Widok

co sądzicie o laktatorach?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mam pytanie: czy używałyście laktatora, nawet jeśli karmiłyście piersią, a jeśli tak to jakiego-ręczny czy elektryczny i jakiej firmy? Nie wiem czy powinnam inwestować w ten sprzęt, troszkę jest on drogi...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
MiA_2008 - nie piszę przecież, że tak zawsze jest :) tak akurat było w naszym przypadku :/

miałaś wielkie szczęście, że Wam się udało :)

mi niby ginekolog dobrała antybiotyk pod kątem karmienia piersią(żebym mogła) - a na Polankach w szpitalu powiedzieli, że przy tym leku nie mogę karmić! i mam odczekać 24godz. od zakończenia przyjmowania leku :/
miałabym być mądrzejsza od Pediatrów? :P

cc miałam z komplikacjami :/ 24 godziny leżenia bez ruchu, dziecko przyniesione po 12 godzinach :P ja miałam płaskie brodawki - Gabryś nie potrafił chwycić :/ położne i laktatorka usiłowały pomóc - nijak to nie wychodziło :/ dziewczyny z noworodków też były bezsilne :/ miałam wybór - nie dawać nic do jedzenia Młodemu (bo butelką) albo pozwalać Mu się najeść...

pokarm dostałam w 3 dobie po porodzie :P tzn. w 2 dobie udało mi się ściągnąć tyle siary co w końcówce smoczka :/

2 dni po wyjściu z Klinicznej wylądowaliśmy na Polankach :/

był czas, że Gabryś ssał pierś - ale na 1 karmienie musiałam przystawiać Go do obu piersi + robić sztuczne mleko...
później prawie całkiem straciłam pokarm :/ więc były awantury przy cycu - bo nic nie leciało :/

a jak już wywalczyłam więcej pokarmu - to cycuś jest wrogiem nr 1!!! na sam widok i próbę przystawienia Młody ma atak histerii :/ (próbowałam kilka razy)

także nie piszę, że każda historia cc+antybiotyk jest taka... ale nasza niestety inna być nie chce :/ a teraz jest już za późno na faktyczne ssanie piersi - nad czym bardzo ubolewam :/
ja tu chyba osamotniona bede ;)

wyszłam z założenia że jak będzie potrzebny to Małż podjedzie do sklepu albo do apteki i kupi...
na szczęście nie był, karmiłam piersią praktycznie do 13 miesiąca kiedy to zaszłam w ciążę i gin kazał mi skończyć, ani razu nie odciągałam mleka

tak na marginesie...rodziłam przez cc
Agusia, nigdy nie jest za późno :)
Nasza Gosiar z lipcowych urodziła wcześniaka, ściągała mu kilka miesięcy mleko bo nie umiał ssać, a potem zaskoczył. Szczegółów nie znam, ale myślę że Gosia podzieli się doświadczeniem :)
to ja bardzo chętnie poczytam :D :D :D
~~justy coś tam - ciekawe jest to piszesz... nie dałam na forum namiarów na swój profil nk-bardzo nieuważnie mnie śledzisz, swoją drogą śmiem twierdzić że jesteś tą samą osobą która napisała o mnie wątek i zastanawiam się skąd w tobie tyle zawiści i nienawiści do mnie?

Można kogoś nie lubić, ale żeby się z tym tak obnosić?

Nawet jeśli wykonuje ten zawód o którym piszesz to jest to moje życie i moja sprawa i nic ci do tego. Wykonuję go najlepiej jak umiem, ale nie jestem głupia i mam w sobie dużo pokory, bo medycyna tego wymaga. Co z tego że zakres wiedzy książkowej mam ogromny, może jeszcze tego nie wiesz ale ciąża w praktyce wygląda znacznie inaczej niż w książce. Pytam na forum doświadczonych kobiet i wcale się tego nie wstydze, bo wolę kupić coś dobrego i sprawdzonego anizeli zgrywać się na doświadczoną położną i "wiedzieć wszystko" i nie słuchać rad. Wybacz że nie interesowałam się wcześniej modelami laktatorów ani wózków ale jakoś nie było mi to potrzebne. To czego jestem pewna - nie pytam. Wiem kiedy w książce piszą o pierwszych r******h dziecka u pierwiastek, ale co z tego? Skąd mam wiedzieć jak się je czuje? Zastanów się nad tym co piszesz, bo jesteś przykra.

a swoją drogą - nie pracuję na SP wiec sie nie martw.
PEWNIE, ZE CC nie wyklucza karmienie piersia, w moim przypadku stres, zwiazany z moim zdrowiem i dziecka wykluczyl to na poczatku, a pozniej wzbudzanie laktacji nie dawala efektownych rezultatow...
dla mnie karmienie buyla okazalo sie wybawieniem, bo wreszcie zaczela przybierac na wadze i duza kluseczka z niej, do tego unormowalo sie karmienie...#
ps. moj pokarm byl badany w labie w szpitalu...i okazal sie malowartosciowy, ale to bylo 9 dni po porodzie dlatego niebralam tego pod uwage...

