Widok

do kiedy mogą występować kolki?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
do jakiego wieku? ilu miesięcy?

moje 1,5 miesięczne maleństwo jeszcze nigdy nie miało i sie zastanawiam czy mogą sie jeszcze pojawić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

U naszego pierwszego dziecka pojawiły się w 4 tygodniu i to była jakaś masakra. Nie wiedzieliśmy już co robić, żeby pomóc dziecku. Przy drugim kolki też się pojawiły ok 6 tygodnia i baliśmy się, że znowu czeka nas to samo. Lekarz nam polecił, żeby spróbować podać kropelki. Zapłaciliśmy za nie chyba z 15 zł, a pomogły nam i naszej córce przejść przez ten okres bez dramatów. Naprawdę polecam, bo przy drugim dziecku wystarczyło podać kropelki i mieliśmy wszyscy spokojną noc - nie to co za pierwszym razem. Te kropelki nazywały się esputicon
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas byly od 2 tyg zycia i trwaly do polowy 4 miesiaca....brrr....:/
do tego co napisała Kasia1985 dodam 0,5 czopka glicerynowego(posmarowanego oliwką i palec też musi być w oliwce i trzeba go przytrzymać, bo jak dzidzia się pręży to czopek się wysuwa... już 3 razy miałam obkupane palce ;)) - polecała lekarka pediatra :)

my na brzuszek kładziemy Gabrysiowi takie małe termoforki :) (żelowe)

wczoraj nic nie pomagało - ani espumisan, ani masaż brzuszka, ani masaż plecków(ponoć też pomaga), ani czopek, ani okład na brzuszku, ani kładzenie na brzuszku... męczyliśmy się 4 godziny!
wreszcie postanowiłam być mniej delikatna i mocniej pouciskałam brzuszek (w czasie ostatniej wizyty u pediatry Pan Dr też mocniej ucisnął brzuszek w czasie badania i wyszła kupa) :P no i ten sposób zadziałał :)

ponoć ma też pomagać podanie łyżeczki przegotowanej wody przed 1 karmieniem :) (sposób od koleżanki siostry)
masaz brzuszka okreznymi r******i, ciepłe okłady na brzuszek np.pieluszka zmoczna w cieplej wodzie i jesli karmi Pani piersia wyeliminowac ze swojej diety wszytsko co wzdymajace
dziewczyny może głupie pytanie zadam ale jak odróżnić kolkę np od wzdęć bo to chyba nie to samo?
mój maluch ma 2 tyg i dziś w nocy po raz pierwszy nie spał 3 godz - prężył się, napinał, nie mógł zrobić kupki. zastanawiam sie czy to jednorazowa "akcja" czy coś się zaczyna ;/

a wogle jakie znacie sposoby "pierwszej pomocy" żeby pomoc dziecku zrobić kupke??
U nas zaczęły sie w 5 tyg zycia, trwały do 5 miesiaca.
myslę ze raczej jest to spowodowane jedzeniem mamy w czasie karmienia a nie ciązy, jedzenie w czasie ciąży, mogło spowodowac jedynie alergie malucha ( np. duze spozywanie leka w ciazy itp.)
moja mama twierdzi że kolki mogą być spowodowane jedzeniem pikantnych potraw w ciąży.... czy to waszym zdaniem prawda? myślałam że raczej podczas karmienia piersią....
Gabryś miał pierwszą kolkę w 4 dniu życia :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
kolki od urodzenia do ok. 100dni
ale z tego co czytałam między 2 tyg a 6 miesiącem
u nas pojawiły sie w 2 tygodniu ale prawdopodbnie spowodowane alergia na białko
u nas też się pojawiły jakoś w 4 tyg.:(
u nas były w 1 tyg życia i trwały 3 miesiace
raczej już nie powinno być skoro nie było do tej pory, pojawiają sie odrazu albo od 2-3 tyg zycia zazwyczaj .....

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry