrócony w strone okna i udają, że nie widzą, że się męczę :/ A często ciężko złapać równowagę w takim kołyszącym się tramwaju.
Za to na uczelni wszyscy są wobec mnie bardzo w porządku!
Zgadzam się, w środkach komunikacji miejskiej rzadko kto ustąpi miejsca a na pewno nie zrobi tego stara niewychowana prukwa i jeszcze jak jedzie z koleżaneczką to potrafią obgadać, bo uważają, że im się wszystko należy.
otóż to! dlatego nie trawię tych wszystkich wrednych babć..zwlaszcza w autobusach czy na przychodniach..brrrr......Mohery jedne....:]
Dokładnie,jeszcze trzeba dodać kolejki w sklepach,trzeba stać,nikogo to nie obchodzi,nawet przez myśl by nie przeszło,że my w tak zaawansowanej ciąży szybko się męczymy,a jeszcze niektóre z nas mają inne dolegliwości ciążowe.A w tramwajach?gdy wchodzi ciężarna,ludzie nagle zaczynaja podziwiać widoki za oknem i nie ważne czy młodzi czy starsii,jak ktoś nie ma kultury,to nie wazne ile ma lat.
dokladnie tak to wyglada aniu.........-smutne ale prawdziwe:/
suma sumarum wnioskuję ze jedynymi osobami ktore wogole czasem reagują i wogóle normalnie patrzą na cieżarne i nawet sie czasem usmiechają są faceci:DDD Taka prawda. Oczywiscie nie ci starsi wiekiem ale tacy miedzy 30 a 40.
ja jak na razie spotykam się z życzliwymi ludźmi, codziennie dojeżdżałąm do pracy tramwajem i kolejką i nigdy nie zdażyło się by mi ktos nie ustąpił, jesli nie zanlazłam miejsca, i nastolatki, i kobiety i mężczyźni, może tak trafiałam fajnie, nie mogę narzekać na znieczulicę :)
papilio1@op.pl
wyjątki zawsze sie zdarzają... :)Szkoda ze jest ich tak mało.
ehhh sklepy.... nie wiem czy kiedykolwiek sama poprosze zeby mnie przepuscili w kasie pierwszeństwa... bo juz widze te sporzjrzenia ze po co w ogole wychodzę na zakupy itp.

;))
otóz to...tak wlasnie ludzie reagują a raczej ich wzrok mowiacy;"a ta po co z domu wylazła z tym brzuchem powinna siedziec na tyłku,zakupów jej sie zachcialo"... Skad ja to znam...:]
ja w 12 tygodniu drugiej ciazy mam brzuszek jak w 22 tygodniu pierwszej, ale na wadze tylko 1,5 kg na plus...
bo to raczej po prostu wzdęty brzuszek.normalne w pierwszych tygodniach ze tak wygląda:) Pamietam ze moj tez wygladal jak w 5 miesiacu taki byl wzdęty.
a ja, jeśli chodzi o sklepy, nie będę się przejmowała, zwłaszcza w hipermarkecie, wystarczy trochę głośniej pomarudzić, posapać i nie powinno być problemu, tymbardziej, że już teraz szybko się męczę, bolą nogi i kręgosłup :/
same kasjerki np. w tesco gonią klientów w kasach pierwszeństwa czy do 10 sztuk, spotkałam się z tym kilka razy (oczywiście stojąc za delikwentem, który pchał się z pełnym wózkiem do kasy do 10 sztuk)
Też czasami robię małe przedstawienie pt. "Słodka Matka Męczennica" - zawsze działa :D

Ale generalnie - jak czytam większość postów w tym wątku, to mam wrażenie, że mieszkam w jakimś innym Trójmieście. Dla mnie wszyscy są tak pomocni, czasem spotykają mnie tak miłe gesty od zupełnie obcych ludzi, że mam ochotę chodzić w zaawansowanej ciąży do końca życia.

Wszystko teraz załatwiam, jak śmieje się mój mąż, "na brzuch", w komunikacji miejskiej prawie zawsze ktoś sam ustępuje mi miejsca, jeśli nie, to nie cierpię za miliony, tylko podchodzę do upatrzonej ofiary (stałam się seksistką i agistką - zwykle do najmłodszego siedzącego mężczyzny) i najczęściej nie zdążę powiedzieć nic poza "bardzo przeprzaszam, czy..." a już czerwony chłopak zrywa się z miejsca.
Konkurs na wakacyjny brzuszek ciążowy do zgranięcia ubranka organiczne sprawdź http://konkursowisko.pl/konkursy/2648
mozliwe, mozliwe, ja pod koniec 4-go m-ca miałam juz spory bebzonik ;)
U mnie ciąża tak naprawde widoczna była dopiero od 6 miesiąca:)
ja w 12 tyg już miałam lekki brzuszek :) i mi dość szybko zaczął rosnąć i mi wszystko szło w brzuszek :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry