Widok
pozatym zalezy czy to byla taka sobie goraczka np od zebow czy np przy leczeniu jakiegos bakcyla bo jak przy bakcylu(zwlaszcza bakterii) to podaje sie jeszcze 2-3 dawki zeby wspomoc inne leki i nie dopuscuic do rozwoju stanu zapalnego (choc sie przyznam ze ja zawsze gora jeszcze raz podawalam, bo szkoda mi bylo dziecko przyzwyczajac do lekow)
Jeśli temperatura spadła, to po co kolejna dawka, czy inny lek?
Do temp. 38.5 powinno pozwolić się, by organizm sam się bronił. Gdy podasz np. nurofen, a po pół godz., czy nawet 45 minutach temperatura nadal jest wysoka to dajesz normalną dawkę paracetamolu.
Wiele razy było tak, że przetrzymywaliśmy corkę z temperaturą 38.5-38,8 bez leków (robiliśmy okłady) i organizm sam zwalczał chorobę. Oczywiście wszystko pod kontrolą.
Obecnie ma 5lat i silny organizm, ostatnio była chora 1,5 roku temu.
Do temp. 38.5 powinno pozwolić się, by organizm sam się bronił. Gdy podasz np. nurofen, a po pół godz., czy nawet 45 minutach temperatura nadal jest wysoka to dajesz normalną dawkę paracetamolu.
Wiele razy było tak, że przetrzymywaliśmy corkę z temperaturą 38.5-38,8 bez leków (robiliśmy okłady) i organizm sam zwalczał chorobę. Oczywiście wszystko pod kontrolą.
Obecnie ma 5lat i silny organizm, ostatnio była chora 1,5 roku temu.
37,2 to juz temperatura ładna,wiec nie zbijaj.
jak moj goraczkowal i temp znowu rosla do 37,8 np. to juz wiedzialam ze bedzie wyzej i dawalam lek.
dlugo utrzymująca sie temp powyzej 38 stopni moze juz wyrzadzic wiecej szkody niz pozytku dla organizmu u maluchow takze ja bym podawala.
jak pisza dziewczyny mozna dawac na przemian:
nurofen a po 4 godzinach paracetamol. zobacz tez czy dalas wystarczajaca dawke do masy ciala.moze za malą i kolejna ewentualną za 8godzin zwieksz dlatego goraczka calkowicie nie spadla.
powodzenia
jak moj goraczkowal i temp znowu rosla do 37,8 np. to juz wiedzialam ze bedzie wyzej i dawalam lek.
dlugo utrzymująca sie temp powyzej 38 stopni moze juz wyrzadzic wiecej szkody niz pozytku dla organizmu u maluchow takze ja bym podawala.
jak pisza dziewczyny mozna dawac na przemian:
nurofen a po 4 godzinach paracetamol. zobacz tez czy dalas wystarczajaca dawke do masy ciala.moze za malą i kolejna ewentualną za 8godzin zwieksz dlatego goraczka calkowicie nie spadla.
powodzenia
Ale paracetamol czy inne tego typu lekarstwa są również nie tylko wskazaniem przy temperaturze ale i przy pojawieniu się zapalnego. Podaje się regularnie nie więcej niż trzy dni. Ja zawsze podaję kilka razy aby właśnie nie przerodziło się to w jakąś chorobę, zwykle wystarczy wtedy 2-3 dni i po chorobie nie ma śladu :)
nurofen jest nie tylko przeciwgorączkowy, ale też przeciwzapalny. Nam dr powiedziała, żeby dawać-zgodnie z ulotką, przez 2 dni, nawet jeśli drugiego dnia już gorączka minie, żeby nie było nawrotu. Poza tym nie wszystkie dzieci można przetrzymywać do 38,5 jak pisze forumka powyżej, bo mogą dostać drgawek. Moja sis tak miała :( przy nawet niższej temp.
U mojego synka np nurofen nie pomagał tylko ibum..I zawsze jak ma wysoką gorączkie to mu podaje a potem jak nie schodzi to okładny cherbatki na zbicie gorączki...Jeżeli po 6h dalej ma gorączkie to następna dawka ibum ale nie częsciej.Zazwyczaj po ibum spada ale jeżeli to jakiś wirus to po 6h znowu sie podnosi,także te 2 dni stosuje ibum,a potem lekarz.