Widok

chleb orkiszowy

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam, czy ktoś może się orientuje, czy 9 miesięcznemu maluszkowi można podawać chleb orkiszowy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
up up
ja swojej córeczce podawałam od początku tylko razowy (bo taki generalnie tylko jemy), więc myślę że orkiszowy też możesz podać

w końcu jest dużo zdrowszy więc czemu nie?
sa kaszki orkiszowe dla dzieci. moj jadl niemiecka Hipp po 6m-cu. wiec czemu nie chleb? jasli nie ma uczulenia na gluten ;)
Aguś ,w orkiszu gluten??????? Orkisz jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny, zawiera witaminy A, E, D, B1, B2, B6 oraz związki żelaza, magnezu, fosforu, wapnia. Orkisz wzmacnia ciało, pozytywnie wpływa na układ krążenia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
tak Jolu :) gluten w orkiszu :)
"Czy orkisz zawiera gluten?
Odp: Tak, niestety orkisz zawiera gluten, chodź jest on inny niż w zwykłej pszenicy, łatwiej przyswajalny, jednak ma podobne działanie jak ten w pszenicy, pośrednio redukuje kosmki jelitowe. " http://www.orkisz.com/1,13,5,item.html

chociaz niby: "Orkisz zawiera gluten, który jako jedyny jest dobrze przyswajalny przez nasz organizm, co więcej, jak wykazują badania, może być dobrze tolerowany przez bezglutenowców pod warunkiem, że spożywają produkty z mąki pełnoziarnistej.
Ziarno orkisz w odróżnieniu od innych zbóż nie alergizuje. Często osoby uczulone na pszenicę nie maja alergii na orkisz." http://www.swiat-orkiszu.pl/orkisz

jednak bez glebszego zglebienia tematu nie testowalabym na swoim dziecku gdyby nie mialo wprowadzonego glutenu lub gdyby mialo uczulenie :)
dzięki za odpowiedź :)
Chleb orkiszowy jest zdecydowanie lepszy od razowego.
Pamiętaj jednak by zapytać sprzedawcę ,czy w takim chlebie nie ma słonecznika lub innych dodatków. Często właśnie takimi dodatkami
ten chleb jest napełniany.
mój dostaje chleb z nasionami i nic mu nie jest :P chociaż dyniowy nie specjalnie lubi :P
razowy też lubi, ale skoro chwalicie ten orkiszowy to może spróbujemy :)
Witam, chciałbym się dowiedzieć gdzie na Suchaninie mogę kupić chleb orkiszowy? Czy wiadomo z mąki z jakiej odmiany orkiszu jest zrobiony?

Chleb orkiszowy jest bardzo zdrowy. Orkisz jest znany przede wszystkim w diecie św. Hildegardy https://epiotrkow.pl/news.php?url=Dieta-swietej-Hildegardy,36515

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

do góry