Widok
Pewnie byloby lepiej dla niektorych, bo latwiej wybrac dwie matki chrzestne.NA pewno znajdzie sie gdzies (..) ksiadz, ktory pozwoli.
Ale po co wydziwiac, tak jest ustanowione w Kosciele. Jak chrzcić to wedlug tradycji i zasad.
Jak dla mnie to zachodzi pod relatywizm koscielny, kazdy wedlug siebie...ech
Ale po co wydziwiac, tak jest ustanowione w Kosciele. Jak chrzcić to wedlug tradycji i zasad.
Jak dla mnie to zachodzi pod relatywizm koscielny, kazdy wedlug siebie...ech
podbijam!
było kilka wypowiedzi "byłam na takim chrzcie"
pytam więc- w którym kościele? nie mamy kandydata na ojca chrzestnego, już druga córka ma jedynego dobrego kolegę, a nasz ksiądz nie zgodził się ani na dwie kobiety, ani na samą jedną chrzestną...
nie mam zamiaru na siłę brać kogoś z dalszej rodziny, z którą nie mam kontaktu, wg mnie to bez sensu :/
było kilka wypowiedzi "byłam na takim chrzcie"
pytam więc- w którym kościele? nie mamy kandydata na ojca chrzestnego, już druga córka ma jedynego dobrego kolegę, a nasz ksiądz nie zgodził się ani na dwie kobiety, ani na samą jedną chrzestną...
nie mam zamiaru na siłę brać kogoś z dalszej rodziny, z którą nie mam kontaktu, wg mnie to bez sensu :/
W którym kościele mogą być dwie matki chrzestne nie mogę niestety powiedzieć, sorry, bo tam pracuję, bo wczesniejszy proboszcz nie zgadzał się na taką opcję, a obecny zgadza się! Zupełnie nie rozumiem tego, może decydowanie o tym leży w kompetencjach proboszczów, od jego interpretacji prawa kościoła rzym-kat.
Szkoda, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Może prawnik kanoniczny zechciałby się wypowiedzieć?
Szkoda, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Może prawnik kanoniczny zechciałby się wypowiedzieć?
Coś Ty, nie masz co liczyć na odwagę większości wypowiadajacych się powyżej. Żyjemy w Polsce, w ktorej 80% społeczeństwa to tchórze. Wypisują coś, ale ogólnikowo. Zero wlasnego zdania pod którym moga sie podpisać. a to pokazuje, ze w PL to kościół stanowi wladze. Co raz ktoś pyta o podanie kościoła, w którym mozna ochrzcic dziecko mając chrzestnych tej samej płci i co? I nic, zero odpowiedzi. TCHORZOSTWO...chociaż nie mam pojęcia czego sie boja. MóżMoże sa zastraszani przez księży z tych parafii? :-P