Widok

chrzest - ile kasy dla księdza?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
każdy daje pewnie tyle na ile go stać, ale ile tak średnio dawaliście, lub będziecie dawać na chrzest dla księdza? Bo coś się daje co nie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
0 kasy (zero). Ksiądz proboszcz z Dąbrowy jej nie wymaga. Szacunek!

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

aniol ale usmialam hehe:))))Poziom myslenia w naszym spoleczenstwie jest zerowy
aga76 to masz fajną parafie lub fajnych księży :)
może nie które babki jak to napisałaś nie potrafią rozmawiać z księdzem na temat pieniędzy akurat u nas księża są zupełnie inni u mnie w parafii potrafią krzyknąć ile za ślub ile za chrzest i także potrafią powiedzieć że za mało na kolędę akurat u mnie w rodzinnie zawsze daje się w kopertę, więc nie mam pretensji bo tak zostałam nauczona.
Anioł- pełen szacun za zdolności satyryczne;)!!!!!!!!

Ksiądz niczym Święty- tego jeszcze nie było

Może mu jeszcze na budowę sauny i nowego Porsche zorganizujemy zrzutę-ja pierwsza jako wolontariat!!!!!!!!!!!
eee tam porsche.lepiej odrazu na jaguara:D
w sumie to i tak niewiem,ktory lepszy(czyt.drozszy) :P
ja nie dałam nic .......ale moja matka poleciała i dała 200 w kopercie najlepsze jest to ze kasę muszę jej oddać co za banał
ech czytam i czytam - choć już od jakiegoś czasu nie mieszkam w Gdańsku - bo właśnie znajomi poszli do księdza w parafii w Warszawie w Wilanowie i usłyszeli że łącznie koszta dekoracji kościoła, przygotowanie rodziców i rodziców chrzestnych, obsługa ?!? i organista wyniosą 1800 zł dla jasności nie pomyliłam zer TYSIĄC OSIEMSET ZŁOTYCH i dlatego z ciekawości szukałam co wujaszek google mi powie bo aż mi włosy dęba stanęły
kurka co taki księżulo za ślub zażyczy
U nas ksiądz nie wspomniał nic o ofierze "za" chrzest. Wrzuciliśmy podczas mszy 100 zł na tacę.
My dalismy 100zł.
Ludzie, jakie wy macie problemy... Oczywiście, że sakramenty są za darmo i ksiądz nie ma prawa odmówić ślubu czy chrztu, jesli nic nie dacie. Jak macie problem w jednej parafii, to idźcie gdzie indziej!
I błagam, darujcie sobie teksty w stylu "ksiądz zgarnia kasę za sakramenty i kupuje sobie samochód". Przecież oni to wpisują do ksiąg, to też idzie na kościół! A nie sobie do kieszeni...

A komórki mają dzieci w podstawówce, też mi argument :/

My na chrzest damy pewnie 50 albo 100zł, jeszcze się znajomych spytamy.
my daliśmy 250zl więcej niż na nasz ślub (200zł no ale wtedy nie mieliśmy kasy ;) ale nasz Ksiądz to super gościu więc nie żałowaliśmy :P
ja w kopercie przy chrzcie Maksia miałam 50zł
Poli pewnie też tyle dam

za to jak moja mama zmarła to mi krzyknoł najmniej dają 400......
a ja wtedy nie mialam 18 lat taką afere zrobiłam że historia i poszłam do kościoła garnizonowego w Sopocie i tam odemnie grosza nie chcieli masza była przecudna jeśli tak owa może być a ksiądz nawet nie chciał transportu sam wsiadł w samochód a w pierwszą miesięczną rocznice zrobił sam z siebie msze równie piękną i to był ksiądz z powołania ja byłam mocno wtedy zbuntowana na Boga jak mógł zabrać moją ukochana Mariolkę ... i to on ze mną porozmawiał a gdy urodziłam Pole a ona walczyła o życie poszłam do niego i razem ze mną modlił się o wstawiennictwo i mimo że wiara zachwiana to jednak oprócz anioła mojej mamy to tam na górze ktoś jeszcze musi być ...... to tak moze nie na temat ....
Dałam 100 zl
Moja Matka mądra poszła do księdza i dała mu 300zl za chrzest ,teraz jak będziemy chrzcić drugiego dam najwyżej 100zł.
Każdy daje ile uznaje za stosowne, ja dałam 100 zł, ale myślę że 50 zł to też nie jest mała kwota.
http://archidiecezja.lodz.pl/prawo.html

szukam i szukam cennika i ni jak ni ma :D
My jak potrzebowaliśmy akty chrztu z naszych parafii gdzie go dostaliśmy ja w Rumi to ksiądz daliśmy 50zł spojrzał się chyba za mało. A w Sobieszowie to się ksiądz spytał czy nie oszaleliśmy. Za chrzest małego nic nie dawaliśmy.
Od nas ksiadz wogole nic nie chcial wziac. Dalismy to "na tace".
Za slub w tym samym kosciele i wszystkie formalnosci tez bardzo niewiele wzial, wiekszosc z tego dla organistki i koscielnego, dla siebie (czy dla parafii) chcial tyle, co zwyczajowo za intencje mszy, czyli jakos pare dyszek, ale tez z zastrzezeniem, ze o ile nas stac. Tez dalismy wiecej na tace.
Za oby dwa chrzty nic,tyle co na tace,nawet nie chcieli wziąć ode mnie ,ani w przypadku synka ani córki,
...ale wymagania były !!!
organy, kwiaty, świece, ksiądz, jego ubiór i zadbany kościół...
Ty i twoje dziecko w centrum uwagi...a jak, należy się
Zapisanie w księgach na wieki i ich trzymanie w nienagannym stanie
itd, itd, itd

A DLA CIEBIE ZA DARMO !!!

A TY CO ROBISZ ZA DARMO DOKŁADAJĄC DUŻO WŁASNYCH SRODKÓW - WSTYDŹ SIĘ !!!

MOGŁABYS ZA TO W KOŚCIELE UMYĆ PODŁOGO Z WŁASNYCH BRUDÓW
TYLKO BRAĆ I OBGADYWAĆ.
DLA MNIE JESTEŚ ŚMIECIEM
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 11

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry