Widok
odstawiłam anty... ;)
Od jakichś 6 lat trułam się najpierw pigułkami a od niedawna plastrami Evra. Z moim libido było różnie, zawsze zwalałam to na antykoncepcję, myślałam sobie że pod odstawieniu stanę się demonem seksu :P I... dupa... już miesiąc nie biorę a zmiany ani widu ani słychu... czy potrzeba więcej czasu czy wygląda na to że taki już mój temperament? Ciągle jestem zmęczona, prawie każdą noc bym po prostu przespała... :( No i czekam na pierwszy okres i ciągle nic... pora zacząć brać kwas foliowy i może niedługo do Was dołączę foremki... trzymajcie kciuki. Jakie są Wasze doświadczenia z "odstawienia"? (brzmi jak odwyk narkotykowy) :P
Gosiek
po tylu latach barania anty (też tyle brałam) to może trochę potrwać zanim gospodarka hormonalna się ureguluje.
Nie chcę Cie podłamywać ale ja czekałam 4 lata w miedzy czasie borykając się z hiperprolaktynemią czynnościową. Poza tym - cera jak u nastolatki - same pryszcze i powrót bolesnych miesiączek:(( nic fajnego.
A co do libido to chyba większy wpływ ma fajna atmosfera w sypialni i czuły partner niż to czy się stosuje anty czy nie
Powodzenia
po tylu latach barania anty (też tyle brałam) to może trochę potrwać zanim gospodarka hormonalna się ureguluje.
Nie chcę Cie podłamywać ale ja czekałam 4 lata w miedzy czasie borykając się z hiperprolaktynemią czynnościową. Poza tym - cera jak u nastolatki - same pryszcze i powrót bolesnych miesiączek:(( nic fajnego.
A co do libido to chyba większy wpływ ma fajna atmosfera w sypialni i czuły partner niż to czy się stosuje anty czy nie
Powodzenia
ja brałam anty przez 6 lat i od razu po odstawieniu miałam bardzo regularne cykle, następna miesiączka przyszła tak jak to była gdy brałam tabletki a następne już co 30, miesiączki były trochę bardziej bolesne niż podczas brania anty, cera się nie pogorszyła a libido było cały czas jak najbardziej na miejscu :) co organizm to inaczej:)
no to zobaczymy jak to ze mną będzie :) Co do cery to rzeczywiście już czuję różnicę... oby nie było komplikacji z zajściem w ciążę... Na razie przeszliśmy na gumki żeby przez conajmniej 3 miesiące brać kwas foliowy. Czy mężowi też kazać brać? :) No i chyba powinnam udać się do gin... ciągle do mnie nie dociera że to JUŻ pora się zacząć starać... co będzie to będzie ;)
ja tam samo jak ktoras z forumek powyzej- odstawilam anty, pierwszy okres normalny i pozniej juz sie nie doczekalam i mamy Mikołajka :) teraz odstawilam zastrzyki i cera na poczatku masakra, libido sie polepszylo a z miesziaczkami to jest tak, ze lepiej nie mowic. przez 9mcy mialam je 3 razy :/
a nigdy nie podejzewalam, ze np u mnie antykoncepcja wywola luszczyce- teraz to mam dopiero zagwozdke jak mam po 2 ciazy sie zabezpieczac, zeby to cholerstwo do mnie nie wrocilo "/
a nigdy nie podejzewalam, ze np u mnie antykoncepcja wywola luszczyce- teraz to mam dopiero zagwozdke jak mam po 2 ciazy sie zabezpieczac, zeby to cholerstwo do mnie nie wrocilo "/
Ja odstawiłam po 4 latach, ale w tym czasie robiłam dwie przerwy 3miesieczne... i pierwsza @ przyszła regularnie, a potem +/- 2-3 dni... wiec tez ok...
Ale z niewiadomych powodów na jajniku zrobiła mi sie torbiel, którą 'leczyłam' luteiną 3 miesiace... a poźniej wyszła hiperprolaktynemia, którą teraz lecze 2 miesiac...
cera- tragedia, reszta ok :)
Powodzenia !
Ale z niewiadomych powodów na jajniku zrobiła mi sie torbiel, którą 'leczyłam' luteiną 3 miesiace... a poźniej wyszła hiperprolaktynemia, którą teraz lecze 2 miesiac...
cera- tragedia, reszta ok :)
Powodzenia !
Ja brałam tabletki przez prawie 2 lata. Po odstawieniu bardzo żle się czułam, byłam senna, bolała mnie głowa i miałam takie uczucia zimna i gorąca, hormony szalały ... :) aż sama byłam przerażona co się ze mną dzieje. Po 2 miesiącach nagle wszystkie dolegliwości ustały - okazało się że jestem w ciąży.
Podobno u 30% kobiet cierpiących z powodu obniżenia libido w czasie brania tabletek, nigdy nie wraca ono do normy... Ale porządnych badań brak, więc w sumie nie wiadomo.
Może będziesz musiała poczekać kilka miesięcy, a może masz inną chorobę/zaburzenia hormonalne maskowane przez tabletki przez wiele lat (ja tak miałam).
Może będziesz musiała poczekać kilka miesięcy, a może masz inną chorobę/zaburzenia hormonalne maskowane przez tabletki przez wiele lat (ja tak miałam).
ja odstawiłam tabletki w zeszłym roku po 10 latach..., okres mam regularny co do dnia - badania w porządeczku, cera ok, tylko sztraszny ból w pierwszych dniach okresu, jeżeli chodzi o chęci w sypialni to są takie same jak przedtem czyli ok :) ja po pór roku chciałam już zajść w ciąże - udało się , ale niestety po 10 tygodniach okazało się puste jajo płodowe - za miesiąc znów będę próbować - chciałam odczekać pół roku po zabiegu.
ja stosowałam anty jakieś 6 lat i po odstawieniu w sumie wszystko ok (cera ok, libido bez zmian, samopoczucie znakomite) ale zupelnie mialam rozregulowany cykl (miesiaczka co 2 miesiace albo co 21 dni) i to masakrycznie. Do tego okazalo sie ze moje jajniki byly tak dlugo w uspieniu i nie chcialy wziac sie do produkcji (zaczely sie robic torbiele).
Lekarka kazala mi po odstawieniu wstrzymac sie z ciaza jakies trzy miesiace aby organizm sie zregenerował, uprzedzila tez mnie ze taka wczesna ciaza po odstawieniu wiaze sie z duzym ryzykiem poronienia :(
Po okolo 8 miesiacach od odstawienia zaszlam w ciaze a jej wynik widac na suwaczku- wczesniej dostawalam luteine i oklady z borowiny na pobudzenie jajnikow.
Lekarka kazala mi po odstawieniu wstrzymac sie z ciaza jakies trzy miesiace aby organizm sie zregenerował, uprzedzila tez mnie ze taka wczesna ciaza po odstawieniu wiaze sie z duzym ryzykiem poronienia :(
Po okolo 8 miesiacach od odstawienia zaszlam w ciaze a jej wynik widac na suwaczku- wczesniej dostawalam luteine i oklady z borowiny na pobudzenie jajnikow.