Widok

co na odparzona pupe?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witajcie mam pytanie co moge zastosowac na odparzona pupke miesiecznego dziecka?Stosowalam sudocrem nic,nivea na odparzenia nic,masc po sladkowa nic,przemywanie przegotowana woda i posypanie maka ziemniaczana nic nie pomaga,mala ma tak ostra kupe i siki;(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
za każdym razem przemywam pupe malej i wietrze.Jeszcze spróbuje alantan,Agusia jak bede w poblizu albo jak bede jechac to zadzwonie mam twoj nr
moja corcia jak byla mniejsza tez miala problemy z odparzona pupciia i doslownie nic nie pomagalo a tak jak dziewczyny pisza sudocrem tylko podraznial. Jedynym specyfikiem ktory pomogl byl clotrimazolum.
aha dzięki:) póki co problemów z pupą nie miałyśmy, ale dobrze wiedzieć w razie czego:)
Ja akurat dostałam to na receptę ale wiem że normalnie w aptece jest do kupienia :) A nawet w Asdzie widziałam :)
dzięki Agusia. A to można normalnie w aptece kupić,czy na receptę?
Madziakin maść nazywa się Metanium
Nadmanganian potasu
Agusia za co to za maść z UK?
nam pediatra zaleciła stosować clotrimazolum na rany razem z sudokremem, dla nas rewelka
Powtórzę po innych, ale dodam też co mi pediatra powiedziała:

- wszystkie maści typu Sudocrem dobre są, żeby zapobiegać, ale nie leczą już odparzonej pupy

Poza tym:
- mycie pupki wodą z szarym mydłem
- zasypywanie mąką ziemniaczaną
- wietrzenie po każdej zmianie pieluszki po parę minut; ja robiłam tak, że po umyciu luźno owijałam pupę małego pieluchą tetrową i kładłam na 5 minut na kanapie na pieluszce z ceratką; jeśli w tym czasie coś się przydarzyło, byliśmy zabezpieczeni
- smarowanie na przemian:
>linomagiem
>alantanem
>kremem Nivea SOS
- my dodatkowo zmieniliśmy pieluszki, bo podejrzewaliśmy Pampersy o czynienie szkody

Pomogło bardzo szybko. Już na drugi dzień było widać poprawę :)
Monika napisała, że mąka dziecku nie pomaga.
a ja polecam zasypywać mąką ziemniaczaną- u nas zawsze lepiej działało niż wszelkie maści no i wietrzyć w miarę możliwości
przede wszystkim zmienić pieluchy na inne, być może te nie służą
no i zrezygnować z chusteczek nawilżanych (woda i ewentualnie szare mydło)
i maść (te co dziewczyny polecają są dobre)
przede wszystkim czesta zmiana pieluchy i absolutny zakaz uzywania chsteczek nawilzanych, przy kazdej zmianie pieluszki mycie pod wodą z delikatnym mydłem. potek smarować jakąś maściś posladkową .
ale moim zdaniem najwazniejsze jest mycie pod wodą .
A mojej corci najbardziej pomagala masc posladkowa od lekarza,ale ona zawierała kwas borowy-szkodliwy dla dzieci,wiec probowalam innych masci i kremow.I udalo:-)super leczy odparzenia nałożenie na suchą pupe masci linomag a na to krem penaten.
mycie szarym mydłem /bo każde inne np. bambino, którego normalnie używamy, szczypie i podrażnia/, suszenie i wietrzenie /leżenie z gołą pupą/, grubo linomagiem...u nas to skutkowało...wlaśnie jesteśmy "świeżo" po takich przejściach, bo mała po pierwszych słoiczkach ma bardzo ostrą kupkę i moment jej odparza, aż naskórek jest poraniony
Zielony Alantan na suchą pupę czyni cuda!
bepanthen i wietrzenie, wietrzenie wietrzenie
Monika jak chcesz to podjedź do mnie to dam Ci super maść. Sprowadziłam ją z UK dla córki leczy bardzo trudne odparzenia.
u nas sprawdzaja sie tylko maści tłuste typu maść pośladkowa,linomag

wszelkie specyfiki typu sudocremy nivea tylko pogarszały

ważne też jest nałożenie kremu maści na suchą skóre a nie na wilgotną po przetarciu chusteczkami

no i wietrzenie wietrzenie.małą kładłam na kocyku z gołą pupką a też nie raz mieliśmy takie problemy i to pomogło

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry