Widok

czy podajecie wit D3 - vigantol...?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny zdania sa podzielone- moja mała ma prawie 6 miesięcy na noc daje jej mleko modyfikowane bebiko i tu jest dylemat byłam u lekarza i kazał dawać 1 kropelke ale druga lekarka- (konsultacja telefoniczna) powiedziała że jak dostaje na noc butle to D3 jest juz niepotrzebne i co tu dalej robić...?
moze macie jakies doswiadczenia w tej kwestii...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
od urodzenia 1 kropelka przed wieczornym mlekiem.zależy ile Twoje dziecko waży i ile na dzień wypija mleczka.moja córcia jest drobniutka,ma prawie 9 m i waży niecałe 8kg,wiec lekarz powiedziala,ze mam podawac 1 kropelke.a wyoija ok600ml na dzień
Zdanie pediatry z forum "karmienie butelką":
"w 100 ml mieszanki jest ok 50 jedn wit D3. Dawka profilaktyczna to ok 400-1000 jednostek wit D3/dobę.
Tak więc wit D3 mozna nie podawać jesli maluch wypija dziennie conajmniej 800 ml/mieszanki. W przeciwnym wypadku - warto
ja uzupełnić."

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=632&w=77757134&a=77887730
karmię piersią - podaje wg zalecenia pediatry 1 kroplę d3, pediatra dodała ze gdyby Mala przeszka na jedzonko z butli to odstawic d3
karmię cyckiem i podaję jedą kroplę
image
image
Karmiłam sztucznym i podawałam 2 kropelki D3 wiosna zima jesień -zawsze mały dostawał vigantol i cebion multi :)
karmie butelką i podaję vigantol jedną
kropelke dziennie.tak kazala lekarka.
nie slyszlam nigdy o teorii,ze nie podaje sie wit D3 przy karmieniu butelką...
image
Mi powiedziała lekarka że gdyby mały przeszedł na sztuczne mleczko odstawić wit.D.
kurcze....ja bym nie odstawila w zyciu wit D3.przeciez w mleku jej nie ma,a dzieciaczek musi miec podawaną...
Co lekarz to teoria...Jak zwykle:/
image
a ja od poczatku podaje 2 kropelki karnie cycem
hej!
Moja Corcia ma 10 miesiecy karmie ja sztucznym mlekiem i daje codziennie przen nocnym karmieniem od 1 do 2 kropelek bezposrednio na jezyk.
Ostatnio w programie na TVN Style Mamo to ja bylo wlasnie na ten temat i mowili ze bez wzgledu na wszytko czy melko takie czy takie zalecane jest podawanie wit D3 nawet do 2 roku zycia. Ja pytalam swojej pediatry i powiedziala ze mam dawac do 18miesiacy. Wit C juz mi nie kazala ale ze mam jeszcze troche to podaje najwyzej jak bedzie zaduzo to wysiusia ale jak skoncze ta buteleczke to juz wiecej C nie bede podawala ale D3-vigantol tak do 18 miesiaca
Ja podaję 2 krople dziennie, karmię cycem. A dlaczego dajecie wieczorem? Czy jest jakaś różnica, czy z wygody?
ja podaje akurat rano tzn do poludnia,bo tak mi wygodnie.lekarz nie zalecil konkretnej pory dnia.
image
mi dr powiedziała, że lepiej wieczorem, bo po wit. d3 lepiej nie eksponować dziecka na słońce...

a ja mam Devikap (D3)- czy któraś z Was też to stosuje?
image

image
devikap?nie znam.podaje jak wiekszosc vigantol.
byc moze sa rozne nazwy ale witamina to witamina...
image
moj mały spokojnie wypija juz ponad 800ml dziennie ale z uwagi ze jest duzy i szybko rosnie lekarka poleciła dawac jedną kropelke co drugi dzien,
image

image
hahaha dobre, ale Twój lekarz teorię wymyślił. Możesz, a nawet wskazana jest ekspozycja dziecka na słońce (oczywiście z umiarem).
ja podaje devikap - 1 kropelka dziennia, ale od dzis mam podawac 1kropelke co drugi dzien.
MK to chodzi o teorie że przy witaminie D3 dziecko nie powinno być wystawiane na słońce dlatego nigdy D3 nie podaje sie latem
Ja podawalam Vigantol do ok.5go miesiaca jedna krople,pozniej lekarka kazala przejsc na Dewikap.
Teraz maly skonczyl 9 miesiecy i po ostatniej wizycie kilka dni temu po zbadaniu ciemiaczka kazala juz calkowicie odstawic.
Przez pierwszy rok życia podaje się D3 bez względu na porę roku. Potem w zależności od potrzeb. Proponuję przeczytać "Zalecenia konsultanta krajowego w dziedzinie pediatrii i zespołu ekspertów dotyczące profilaktyki krzywicy i osteoporozy". Utrzymanie prawidłowego poziomu D3 w surowicy jest niezwykle ważne, polecam: Tavera-Mendoza LE, White JH, Słoneczna tarcza, Świat Nauki 2008, 1: 34-41.
Ja się ostatnio pytałam do kiedy dawać i moja powiedziała, że jak będą już słoneczne, cieplejsze dni to przestać. Co lekarz to teoria.
Większość lekarzy jest kilka lat za najnowszymi doniesieniami naukowymi i często nie znają nawet aktualnych wytycznych. Niedobory D3 drastycznie zwiększają ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych (np. cukrzycy typu I u dzieci, stwardnienia rozsianego i wielu innych) oraz nowotworowych (np. rak prostaty, rak jajnika, rak piersi) itd. Oczywiście latem trzeba uważać z suplementacją, a ta powinna być uzależniona od prowadzonej diety oraz szerokości geograficznej.

Tak samo jest ze szczepieniami ochronnymi. Część naukowców postuluje wprowadzenie poważnych zmian w kalendarzu szczepień: szczepienia od 4 miesiąca życia (mniejsze ryzyko wystąpienia astmy), zupełne wycofanie szkodliwych szczepionek DTPw i zastąpienie ich DTPa (10x mniejsze ryzyko powikłań, teraz są płatne).

Jakiś czas temu podczas konferencji w Warszawie poruszano problem spożywania zbyt dużej ilości środków immunomodulującyh przez ludzi (np. olej z wątroby rekina), co przekłada się na duży wzrost zachorowalności na chłoniaki.

Przykłady można mnożyć.
i bądz tu mądry...;-(
dzięki dziewczyny za opinie

dalej będe podawać witaminke D3!!!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Urlop niani (64 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

Czy kiedykolwiek "żałowałyście" że zdecyedowałyście się na drugie dziecko? (38 odpowiedzi)

Hej, wiem, że brzmi strasznie, ale nie chodzi mi o wywołanie jakiegoś poruszenia. "Żałowanie" w...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (120 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

do góry