Widok

chodzik tak/nie?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Czy chodzik dla 10 msc dziecka jest odpowiedni do pobiegania w domu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
NIE - uważam, że jak dziecko będzie gotowe aby pójść to pójdzie nie ma co na siłę przyśpieszać.
Z resztą przemieszczanie się za pomocą chodzika obciąża kręgosłup, zaburza prawidłowe przetaczanie stopy (odbijanie się na palcach i przodostopiu) oraz co bardzo ważne zakłóca naprzemienny charakter chodu (odbijanie się z dwóch nóżek).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tak,ale z głową.Mój syn mając 6 miesięcy zasuwał w chodziku,a mając 8 miesięcy sam zaczoł chodzić.Nóżki mu się wzmocniły .Mój bratanek ma 1,5 roku i wciąż nie chodzi.Proponowałam bratowej chodzik,ale też jak większość ludzi jest na nie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7
Chodzenie i tak jest indywidualne i raczej nie ma na to wpływu chodzik ..
tzn. chodzi mi o to, że pewnie gdyby synek nie chodził w chodziku, też by tak szybko zaczął chodzić ...

chodzika nie używałam, używałam pchacza, który w sumie nie był potrzebny :), a Młoda zasuwała jak miała 9,5 miesiąca ...

koleżanki córka, także bez chodzika, zaczęła chodzić jak miała 15 miesięcy ..

więc zapewniam Cię, że bratanek nie chodzi bo nie chodzi, a nie dlatego, że matka nie wsadziła go do chodzika :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
w ogóle chodziki nie są odpowiednie dla dzieci - z tego co wiem. Zgadzam się z tym, co pisze Evelajna. Chodzk:
- nie uczy dzieciaczka prawidłowego używania stóp - w chodziku inaczej dziecko stawia stopę i inaczej się z niej odbija;
- zaburza naprzemienne używanie nóg;
- nie uczy dziecka zachowywania równowagi w czasie chodzenia.
Jeśli dziecko jest gotowe uczyć się chodzić, to powinno to robić w jak najbardziej naturalnej pozycji, bez takich pomocy. A jeśli jeszcze nie jest gotowe do nauki chodzenia - tym bardziej powinno unikać chodzika.
Ja chodzika nie mam na liście zakupów dla mojego Maluszka. To jedna z tych rzeczy, o których wiem, że nigdy nie kupię :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
moj chodzil w chodziku i nic mu nie jest...kobieto sama zdecyduj bo tutaj lincz na miejscu....a chodziku...zabojstwo...ja polecam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Pewnie, nie przejmuj się gadaniem lekarzy, bo kilka idących w zaparte mamusiek nawet nie umie ocenić szkód, jakie wyrządził chodzik.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja kupilam chodzik tylko po to zeby tesciowej i mezowi poprawic humor a i tak mowilam ze ja nie bede malego w niego wkladac bo to glupota jest i ze jak chca niech sami wkladaja wiec w sumie moj maly moze spedzil w nim 2h dla mnie to nie mialo zadnego sesnu a on tak szybko sie rozwijal sam pod wzgledem raczkowania i chodzenia ze chodzik do niczego nie byl mu potrzebny wrecz go ograniczyl i tylko mu przeszkadzal.
pchaczem nauczyl sie poslugiwac dopiero jak zaczal samodzielnie chodzic.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
zdecydowanie nie !!!!!!!!! byłam ostatnio u pediatry która stwierdziła że tak samo jak dziecka nie wolno samemu sadzać tak samo jest z chodzeniem żadnych chodzików, dziecko samo będzie wiedziało kiedy jest na to gotowe, ona już się naoglądała dzieci wiszących w chodzikach i serdecznie współczuje
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry