Widok
aga76 to masz fajną parafie lub fajnych księży :)
może nie które babki jak to napisałaś nie potrafią rozmawiać z księdzem na temat pieniędzy akurat u nas księża są zupełnie inni u mnie w parafii potrafią krzyknąć ile za ślub ile za chrzest i także potrafią powiedzieć że za mało na kolędę akurat u mnie w rodzinnie zawsze daje się w kopertę, więc nie mam pretensji bo tak zostałam nauczona.
może nie które babki jak to napisałaś nie potrafią rozmawiać z księdzem na temat pieniędzy akurat u nas księża są zupełnie inni u mnie w parafii potrafią krzyknąć ile za ślub ile za chrzest i także potrafią powiedzieć że za mało na kolędę akurat u mnie w rodzinnie zawsze daje się w kopertę, więc nie mam pretensji bo tak zostałam nauczona.
ech czytam i czytam - choć już od jakiegoś czasu nie mieszkam w Gdańsku - bo właśnie znajomi poszli do księdza w parafii w Warszawie w Wilanowie i usłyszeli że łącznie koszta dekoracji kościoła, przygotowanie rodziców i rodziców chrzestnych, obsługa ?!? i organista wyniosą 1800 zł dla jasności nie pomyliłam zer TYSIĄC OSIEMSET ZŁOTYCH i dlatego z ciekawości szukałam co wujaszek google mi powie bo aż mi włosy dęba stanęły
kurka co taki księżulo za ślub zażyczy
kurka co taki księżulo za ślub zażyczy
Ludzie, jakie wy macie problemy... Oczywiście, że sakramenty są za darmo i ksiądz nie ma prawa odmówić ślubu czy chrztu, jesli nic nie dacie. Jak macie problem w jednej parafii, to idźcie gdzie indziej!
I błagam, darujcie sobie teksty w stylu "ksiądz zgarnia kasę za sakramenty i kupuje sobie samochód". Przecież oni to wpisują do ksiąg, to też idzie na kościół! A nie sobie do kieszeni...
A komórki mają dzieci w podstawówce, też mi argument :/
My na chrzest damy pewnie 50 albo 100zł, jeszcze się znajomych spytamy.
I błagam, darujcie sobie teksty w stylu "ksiądz zgarnia kasę za sakramenty i kupuje sobie samochód". Przecież oni to wpisują do ksiąg, to też idzie na kościół! A nie sobie do kieszeni...
A komórki mają dzieci w podstawówce, też mi argument :/
My na chrzest damy pewnie 50 albo 100zł, jeszcze się znajomych spytamy.
ja w kopercie przy chrzcie Maksia miałam 50zł
Poli pewnie też tyle dam
za to jak moja mama zmarła to mi krzyknoł najmniej dają 400......
a ja wtedy nie mialam 18 lat taką afere zrobiłam że historia i poszłam do kościoła garnizonowego w Sopocie i tam odemnie grosza nie chcieli masza była przecudna jeśli tak owa może być a ksiądz nawet nie chciał transportu sam wsiadł w samochód a w pierwszą miesięczną rocznice zrobił sam z siebie msze równie piękną i to był ksiądz z powołania ja byłam mocno wtedy zbuntowana na Boga jak mógł zabrać moją ukochana Mariolkę ... i to on ze mną porozmawiał a gdy urodziłam Pole a ona walczyła o życie poszłam do niego i razem ze mną modlił się o wstawiennictwo i mimo że wiara zachwiana to jednak oprócz anioła mojej mamy to tam na górze ktoś jeszcze musi być ...... to tak moze nie na temat ....
Poli pewnie też tyle dam
za to jak moja mama zmarła to mi krzyknoł najmniej dają 400......
a ja wtedy nie mialam 18 lat taką afere zrobiłam że historia i poszłam do kościoła garnizonowego w Sopocie i tam odemnie grosza nie chcieli masza była przecudna jeśli tak owa może być a ksiądz nawet nie chciał transportu sam wsiadł w samochód a w pierwszą miesięczną rocznice zrobił sam z siebie msze równie piękną i to był ksiądz z powołania ja byłam mocno wtedy zbuntowana na Boga jak mógł zabrać moją ukochana Mariolkę ... i to on ze mną porozmawiał a gdy urodziłam Pole a ona walczyła o życie poszłam do niego i razem ze mną modlił się o wstawiennictwo i mimo że wiara zachwiana to jednak oprócz anioła mojej mamy to tam na górze ktoś jeszcze musi być ...... to tak moze nie na temat ....
Od nas ksiadz wogole nic nie chcial wziac. Dalismy to "na tace".
Za slub w tym samym kosciele i wszystkie formalnosci tez bardzo niewiele wzial, wiekszosc z tego dla organistki i koscielnego, dla siebie (czy dla parafii) chcial tyle, co zwyczajowo za intencje mszy, czyli jakos pare dyszek, ale tez z zastrzezeniem, ze o ile nas stac. Tez dalismy wiecej na tace.
Za slub w tym samym kosciele i wszystkie formalnosci tez bardzo niewiele wzial, wiekszosc z tego dla organistki i koscielnego, dla siebie (czy dla parafii) chcial tyle, co zwyczajowo za intencje mszy, czyli jakos pare dyszek, ale tez z zastrzezeniem, ze o ile nas stac. Tez dalismy wiecej na tace.
...ale wymagania były !!!
organy, kwiaty, świece, ksiądz, jego ubiór i zadbany kościół...
Ty i twoje dziecko w centrum uwagi...a jak, należy się
Zapisanie w księgach na wieki i ich trzymanie w nienagannym stanie
itd, itd, itd
A DLA CIEBIE ZA DARMO !!!
A TY CO ROBISZ ZA DARMO DOKŁADAJĄC DUŻO WŁASNYCH SRODKÓW - WSTYDŹ SIĘ !!!
MOGŁABYS ZA TO W KOŚCIELE UMYĆ PODŁOGO Z WŁASNYCH BRUDÓW
TYLKO BRAĆ I OBGADYWAĆ.
DLA MNIE JESTEŚ ŚMIECIEM
organy, kwiaty, świece, ksiądz, jego ubiór i zadbany kościół...
Ty i twoje dziecko w centrum uwagi...a jak, należy się
Zapisanie w księgach na wieki i ich trzymanie w nienagannym stanie
itd, itd, itd
A DLA CIEBIE ZA DARMO !!!
A TY CO ROBISZ ZA DARMO DOKŁADAJĄC DUŻO WŁASNYCH SRODKÓW - WSTYDŹ SIĘ !!!
MOGŁABYS ZA TO W KOŚCIELE UMYĆ PODŁOGO Z WŁASNYCH BRUDÓW
TYLKO BRAĆ I OBGADYWAĆ.
DLA MNIE JESTEŚ ŚMIECIEM