Widok

do "chorowitych" Mam :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczynki, tak się zastanawiam czy któraś z Was przeszła pomyślnie ciążę posiadając nw. schorzenia:

- niedoczynność tarczcy (wyregulowana)

- cukrzyca II st. (niedawno stwiedzona, leczona środkami doustnymi)

- nadciśnienie ( niedawno stwierdzone, zapewne będę leczona po najbliższej wizycie u kardiologa)

Mąż mi obiecał fasolkę w tym roku, ale nie wiem czy to w ogołe możliwe przy tylu chorobach... Mówię Wam, jak nie urok to s****z... :(

Kupiłam sobie Folik na pocieszenie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mam niedoczynność tarczycy (wyszła w połowie ciąży) biorę leki i wyniki badań mam w normie.
ja nabawilam sie i niedoczynnosci i nadczynnosci ale po ciazy
no własnie a mi to wszystko dolega już przed ciążą dlatego chciałabym wiedzieć czy któraś z dziewczyn ma takie doświadczenia... Jak znam, życie to na pewno będę musiała iść na zwolnienie od początku a to dla mnie największy koszmar :(
miałam niedoczynność przed ciąża i urodziłam zdrowa córeczkę:-) uważam, że jeśli jest się pod stałą, dobrą opieką lekarza to wszystko sie da! tak wiec życzę powodzenia!!!
bedac od stala opieka lekarza i ginekologa bedziesz tak brac leki by dziecku nie zaszkodzilo.Ciaza tylko rozhuśta hormony ale wszytsko do przezycia>ja bralam leki na tarczyce i karmilam corke i do tej pory karmie u mnie dodatkowo stres pogarszal moje samopoczucie co odbijalo sie na tarczycy
up :)
u mnie było tak : niedoczynność leczona, a potem cukrzyca wyszła w ciąży ( do dzis muszę kontrolować cukier)i ... niskie ciśnienie. Wszystko pod kontrolą, było trochę problemów, ale miałam b.dobrą opiekę lekarską w ciąży i jestem mamą małej dziewczynki. jeśli czcesz więcej szczegułów podaj e-mal.
głupie pytanie może ? Ale jakie badania się robi żeby wykryć niedoczynność albo nadczynnośc tarczycy ?
Bada się poziom hormonów: FT4, TSH- badanie krwi.
E-Milka pisz wszystko :) paula.virt@wp.pl dzieki :)
to nadcisnienie jest troche problematyczne ale mysle ze po konsultacji z lekarzem wszystko sie da. moze bedziesz musiala lezec ale dziewczyny tu leza i mowia ze warto wiec mysle ze dasz rade. powodzenia
poszedł e-mail ;)
Tasia najważniejsze to, że wiesz na co chorujesz :) Musisz jedynie zadbać o dobre leczenie tych schorzeń i unormowanie ich przed zajściem w ciążę - zwłaszcza nadciśnienia. Ja mam niedoczynność tarczycy unormowaną i jestem w dobrych rękach endokrynologa, więc wszystko idzie dobrze.

Porozmawiaj z lekarzami prowadzącymi i uprzedź ich o Twoich zamiarach, bo może będzie trzeba wcześniej zmienić lek na przyjazny w ciąży lub będą mieli jakieś cenne zalecenia dla Ciebie.
No i pamiętaj o braniu kwasu foliowego najdalej na 3 miesiące przed zajściem. 0,8 codziennie chyba, że któryś lekarz zaleci wyższą dawkę. Możesz też sprawdzić wchłanialność tego kwasu na wszelki wypadek. Jest na to badanie, ale nie pamiętam jego nazwy. Sprawdź też jaki masz poziom B12, bo w niedoczynności lubi być za niski, a endokrynolodzy nie przykładają się do tego. Oczywiście przyda się też morfologia żeby zobaczyć czy nie ma anemii. Trochę tego jest, a ginekolog też zaleci Ci parę badań, więc najlepiej idź je zrobić na akademii w Gdańsku, bo tam wyjdzie Ci to najtaniej i najszybciej. Jak pójdziesz do punktu pobrań na Klinicznej to unikniesz kolejki :)
xElka badania dające pewną diagnozę to TSH, fT4, antyTPO i antyTG. Trzeba je zrobić wszystkie, bo samo TSH i fT4 nie wystarczają. Jeśli wyniki są złe to idziesz z nimi i morfologią (najlepiej zrobić od razu) do endokrynologa. Najlepiej do takiego, który ma USG w gabinecie, bo inaczej musisz zrobić wcześniej jeszcze USG tarczycy. Znów polecam laboratorium akademii medycznej, bo tam jest najtaniej i najszybciej.
E-Milka poszła odpowiedź :)
Neissi kwas foliowy łykam dzielnie od wczoraj :)
Ha i z tej okazji nawet palenie rzuciłam :)
u mnie na początku ciąży stwierdzono niedoczynność tarczycy, cukrzyce ciążową i podejrzenie nadciśnienia. Problemy z tarczycą zapewne miałam przed ciążą o których nie wiedziałam. a teraz okazało sie ze moja niedoczynność zmieniła się na nadczynność. Więc u mnie co chwile coś się dzieje. Więc głowa do góry
hej ja mam niedoczynnosc od 15 roku zycia, w ciazy tez mialam, mam bardzo ciezko i ni emoge wyregulowac tsh, nadcisnienia nabawilam sie w ciazy, lezalam z tego powodu na patplogii pod koniec ciazy i mialam wywolywany porod dzien przed terminem bo cisnienie bylo juz tak wysokie ze ledwo zylam,
OSOBISTY TRENER FITNESS, ODCHUDZANIE, kształtowanie i modelowanie sylwetki, zajęcia indywidualne,diety,zapraszam, tel.695519424,fitness-ola@wp.pl www.odchudzanieztrenerem.pl
no to nie pocieszyłaś mnie :(
przykro mi, ogolnie cala ciaze w miare dobrze sie czulam, tylko koncowka byla ciezka, pod opieka lekarza , dobrego lekarza wszystko bedzie ok, tylko trzeba sie oszczedzac,
OSOBISTY TRENER FITNESS, ODCHUDZANIE, kształtowanie i modelowanie sylwetki, zajęcia indywidualne,diety,zapraszam, tel.695519424,fitness-ola@wp.pl www.odchudzanieztrenerem.pl
Wyczytałam w necie, że nadciśnienie to dla gina wystarczający powód, żeby wypisać zwolnienie do końca ciąży. A ja bardzo chciałabym tego uniknąć bo nie wysiedzę w domu :( Poza tym lubię moją pracę.
no to musisz mu to powiedziec, jakie masz nadcisnienie? ja mialam 160 na 120 a pozniej i wyzsze , zreszta wiesz z drugiej strony musisz wybrac czy chcesz donosci zdrowa ciaze czy praca wazniejsza, ja od razu poszlam na zwolnienei, szalu dostawalam w domu, no ale cos za cos
średnie dobowe po badaniu holterem to ok 160/95 :(
Pewnie, że dziecko będzie ważniejsze, ale na chwilę obecną sobie tego nie wyobrażam, ale ja już tak mam, że zawsze piszę sobie czarne scenariusze...
moze najlepiej zrobisz jak po prostu pojdziesz do dobrego gina ktorey Cie dobrze poprowadzi, wyjasni wszystko i uspokoi, w ciazy cisnienie jeszcze skoczy, wiec musisz to wszystko skonsultowac , ja tylko powiedzialam jak bylo umnie, na zbicie cisnienia w ciazy bralam leki, i bylo w miare ok, ale skakalo, fakt faktem ze moja ciaza to jeden wielki stres i newry z przyczyn osobistych wiec moze to tez mialo wplyw na stan mojego zdrowia i dziecka
Ja jestem teraz w 6 miesiącu i jak do tej pory to raczej mam za niskie ciśnienie. Jak zawsze miałam 140/80 to teraz mam 100/60. Niestety ciśnienie, cukrzyca i tarczyca bardzo na siebie oddziałują. Trzeba więc zadbać żeby wszystko było unormowane jak najlepiej. No i żeby lekarze dobrze współpracowali. Ja mam niedoczynność po radiojodzie i od tamtego czasu tak mi TSH oszalało, że wcale go nie oznaczam, bo wyniki są idiotyczne. Grozi mi też cukrzyca, bo wykryłam już przed ciążą początki LADA. Jak na razie udało mi się utrzymać cukier w normie, ale ciąża może wszystko zmienić. Właśnie czekam na skierowanie na glukozę.
Mam nadzieję, że masz dobrze zdiagnozowaną cukrzycę, bo mojemu ojcu też mówili, że ma typ II, a dopiero ja po swoich poszukiwaniach doszłam, że to autoimmunologiczna LADA i przez to był źle prowadzony. Gdyby zdiagnozowali to poprawnie 10 lat temu, mógłby uniknąć wielu powikłań.
pisze licencjat na ten temat ;)

mam fajną książke, jak bedziesz chciała to Ci pożycze ;)
http://www.elsevier.pl/layout_test_dzial/medycyna-rodzinna/choroby-internistyczne-i-inne-zaburzenia-zdrowotne-w-ciazy

1. Śmiertelność ciężarnych - epidemiologia
2. Schorzenia kardiologiczne podczas ciąży
3. Nadciśnienie tętnicze a ciąża
4. Choroby nerek
5. Zaburzenia endokrynologiczne i metaboliczne
6. Choroby płuc podczas ciąży
7. Zaburzenia hematologiczne
8. Układ krzepnięcia i zakrzepica
9. Zaburzenia żołądkowo-jelitowe i hepatologiczne
10. Choroby tkanki łącznej
11. Choroba nowotworowa a ciąża
12. Infekcje w ciąży
13. Zakażenie HIV a ciąża
14. Schorzenia neurologiczne a ciąża
15. Schorzenia dermatologiczne w ciąży
16. Nadużywanie środków psychoaktywnych podczas ciąży
17. Zaburzenia psychiczne w ciąży i okresie poporodowym
18. Znieczulenie oraz intensywna opieka medyczna podczas ciąży
19. Powikłania u ciężarnych i noworodków
20. Ocena płodów u matek ze schorzeniami towarzyszącymi: ultrasonografia i monitorowanie biofizyczne
21. Wpływ promieniowania jonizującego i niejonizującego oraz pól elektromagnetycznych podczas ciąży
22. Badania laboratoryjne w prawidłowej ciąży
to ja poproszę :)
tasia, spr @ ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry