Widok

hormony tarczycy u noworodka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
wiem, ze niektore z was robily badania hormonow tarczycy maluchow
czy normy dla dorosłych odpowiadaja normomom dla dzieci?

nam wszyszło TSH - 3,06 (norma 0,34-4,94)
ft4 - 24,84 (norma 9,01 - 19,05)
tyle, ze to są normy jaki zawsze ja mam podawane na wynikach jako dorosła.

martwią mnie te wyniki, bo nie wyglada to dobrze - chyba niedoczynność:(

macie namiary na jakiś dobrych endokrynologów dziecięcych?

image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja też mam właśnie około 12 ft4. Byłam u endokrynologa. Kazał powtarzać badania i kontrolować i dostałam tabletki "Letrox25". mam je od jutra brać. Troche się boje łykać cokolwiek w ciąży. Wiecie coś może o tych tabletkach ? czy mogę je bezpiecznie brać?

Do Kanki (piszę tutaj, bo wyżej może zginąć):

Bierz ten Letrox i nie zastanawiaj się dwa razy! Codziennie rano, na czczo, zapijając tylko małą ilością WODY. Odczekaj pół godziny, zanim cokolwiek zjesz lub wypijesz. Jeśli śniadanie będziesz miała bogate w błonnik lub wapń, to staraj się jeszcze przedłużyć przerwę pomiędzy tabletką i posiłkiem.

I koniecznie zrób badanie za 4 tygodnie, na czczo i PRZED tabletką.

Często kobiety mają problemy z hormonami tarczycy w ciąży i MUSZĄ brać leki, inaczej konsekwencje mogą być paskudne.
Dzięki za odpowiedź. Właśnie tak miałam zrobić badanie za 4 tygodnie i wizyta u endo. Tylko nie wiedziałam że musze badanie zrobić przed tabletką i na czczo. No i zobaczymy jak mi to pomoze . Choć mogłam się tego spodziewać bo już dawno przed ciążą lekarze coś przebąkiwali o sprawdzeniu tarczycy ale ja to zlekcewazayłam. Teraz mam ehhh

Nie przejmuj się, jeśli trafisz na bardzo dobrego lekarza, to leczenie tarczycy jest zazwyczaj banalne (chociaż czasem trzeba już do końca życia brać na czczo swojego "cukierka" - ja tak mam i to naprawdę drobiazg). Jeśli natomiast trafisz na konowała, to masakra. Samopoczucie leci w dół, a lekarz dalej nie widzi problemu :)

Ale skoro ktoś sam zleca Ci badania i przepisuje leki, to znaczy, ze źle nie trafiłaś.

Powodzenia, dbaj o siebie! Niedoczynność tarczycy to drobne schorzenie, jeśli same trochę się nim zainteresujemy i nie bagatelizujemy leczenia.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry