Widok
a powiem więcej - nie wskazane jest wogóle picie napojów gazowanych ora ztych słodzonych słodzikami :) Ja jż się nauczyłam ze kazdy sok sprawdzam czy ma słodzik czy też nie :) 9 m-cy mozna przetrzymać :)A potem znów robić ze swoim organizmem co ci sie spodoba :) - hihi - no chyba ze bedziesz karmić piersią, to troszkę wiecej niż 9 m-cy to potrwa .... :)
odstawisz - dla dobra i zdrowia dziecka nie takie rzeczy się robi.....
babki w szpitalach leża po poł roku i mogą, wiec zobaczysz - takie cos nie bedzie problemem - wystarczy ze pomyslisz ze ten mały człowieczek, który tam sobie w brzuszku rośnie, nie ma wpływu na to, czy bedzie rósł zdrowo czy nie, a co z tym związane - jak będzie wyglądało jego całe życie, a tylko jest uzalezniony od ciebie to napewno wybierzesz to, co dla niego bedzie najlepsze.....
babki w szpitalach leża po poł roku i mogą, wiec zobaczysz - takie cos nie bedzie problemem - wystarczy ze pomyslisz ze ten mały człowieczek, który tam sobie w brzuszku rośnie, nie ma wpływu na to, czy bedzie rósł zdrowo czy nie, a co z tym związane - jak będzie wyglądało jego całe życie, a tylko jest uzalezniony od ciebie to napewno wybierzesz to, co dla niego bedzie najlepsze.....
micka- to tak jak my...planowaliśmy dzidzie od czasu jak sie poznalimy, ale zawsze wychodizło jakieś ale, albo no to Ty podejmij decyzje, choc oboje tego chcielismy, a w końcu p jakiejs posiadówie u znajomych wrócilismy do domu i padło hasło "od dzis staarmy się o dzidzi" podejrzewaliśmy, że bedzie jak zwykle tzn :chcesz nie możesz, nie chcesz-masz;
ale wyszlo troszeczke inaczej - 3 dni po decyzji zaszłam w ciążę:) test i ginekolog szybko to potwierdzili i zamiast mieć 2tygodniowa dzidzie, dowiedziałam się, że ma miesięczne bobo (doliczenie czasu od okresu)
masz rację- trzeba jasno powiedzieć, że CHCE się miec dzidzie i że to jest najważniejsze anie oglądać się na wszystko dookoła , bo tak naprawde myślac , że nie stać Cię na dziecko to chyba nigdy świadomie sie na nie nie zdecydujesz:)
ale wyszlo troszeczke inaczej - 3 dni po decyzji zaszłam w ciążę:) test i ginekolog szybko to potwierdzili i zamiast mieć 2tygodniowa dzidzie, dowiedziałam się, że ma miesięczne bobo (doliczenie czasu od okresu)
masz rację- trzeba jasno powiedzieć, że CHCE się miec dzidzie i że to jest najważniejsze anie oglądać się na wszystko dookoła , bo tak naprawde myślac , że nie stać Cię na dziecko to chyba nigdy świadomie sie na nie nie zdecydujesz:)
jaszczurka
ja jestem dpiero w 8 (no już prawie 9 tygodniu) a zdążyłam już przytyć 4 kg:) może troche by się to zbilansowało gdyby brało mnie na wymioty a tu nic z tego ( na szczęscie) mdłości i tyle - choć może jeszcze wszystko przede mną:( I tak przez te 4 kilo i ciągłe uczucie pełności juz czuje sięjak wielorybek, jestem jakas spowolniona...ale to może już działania mojej psychiki....staram sie odzywiać normalnie -jak przed ciązą - no poza tym, że zaczełam pożerać sniadanka, ale ranne jedzoko i brak kawy najwyraźniej mi nie służy:( ale ćóż dzidzia najważniejsza:)
jaszczurka
Dziewczynki - nie jestem wprawdzie expertem ciązowym, no ale juz niedługo będę "po" ciązy więc mam dużo doświadczeń własnych i tych usłyszanych w szkole rodzenia oraz wyczytanych z ksiązek dla przyszłych mam.... Jesli coś was interesuje to chętnie odpowiem lub poszukam w ksiązkach
A teraz o cukrzycy:
Mój lekarz mi tłumaczył tak - jesli robi się badanie na czczo to najwyższa norma u ciężarnych moz emiec 120, jeśli po sniadaniu to tedy moze być do 140.
Jesli jest wyżej niz 140 natychmiast trzeba się zgłosić do lekarza gin. Nie czekac na wyznaczoną wizytę!

A teraz o cukrzycy:
Mój lekarz mi tłumaczył tak - jesli robi się badanie na czczo to najwyższa norma u ciężarnych moz emiec 120, jeśli po sniadaniu to tedy moze być do 140.
Jesli jest wyżej niz 140 natychmiast trzeba się zgłosić do lekarza gin. Nie czekac na wyznaczoną wizytę!

Masz zupelna racje.. napisalam to bo u nas sie nie lata do lekarza az tak czesto jak wszystko jest ok ( ja jestem w 27 tygodniu a bylam 3 razy oprocz USG gdzie nic nie badaja), ale jak sie ma nadwage to sie jest wzywanym wlasnie na te badania co 3 tygodnie. Nie mam pojecia jak to sie odbywa w Polsce.
Tak ta cukrzyca znika po ciazy, ale jest szkodliwa dla dziecka poki jest w brzuchu, dlatego wazne ze ja sie wykryje.
Tak ta cukrzyca znika po ciazy, ale jest szkodliwa dla dziecka poki jest w brzuchu, dlatego wazne ze ja sie wykryje.
Przy kazdej wizycie u gina powinno się mieć aktualne badanie moczu - ni etylko z powodu cukrzycy....
Test glukowy - ten w którym eykaże sie czy masz cukrzyce cięzarnych czy tez nie robi się ok. połowy ciąży, bo wtedy jest największe ryzyko jej nabycia. Cukrzyca ciązowa mija wraz z rozwiązaniem ciązy...
Test glukowy - ten w którym eykaże sie czy masz cukrzyce cięzarnych czy tez nie robi się ok. połowy ciąży, bo wtedy jest największe ryzyko jej nabycia. Cukrzyca ciązowa mija wraz z rozwiązaniem ciązy...