Widok

chrzestni a rozwód

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam :) Wie ktoś może czy osoby rozwiedzione mogą zostać chrzestnymi??

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
:)))

Ha! Ha! Ha! AGACIK!
Ale Ci doskonale wybrał !!!!!
ależ zycie pisze historie heh;)

no to u mnie nie dośc niespodzianek ... bo ja mam 2 chrzestne ... jedną w papierach inna mnie trzymała ...

papilio1@op.pl
a mojego chrzestnego w ogóle nie było na moim chrzcie... bo akurat miał wypadek i w gipsie w szpitalu leżał... w dokumenty jednak został wpisany - tak na prawdę mam tylko chrzestną... z resztą, facet i tak już nie żyje...

...jaka ironia losu z tą zakonnicą :)

hehe dobry scenariusz na film;)

Niezła historia!
hihi :) zakonnica z organistą :)))) dobre :)

papilio1@op.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
justi30 napisał(a):

> a swoja drogą-jak mozna sie za kogos wyspowiadac! i jeszcze do
> tego ksiądz to poparł...

ksiadz nie miał pojecia ...

papilio1@op.pl
A moją chrzestną była zakonnica, która rok po moim chrzcie zaszła w ciążę z organistą kościelnym;)))))
Na dokładkę byłam chrzczona w wieku 6 lat, bo ksiądz nie zgadzał się na wybranych przez moich rodziców chrzestnych;) No i zmienili kandydatów, na poleconych przez księdza....

no nie może właśnie !!! ale zakombinowali i mnie trzymał :)
ważniejsze dla moich rodziców było to, ze to dobry człowiek na którego możnaliczyć a nie to jak on blisko jest z kościłem

papilio1@op.pl
a myślisz, że ksiądz to poparł? ja myślę, że nawet o tym nie wiedział :-) Przecież na tej śmiesznej karteczce nie ma zdjęcia :-P

a swoja drogą-jak mozna sie za kogos wyspowiadac! i jeszcze do tego ksiądz to poparł...Boshe,co sie dzieje na tym świecie hehe.to moze ja powiem moje grzechy koleżance i ona pojdzie za mnie,bo mi sie nie chce albo czasu akurat nie mam ;)

hmm.......no niewiem,ale wydaje mi sie ,ze jak ktos nie ma sakramentu chrztu to nie moze potem zostac rodzicem chrzestnym.ale glowy sobie nie dam uciąć czy tak jest.

fakt, z wiarą jest jak z polityką, każdy ma prawo do poglądów i nie powinniśmy komuś wmawiac że nei ma racji tylko dlatego, ze się z nim nie zgadzamy ...

wracając do tematu wątku, ponikąd ....
a mój chrzestny nie ma chrztu !! kolega sie za niego wyspowiadał by mu ksiądz podbił kartkę ... ciekawe, czy z punktu widzenia kościła mój chcest jest ważny :P

papilio1@op.pl
Święta prawda :-)))
I lepiej skończyć ten temat i powrócić do meritum wątku, bo robi się niebezpiecznie i możemy kogoś urazić :-))

ojj,koscioł raczej traci praktykujących wiernych niż ich pozyskuje i nie sądze,zeby to sie mialo zmienić,raczej jest coraz gorzej.Ech,jak bylam mlodsza(jakies 10-15 lat temu),to bylam bardzo związana z moją parafią.potrafiła przyciagnąć młodych.Potem oczy zaczęły mi sie otwierać...(dlugo by mowic o szczegółach) i jakos przestało mnie tam az tak ciągnąć.Zaczęłam nieco oddzielac prawdziwą wiarę od fanatycznego praktykowania.Wszak modlic się można wszędzie a jak mam naprawdę potrzebę posiedzenia w kościele,to znam drogę:) Zresztą,jak widzę,te wszystkie babcie-fanatyczki,ktore biegają czasem nawet codziennie i udają takie święte ze tylko aureoli nad głową im brakuje,a gdy tylko wyjdą za próg kościoła,to plotkary numr jeden i jakby mogły to by oczy wydrapały co niektórym,to......To sorki ale odechciewa mi sie tej tzw.katolickiej Polski.Mamy tu jakies 80%katolików z czego chyba 60% to fałszywi katolicy.Żałosne... Prawdziwa wiara polega na zyciu nią,a nie tylko na bieganiu do koscioła i klepaniu zdrowasiek..Tyle na ten temat,bo mozna by jeszcze dlugo mówic.

rozumiem, że byle menel może nawalać żonę kiedy chce, a ona musi pokornie trwać przy nim, bo przecież to nie jego wina, ino go szatan opętał :-))) rzeczywiście chore...
Swoją drogą ciekawe kidy i czy w ogóle kośćiół kapnie się, że traci wiernych i dostosuje swoje zasady do obecnych czasów.

no wiec to bylo tylko zdanie owego ksiedza-jak najbardziej słuszne zresztą uważam.jednak regulamin w kosciele katolickim jest zupelnie inny-rozwodnicy nie moga przystepowac do komunii św(do spowiedzi tak) i niewazne czy zyja z kims w związku czy tez nie,bo chodzi o to,ze kosciół nie uznaje wogole rozwodów(chore jak dla mnie...)

a propo's tematu... kiedyś jeden ksiądz mi powiedział, że człowiek po rozwodzie może chodzić do spowiedzi i czynnie uczestniczyć w mszy św. i życiu kościoła o ile po rozwodzie nie żyje w związku (tzn. nie żyje w konkubinacie albo nie zawarł ślubu drugi raz - ponieważ ślub cywilny ani konkubinat nie jest ważny z punktu widzenia kościoła). Ale i tak wszystko zależy od parafii (a właściwie od księdza na jakiego się trafi). Znam kilkanaście przypadków, gdzie chrzestni byli rozwodnikami i nie było przeszkód ku temu, by chrzestnymi zostali :-))

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

płyta indukcyjna czy gazowa? (26 odpowiedzi)

Witajcie. Chciałabym poprosić Was o opinię. Budujemy dom i stanęliśmy przed wyborem płyty...

dom czy mieszkanie??? (435 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

do góry