Widok

do mam z NIEDOCZYNNOŚCIĄ tarczycy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
czy badalyscie swoim dziciaczkom dodatkowo hormony /tsh, ft3 i ft4/? dodatkowo, tzn. procz tych badan przesiewowych /krew pobierana z pietki w 2lub3 dobie po urodzeniu/. ja zbadalam i hormony, mimo uplywu czasu w gornej granicy normy i endo cos mowi o wlaczeniu hormonu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
My robiliśmy tsh i ft4 jak mały miał ok. 4 miesiące. Było ok, ale dr kazała sprawdzić jakiś miesiąc po tym jak przestanę go zupelnie karmić piersią. Niedługo będziemy robić.
kurcze to ja tez musze malej zrobic, a czy w pierwszej dobie po urodzeniu dzieci maja badany ten hormon?, cos mi pediatra mowila ze jak po ur. byl ok to nie trzeba robic, mala ma ponad rok
My oboje z mężem mamy Hashimoto i endo kazała dwukrotnie zrobić tsh i ft4. Wyszły dobre, ale uważam, że powinniśmy zrobić jeszcze p/ciała, bo często te wyniki bywają dobre, a dopiero p/ciała pokazują, że coś się dzieje. Poza tym, uważam, że jedynie dwukrotne sprawdzenie w ciągu pierwszych 3 miesięcy (tak kazała endo) to stanowczo za mało. Zgodził się ze mną nasz pediatra. Za miesiąc robimy badania kontrolne w szpitalu. Postaram się o dokładne sprawdzenie tarczycy i niedługo wybierzemy się do endokrynologa dziecięcego. Niedoczynność u takiego maluszka, który się rozwija, to zbyt poważna sprawa żeby to zaniedbać. U mojego męża wszyscy odziedziczyli po ojcu i w mojej tak samo, więc nikt mi nie powie, że jakimś cudem Kuba miałby nie dostać tego w spadku.
sprawdzałam - tak mi poleciła endokrynolog ponieważ Hashimoto jest czesto dziedziczne w linii żeńskiej - ale na razie wszystko jest ok u obu córek
przeciwciala u dziecka tez sprawdzalas?
ja mam Hashimoto wiec badałam, musiałam też sprawdzić przeciwciała przeciwtarczycowe
Nie, nie było takiej konieczności, ale nieleczonej niedoczynności u maluszka bałam się panicznie.

Leczona jest zazwyczaj zupełnie niegroźna i często mija.

Byliśmy u dr Sztangierskiej na Jaśkowej Dolinie, fajna lekarka.
a czy Twoje dzieciatko przyjmuje hormony? czy wyniki macie w normie? moze polecisz dobrego endo. bede wdzieczna za info na goniau@wp.pl
my robiłyśmy tsh i wyszło poprawnie wiec nie trzeba było robic badań dodatkowych. U mnie wyszło zapalenie tarczycy i w konsekwencji niedoczynnosc pod koniec ciazy lub przy porodzie wiec na szczescie z mala w porzadku. Pilnuj koniecznie tego najczesciej dzieciaczki nawet po włączeniu hormonu wychodza z tego
Tak, badam co kilka miesięcy. Jak endo mówi, ze włączyć leczenie, to się nie zastanawiaj.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry