Widok
co przed ciążą?
Planujemy dzidzie:)wiem,że obowiązkowo kwas foliowy, wiem że badania,ale jakie?chciałabym wszsytko wiedzieć najpierw od was bo doswiadcozne mamusie jesteście a potem to skonfronotować z lekarzem:)poza tym martwi mnie jedna rzecz jakis czas temu maiłam torbiel,dostawałam tabletki i jest ok,ale czy coś takiego nie ma wpływu na czas poczęcia?
hej
jesli Twoje miesiaczki sa regularne i Wasze staranie nie trwaja dluzej niz rok to na razie wystarczy kwas foliowy i nie cisnieniowac sie:))
jesli natomiast staracie sie juz dluzszy czas to na pewno powinnas wykonac badania hormonalne na poczatek i maz powinien sprawdzic nasienie.
mam nadzieje, ze jestescie na poczatku swej drogi o starania i szybko Wam pojdzie:)) tego Wam zycze:)
jesli Twoje miesiaczki sa regularne i Wasze staranie nie trwaja dluzej niz rok to na razie wystarczy kwas foliowy i nie cisnieniowac sie:))
jesli natomiast staracie sie juz dluzszy czas to na pewno powinnas wykonac badania hormonalne na poczatek i maz powinien sprawdzic nasienie.
mam nadzieje, ze jestescie na poczatku swej drogi o starania i szybko Wam pojdzie:)) tego Wam zycze:)
aa i jesli chodzi o Twoj torbiel to od strony medycznej nie bede sie tu madrzyc bo nie mam pojecia (najlepiej zapytaj lekarza), ale najwazniejsze jest zebys o tym nie myslala!!! cieszcie sie soba bo czesta przyczyna tego ze kobiety nie moga zajsc w ciaze jest ich psychika, za duuuzooo myslimy o tym, ze chcemy dziecko.. POWODZENIA:)
Ja przed staraniami brałam tylko kwas foliowy.
Słyszałam, że nie ptrzebne jest branie niewiadomo jakich suplementów, zestawów witamin - kwas wystarczy.
Mimo, iż miałam regularne miesiączki to przed staraniami profilaktycznie zrobiłam badanie TSH, PRL, cytomegalie i toxo.
Okazało się, że TSH i PRL za wysokie. Na zbicie PRL ginekolog przepisał Bromergon, a z TSH poszłam do endokrynologa. Przepisał Euthyrox ( chyba tak się pisze). Miałam pojawić się u jednego i drugiego lekarza z nowymi wynikami po 3 m-cach,...ale zaszłam w ciążę w pierwszym m-cu leczenia.
Gdybym czekała rok i starała się, to prawdopodbnie nie zaszłabym w ciążę - tak mi powiedział lekarz. A jeśli nawet bym zaszła to małe szanse miałabym na utrzymanie ciąży - ze względu na brak świadomości o nieodczynności tarczycy i za wysokim poziomie prolaktyny.
Teraz jestem w 30 tc :) Cały czas pod opieką endokrynologa. Synek rozwija się prawidłowo.
Słyszałam, że nie ptrzebne jest branie niewiadomo jakich suplementów, zestawów witamin - kwas wystarczy.
Mimo, iż miałam regularne miesiączki to przed staraniami profilaktycznie zrobiłam badanie TSH, PRL, cytomegalie i toxo.
Okazało się, że TSH i PRL za wysokie. Na zbicie PRL ginekolog przepisał Bromergon, a z TSH poszłam do endokrynologa. Przepisał Euthyrox ( chyba tak się pisze). Miałam pojawić się u jednego i drugiego lekarza z nowymi wynikami po 3 m-cach,...ale zaszłam w ciążę w pierwszym m-cu leczenia.
Gdybym czekała rok i starała się, to prawdopodbnie nie zaszłabym w ciążę - tak mi powiedział lekarz. A jeśli nawet bym zaszła to małe szanse miałabym na utrzymanie ciąży - ze względu na brak świadomości o nieodczynności tarczycy i za wysokim poziomie prolaktyny.
Teraz jestem w 30 tc :) Cały czas pod opieką endokrynologa. Synek rozwija się prawidłowo.
My staramy się dopiero jeden cykl, ale jak powiedziałam mojej ginekolog o tym, że planujemy ciążę, to od razu rozpisała mi badania hormonalne, z czego naprawdę bardzo się cieszę, bo dowiem się, czy wszystko w porządku. Jednak wiem, że nie każdy lekarz zaleca badania hormonalne przed ciążą - to naprawdę zależy od ginekologa.
Kwas foliowy obowiązkowo:)
Kwas foliowy obowiązkowo:)
[url=http://www.weddingcountdown.com]

[/url]

[/url]
nie czekaj i nie zwlekaj z badaniami bo potem się może okazać że masz rok do tyłu, chyba lepiej wiedzieć, że wszystko jest ok i skupić się tylko na przyjemnościach :) albo nie i już to leczyć - im wcześniej tym lepiej
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Zgadzam się. Dopiero po roku bezowocnych starań badania i wtedy okazuje się na przykład, że masz za wysoki poziom prolaktyny - niby banał, ale jednak problem i rok w plecy! Takie badania to 5 minut. Jeśli wszystko jest w porządku to super, a jeśli nie, to przynajmniej jesteś tego świadoma i możesz rozpocząć leczenie.
[url=http://www.weddingcountdown.com]

[/url]

[/url]
Drażnią mnie wypowiedzi, w których sugeruje się tzw wyluzowanie i nie branie pod uwagę żadnych badań ani (zalecanego) kwasu foliowego...po pierwsze hormony dobrze zbadać by wiedzieć, że sa napewno w porządku, bo owszem ze złymi wynikami można zajść w ciążę ale po co przeżywać koszmar poronienia, czy uszkodzenia płodu? kwas foliowy to nie widzimisię lekarzy ale uzasadniony związek z prawidłowym rozwojem płodu i to, że akurat ktos nie brał i ma zdrowe dziecko uznałabym raczej za łód szczęścia a nie odpowiedzialności (w pokarmach które wiekszość z nas spozywa jest tego kwasu zbyt malo dlatego nalezy go przyjmować)...odnośnie jeszcze hormonów, zostało potwierdzone badaniami, że niedobór np: FT4 wpływa na niższą inteligencje dziecka...nie tylko hormony należaloby zbadać ale równeż cytologie oraz np badanie na czystość pochwy...wolałabym, żeby przez całą ciążę nie myśleć o tym, że jest juz na coś za późno i liczyć, że nie będzie konsekwencji...podejscie do ciąży uważam powinno byc rozsądne i poprzedzone przygotwaniem swojego organizmu!
W dzisiejszych czasach problem bezpłodności dotyczy coraz wiekszej ilości par, czasem właśnie przez np: "głupią" podwyższoną PRL lub TSH (o czym mozemy sobie kompletnie nie zdawać sprawy) uniemożliwia zajście w ciążę i traci sie cenne miesiace, lata i nerwy ponieważ "sie nie udaje"...
W dzisiejszych czasach problem bezpłodności dotyczy coraz wiekszej ilości par, czasem właśnie przez np: "głupią" podwyższoną PRL lub TSH (o czym mozemy sobie kompletnie nie zdawać sprawy) uniemożliwia zajście w ciążę i traci sie cenne miesiace, lata i nerwy ponieważ "sie nie udaje"...
co do cytologii to kazda kobieta obowiazkowo powinna robic raz w roku, nie tylko ta ktora stara sie o dziecko..
kwas foliowy jak najbradziej, tak jak piszesz dla dobra dziecka.
my staramy sie dopiero 2miesiace, ale juz zrobilam badania hormonalne i maz byl na badaniu nasienia.. mam juz swoje lata i nie mam czasu na spokojne czekanie..
co do wyluzowania chodzilo mi o to zeby nie myslec tylko i wylacznie o tym, ze chce sie dziecko. wiem, ze to czasem bywa trudne, ale niestety czasem starania o dziecko jak niektore tu obecne mamusie wiedza potrafia trwac lata.. mowiąc o nie cinieniowaniu sie chodzi mi tylko i wylacznie o zdrowie psychiczne przyszlych rodzicow.
jak masz ochote zajrzyja na ta strone:
http://www.nasz-bocian.pl/
na forum znajdziesz tam duzo potrzebnych informacji.
pozdr.
kwas foliowy jak najbradziej, tak jak piszesz dla dobra dziecka.
my staramy sie dopiero 2miesiace, ale juz zrobilam badania hormonalne i maz byl na badaniu nasienia.. mam juz swoje lata i nie mam czasu na spokojne czekanie..
co do wyluzowania chodzilo mi o to zeby nie myslec tylko i wylacznie o tym, ze chce sie dziecko. wiem, ze to czasem bywa trudne, ale niestety czasem starania o dziecko jak niektore tu obecne mamusie wiedza potrafia trwac lata.. mowiąc o nie cinieniowaniu sie chodzi mi tylko i wylacznie o zdrowie psychiczne przyszlych rodzicow.
jak masz ochote zajrzyja na ta strone:
http://www.nasz-bocian.pl/
na forum znajdziesz tam duzo potrzebnych informacji.
pozdr.
Ania1979 napisał(a):
> Delka, witaj:) Pamietasz mnie z weselnika-anti?? Mialysmy te
> same kiecki :) I tydzien po nas braliscie slub!!!Milo, ze
> jestese!!!!!!!!!!
>
>
hej:))))
no jasne, ze pamietam. jakze mogłabym zapomnieć nasze plotki weselnikowe hehe. ile my sie rozczulalysmy nad dodatkami hehe. fajnie bylo:) pozdr:)
> Delka, witaj:) Pamietasz mnie z weselnika-anti?? Mialysmy te
> same kiecki :) I tydzien po nas braliscie slub!!!Milo, ze
> jestese!!!!!!!!!!
>
>
hej:))))
no jasne, ze pamietam. jakze mogłabym zapomnieć nasze plotki weselnikowe hehe. ile my sie rozczulalysmy nad dodatkami hehe. fajnie bylo:) pozdr:)
Bardzo milo, ze jestes na forum rodzina;) kiedy dzidzia?? My jak widzisz sie Postaralismy i na 2 miesiace bedziemy mieli naszego Jasieńka*******A jutro nasza 1-sza rocznica slubu!!!!!!
Ogladałam ostatnio suknie, tak z ciekawosci naallegro i dziewczyna psrzedawała naszą Mitsuki, az mi się łezka zakręciła w oku!!!!!
Ogladałam ostatnio suknie, tak z ciekawosci naallegro i dziewczyna psrzedawała naszą Mitsuki, az mi się łezka zakręciła w oku!!!!!
W trakcie przygotowań do ciąży kwas foliowy to podstawa. Najlepiej przyjmować go już 3 miesiące przed poczęciem. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej, a także polepszymy produkcję krwi i samopoczucie. Dodatkowo można wprowadzić inozytol, który wyreguluje pracę hormonów i zwiększy szanse na szybkie zajście w ciążę.
Jeśli chcecie wiedzieć więcej na temat odpowiedniej suplementacji diety w trakcie przygotowań do ciąży zapraszam do rozmowy.
Pozdrawiam.
Ania,
doradca online Inofolic.
Jeśli chcecie wiedzieć więcej na temat odpowiedniej suplementacji diety w trakcie przygotowań do ciąży zapraszam do rozmowy.
Pozdrawiam.
Ania,
doradca online Inofolic.
Koniecznie badanie na toksoplazmozę.
1) brać kwas foliowy
2) pójść na wizytę do gina najlepiej ok owulacji aby mieć pewność, że jajeczko rośnie itd (znam parę która po roku starań poszła do gina a tu się okazało, że jej wcale pęcherzyki nie rosną)
3) na tej wizycie wziąć skierowanie na badania takie jak TSH (znam parę która nie mogła zajść przez problemy z tarczycą, po leczeniu od razu się udało)
tak więc lepiej sprawdzić rzeczy które można sprawdzić prosto i szybko no bo po co tracić czas :)
no i oczywiście reszta tak jak piszą dziewczyny :)
2) pójść na wizytę do gina najlepiej ok owulacji aby mieć pewność, że jajeczko rośnie itd (znam parę która po roku starań poszła do gina a tu się okazało, że jej wcale pęcherzyki nie rosną)
3) na tej wizycie wziąć skierowanie na badania takie jak TSH (znam parę która nie mogła zajść przez problemy z tarczycą, po leczeniu od razu się udało)
tak więc lepiej sprawdzić rzeczy które można sprawdzić prosto i szybko no bo po co tracić czas :)
no i oczywiście reszta tak jak piszą dziewczyny :)
kwas foliowy
badania na tsh,morfologia,cytologia
nie pamietam co dokladnie jeszcze bylo :) poszlam do mojej ginekolog i powiedzialam,ze zaczynam z mezem starania o dziecko i lekarka zlecila podstawowe badania,zeby sprawdzic czy wszystko ok, zalecila kwas folowy -powiedziala zebym zadnych innych witamin nie brala(bo z badan wynikalo,ze nie ma takiej potrzeby) mysle,ze to jest rozsadne i nie zaszkodzi pojsc do lekarza i sie zbadac.
badania na tsh,morfologia,cytologia
nie pamietam co dokladnie jeszcze bylo :) poszlam do mojej ginekolog i powiedzialam,ze zaczynam z mezem starania o dziecko i lekarka zlecila podstawowe badania,zeby sprawdzic czy wszystko ok, zalecila kwas folowy -powiedziala zebym zadnych innych witamin nie brala(bo z badan wynikalo,ze nie ma takiej potrzeby) mysle,ze to jest rozsadne i nie zaszkodzi pojsc do lekarza i sie zbadac.