Widok

ciążą na wychowawczym!!

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
i jak to teraz pokonac???? wyslac wniosek o skrocenie urlopu wychowawczego (z miesiecznym wyprzedzeniem tak jak jest w przepisach) i wtedy pojsc po tym miesiacu do pracy na 1-2 dni i dac nowe L4 od razu?? ajajaj nie planowalam tego ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak masz trudna sytuacje to nawet sie nie zastanawiaj dziewczyno i miej w dupie tych wszystkich co mowią o tym źle mysle, że twoj pracodawca by sie nie litował jakby mail tylko taka okazje na szczescie nie ma:)
Kurcze, chciałam już nie pisać, ale nie mogę…
Po 1 nie chodzi o kody – tak jak pisala anek
Po 2 to ze inni kombinują, to znaczy ze Ty tez możesz (musisz)? Własnie o to mi chodzi – nasz kraj z tego słynie.
Czyjeś kombinatorstwo ma być usprawiedliwieniem własnego?

Przykro mi, ze nie masz nikogo do pomocy.
Mi tez nikt nie pomaga, mimo, ze mam trochę rodziny w okolicy.
I ogarniam dwójke dzieci, czasami z jęzorem do pasa i padaniem na twarz.

Nie, nie chce oceniac, nie będę. Każdy ma swój rozum i swoją uczciwość.
Ale nic się nie zmieni w tym kraju, jeśli nie zaczniemy od siebie.
MamoFilipa, nie przesadzilam, tylko nazywam rzeczy po imieniu.
I naprawde jest mi przykro, ze ktos jest w takiej sytuacji, zeby sie do takich rozwiazan uciekac, ale nadal uwazam, ze to jest nieuczciwe.
I zgadzam sie, ze panstwo powinno byc bardziej prorodzinne i urlopy wychowawcze powinny byc platne. Ale niestety nie sa i takie proby obejscia tego sa po prostu oszustwem.
Nie potepiam jakos bardzo osob, ktore w ten sposob postepuja, ale miejmy wszyscy swiadomosc, ze to jest nieuczciwe, a nie ogolny poklask na forum i krzyk "bo sie matkom i ciezarnym wszystko nalezy".
I nie jestem zlosliwa, tylko , jak juz napisalam, nazywam rzeczy po imieniu!
A ty MamoFilipa czemu sie tak denerwujesz? Po suwaczku widze, ze jestes w ciazy i tez masz male dziecko, wiec pewnie tez siedzisz teraz na zwolnieniu i nie podoba Ci sie, ze ktos uwaza ze jestes nie w porzadku?
rasia i anek pewnie ze nie i Wy nie zbawicie narodu nie martwcie sie i glowa do gory nasze państwo jest jakie jest i jak narazie takie pozostanie a Wam za Waszą uczciwość życze aby nigdy Wasz pracodwaca krzywdy nie zrobil!! Pozdrawiam
mysle ze takie "kombinowanie" z ciążą to jest zwykle ominięcie przepisow prawa - luka prawna, bo jezeli prawo czegos nie zabrania to jest to dozwolone! ludzie korzystają na tym we wszystkich dziedzinach przeciez. no to anek, co radzisz mi i innym w takiej sytuacji?? ciuszkow z caritasu nie potrzebuje ani sprzętow dla dziecka, potrzebuje "jedynie" GOTOWKI na kredyt, oplaty, jedzenie i paliwo. a dzieci? to najwspanialsza rzecz na swiecie zeby nie bylo ze to tylko wpada za wpadką :) ipierwsze bylo planowane, drugie urodzi sie troche wczesniej niz mialo byc:) mysle ze u mnie to przejsciowy problem z finansami choc dluuuugotrwaly a nie jak wspomniana wyzej naprawa samochodu, ktora trwa kilka dni i taka jednorazowa gotowke da sie skombinowac. a zyc 9 m-cy z wypłatą lub bez - to mega zastrzyk. niech kazdy zyje jak zyje :) anek, czekamy na twoje rady
oj anek anek... ale masz wyobraznie :) nie, nie jestem ani na urlopie wychowawczym ani na zwolnieniu, jestem na utrzymaniu meza :) po urlopie macierzynskim nie wrocilam do pracy :P i co, szczeka opadla??? kocham takie "insynuacje" forumowych dziewczyn :)
a nawet jakby byla to co komu do tego wy nie chcece brac takich zwolnien to nie bierzcie i juz ktos chce to niech bierze nie rozumiem dlaczego jesli ktos moze i chce sobie polepszyc troche sytuacje wzbudza tyle zawisci w innych bez sensu dajcie życ ludziom!!!
ale to nie jest zawisc, prawda w oczy kole i nazwanie rzeczy po imieniu nie zawsze jest przyjemne. ale w Polsce zawsze sie kombinowalo a nie kradlo
To nie zawisc, ja naprawde nie zazdrozcze tej nieszczesnej wyplaty. Mam swoja :P Znaczy bede miala niedlugo znowu, bo mi sie juz macierzynski skonczyl a jeszcze nie wrocialm do pracy, ale zrobie to juz niedlugo. I tez jestem chwilowo na utrzymaniu meza, ale nie jest mi z tym zle.
MamoFilipa, ty tez "insynuujesz", ze np ja jakbym byla w innej sytuacji, to na pewno tez bym tak zrobila. Otoz tez sie mylisz! Ja nie wyobrazam sobie sytuacji, w jakiej musialabym sie uciekac do takiego oszustwa. Chyba musialaby moja rodzina naprawde glodem przymierac albo cos rownie dramatycznego.
Olka, moja rade dla Ciebie napisalam wiele postow wyzej: jesli mialas dalej siedziec na wychowawczym to siedz, macierzynski itak sie bedzie nalezal, a jesli chcialas wrocic do pracy to wracaj, ale nie po to, zeby od razu zwolnienie przyniesc, tylko zeby faktycznie troche chociaz popracowac.
Tylko jeszcze wezcie pod uwage to, ze teraz zus coraz bardziej sie wzial za sprawdzanie zwolnien i takie zwolnienia od razu po przyjsciu do pracy po powrocie wczesniejszym z wychowawczego oczywiscie sa najbardziej podejrzane i pewnie ida na pierwszy ogien do sprawdzania. Wiec zeby nie bylo zdziwienia, ze przyjdzie wezwanie na komisje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie lubie takich ludzi co innym żałuja. no właśnie nie wiesz czy jak sie pojawi drugie to nie będzie dziewczyna głodem przymierać. ja tam na szczęście nie musze tak robić ale widziałam biede i nikomu nie zycze. a to ze dziewczyna chce troche wspomoc materialnie rodzine i moze to zrobic to czemu nie.a zusem tez bym sie nie martwila bo jak ci udowodnia ze np nie masz mdlosci i ze podbrzusze Cie nie boli itp zreszta jak sie ma B2 to mozna chodzic i nic ci nie zrobia gorzej jak ktos ma b1 i go w domu np nie zastana...ale to jest zmartwienie juz tej osoby bo na pewno jest świadoma takich konsekwencji
Tjaaaaa sylwia...

"a zusem tez bym sie nie martwila bo jak ci udowodnia ze np nie masz mdlosci i ze podbrzusze Cie nie boli itp zreszta jak sie ma B2 to mozna chodzic i nic ci nie zrobia gorzej jak ktos ma b1 i go w domu np nie zastana"

Prawdziwa polska uczciwosc.

Ja nikomu nie żaluje. NIKOMU I NIGDY.
Ale gotuje sie we mnie jak czytam takie porady...
B1 a mamuśka popier...a po centrum handlowym. Znam takie przypadki.
Masakra. A potem jęki - byli u mnie z ZUS, zostwili pisemko i co teraz? Co teraz? Co powiedziec? Ze lezałam u rodziców w domu, bo we wlasnym nie ma kto pomoc? Szkoda słow...
a tez mam koleżanke co z b1 latala po CH ale to chyba ma rozum i wie z czym sie takie konsekwencje wiążą. A lekarze są ostrozni i nie wydadzą zwolnienia lekarskiego od tak sobie nie chcą sobie przecież zaszkodzić bo i wkoncu do nich zus też by zawitał czy tam inna isntytucja zajmujaca się tymi sprawami.
Państwo nas nie rozpieszcza.

Ja bym przyszła do pracy na 1 dzień, dała zwolnienie i do domu.
Bez wyrzutów i bez skrupułów.

Poradzili sobie w okresie mojego wychowawczego, to i poradzą sobie , jak oznajmię, że jestem w ciąży.

