Widok

czym smarujecie dziecko po kąpieli?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
ja kąpie małą w wodzie z emulsją Oilatum, ale potem niczym nie smaruje a powinnam wg lekarki. Mówila, ze jest jakiś plyn oilatum (cos jak oliwka) ale nie moge znaleźć tego w necie...

Mam oliwkę i balsam do ciała NIvea Baby, ale boje się ze ją uczuli...

Co polecacie?

image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja kąpię Julkę w Balneum Hermal Plus (nie używa się wtedy juz żadnego środka myjącego typu mydło, żel) a smaruje Ją po kąpieli emulsją Emolium. A do pupy - krem Hippa.
Oliwki wysuszają skórę

zaraz, zaraz, jak to oliwki wysuszają skórę? Przecież właśnie natłuszczają i nawilżają....

Oliwka stosowana za często zaburza naturalną ochronę skóry. To prawda, że wysusza, trzeba z nią ostrożnie. To tak jakbys codzinnie smarowała sie oliwką, zobaczysz, że po pewnym czasie skóra będzie ściągnięta i sucha.

image
Mało tego, ze wysuszają, to jeszcze zatykaja pory

Oliwa z oliwek - nie uczula. ;)

nie żartujcie sobie... od jakichś dwóch miesięcy smaruję brzuch oliwką J&J żeby nie mieć rozstępów i skóra wcale się nie zmieniła.......

Ja kąpię małą w płynie olilatum i do tego mam mydełko olilatum i po kąpieli niczym nie smaruję, a skórę ma gładziutka i aksamitną. Jak wydawało mi się, że skórka jest lekko przesuszona to po kąpieli smarowałam ją lekko parafiną.

image
image
wg mnjego dermatologa dzieciecego Oilatum jest dla dzieci ze skłonnościami do podraznień i alergicznymi z sucha skórą
Nie nalezy smarowac zbytnio dziecka !!!
Wystarczy płyn do kąpieli z oliwka - ja myłam małego płynem z Nivea z oliwką - jest świetny i pozostawia iewielką wartewkę nawilżenia/natłuszcenia na skórze. I to w zupełności wystarczy.

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
Tak. Ja smaruję swoje grzanym piwem :)

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

w szpitalu na zaspie dzieci smruj sie parafina cieklą. ja na samym początku używalam oliwki ale strasznie wysuszała Patrycji skore i zaczęłam smarować parafina.
Teraz używam mleczko nawilżające z nivea baby i jestem bardzo zadowolona!!!

image
Ojej :)

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

no widzisz, ja mylam wodą z olilatum i w szpitalu nie kazali mi juz niczym samorwac, ale pediatra teraz kazał - cała jestem głupia, bo nie chce pakować na małą za dużo kosmetyków

wyczaiłam, że linomag robi emuslję, spróbuje tym (jeśli dostanę) - linomag był zawsze uważany za leczniczy i nieuczulający, ale maść jest za tłusta i brudzi

image

image
Ja Wiki smaruję Mleczkiem Nawilżającym Nivea Baby

image
image
Kąpię małą w oilatum i już potem niczym nie smaruję. Ma super skórę.

ja również kąpię małą w Oilatum a w miejsca newralgiczne typu fałdki wsmarowuję krem Oilatum Soft. Skórkę ma gładką, bez podrażnień i przesuszonych miejsc :)

no ja też tak robiłam jak ty eliza-malinka-ale pediatrze to mało:(

image

image
według mojego matczynego instynktu, to skoro skórka jest zdrowa i dobrze nawilżona, to po co ją dziecku przeciążać. Oliwka nie jest obowiązkowa, ja zamiast niej stosuję krem - cienką warstwę i przede wszystkim na fałdki, gdzie najczęściej występują podrażnienia. Gdybym zauważyła, że to nie wystarcza, zmieniłabym sposób pielęgnacji, ale póki co nie ma ku temu żadnych powodów. Sama emulsja Oilatum bardzo dobrze zabezpiecza skórę, próbowałam też na sobie :)))

Ja fałdki smaruję czasem oliwką lub parafiną, ale rzadko. Oilatum wystarcza.

Niczym, kąpiemy w płynie z oliwką marki buebchen i jest git :)

image
ja małego myję w płynie penatena a smaruję mleczkiem hippa albo oliwką penatena różnie:)

image

piri napisał(a):

> Niczym, kąpiemy w płynie z oliwką marki buebchen i jest git :)
>
>

i tak trzymać !!!! :)
zobaczcie w gazecie kwietniowej Mamo to ja reklame Oilatum ---- wyraxnie mnapisane jst ze:
jest do suchej skóry ( np. AZS - Atopowe Zapalenie Skóry), i łuszczącej się.....
A przeciez wiekszośc bobasów nie ma takiej skóry, ajak gdzie sma wysuszoną to nie na całym ciałku...... Ja bym nadmiernie nie wsmarowywała kosmetyków bo moga zburzyć naturalną równowagę skóry

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
Ja również u dwójki swoich pociech stosowałam płyn oilatum do kąpieli ale jak zauważyłam u mojej córki suchą skórke wtedy zaczełam stosować parafinkę nie uczula i najlepiej nawilża sama pediatra Ci to potwierdzi, za często też dziecka nie smaruj ani oliwką ani parafiną powiedzmy iż co drugi dzień.
Ja od pierwszej kąpieli samruję małą parafiną, natłuszczanie jej było dla mnie przyjemnością a dla nie zawsze masażem.Teraz kiedy jest starsza i strasznie fika i ucieka kupiłam balneum i używam go co drugą kąpiel ( bo jest on do skóry alergicznej więc nie chcę przesadzić). Po kąpieli w balneum nie natłuszczam a co drugą kąpiel normalnie ciekła parafinka.

[url=http://bejbej.pl/]
image
[/url]
Nie jestem jeszcze praktykująca, ale ostatnio na tvn style wypowiadał się dermatolog, iż najlepiej dzieci smarować balsamami, nie oliwkami (za wyjątkiem naturalnych oliw i parafin);)

image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

fizjoterapeuta OWI Gdynia M.Morawski (6 odpowiedzi)

hej. czy ktoś uczęszczał z dzieckiem do tego pana? Jakie wrażenia?

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

Irmina Wróblewska-Jankowska dermatolog - zna ktoś? Jakie opinie? (14 odpowiedzi)

Irmina Wróblewska-Jankowska przyjmuje na Jelelniogórskiej. Był ktoß może na wizycie i może...

do góry