Ja kupiłam nowiutki medela mini electric od znajomej po okazyjnej cenie i przydał się już w 1 dobie po porodzie, a laktator kupiłam tylko dlatego, ze była taka okazja. W życiu bym nie pomyślała, że synek nie będzie umiał się przyssać i zaniknie mi pokarm, na szczęście miałam laktator i po 1 dobie używania miałam już nawał pokarmu, a maluch nauczył się ssać.
Ale ja bym nie kupowała nowego, to duży wydatek i nie masz pewności czy się przyda.
ja przed porodem kupilam reczny TT
nie powiem byl bardzo dobry ale tez mialam problem z karmieniem piersia musialam ciagle sciagac az w koncu zlamalam go :)))

kupilam elektryczna medele
super sprzet

laktator ci sie moze przydac zeby rozbudzic laktacje, mozna odciagac aby podac w butli bedziesz mogla wtedy wyjsc z domu na wiecej niz 3 godziny, rowniez podczas nawalu mozna sobie ulzyc :))

a dlaczego ktos ma nie kupowac recznego???? jak juz napisalam mialam reczny i bylam z niego mega zadowolona!!! nikt nie zabrania nikomu kupowania drogich elektrycznych jednakze w moim przypadku ten odciagacz znakomicie sie sprawdzil i cieszylam sie ze nie kupilam wczesniej czegos duzo drozszego , wybor kazdego .
ja jestem posiadaczką medeli mini eletric - teraz używam go raczej sporadycznie, ale w szpitalu bardzo cieszyłam się, że go mam - nie miałam pokarmu (byłam po cc) i żeby rozbudzić laktację na przemian przystawiałam Małą do piersi i stymulowałam (bo nic nie leciało) piersi laktatorem - myslę, że recznym było by mi duuuużo ciężej.
Dodam jeszcze, że pierwsze 3 doby były cięzkie - ZERO pokarmu przy odciąganiu, Mała była dokarmiana - od 4 dnia do dziś jesteśmy tylko na piersi :-)
Ja nie kupowałabym laktatora przed porodem - warto sobie upatrzyć model i miejsce, gdzie można go kupić, a potem w reazie potrzeby - podesłać np. męża. Może przecież okazać się, że w ogóle nie będziesz go używać, a przy dziecku i tak sporo wydatków, więc warto się wstrzymać na początku.

No chyba, że wiesz już, że będzie Ci potrzebny (ja wiedziałam, bo jeździłam na studia raz na dwa tygodnie i Młodego zostawiałam samego z tatą i moim mlekiem w pojemnikach ;) ). Używałam zwykłego ręcznego Canpola (kupionego za 15 złotych) - uważam, że nie byłby mi potrzebny elektryczny na te kilkanaście razy, które go użyłam.

Jeśli natomiast zdarzy się tak, że będziesz musiała ściągać pokarm często (kilka - kilkanaście razy na dobę) to polecam laktator elektryczny, bo ręcznym się "zajedziesz" na śmierć. ;)
1) NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK MAŁOWARTOŚCIOWY POKARM !!!
(to nie personalnie do autorki ale personalnie do personelu szpitala :) --> pokarm matki ZAWSZE jest najbardziej wartościowy dla jej dziecka !

2) dlatego ja (zwolenniczna mimo wszystko laktatora recznego a posiadaczka obu wersji) polecam kupic najtanszy laktator do szpitala - jesli bedzie pomagal i mama bedzie z niego korzystac moze po wyjsciu ze szpitala kupic lepszy/drozszy/elektryczny/jakikolwiek inny;
jesli nei bedzie korzystac - mala strata pieniezna

i 2b :) w szpitalu w najgorszym wypadku jak sie ktos nei wstydzi zawsze mozna sciagac pokarm recznie podczas nawalu - w mnie w pokoju jedna dziewczyna tak wlasnie robila aby piersi jej nie wystrzelily z nadmmiaru mleka :D
oczywiście, ze można ręcznie :) wystarczy wejść pod gorący prysznic i pomasować piersi i sprawa załatwiona :) diwe pieczenie na jednym ogniu ;)
Nigdy nie twierdziłam i nikomu nie powiedziałam takiej bzdury, że ma niepełnowartościowy pokarm... Dziwi mnie, że niektóre osoby tak właśnie mówią...
Hmmm... to się rozpisałyście :) teraz już nie wiem czy i jaki kupować (w sensie ręczny czy elektryczny). Jednak bardzo Wam dziękuję za info. Tyle zdań i opinii ile forumowiczek :)
Zastanawiam się jednak nad taką sytuacją (którą obserwowałam nie raz i nie napiszę jakie rozwiązania wymyślałyśmy aby ulżyć kobietom) - jest noc, mam nawał, nie ma możliwości kupna laktatora, a ręcznie nie daję rady i co wtedy? Ból i eksplozja piersi? A do tego możliwe jest że trafię na nieżyczliwe położne.... i radź sobie człowieku...
w szpitalu, w którym rodziłam były dostępne laktatory, jeżeli tylko ktoś potrzebował...

nie jest tak w każdym??
Czy w wejherowie można w razie czego skorzystać z laktatora szpitalnego? Też jeszcze nie kupowałam i raczej nie zrobie tego już przed samym porodem któr mam za 2 tygodnie.
hmmm, to chyba do mnie odnosilo sie o ten malowartosci pokarm...
ja tez z tym nie zgadzam, mowie, ze pokarm byl zbadanyi niestety powiedziano mi, ze tym dziecka nie wykarmie, bo ma za malo wartosci...mieli racje...
przepraszam ale nadal sie nie zgadzam z tym stwierdzeniem

a psychika ma niesamowite znaczenie jesli chodzi o laktacje
choc gdyby mi tak powiedziano to bym ich wysmiala
i nie, nie w kazdym szpitalu sa laktatory na wynajem
poza tym, nie chcialabym po kims, a wlasciwie po nie wiadomo ilu kimsiach :)
W Wejherowie jest chyba medela elekryczna z krórej można skorzystać

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

nnt. allegro (30 odpowiedzi)

często robicie w ten sposób zakupy? coraz częściej łapię się na tym , ze nie chce mi się iść...

do góry