Krótka piłka, ciągnąc kasę ile się da i nie unosić honorem.
walerka, jestes jeszcze w ciazy i wiele sie w twoim zyciu zmieni, zaczniesz inaczej patrzec an swiat, gdy pojawi sie dziecko i bedziesz mu chciala zapewnic to co najlepsze. nikt nie mowi o oszustwach, bo w/w sytuacja nie jest z prawnego punktu widzenia oszustwem tylko wykorzystaniem luki prawnej. sa kobiety, ktore sa tak zorientowane na prace, ze anwet z wymiotami czy bolami podbrzusza pojda radosnie do pracy, a sa tez takie, ktore beda dmuchac na zimne i siedziec w domu. to jak z przeziebieniem czy grypa-jedni pojda do pracy inni nie. i nic ci do tego.

ja nie insynuuje, mowiac, ze los czesto bywa przewrotny. takiej wiedzy nawbywa sie z doswiadczeniem zyciowym. byc moze niektorym tej wiedzy brakuje, ale spoko...da sie to jeszcze nadrobic. troche pokory w zyciu sie przydaje.

smutno sie tylko robi, jak znowu okazuje sie, ze tyle ludzi na swiecie jest zawistnych. ja nie mam wiec niech inny tez nie ma... typowo polskie, moze nawet bardziej niz naciaganie panstwa czy pracodawcy...
na temat czy sie zmienie czy nie mozemy porozmawiac jak urodze bo ja sama tego nie wiem. mam cicha nadzieje ze mi pewne wartosci zostana i az tak strasznie sie nie zmienie. nie widze powodu do niepracowania cala ciaze bo jest sie w ciazy i prosze mi nie dawac przykladow ze choroby ze zagrozona bo to dotyczy moze paru procent kobiet a nie wiekszosci. mialam taka opinie przed ciaza i jej nie zmienilam bedac w ciazy.
Przykre jest to, ze gdy człowiek apeluje o uczciwosc jest posądzany o zawiść.
Mamo Filipa, otoz wlasnie uswiadomcie sobie, ze to jest oszustwko, a nie zadna tam luka prawna!!
Caly ten "plan" opiera sie na uzyskaniu lewego zwolnienia lekarskiego, a to juz jest calkiem wbrew prawu dzialanie.
Robcie jak chcecie, ale miejcie tego swiadomosc,a nie jakie to swiete matki polki jestescie i jak to dbacie o rodzine, bo sie nalezy i wogole dzieci najwazniejsze i kredyt trzeba splacic i takie tam.
Oszustwo jest oszustwem i argument "bo jestem w potrzebie" tego nie zmieni. Zreszta kazdy tak naprawde potrzebuje wiecej pieniedzy, niezaleznie, ile by nie zarabial ;)
Aha i ja naprawde nikomu nie zaluje, tylko po prostu nie lubie nieuczciwosci. Jesli to mozan uzyskac bez l;amania prawa, to prosze, niech i 10 razy wiecej pieniedzy dostanie, tego bym zreszta zyczyla wszystkim, zeby byly takie mozliwosci. Ale ta droga to jest oszustwo i tyle.
Kurcze Mamo Filipa(i inne tez), czemu uwazacie, ze to z zawisci tak piszemy?
"Ja nie mam, to niech inni tez nie maja". Kurcze, ja wlasnie mam, i naprawde nie mam nic przeciwko, zeby inni mieli tyle samo, albo wiecej, ale uczciwie!
dobrze,że zatrudniam samych facetów!!!

a ze zwolnieniami to Wam tak łatwo nie przejdzie,po pierwsze lekarze nie wystawiają chętnie zwolnien,oczywiscie wiem że wystarczy posmarować i zwolnienie jest,natomiast zus bardzo dokładnie sprawdza kobiety w ciąży na zwonieniu,wiem bo mam znajomą w zusie i bardzo dobrze,ciąża to nie choroba,a dużo przyszłych mam tak uważa,jezeli nie ma przecowskazan do pracy dlaczego nie chcecie pracować?Z lenistwa chyba...

ja bym nie kombinowała,tylko wróciła do pracy,gdyby stan zdrowia nie pozwalał pracować,wtedy zwolnienie,bo co będzie jak Ci zus cofnie zwolnienie?własnie,wtedy będzie dopiero problem,a dla nich nie ma zmiłuj,nieważne czy kobieta w ciązy czy nie...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry